- Poruka
- 21.459
Književnica Vedrana Rudan već više od godinu i po dana vodi najtežu bitku – protiv karcinoma.
O svom stanju piše otvoreno i bez zadrške, u blogovima koji su postali najemotivnije svedočanstvo
o bolesti i strahu.
Najnoviji tekst, naslovljen „O bogovima“, retrospektiva je njenog života i borbi, ali i priznanje da se
prvi put u životu boji – ne smrti, već doktora.
Rudan opisuje kako je ceo život bila borac protiv „vetrenjača“ – političara, zlostavljača, sistema – ali
sada je suočena sa hladnoćom i nedostatkom empatije kod pojedinih lekara.
Podseća na bolne uspomene: sestru koja je umirala u mukama, majku kojoj su kasno otkrili rak i
sopstvenu terapiju koja je bila „pakao“.
„Ne bojimo se smrti, bojimo se umiranja u bolovima“, piše ona, dodajući da pacijenti često osećaju
da su pred lekarima „crvi“. Posebno je pogodila scena kada njen muž u bolnici dva puta sretne njenog
doktora – a ovaj se pravi da ga „ne vidi“.
Vedrana se priseća i rečenice jednog onkologa: „Proći ćete kroz pakao“, kao i ciničnog vica drugog:
„Znate li razliku između doktora i Boga? Bog zna da nije doktor.“
Uprkos svemu, ona ne odustaje od pisanja i borbe, naglašavajući da ima snage da kaže istinu, pa
makar je zbog toga i zažalila.
Ovo je najhrabriji tekst u mom životu. Stvarno imam jajnike velike k’o kuća. J**iga, čuli ste priču o
škorpiji i žabi. Sigurna sam da ću zbog ovoga požaliti. Ili neću? Čitav moj život je bio borba. Zašto
bih pred kraj života bila ovca? Ali da se bojim svojih krikova u gluvoj noći… bojim se - napisala je
u svom blogu i priznala da više nije sposobna da napravi ni tri koraka...
Iskreno mi je žao heroine našeg vremena, književnice britkog uma i velike časnosti.
Užasnuta sam krikova u gluvoj noći i njenih strahova.
Ostaje nam da se molimo njenoj sudbini da bar sada bude milostiva prema njoj.