Šta mislite o EU

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Srbija već ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, tamo se godina putuje bez pasoša. Srbija bi ulaskom u EU morala da poništi sporazume o slobodnoj trgovini sa Kinom i Rusijom, kao i sa drugim zemljama.

Sa Rusijom svakako nemamo nikakvu trgovinu pa to ne bi bio neki problem.

Sa Kinom imamo samo uvoz, dakle odlaze nam devize. Nemamo izvoz jer nemamo šta da izvezemo. Tako da prekid i te slobodne trgovine može samo da nam ide u prilog.

Dovoljno je pogledati standard zemalja EU u gde ko migrira, da li oni kod nas ili mi kod njih. Tako da je valjda jasno gde je bolje. Drugi argumenti nisu potrebni.

Sa trenutnom vlašću nije moguće. Njihov model vlasti je autokratija i korupcija, potpuno suprotno od onoga što čini EU.

Zavisi od nas. Ako hoćemo, možemo. Spisak standarda u vidu pristupnih poglavlja nam je ispostavljen pre 15 godina. Nismo se pomerili sa početka. Kad budemo videli da neki sledeći režim krene po tom spisku da uređuje sistem (pa čak i radi nas samih) to će biti znak da smo konačno na pravom putu.
mladi radno sposobni ljudi migriraju u tom pravcu, ali sve je više eu penzionera koji migriraju natrag u svoje zemlje ili, penzioneri iz eu zemalja, kao penzioneri sve više migriraju u Češkoj i Slovačkoj, Rumunija, Španija, Portugal, gde standar i nije tako jak , jer mladi realno ne odlaze i ove zemlje, ali eu penzioneri sve više odlaze iz svojih domova i sele se u zemlje sa nižim primanjima i standardom
nije sve tako bajno i u tu eu
naši koji odlaze tamo rade ili pi 12 sati ili rade i na dva radna mesta

Sa Rusijom svakako nemamo nikakvu trgovinu pa to ne bi bio neki problem.

Sa Kinom imamo samo uvoz, dakle odlaze nam devize. Nemamo izvoz jer nemamo šta da izvezemo. Tako da prekid i te slobodne trgovine može samo da nam ide u prilog.
U Rusiju ide srpska šljiva i jabuka, a u Kinu ide bakar. Sad što se sporazumi sa Kinom i Rusijom ne odnose na Fiat to ja nisam kriv. A i Fiat se ovde samo sklapa pa je verovatno i zbog toga.

Ti ako hoćeš zarad većeg stadarda da priznaš Kosovo kao nezavisnu državu i odrekneš se svog nacionalnog identita ja na to nisam spreman.

Možemo da idemo u EU bez Kosova.
Možemo da ne idemo u EU bez Kosova.

Kako ti je ovo drugo bolje, nije mi baš jasno.

Mi i sada imamo odličnu saradnju sa zemljama EU.

Nemamo. Mi smo šupak Evrope. Kolonija i deponija. To je možda za tebe odlična saradnja a inače je teški bulšit.

Pogledajte prilog 1601423
Da li bi nam ulazak u EU doneo korist,da imamo slobodan i otvoren trgovinski odnos i šengen zonu..
I da li ce Srbija da udje u EU, sa trenutnom vlašcu ili ne ?
Ili još preciznije pitanje: Da li ce Srbija ikada da udje u EU

Screenshot_20240831_133321_Chrome.jpg

Za male države je dobro biti u EU. U Hr se izgradilo čudo toga od 2013. Ja sam bio skeptičan tamo 2010 jer su plašili ljude kako je EU neki bauk, i da se ljudima neće dati da peku rakiju, da se neće smjeti klati svinje i praviti sir što se isppostavilo kao glupost. Postpje neke briselske birokratske gluposti ali puno više je dobrih stvari nego loših. Jedna od boljih stvari je što se skoro svaki veći natječaj/tender daje firmi koja ponudi najbolje uvjete. Tako su pelješki most pravili Kinezi sa parama EU.

Srbija nece nikada resiti korupciju na zadovoljavajuc nacin. Bez toga nema sudova, tuzilastva, policije. Nema ulaska u EU

Bez toga nema jake pravne drzave.

Zato Srbija ima samo dva zatvorena poglavlja od kad su poceli pregovori za sve godine unazad.

