Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, šta biste mi preporučili da uzmem u Laguni za Noć knjiga? z:)
Toliko knjiga mi se mota po glavi, a ja bih da uzmem jednu simbolično... z:) Možda dve... z:)

Ja bih uzeo novog Dragana Velikića (Bonavia). Čisto da vidim da li je moguće napisati dosadniju knjigu od Ruskog prozora.

Ako ti se ne eksperimentiše na taj način, Sloboda Džonatana Frenzena je ozbiljno dobra knjiga.

Da, filmovi su potpuno prazni nisu obuhvatili ni deseti dio knjige.

Malo je nepošteno porediti knjige i filmove, generalno.
To su dva sasvim različita medija, imaju različite instrumente, različita izražajna sredstva, pogađaju različita čula i različite emocije kod čovjeka.
Često se povede diskusija o filmovima snimljenim po knjigama, ali meni je ta priča prilično besmislena. Dobar film može jednako biti snimljen i po lošoj i po dobroj knjizi, to zavisi od talenta reditelja, ne od pisca. Knjiga je tu samo inspiracija, kao što filmadžiji inspiracija može biti bilo koje drugo životno iskustvo.

Malo je nepošteno porediti knjige i filmove, generalno.
To su dva sasvim različita medija, imaju različite instrumente, različita izražajna sredstva, pogađaju različita čula i različite emocije kod čovjeka.
Često se povede diskusija o filmovima snimljenim po knjigama, ali meni je ta priča prilično besmislena. Dobar film može jednako biti snimljen i po lošoj i po dobroj knjizi, to zavisi od talenta reditelja, ne od pisca. Knjiga je tu samo inspiracija, kao što filmadžiji inspiracija može biti bilo koje drugo životno iskustvo.

Znam ali moj je problem sto sam prvo citao knjigu pa gledao filmove. Nikako mi nisu legli.

Ima li jos neko kome su filmovi kum sranje spram knjige?

Meni su filmovi neuporedivo bolji od knjige. Mislim, opet ne možemo da poredimo čitavu trilogiju već prvi deo u većini, i deo drugog ali opet je Al Paćino doneo savršenstvo u vidu glume, čak su i njegovi pokreti proučavani.
Da ne spominjem Branda, koji je maestralno prikazao Don Vita, još bolje neg' što se vidi u knjizi jer mu stvarno daje život, kao retko koji glumac.

Meni su filmovi neuporedivo bolji od knjige. Mislim, opet ne možemo da poredimo čitavu trilogiju već prvi deo u većini, i deo drugog ali opet je Al Paćino doneo savršenstvo u vidu glume, čak su i njegovi pokreti proučavani.
Da ne spominjem Branda, koji je maestralno prikazao Don Vita, još bolje neg' što se vidi u knjizi jer mu stvarno daje život, kao retko koji glumac.

Znači, glumci u filmu su mnogo bolji od onih u knjizi? Trebalo je i Puzo da upiše Paćina u svoju knjigu, mnogo bolje bi mu ispalo. z:D

Ali u Noći knjige ne važi članski popust? Ili važi?
Ili mislite na kupovinu 4 knjige što je sve zajedno 40%? z:)

Članski popust na njihova izdanja uvek važi. Mojih 25% i 10% na tri knjige ne može niko da mi ospori, a to je ukupno 32,5% popusta. E, sad, kada su neke super akcije koje važe za sve, tada ne važi članski popust. Ipak je 40% više od 32,5%.;)

Ne nego su uspeli da ožive likove tako da oni opisani u knjizi izgledaju "siromašnije" nego što su prikazani u filmu.

Kad budeš studirao možda ćeš učiti nešto o kanadskom teoretičaru Maršalu Mekluanu i njegovoj teoriji toplih i hladnih medija. Po njemu, film je topao medij zato što emituje veliku količinu informacija jedne vrste (vizuelne), pa na strani konzumenta nije potreban veliki angažman. S druge strane, knjiga je hladan medij, jer je potrebno mnogo veće učešće konzumenta u procesu čitanja. Iz toga slijedi i da je filmski lik nešto sasvim različito od književnog lika, da u čovjekovom umu stvaraju sasvim različite slike i da ih je nemoguće, zapravo štetno, porediti.

Naravno, ti imaš svako pravo da smatraš knjigu Kum lošom, a film Kum odličnim, i vjerujem da si sasvim u pravu, samo mislim da ih treba posmatrati koliko god je to moguće odvojeno - poređenja mogu zamagliti razumijevanje i filma i knjige.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back