Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ernesto Sabato, "Tunel".

Jedna od onih knjiga koje sam pročitao bukvalno u jednom dahu. Prevenstveno zbog poistovećivanja sa glavnim likom oko nekih crta karaktera i intenzivne ljubavi prema idealizovanom liku žene. I to poistovećivanje je sezalo i do nekih praktičnih detalja sve negde do sredine knjige.

Pročitao sam da je Kami (moj omiljeni pisac uz Dostojevskog) pohvalio taj roman. Sada znam zašto. Zaista je vredan toga. Jak utisak je ostavio i jasan egzastencijalizam zastupljen u delu. Prilično dobro osmišljeno i izloženo.

Onaj deo sa paralelnim hodnicima i tunelom u kojem je zaglavljen život glavnog junaka sam čak morao više puta da pročitam. Veoma je upečatljiv za mene.

Pretesterisi me – Jelena Lengold, Arhipelag 170 str. 10/10

Ozbiljno dobre price. Retko kada su mi se ovako dopale SVE price u jednoj zbirci nekog savremenog pisca kao sto je to ovde bio slucaj. Ovo je bila zbirka sasvim po mom ukusu, tema mi je odgovarala, stil takodje, nicega tu po meni nije bilo premalo niti previse. Pisac je nasao pravu meru.

Sastoji se inace od tri tematske celine, prva i treca su recimo price o parovima i ljubavi, a druga price o detinjstvu i porodici.

Cim sam u drugom delu pocela da citam pricu Klinac od dva metra, shvatila sam da sam je ranije vec citala, i setim se da sam u stvari citala zbirku prica Klinci od dva metra u kojoj je i ova prica (po kojo je cela zbirka i dobila ime), i da mi je otud i poznata :D

Mlados, ludos

Menjam i ja svoje misljenje, ali barem na svakih deset godina, ne tako na meseceve mene.

Nego sada ( od sinoc ) se zanimam sa Kamijevom Kugom, zaista je tek sada nekako drugacije razumem nego pre
10-15 godina kada sam knjigu citala, s oprostenjem, preko qrtza. Moza tako i on, ali je pametniji pa sve kod njega brze
ide,.

Ti i dalje svijetom putuješ. Bližiš li se Kini? Da uzmeš ovog nobelovca. Ima jedna knjiga kod nas prevedena.

Ispostavilo se da to moje putovanje podrazumeva Francuza posle tj. pre svake zemlje, pa je presporo (no, briga me).
Nemam tu knjigu, a prijateljica Kineskinja koja je završila englesku književnost tamo mi kaže da je reč o sasvim prosečnom piscu koji na momente bljesne u kratkim pričama. U planu su mi, najpre, neke Indije i Rusije pa ću onda u Kinu.

@ Mačkica
Radnja je ludilo. Na prvih 30 strana centralna figura je mlada vučica. Onda ljudi dolaze u stepu (lovci na neke kirgistanske antilope - nikako da zapamtim reč), uništavaju joj leglo, a priča se nastavlja iz prvog lica, kroz jednog lovokradicu, bogoslova u ostavci koji se prerušava u novinara kako bi raskrinkao neku ekipu klinaca koja bere izvesnu anašu (kirgistanska marihuana), ali malo svrati u Puškihov muzej, pa sluša bugarske pravoslavne pojce...o svemu tome piše pisma izvesnoj gospi koja, kako stoje stvari, izgleda ne postoji. :D
E, sad ti budi pametna pa kaži kud' to može da ode. Lude Ruje (i njihovi derivati).
U svakom slučaju, javljam i više, kad pročitam.

Videh juče u Politici da je Geopoetika friško objavila engleski prevod knjige Baltimor Jelene Lengold. To bi trebalo da znači da nije bezveze. Jesi čitala?
Kad sam već tu, da kažem da na strani preko puta piše da je Gordan Kičić književnim ostvarenjem godine proglasio Kandže 2. Sve mi je tu logično, osim činjenice da je Politika išta pitala Kičića. S druge strane, možda za Božić opet dobijemo Vidojkovićevu poslanicu, pa bi ovo trebalo razumeti u anestetičkom smislu.

Ispostavilo se da to moje putovanje podrazumeva Francuza posle tj. pre svake zemlje, pa je presporo (no, briga me).
Nemam tu knjigu, a prijateljica Kineskinja koja je završila englesku književnost tamo mi kaže da je reč o sasvim prosečnom piscu koji na momente bljesne u kratkim pričama. U planu su mi, najpre, neke Indije i Rusije pa ću onda u Kinu.

Znači, ti otputuješ, pa se vratiš u Francusku. Može i tako.
Nego, šta si ono uzela za Indiju? Nešto od Ruždija? Pročitah prije neki dan negdje kako je ajatolah ipak uspio u svom naumu - od fatve Ruždi nije napisao dobru knjigu. Ova posljednja memoarska knjiga uglavnom naišla na mlak prijem.

