Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pročitala Singera (Gimpel luda), i sad mi se ništa ne čita, toliko je to dobro.

Ipak čitam: Vijan, Pljuvaću na vaše grobove, i Smashing Book (knjiga o web dizajnu).

Smashing Book je otkriće: knjiga je jako dobro (jednostavnim jezikom) napisana i objašnjava osnovne stvari u vezi dizajniranja veb stranica. Ova tematika je 'špansko selo' za mene, a sve to treba znati, to je neka nova vrsta pismenosti. Ceo život držim knjige u rukama, i mogla bih dugo da pričam o povezu, papiru, tipografiji, i drugim stvarima zbog kojih mi se neka izdanja dopadaju, a druga ne. E, ova knjiga mi objašnjava zašto neke veb strane funkcionišu (pregledne su, lepo se čitaju, ne zamaraju), a neke ne. Objašnjava i osnovne principe 'brendiranja', reklamiranja i dizajna koji pomaže prodaji... u stvari, sve o uspešnom predstavljanju informacija.

Davica citaj i dalje i neces se pokajati. Veliki pisac a nepravedno zapostavljen i zaboravljen. Jeste da su mu knjige komunisticki obojene ali to nimalo ne umanjuje njihovu umjetnicku vrijednost. Pjesma, Radni naslov beskraja, Gladi... su veliki romani jugoslovenske knjizevnosti i nije on prosto tako dobijao NIN-ove nagrade. Mislim da ih je i zasluzio.

Pa, planirao sam nekad u budućnosti da pročitam Tajne i Gladi...Trudim se da pročitam što više knjiga sa Ninovom nagradom.

Kupila sam kod ulicnog prodavca tri knjige za 300din. Dve su Pasternakov Doktor Zivago, Prosvetino izdanje iz 1970. Treca knjiga su Poove price, izdavac je Matica Hrvatska, 1986. Ocigledno su Poove price stampane u ovom izdanju u nekoliko knjiga, posto je ovo knjiga 2. Sve sam to vec citala, i imam vec Poove price, ali bi bio zlocin ne kupiti ih, jer su bas dobro ocuvane.
Poove price su pod naslovom Izdajnicko srce i na prvoj stranici je posveta neke devojke nekom crnookom momku. Ispisana je pisanim, cirilicnim, krivim, zenskim rukopisom, ima puno strelica ka naslovu, koji bi valjda trebalo da je simbolican. Evo, prepisacu vam ovde celu posvetu.

(Znam da je knjiga prevelika za tebe, no, zivot svasta donosi)
Naslov odgovara tvom egoizmu -> valjda ces razumeti
(kada izdas srce, ono postaje najgori neprijatelj)

Ako ikada zaboravis u kom to pravcu otice vreme,
kao busola ostaje moja ljubav.
Nju vreme uvek obilazi.

Crnookom, krupnookom pilencetu od one koja ga je najlepse volela...
Za ono vreme kada uspomene postanu neophodne da bi se prezivelo...

Nigde ne pise ime momka, a ni devojka se nije potpisala. Nema ni datuma.

Eto, zato volim stare, polovne knjige :D

Ipak čitam: Vijan, Pljuvaću na vaše grobove, i Smashing Book (knjiga o web dizajnu).

Smashing Book je otkriće: knjiga je jako dobro (jednostavnim jezikom) napisana i objašnjava osnovne stvari u vezi dizajniranja veb stranica. Ova tematika je 'špansko selo' za mene, a sve to treba znati, to je neka nova vrsta pismenosti. Ceo život držim knjige u rukama, i mogla bih dugo da pričam o povezu, papiru, tipografiji, i drugim stvarima zbog kojih mi se neka izdanja dopadaju, a druga ne. E, ova knjiga mi objašnjava zašto neke veb strane funkcionišu (pregledne su, lepo se čitaju, ne zamaraju), a neke ne. Objašnjava i osnovne principe 'brendiranja', reklamiranja i dizajna koji pomaže prodaji... u stvari, sve o uspešnom predstavljanju informacija.

Znam za dva filma sa ovim naslovom, gledala sam jedan, ali taj, mislim nije po Vijanu.
(ovo ti pišem zato što znam da voliš filmove, a ako si već znala, izvini).

Kupila sam kod ulicnog prodavca tri knjige za 300din. Dve su Pasternakov Doktor Zivago, Prosvetino izdanje iz 1970. Treca knjiga su Poove price, izdavac je Matica Hrvatska, 1986. Ocigledno su Poove price stampane u ovom izdanju u nekoliko knjiga, posto je ovo knjiga 2. Sve sam to vec citala, i imam vec Poove price, ali bi bio zlocin ne kupiti ih, jer su bas dobro ocuvane.
Poove price su pod naslovom Izdajnicko srce i na prvoj stranici je posveta neke devojke nekom crnookom momku. Ispisana je pisanim, cirilicnim, krivim, zenskim rukopisom, ima puno strelica ka naslovu, koji bi valjda trebalo da je simbolican. Evo, prepisacu vam ovde celu posvetu.

