Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kakav je basara?

Vise mi se dopadaju njegova ranija dela, meni je jak, zanimljiv, cenim ga kao pisca.

ja sam svojevremeno pročatala dosta njegovih dela, ali ničeg se ne sećam. (Piše mi u spisku pročitanih knjiga). Ne znam da li bih se setila kad bih ponovo uzela da čitam. Ali računam, ne bih čitala da mi se nije dopalo. Poslednje je bilo Uspon i pad parkinsonove bolesti, to mi je bilo totalno besmisleno, ne znam ni da li sam završila.
Tako da bih verovatno mogla da se složim sa AlterEgonom da su ranija dela prihvatljivija.

. Ako kažem šta je sad, biće mi izbrisana poruka.

:mazi:
smilie_girl_128.gif

Zavrsio sam danas Raspevane violine od Rudolfa Thiela.
Opisuje zivot velikih simfonicare,njihove padove i uspone,njihova dela,privatni zivot.Veoma je zanimljivo citati o Betovenu,Mocartu,Listu,Grigu,Hendlu...
A pocinjem da citam od Mereskovskog Antihrist,to je naravno o zivotu Petra Velikog.
I poceo sam da citam nesto ozbiljnije,od cega sam puno ocekivao,delo iz sociologije.Zvali su ga burzujski Karl Marks.Rec je o sociologu Maksu veberu.Citam to njegovo glavno delo Privreda i drustvo.u dva toma,ono izvanredno izdanje Prosvete u ediciji Karijatide

http://www.kupindo.com/PRIVREDA-I-DRUSTVO-I-i-II_slika_O_986949.jpg

I posle 200 procitanih strana veoma sam razocaran,mozda kasnije bude bolje.Vrlo je suvoparan,dosadan,nije ni prici Marksu.Planirao sam kupiti jos neka njegova dela i ako je vrlo skup,ali nisam siguran da hocu jer ovo do sada mi se ne dopada.

Sto se tice Basare pa i drugih nasih pisaca,ja ih ne cenim ni kao pisce ni kao licnosti.Mada mozda bih nasao par izuzetaka.Vecini njih je cilj da se preko pisanja dodvore vlastima i tako se nadju na listi neke politicke partije,pa ta partija da ih prosledi da negde budu ambasadori i sl.
Basara je mislim i bio ambasador,pa je valjda zbog pijancenja uklonjen.
Posto kao politicar nema vise sta da trazi,onda mu jedino i preostaje da bude kao Isidora Bjelica,Marijana Mateus i sl.

Sto se tice Basare pa i drugih nasih pisaca,ja ih ne cenim ni kao pisce ni kao licnosti.Mada mozda bih nasao par izuzetaka.Vecini njih je cilj da se preko pisanja dodvore vlastima i tako se nadju na listi neke politicke partije,pa ta partija da ih prosledi da negde budu ambasadori i sl.
Posto kao politicar nema vise sta da trazi,onda mu jedino i preostaje da bude kao Isidora Bjelica,Marijana Mateus i sl.
hhah...Okrutan si, ako pozelis nekada plodonosnom piscu da postane kao Bjelica ili Mateusova...
I pisci su u krajnjoj liniji ljudi, neki piju,neki se slihtaju vlasti, prestala sam tako da ih procenjujem,odavno. I ne znam zasto sad blatiti sve nase pisce? Npr Pekic je izvrstan, postoji ih jos...
Naravno da je citav svet zanimljiva biblioteka. Meni je veoma drag Bela Hamvas, Ceslav Milos...Ma da ne nabrajam....

tog Basaru nisam citao...Al Kusturica ga cesto pominje u negativnom kontekstu..cesto ga poredi sa Jelenom Karleusom, kao sto je ona za muziku, to je on za pisanje...kao komercijala...Nek mi neko preporuci od njega nesto, sto vrijedi procitati pa da vidim..

За Успон и пад Паркинсонове болести је добио НИН-ову награду. Мене није одушевио, штавише, не знам ни шта сам прочитала.

tog Basaru nisam citao...Al Kusturica ga cesto pominje u negativnom kontekstu..cesto ga poredi sa Jelenom Karleusom, kao sto je ona za muziku, to je on za pisanje...kao komercijala...Nek mi neko preporuci od njega nesto, sto vrijedi procitati pa da vidim..

