Šta ste danas jeli?

E samo da znate sta sam danas jelaaa!!!
Danas sam jela podgrejane punjene paprike koje sam skuvala pre dva dana od ostataka rizota koji sam skuvala prethodnog dana :). Naravno, dodala sma malo dinstanog mesa i luka da zamazem oci degustatorima :P

Testenina sa šampinjonima
(količina je za dve osobe)
2 kašike putera
kašika brašna
2,5dl mleka
200-250g šampinjona isečenih na tanke listiće
250g testenine
malo soli, parmezan

Staviti vodu da provri, posoliti, ubaciti testeninu i kuvati po uputstvu.
U međuvremenu zagrejati puter na tihoj vatri, dodati brašno i lagano dolivati mleko. Paziti da se sve lepo razmuti.
Šampinjoni se mogu vrlo malo propržiti (recimo 1min u mikrotalasnoj), ali i ne mora. Ubaciti ih u bešamel, kuvati uz mešanje dok ne omekšaju. Na kraju skinuti sa vatre i posoliti.
Procediti testeninu, malo poprskati maslinovim uljem i preliti je pripremljenim prelivom.
Posuti parmezanom
Prijatno!
Izgledalo je baš ovako:

Poslednja izmena:
1. supa: pileća
2. meso: piletina iz supe
3. prilog: krompir kuvan u supi i varivo og šargarepe i tikvica (začinjeno pavlakom i đumbirom)
4. salata: paradaj, paprika, feferone
5. desert: baklava sa orasima od juče

Sto se mesenja rezanaca za supu tice,mesim ih i ja. Ali,evo jedan brz recept za rucak: 200gr. melevenog mesa proprziti sa lukom i u to dodati vegetu,biber i origano. Odvojeno,samo malo, obariti rezance,moze i spagete, proprati ih i pomesati sa smesom od malopre. U to dodati i kecap,origano i sve dobro izmesati. Izrendati trapist sir i malo zapeci u rerni. Posle desetak minuta izvaditi i opet izrendati trapist ili neki drugi sir, i vratiti u,vec ugasenu, rernu. Prijatno!

Za 4- 6 osoba
Materijal:
- 600 gr. očišćenog graška
- 80 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 50 gr.šunke
- 150 gr. dimljene slanine
- 2 dl. mleka
- 4 jaja
- 1 crni luk
- prezle, so, biber
Priprema:
Sitno seckani luk lagano propržiti na 30 gr. butera, dodati sitno seckanu šunku a zatim i grašak skuvan u dosta slane vode (paziti da se ne raspadne). Sve zajedno pržiti nekoliko minuta uz lagano mešanje.
U posebnoj posudi istopiti 30 gr. butera, dodati brašno (dobro razbiti) grudvice i dodavati mleko dok se ne napravi gusti bešamel. Dodati ga grašku, a zatim dodavati jedno po jedno jaje dobro mešajući.
Sud koje stare domaćice zovu obično "kuglof" (sa rupom u sredini) dobro namazati ostatkom butera, sipati prezle i okretati ga dok lepo ne pokriju ceo sud. Višak istresti i naliti garšak. Poravnati smesu kašikom lagano pritiskajući. Peći oko sat na 180 stepeni. Ako s vrha počne više da tamni, prekriti aluminijumskom folijom. Pažljivo istresti u veći tanjir, a oko venca ukrasiti prženom i na sitne kocke sečenom slaninom. Služiti toplo.
Ima i dodatak za punjenje sredine venca za one koji venac služe kao glavno jelo. Stiže. :wink:

ATT00020.jpg
Ovo je odlican recept.
Ja imala neki ":gulascic" od pilecih iznutrica pa se setila...
Problem je ispao kad sam ustanovila da nema dovoljno graska :(.
Ali - Nista nas ne sme iznenaditi! :D
Pronasla kukuruz secerac, iseckala sargarepu na kockice, skuvala zajedno sa graskom.
Postupak je isti, jelo - odlicno! :super:
Bas smo slatko rucali!

Back