I da se razumemo ne mislim na 100% da se suzbije korupcija, ali bar na neku razumnu minimalnu meru.

Medjutim kod Srba je korupcija nacin zivota, pozeljna je. Zato ce Srbija samo na silu i teskim zavrtanjem ruke uci u EU. I EU ce biti ta koja mora da zavrce i usi i ruke Srbiji, ali ne znam da li mogu da uspeju u tome
Nisu to rešili ni Grci i Bugari, pa su u EU. Realno nam EU ne treba, treba gledati kako to rade ozbiljne evropskendržave koje nisu deo EU.

Srbija nece nikada resiti korupciju na zadovoljavajuc nacin. Bez toga nema sudova, tuzilastva, policije. Nema ulaska u EU
kakva glupost. hrvatska je poznata po korupciji i zločinima, stranka koja drma hrvatskom već 30 i kusur godina bazira se na korupciji i zločinima i šta je to evropi smetalo? industriju su sveli da je jedva u tragovima ima, više ne znamo napraviti plastični brod za djecu a kamoli pravu grdosiju od 40 000 tona, mrkvu uvozimo iz austrije :bljak:imamo turizam i to je sve. i to je samo zasluga predaka koji su došli na ovaj teritorij. i umjesto da nam je to vjetar u leđa to nam je glavna gospodarska grana - klimavije grane nema a ona nam nosioc gospodarstva :bljak:ali zato dobijamo evropske kredite koje ćemo trošiti kod njih :bljak:

Pogledajte prilog 1601423
Da li bi nam ulazak u EU doneo korist,da imamo slobodan i otvoren trgovinski odnos i šengen zonu..
I da li ce Srbija da udje u EU, sa trenutnom vlašcu ili ne ?
Ili još preciznije pitanje: Da li ce Srbija ikada da udje u EU
Ne neće ni sa ovom a ni sa nekom budućom .. Koliko je meni poznato nema tu nekih barijera što se tiče trgovine . Najveće barijere su u vladi Srbije ..Koristi bi bilo ,grebanja za fondove mozda bi nam nametnuli i malo slobode pa bi imali i neku korist na tom polju ali da bi se nešto drastično promenilo to sugurno ne ..

Mogu samo da kažem iz oblasti koja je zatvorena, Nauka i istraživanje.

Naime, u toj oblasti smo usaglašeni. Postoji puno naučnih projekata EU na kojima se nalaze naši istraživači. Učestvujemo na HORIZON, na mnoštvu COST akcija, da ne nabrajam jer većinu ne interesuje, finansira ih Evropska komisija , i da nije tih projekata naši naučnici, posebno mladi istraživači koje podupire EU ne bi imali novca za putovanja, boravke u inostranstvu i naučnoistraživački rad. I naše misnistratsvo, institucije kao Univerzitet u Beogradu, sprovode niz sporazuma na ovu temu, i kada bi sve oblasti u Srbiji bile rešene ovako (mada i tu imamo primedbi kako se radi), ova zemlja bi bila daleko bolje mesto za život.

Naglasilka bih da i naše osnovne i srednje škole imaju mogućnost prijave na konkurse za putovanja, gde najbolja deca i đaci idu u druge zemlje EU, borave po nedelju dana ili više, upoznaju ljude, uče jezike, i to ne samo škole u Bg već sam čula da to obilato koriste i škole npr u Požarevcu itd... Zahvaljujući tome, ona imaju puno mogućnosti, ali zbog stanjja u državi većina se opredeli da školovanje nastave u EU.

da još nadodam, tako smo i mi mislili da će stvari kreniti pravim putem te da bi se evropa mogla pozabavit riješavanjem korupcije i zločna...aha kako da ne, pa njima to i odgovara, šta smo za njih nego obična mala balkanska prčija koju treba isisavati koliko se može :ok:

Možemo da idemo u EU bez Kosova.
Možemo da ne idemo u EU bez Kosova.

Kako ti je ovo drugo bolje, nije mi baš jasno.

Nemamo. Mi smo šupak Evrope. Kolonija i deponija. To je možda za tebe odlična saradnja a inače je teški bulšit.
Citirah tebe zbog boldovanog,a pitanje je za sve

Zar ne mislite da je vreme da se podvuce crta sa Kosovom koje je prakticno predato, prodato kako god.
To je kao loš brak..razvedete se i dalje nastavite svoj život

Back