Znači, ti otputuješ, pa se vratiš u Francusku. Može i tako.
Nego, šta si ono uzela za Indiju? Nešto od Ruždija? Pročitah prije neki dan negdje kako je ajatolah ipak uspio u svom naumu - od fatve Ruždi nije napisao dobru knjigu. Ova posljednja memoarska knjiga uglavnom naišla na mlak prijem.

Da sam znala da ću toliko boraviti u francuskoj, pošla bih odatle. No, poslednjih nekoliko godina sam u fazonu "e, još ovog Francuza i dosta" međutim...ništa.
Trudim se da za Indiju izbegnem Ruždija (koga nikad nisam čitala i koji mi uopšte ne deluje toliko dobro koliko je popularan), iako sam sa više strana čula da mu je Mavrom poslednji uzdah najbolja knjiga. A to sam i dobila nedavno.
Sem njega, znam za Arundati Roj, Bog malih stvari.
Morala bih još malo da se raspitam. Svaka pomoć je dobrodošla :)

Da sam znala da ću toliko boraviti u francuskoj, pošla bih odatle. No, poslednjih nekoliko godina sam u fazonu "e, još ovog Francuza i dosta" međutim...ništa.
Trudim se da za Indiju izbegnem Ruždija (koga nikad nisam čitala i koji mi uopšte ne deluje toliko dobro koliko je popularan), iako sam sa više strana čula da mu je Mavrom poslednji uzdah najbolja knjiga. A to sam i dobila nedavno.
Sem njega, znam za Arundati Roj, Bog malih stvari.
Morala bih još malo da se raspitam. Svaka pomoć je dobrodošla :)

Mavrov posljednji uzdah sam čitao i mislim da je dobra knjiga. Dosta očekujem od Djece ponoći, koju imamu planu već neko vrijeme. Koliko znam, Bog malih stvari je izrazito ženska knjiga, feministička praktično (valjda je zato još nisam pročitao). Što se ostalih prijedloga tiče, čitao sam Život Paja (pisac je Kanađanin Jan Martel, ali likovi su uglavnom iz Indije). Meni je to bila zanimljiva priča sa finim metafikcijskim završetkom. Neko mi je nekad nahvalio Bijelog tigra Aravinda Adige. Znam i da je Kiran Desai i dalje prilično hot pisac, ali ne znam mnogo o tome kako piše. Isto važi i za Đampu Lahiri, mada je ona više Amerikanka.
Iskreno, da moram da čitam nešto indijske tematike, ja bih uzeo Ruždijevu Djecu ponoći.

@Nora
Meni ta kirgistanska deluje zanimljivo. Deluje drugacije od onoga sto sam do sada citala, i zbog ambijenta i zbog same radnje.
U svakom slucaju ne znam vise ni jednog pisca niti knjigu iz Kirgistana :lol:

Ruzdija ni ja nisam citala do sada, a Bog malih stvri jesam.
To je prva indijska savremena knjiga koju sam procitala pre nekoliko godina i meni je bila otkrice. Bila mi je ono, vau.
Ne znam kako bi mi se sada dopala, ali u svakom slucaju nije njanjava, sentimentalana, i tako to sto ti nikako ne volis.
A da li bi ti se ipak dopala, to ne znam :)

@Nora
Meni ta kirgistanska deluje zanimljivo. Deluje drugacije od onoga sto sam do sada citala, i zbog ambijenta i zbog same radnje.
U svakom slucaju ne znam vise ni jednog pisca niti knjigu iz Kirgistana :lol:

Ruzdija ni ja nisam citala do sada, a Bog malih stvri jesam.
To je prva indijska savremena knjiga koju sam procitala pre nekoliko godina i meni je bila otkrice.Bila mi je ono, vau.
Ne znam kako bi mi se sada dopala, ali u svakom slucaju nije njanjava, sentimentalana, i tako to sto ti nikako ne volis.
A da li bi ti se ipak dopala, to ne znam :)

Sta bih ja bez tebe, Mackice?!
P. S. Dole Admin koji je uveo novo pravilo za zvezdice!
Dok dodjem do Indije, valjda cu se odluciti. A ti javi kakav je "Baltimor".

Naravno da ne, nego zaista ne kapiram čemu ova promena: ranije je mogla da se da reputacija nekome nakon 3 - 4 reputacije upućene drugima. Sad čekam po mesec dana da bih mogla nekome opet da dam reputaciju.
Kapiram da je to neki administrator smislio. E, dole s njim! :D

Nisi ograničena vremenski, već ne možeš da daješ stalno istoj osobi reputaciju. Mislim da svaki šesti ili sedmi put možeš istom da daš, a deset dnevno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back