Nju vreme uvek obilazi.

Sudeći po sudbini knjige, izgleda da je devojka odabrala pravi naslov za crnookog.:lol:

Nju vreme uvek obilazi.

I ja bih da kupim "Doktor Zivago". To mi je jedna od najomiljenijih knjiga, ne zbog one glupe ljubavi i bla, bla, nego zato sto pokazuje kakva je Rusija bila pre i tokom oktobarske revolucije (namerno pisem malim slovima da prikazem svoj prezir). JA sam je pre par godina citala, uzlela sam od komsinice Cace, ali ona je stalno smarala da joj vratim, kao da ja samo sedim i citam knjige.

Taj Vijan je interesantan. Meni je ta knjiga ličila na Bukovskog (od svih ljudi).

Kad pročitaš, javi kako se tebi čini, Honduras.

Meni liči na kombinaciju Hemeta, Čendlera i Kejna (sve hard-boiled momci) sa primesom Henrija Milera. Kažem Miler a ne Bukovski, jer Bukovski nikada nije grub kada piše o ženama - čak i kada su neke žestoke scene u pitanju, on je na neki način romantičan. A Henri Miler je (u seksi knjigama) pravi promiskuitetni prasac. Izvinjavam se zbog načina izražavanja, ali nisam mogla da odolim : )

Meni liči na kombinaciju Hemeta, Čendlera i Kejna (sve hard-boiled momci) sa primesom Henrija Milera. Kažem Miler a ne Bukovski, jer Bukovski nikada nije grub kada piše o ženama - čak i kada su neke žestoke scene u pitanju, on je na neki način romantičan. A Henri Miler je (u seksi knjigama) pravi promiskuitetni prasac. Izvinjavam se zbog načina izražavanja, ali nisam mogla da odolim : )

Dobro, to i je imitacija hard-boiled krimića, mora na njih da liči. Vjerovatno jesi u pravu ovo za Bukovskog. Mislim da je on sebe ipak dosta ozbiljno shvatao kao pisca, koliko god se trudio da izgleda drugačije.

Završih Srce tame i iskreno ne znam šta da kažem, neočekivano mi se mnogo svidela i to na neki neobičan način.
Kao da nemam šta da kažem konkretno jer je prosto izazvala previše utisaka odjednom...
Možda ću nakon nekog vremena moći da to uobličim i verbalno:lol:

:heart:

Poslednja izmena:

Nju vreme uvek obilazi.

e ybga, stvarno je kreten, još je i prodao knjigu sa takvom posvetom :(

@Rada, ED

Ne mora da znaci da je on prodao knjigu ili je se odrekao na bilo koji nacin. Iskreno, mislim da su knjige pokradene. Mislim, stoji 100din su Poove price, Pasternak, ali i Tarzan, Proleterka Ana i ne znam sta sve ne. A prodavac kao da je s kruske pao, sumnjam da zna i da cita.
Kradu ljudi svasta, pa to zavrsi ko zna gde.
Pre par godina su nam obili podrum, i ajd sto su pokrali sav pribor za pecanje i tonu alata mom bratu, ali odnesose i gomilu nekih komunistickih knjiga, udzbenika iz matematike jos iz vremena mog tate, i moje albume sa slicicama, Evokse, Nindza kornjace, Sara Kej, Zivotinjsko carstvo, i sta sam vec sve skupljala. Koji ce im djavo to...

Secam se, jednom sam slusala Marcela u nekoj emisiji, i bas je pricao kako mu je tokom selidbe neko ukrao ceo komplet Dostojevskog.

Ja cvrsto verujem da je crnookom knjiga ukradena i da je njemu jako zao zbog toga. :D

Ja cvrsto verujem da je crnookom knjiga ukradena i da je njemu jako zao zbog toga. :D

Daj Bože da je tako bilo.:lol:

Inače, ti što su pokrali knjige iz podruma, to su skupljači sekundarnih sirovina. Knjigama i nije mesto u podrumu. Nama su jednom miševi pojeli sve mamine Burde i šnitove koje smo odneli u podrum prilikom krečenja, i posle zaboravili da vratimo.:(

Daj Bože da je tako bilo.:lol:

Inače, ti što su pokrali knjige iz podruma, to su skupljači sekundarnih sirovina. Knjigama i nije mesto u podrumu. Nama su jednom miševi pojeli sve mamine Burde i šnitove koje smo odneli u podrum prilikom krečenja, i posle zaboravili da vratimo.:(
Negde su sakupljaci sekundarnih sirovina, kod mene u kraju su to narkomani.
Sta ces, Rado, neko u podrumu drzi kupus, a neko knjige. Neko i jedno i drugo. :D

Secam se, jednom sam slusala Marcela u nekoj emisiji, i bas je pricao kako mu je tokom selidbe neko ukrao ceo komplet Dostojevskog.

