Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima!
Tek sam se uclanio na ovaj forum, tako da verujem da imate razumevanje sto upadam ovde medju vas, kao "padobranac", hvala!

Interesuje me,naravno koje citao, kakve su vase kritike po pitanju knjige "Lovac na zmajeve" - Haleda Hoseinija ?

Jedna tužna priča koja se lako čita ali mami suze. Ja baš takve volim. Nedavno sam gledala i film, ali teško bih ga shvatila da nisam prvo pročitala knjigu. Mislim da je knjiga korisna za dečake, tinejdžere.

Jedna tužna priča koja se lako čita ali mami suze. Ja baš takve volim. Nedavno sam gledala i film, ali teško bih ga shvatila da nisam prvo pročitala knjigu. Mislim da je knjiga korisna za dečake, tinejdžere.

I ja sam je pročitao, na preporuku jednog sredovečnog prijatelja..i teško je opisati koliko je on impresioniran tom knjigom. Kod mene jeste ona ostavila utisak tužne priče isprepletene osjećajima ljubavi, mržnje, razočarenja i sreće..ali iskreno, kraj me nije oduševio.
Očekivao sam više od samog trčanja za zmajem i načina kako je pisac završio priču.

I ja sam je pročitao, na preporuku jednog sredovečnog prijatelja..i teško je opisati koliko je on impresioniran tom knjigom. Kod mene jeste ona ostavila utisak tužne priče isprepletene osjećajima ljubavi, mržnje, razočarenja i sreće..ali iskreno, kraj me nije oduševio.
Očekivao sam više od samog trčanja za zmajem i načina kako je pisac završio priču.

Verujem da je morao da izvede nekakav neutralan kraj, jer potpuni happy end ne bi bio realan u takvoj priči.

Digao sam ruke,od one Kamijeve Kuge.Msm stvarno ne mogu.Ta knjiga predsavlja toliko jaku psiholosku torturu koja citaoca muci na toliko razlicitih nivoa.U toj knjizi se toliko nista ne desava da ja prosto ne ne znam sa cime da je uporedim,i ja cekam da se nesto desi,i cekam,i cekam.......i nista.Kada bi neko napisao knjigu na 300str o tome kako sedi u sobi i posmatra farbu kako se susi i prelama na svetlosti sunca Kuga ce konacno imati sa cim da se uporedi i poistoveti.A,do tada ce biti krajnje originalno delo koje ce se pokazati kao vrlo delotvorno i efikasno prilikom mucenja pojedinaca.
Ne sumnjam da ce apsolutni i stoprocentni izostanak radnje odgovarati i prijati odredjenim ljudima,ali mene muci vec jacih mesec dana,i danas mi je gotovo pozlilo od nje,uglavnom moje misljenje je da ovu knjigu treba zaobici u SIROKOM luku.Ako vidite njen odraz na horizontu,previse ste blizu da bi bili sigurni....

Sluškinjina priča, Margaret Atvud je dobra orvelovska priča. Najviše mi se sviđa što se ona seća svog života pre promene sistema, koji je bio sličan našem svakodnevnom životu, a onda mora da natera sebe da preživi u sistemu u kome je postala neka vrsta roba, bez ikakvih prava.
Slažem se sa tarabicom, pročitala sam manje - više sve od Atvudove, preporučila bih Mačje oko
Još nekoliko knjiga, neka to budu ex Yu pisci, ovaj put
Mirko Kovač, Malvina, Grad u zrcalu
Dubravka Ugrešić, Baba Jaga je snijela jaje, Muzej bezuvjetne predaje
Eh, da kome se dopadne Sluškinjina priča, neka pročita i Antilopa i Kosac

Poslednja izmena:
Гроздана Олујић: "Гласови у ветру"
Кончно, синоћ је заврших.

Књига је добра, али, субјективно, мени се баш и није толико допала. Мислим да је у целини исувише "мрачна", одише мучном атмосфером. Ратови, а и мимо ратова смрти, атмосфера домова за напуштену децу (иначе чест мотив ког Г. Олујић у тзв. делима за одрасле), истакнута углавном негативна страна људских особина и међуљудских односа. Светлих ликова је заправо веома мало...

Наравно да књижевност мора приказивати и сво зло овог света, али, ради се о начину приказивања, и количини тога на ограниченом простору од пар стотина страна.

Имала бих још доста тога замерити, али, боље нека други прочитају и сами просуде.

Ипак, књигу у сваком случају препоручујем, јер се види да ју је писао прави писац.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back