Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

kad se svi hvale što su kupili na Sajmu da se i ja pohvalim što sam kupio:mrgreen:

20191027_141727.jpg

E ovako, ne znam koliko cu dobro opisati ono sto zelim, mozda zato sto ni sam ne znam sta je to 😃 jel ima neko da preporuci neku knjigu koja moze izazvati osecanja poput onih da budes zahvalan na sitnicama, videti lepotu zivota u najobicnijim stvarima, i slicno 😃

Ceo komplet poznat kao "Zvoneci Kedri Rusije" . Ima 10 knjiga, svaka knjiga broji oko 180 stranica, teske su knjige, treba ih razumeti, ali ako je to ono sto trazis, neces se razocarati.

Conan the Avenger by Howard, Nyberg, de Camp

С времена на време вратим се причама/романима о Конану. Иако ми више лежи стрипско представљање овог јунака, и читање фикције у оригиналу добро дође. У овом случају имамо роман базиран на недовршеној причи оснивача херојске фантастике Роберта И. Хауарда. Конан је већ владар, у средњим је годинама али опет га сусреће невоља када му отму младу жену. Немају ова дела неку велику уметничку вредност, али добро дође да човек мало одмори.

Conan the Avenger by Howard, Nyberg, de Camp

С времена на време вратим се причама/романима о Конану. Иако ми више лежи стрипско представљање овог јунака, и читање фикције у оригиналу добро дође. У овом случају имамо роман базиран на недовршеној причи оснивача херојске фантастике Роберта И. Хауарда. Конан је већ владар, у средњим је годинама али опет га сусреће невоља када му отму младу жену. Немају ова дела неку велику уметничку вредност, али добро дође да човек мало одмори.
Jel postoji izdanje na srpskom..?Mislim da ne...Dolazak Konana simerijanca sam citao I EXTRA jE!

Не постоји, нису превођене те разраде његових прича...има разних серијала на енглеском. Оригиналне приче су наравно најбоље.
Verujem...Ali ne znma da li bas toliko dobor znam engleski...Ali mozda ne bi bilo lose bas za vezbu...Inace gorepomenuti autor je genijalan, ja kad sam citao ovo od njega bio sam odusevljen...Koliko je truda ulozeno u gradnju tog lika, koliko je cela ta Konan saga ustvari jedno remek delo...Mislim da je Konan arhetip za sve ostale, kasnije "Mac I magija" serijale, bilo knjige ili igre, serije.. Konan je nekako poseban...

Да, мада је Хауард створио и још неке ликове које желим у некој даљој будућности да читам. Права је штета што је извршио суицид, да није колико би само фантастичних прича још настало.

Radojka Vukčević - Istorija američke književnosti
Radi se o obuhvatnom pregledu istorije američke književnosti od početaka u kolonijalno doba Severne Amerike do današnjeg dana.
Za svakog značajnijeg pisca dat je prikaz života i dela.
Mislim da bi svaki ljubitelj američke književnosti ili književnosti uopšte, trebao da pročita ovo delo ili barem prelista.

Пре једно месец дана, можда и више, частила сам себе романима Меше Селимовића. Пет романа за 1000 динара. Џабе.
Тишине су ме погодиле емотивно. Дервиш и смрт изгледа нисам читала са довољно пажње. Тврђава ме је одушевила. Острво исто. Остао ми је само Круг.
Генерално ми одговара како Селимовић пише. Једноставан је и питак за неки мој укус, али са довољно тежине у речима. Романи одишу гомилом мудрости и савета за живот. Много тога сам почела и да примењујем. Толико већ познатих цитата сам нашла у романима, значајнијих када се читају у тим околностима када иза њих стоји одлична прича.
Жао ми је што никада раније нисам читала овог писца, није се дало некако.

Peter Handke - Užas praznine
Do sada nisam čitao ništa od Handkea, ovaj kratki roman-esej mi je prvi susret sa ovim piscem. Handke je odlučio da napiše knjigu
o svojoj majci nakon njenog samoubistva. Piše o njenom teškom životu u austrijskoj provinciji, ali piše i o austrijskom društvu, nacizmu.
Pomalo stilom podseća na Tomasa Bernharda, koga u knjizi na jednom mestu i citira.
Ovo je dobra knjiga, ali moraću da pročitam još neku knjigu da bih stekao neki utisak o njemu kao piscu.