On laze. Taj Marcelo, vec sam ranije pisala o njemu, nema pojma o zivotu. On je ovde na muzickoj sceni, bolje da kazem rap sceni, kao neka faca, a njega gura onaj Veran Matic, jer mu je ujak. Uostalom, on da je neki intelektualac, kako sebe voli da predstavi, ne bi ni nabavljao Dostojevskog, jer zna da je to krs pisac, ali on je ispao pametan, jer nije rekao da mu je neko ukrao Tolstojevskog. On kao nesto zna, on je obrazovan. Bla, bla!

Kakve su ti to komunisticke knjige odneli?

Evo, ja cu reci o sudbini knjige tog crnookog prevaranta: Ta osoba, koja mu je pisala, necu da ulazim u to da li je musko ili zensko, je pklonila svoje srce, poverenje i vreme jednojm coveku. Kasnije se ispostavilo da taj covek nije to bio zasluzio, ali mu je TA osoba, poklonila knjigu da malo razmisli o zivotu. Onda je taj crnooki, dobio tu knjigu nekom prilikom. A ta osoba mu je rekla da razmisli o tome (misleci na njihovu promasenu vezu). On je poceo da cita tu knjigu i video da je dosadna i odlozio je negde sa strane da bi ga kvanitet cinio bolji u ocima mediokriteta, sa kojima se druzi, a vremenom je zbog svoje bahatosti poceo da dobija jos knjiga sa slicnim posvetama, pa kao posledica loseg karaktera napravila se citava biblioteka tih krivicnih knjiga, koje je on bacio, kada se ozenio da bi prikrio tragove svog loseg karaktera. Pretpostavljam da shvatas da nije ni trepnuo kada je bacio tu knjigu.

Pa, planirao sam nekad u budućnosti da pročitam Tajne i Gladi...Trudim se da pročitam što više knjiga sa Ninovom nagradom.

Na mene je najjaci utisak ostavio Davicov roman - Radni naslov beskraja. Po zavrsetku Drugog svjetskog rata covjeku koji je u Beogradu prezivio okupaciju vraca se zena iz zarobljenistva. U toku rata je bila odvedena u Njemacku u konc-logor i on je mislio da je mrtva. Vratila se ziva ali kao biljka. Na njoj su Nijemci vrsili medicinske eksperimente i pokusali su utvrditi koliko je maksimalno moguce odstraniti dijelova ljudskog tijela a da bi on jos bio ziv. Tako su njoj odstranili usi, oci, nos, ruke, noge, jedan bubreg, jedno plucno krilo, pola zeludca, zube, jezik... Uglavnom roman opisuje kroz sta sve prolazi covjek koji zivi sa zenom-biljkom.

Nju vreme uvek obilazi.

Vec kad smo kod posveta, pre par godina narucila sam ``Orkanske visove`` preko jednog sajta za prodaju knjiga.
U to vreme jos nisu radili nova izdanja, nisam nigde mogla da je nadjem, jer sam htela svoj primerak, pa sam narucila polovan primerak, jedan jedini koji su imali.
I dobijem ti ja knjigu, plavih korica, doduse hrvatsko izdanje, ali sta je, tu je.
A knjiga isarana izjavama ljubavi nekom decku, devojka je pokusavala da mu objasni koliko joj on znaci, podvlacila je neke ``jake`` recenice, bilo mi je zao nje, jer je se odrekao. Sto ti je zivot i hladno musko srce...
Doduse, ne znam njihovu pricu, ali svejedno, bila sam tuzna zbog svega toga.
Uzela sam ``Sluzavke``, opet na vasu preporuku, mile moje.
Ljubim vas sve. Nesto mi nije dobro ovih dana...

Meni se to baš mnogo retko dešava tako da mi je ovo zaista neobičan osećaj:D

Inače uzela sam noćas da ponovo pročitam ' Život s Pikasom' od Francoise Gilot. U pitanju je knjiga koju je napisala Francoise G., dugogodišnja Pikasova ljubavnica i majka njegove dece.
To sam čitala još u tinejdž danima pa obnavljam:)

I imam jedno pitanjce, našla sam kod sebe knjigu Anđeo sa zapadnog prozora od Gustava Meyrinka...uopšte ne znam ništa o tom piscu mada vidim da je ta knjiga solidno ocenjena na GR. Da le je neko čitao, kakav je?
Vidim da ga u nekim komentima ocenjuju kao kvalitetnijeg Lavkrafta

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back