Šta ste danas jeli?

Setila se na putu od posla do kuće da imam još nešto mesa za gulaš (mama ga baš nešto i ne voli) pakovano u malim paketima, za nas dvoje (kad sam pakovala meso, bila je drugačija "podela" kod kuvanja). Elem... sameljem to meso i napravim preliv za špegete sa paradajzom, šampinjonima, začinima... i, naravno, na maslinovom ulju.
Kupila i neke integralne špagete (nikad ranije nisam) zbog mame... super su. :ok:
Meni bio odličan ručak, a njih dvoje su "jurili meso" po tanjirima... kažu da sam škrtica ( :tajna: ne smem ni da prijavim da sam ostavila malo od tog mlevenog i za neku musaku, ćufte ili već šta smislim)
Pre toga bila pileća čorbica.

Купиш кестен пире у ул. Албанске споменице, пошто видим да си из БГ, па додаш на 1kg око 200g шећера у праху и једну умућену слатку павлаку (малу) и по укусу рума. Павлаку додајеш постепено, јер густину одредиш зависно од тога да ли се прави неки фил или се једе са шлагом.

Nama danas bili ujak i ujna u poseti, pa sam sinoć pravila krasane... (to smo "večerali" oko ponoći i doručkovali oko 10h :))

kroasani-1-1.jpg

, ručali čorbast pasulj sa suvom kolenicom.

Našla kroasane! :D
'Ajd' pošto sad imam vremena, a i tema je odlutala, da vam napišem svoj omiljeni recept za kroasane... ili bar ono što se kod mene tako zove.
Daklem...

Potrebno je:

2 jaja
3 kašike šećera
1 kašika soli
0,5l mleka (toplog, može i pola vode, a još bolje ako se zameni surutkom)
1dl ulja
1 kvasac
0,8kg brašna
1 margarin

Potopiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i kašičicom brašna i ostaviti da se podigne. Dobro umutiti jaja, pa dodati so i šećer. U umućenu masu dodati ulje, zatim nadošao kvasac.
Sipati masu u prosejano brašno i umesiti testo. Važno je da se testo jako dobro izmesi. Ostaviti da nadođe. Za to vreme margarin dobro umutiti (ja i obeležim petine). Testo premesiti i podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo razviti u krug. Premazati margarinom (na svaki po petinu) i ređati jedno preko drugog (naravno gornji ne mazati). Okrenuti naopako i razviti što tanje.
E sad... kako ovo da objasnim (meni su crtali!). Trebalo bi da dobijete krug prečnika oko 50-60cm. U sredini izrezati krug prečnika oko 25-30cm iz koga se režu kružni isečci ("trouglovi") od kojih se oblikuju kifle (najbolje je zamotati ih oko drške od varjače ili prsta, tako da unutra ostane šupljina). Od preostalog dela testa oblika kružnog prstena, takođe izrezati "trouglove" i oblikovati kifle. Ređati na tepsiju prethodno podmazanu (ili prekrivenu papirom za pečenje), ostaviti da odstoje oko dva sata (otprilike treba da se udvostruče - vreme stajanja zavisi od temperature na kojoj stoje), premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ubaciti u rernu i peći.
Ako želite da ih filujete - snađite se :wink:

Hvala puno,to su ovi sa slike,jel?
da. U osnovi. ;)
Kod mene je malo koji recept precizan.
Ovako sam ga ja dobila, pa ga tako i postavljam.
Dodatak je da ćeš teško uspeti da zamesiš sa 800g brašna, trebaće oko kilogram, možda malo više... zavisi od vrste, stepena vlage brašna... i da ne nabrajam.
Čekaj... na "buter kiflama" ću postaviti još neke fotke... da ne duljimo ovde pa da posle opet ne znam gde sam to pisala ;)

Купиш кестен пире у ул. Албанске споменице, пошто видим да си из БГ, па додаш на 1kg око 200g шећера у праху и једну умућену слатку павлаку (малу) и по укусу рума. Павлаку додајеш постепено, јер густину одредиш зависно од тога да ли се прави неки фил или се једе са шлагом.

Hvalaaaaa!

Ja jos uvek kuvam sama kesten, pa sam se nadala da ima neko neku kracu foru od kuvas sat vremena pa ljustis. Inace ja volim sa puterom umesto slatke pavlake.. mada ponekad im samo podelim u cinijice pa ljusti svako za sebe, nema secera nema pavlake!

Mada tesko odolevam i onom pecenom na ulici, grejem ruke na fisek od papira i hrskam tople kestencice ko dete.

mmm ti peceni su najbolji...ja nisam ranije imala obicaj da ih jedem, ali sam ih uz muza zavolela. sada obicno za vikend i sami ispecemo i uzivamo. evo ide vikend i znam da cu mu praviti bundevaru..kako dodje hladno i pojavi se bundeva, od slatkog samo to trazi :D

Kupili smrznute filete soma... Mama je uvek volela ribu, a sad kad treba da je jede što više - izbegava ("Dosta mi je i ribe i piletine" bila je izjava kad je stigla iz bolnice :roll:) pa muku mučim da bar jednom nedeljno ubacim ribu...
Sve u svemu, dočekalo me da spremam po povratku sa posla (kupila uz put smrznuti "zlatnu mešavinu" - to je ona što ima kukuruz - za prilog i čorbicu), i lepo muškom delu objasnim da ću filete peći u rerni, sa malo maslinovog ulja i začina, a on za par minuta pita: "Hoćemo li pohovati filete?" Probam da odgovorim, ali on ponovo: "pa ja ću ih ispržiti!". Počnem da šizim, kad moj rekonvalescent dobacuje: "Bože dete, pa prži na ulju!"
Dreknem: "Vas dvoje niste normalni! Mogu da pržim na čemu hoćete, ali ne mogu da sprečim ribu da se napije masnoće! Niti da je iscedim!"
"Ne vredi. Nadglasani smo", reče on i sve do ručka su se nešto zgledali...
A ja sipnula malo maslinovog ulja na dno glinene posude, ribu lepo ocedila, posula po njoj mešavinu začina za ribu, malo belog luka, peršuna i strpala u rernu. Posle sam okrenula filete i uključila gril.
Onu mešavinu obarila, tečnost ostavila za čorbicu (ostavila malo tog povrća, dodala malo mleka i sasvim malo jogurta), napravila laga bešamel i umešala ostatak povrća.
Nije da se hvalim, ali baš je bilo dobro. :ok:

Bili nam pre neki dan uja i ujna i doneli neko meso... između praseta i svinje, ispečeno na ražnju (imali su slavu, pa pošto nismo mogli da odemo - oni zamrzli malo mesa pa nam doneli).
To sam dans podgrejala, uz ren, kupus salatu i svež hleb - prošlo je (ja nisam neki ljujubitelj mesa, naročito ne prasećeg/svinjskog , a bilo je i prilično masno).
A da... bila i neka čorbica sa sirom. :)

Back