Peter Handke - Užas praznine
Do sada nisam čitao ništa od Handkea, ovaj kratki roman-esej mi je prvi susret sa ovim piscem. Handke je odlučio da napiše knjigu
o svojoj majci nakon njenog samoubistva. Piše o njenom teškom životu u austrijskoj provinciji, ali piše i o austrijskom društvu, nacizmu.
Pomalo stilom podseća na Tomasa Bernharda, koga u knjizi na jednom mestu i citira.
Ovo je dobra knjiga, ali moraću da pročitam još neku knjigu da bih stekao neki utisak o njemu kao piscu.
Ja cu kao da je citam, a citacu je, al eto ti si me preteko :)

Hladna ruka u mojoj (po preporuci)
Nije tako jeziva kao sto sam mislila da ce biti
Ајкман је генијалан писац, изашла још једна његова збирка, можда чак и боља ( Море, попут вина тамно ).

Читам сад Карипску загонетку Агате Кристи. Мис Марпл је овде измештена из свог окружења руралне енглеске, али карактери и заплет нису нека новина. Убиства и прљава прошлост...

Cormac McCarthy: Krvavi meridijan,ili večernja rumen na zapadu

cormac..jpg

Prislio sam se da odstupim od svog nečitanja beletristike i pročitao, ili pozorno pregledao, najpoznatiji McCarthyjev romam (u prijevodu, samo dijelovi u izvorniku).

Sumarni je dojam miješan:

* budući da po tempertamentu nisam nešto osjetjiv na literatnu krvavicu, iako lijepo opisane scene pokolja i sl, iako navodno ubitačne za čitanje za osjećajne duše, nisu me zdrmale. To je takav život što hoćeš...

* roman, ima jednu središnju slabost: on pokušava biti istodobno realan i realističan. I ne uspijeva. Roman je zapravo ep o Zlu, privatne M. teologije koja ima nešto s pervertirananim strujama gnosticizma korijene kojih nalazimo čak u Heraklita, i zapravo prije. Spoznajno, M. ne donosi nešto novo- ono što on presnosi je vizija Zla, ili bolje energije destrukcije uz užitak razaranja. Ako se uzme kao fantazija, roman je posve uspio: McMarthyja treba, po tom ključu čitati kao Kafku (ni kao Dantea, ili Melvillea, a ni McMurtyja). Glavni su "likovi" Mali/theKid i sudac Holden. Holden je ili možda demijurg, ili vjerojatnije Satan koji je prošao njemačke škole metafizike. On je uspio kao lik vitalnoga centra destruktivne energije, koji emanira sadizam i zaražava ostale ; u tom je vidu KM roman dijabolične inspiracije. Glede Malog nisam siguran, on je mentalno-emocionalno nedovoljno razvijen da bi bio objašnjen u kategorijama uobičajene fikcije (u koju Holden ne spada); njegova životna putanja ništa ne uči,on ne postaje čovjek kalibra da bismo osjetili da je tu neki istinski sukob dobra i zla (kao u Billyu Buddu).

* ondje gdje za mene roman "ne dihta" je povijesno-kroničarsko ozračje u kom bismo trebali prepoznati američko pokoravanje zapada. Uz ovoliko natovarene sadističke metafizike- iako se McCarthy potrudio da pronađe povijesnu podkrjepu za svoju bandu- roman ne djeluje. On bi djelovao da je više normalno realističan, s pejsažem koji rasteče psihe pojedinaca i bestijalizira ih, a u konačnici dijabolizira. No, to bi onda trebalo dinamično prikazati kao propadanje ubojica koji sve više tonu u žrvnju nasilja i dehumanizacije- a oni to nisu. Uza svo McCarthyjevo majstorstvo, nisam osjetio da tu ima išta realistično: likovi nisu ličnosti, oni su simboli postavljeni prema pejsažu koji ih na neki način proždire ili oblikuje (paralele s Conradovim pomorskim djelima i Srcem tame).

Za mene roman nije uspio kao nepomirljivi spoj historije i metafizike (McCarthy je, uza svu krvavicu, intelektualistički pisac). Da ga drugačije zamislio, pa neka mu je Bog- Sotona, pa neka mu likovi bivaju oblikovani rastakanjem bića u pustinji i okolišu; da je prikazao dominaciju Zla u ljudima (za McCarthyja vrijedi kao za Kafku- Dovraga s psihologijom!), onda bi djelo bili puno uspjelije.

No i ovako ostaje kao snažna parabola - no to nije ne samo vestern, a ni roman u bilo kom normalnom smislu (čak mi je i "Moby Dick" "realniji"). To je vizionarna lava sadizma potekla ni iz čeg, budući da povijesna, društvena, psihološka, osobna, ... objašnjenja odpadaju, i povijesna kronika se nelagodno i neuspjelo meškolji u društvu metafizičke, tendenciozne propovijedi o dijabolizmu i ratu.

Barokni stil i ostala obilježja nešto su bez čega bi McCarthy bio samo jedan od morbidnih opsesivaca koji se prazne mrčenjem papira.

Zaključak: velik kao parabola, neuspio kao povijesni roman ili sinteza dvaju tijekova.

Back