A Kusturica je Njegoševa reinkarnacija, pa mu zato mudrost kipi na sve strane?

Jeste Basara postao komercijalan, ali je daleko od poređenja sa Karleušom (Kusturica, međutim, nije)!

Vredi mnogo toga, nije Basara loš pisac. Zaboravi sve što znaš o njemu i bez predrasuda pročitaj Famu o biciklistima i Kratkodnevicu, to bih ti ja savetovala.
Meni se dopada i Uspon i pad Parkinsonove bolesti, ali manje.

Mislim da nije to drugi deo nego marketinški trik (nisam čitala jer nikad nisam ni videla tu knjigu, a čula sam da nije baš uspela i da su tema knjige, književnost i Bog).

Mada, sve Basarine knjige se naslanjaju jenda na drugu: Džon B. Malkovič je, ako se tako gleda, Kratkodnevica u muškom rodu, pa i to može da bude drugi deo.

To što neko ode za ambasadora ne čini ga lošim piscem. I Andrić i Crnjanski su bili u diplomatiji.
I ne podržavam nikakva uopštavanja tipa "naši pisci". Ima dobrih i ima loših. A ima i boljih i lošijih dela istih pisaca. Uglavnom primetila sam na više primera i naših (npr. Milorad Pavić i već u tom smislu pomenuti Basara) i stranih (prvo mi pade na pamet Kundera, ali ima ih...) da su im ranija dela bolja, a da posle pokušavaju da žive od stare slave. Kao, uvek se dizala prašina kad izadje novo Pavićevo delo, a ono ništa, skupljeno po malo iz prethodnih, nategnuto.... ali uvek se prodavalo, izdavači dizali tenziju i zaradjivali.

trenutno citam: tamna materija od misel pejver,stigao sam do pola i nije lose.horor zanr.laka je za citanje,drzi paznju.radnja se sporo razvija ali kao sto rekoh knjiga drzi paznju

Dobra je knjiga, pogotovo za ovo vreme :mrgreen: upravo čitam sličnu njoj, Teror od Simonsa.. tačnije, već je razvlačim od decembra.
Verovatno je trebao da izbaci nekih 350 strana, ostatak bi bio odličan..

Ja sam od Basare čitao Kratkodnevnicu. Dobro je počeo, ali kao da je kasnije počeo da pije, pa radnja u nastavku postaje alkoholičarsko nerealna.

Ne znam otkud ti ideja da od Basare očekuješ bilo kakvu vezu sa realizmom (a da nije ironija ili parodija na račun istog).

Ne kažem da je svetac, ali mislim da je njegov alkoholizam i privatni život, uopšte, bespotrebno (pre)naglašen u kontekstu njegovog pisanja. Na žalost, nije usamljen na toj optuženičkoj klupi.

Procitala sam Basarin Mein Kampf i odmah sam znala da iako je bio nominovan za NIN-ovu nagradu, istu nece dobiti.
Meni se roman nije dopao u globalu, mada ima nekih dobrih delova koji su mi se dopali i gde je zaista sjajno opisao nasu svakidasnjicu, proziva u romanu neke ``likove`` , mogao je to malo da zabasuri, ali to vise ne bi bilo to...
Tismu necu citati, jer znam iz taka da ga necu razumeti, tako su je kriticari ``lepo`` opisali da mi se (opet!) iz taka ne cita uopste.

Ona mi je među omiljenim piscima! Sve tri njene knjige su odlične!

I ja sam procitala od Djampe Lahiri sve tri knjige koje su prevedene kod nas. Neki joj zameraju na uvek istoj temi, ali meni se svidja atmosfera u njenim knjigama i pre svega stil pisanja. Takodje mi je medju omiljenim piscima.

U medjuvremenu sam procitala Orvelovu 'Zivotinjsku farmu' a trenutno nista ne citam, tek treba da odlucim sta cu da pocnem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back