Šta mislite o EU

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Citirah tebe zbog boldovanog,a pitanje je za sve

Zar ne mislite da je vreme da se podvuce crta sa Kosovom koje je prakticno predato, prodato kako god.
To je kao loš brak..razvedete se i dalje nastavite svoj život

Možda bi oni koji to prate bolje mogli da napišu, ali koliko znam, naša držva je uradila sve, predate su knjige, rođenih, imovinske itd, priznajemo saobraćajne isprave, registracije Kosova mogu kod nas da putuju i priznati su papiri (skoro videh na jednoj pumpi jer često vozim baš bus sa Kosovskim tablicama), dakle ja ne znam da postoji oblast koju država Srbija nije priznala, a tiče se Kosova.

Sa druge strane, mnogi građani ovde nisu upoznati, ili ako jesu misle da je to nešto privremeno, nadaju se nečemu, a bukvalno su sve oblasti, čak i elektroprivreda, mobilna telefonija itd završene. Mislim da je to tako jer ljudi ne putuju, u njiihovim glavama je to nešto otvoreno, a u realnosti je sve to tako kako jeste.

Problem je što zbog izbora ne smeju to javno da kažu, mada je svakome ko misli, putuje itd sve jasno.

Možda bi oni koji to prate bolje mogli da napišu, ali koliko znam, naša držva je uradila sve, predate su knjige, rođenih, imovinske itd, priznajemo saobraćajne isprave, registracije Kosova mogu kod nas da putuju i priznati su papiri (skoro videh na jednoj pumpi jer često vozim baš bus sa Kosovskim tablicama), dakle ja ne znam da postoji oblast koju država Srbija nije priznala, a tiče se Kosova.
Sve ovo što si napisala ne znači da Srbija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Srbija je samo napravila neke ustupke kako bi olakšala život stanovnicika Kosova i Metohije.

EU je politički i ekonomski savez. Zemlje članice su saveznici. Manje i slabije zemlje usklađuju svoju politiku sa većim i jačim tj. stavljaju se pod njihovu kapu, a zauzvrat ih veće štite i pomažu.
Zemlje nečlanice, poput Srbije, mogu da neguju dobre odnose sa jakim zemljama članicama ali ti odnosi nikad ne mogu da budu toliko dobri kao savezništva.
Takođe, zemlje nečlanice dugoročno ne mogu da izdrže ekonomsku trku sa zemljama članicama, čak ni sa onim najslabije razvijenim. Ekonomsko zaostajanje dovodi do odliva stanovništva, koji opet vodi daljem ekonomskom zaostajanju i tako u krug. Odnosno, pokušavati da budeš samostalan u vreme kad se svi oko tebe udružuju nikako ne može da bude dobro za tebe na dugi rok.

daleko najbolja stvar koja moze da nam se desi ako imamo malo pameti
nemoj bit naivan, zapovjedat će ti bogate evropske zemlje koje su do jučer isisavale svoje kolonije po svijetu. prodavat će ti priču o slobodnom tržištu u kojem nemaš šanse. kad je hrvatskoj luci rijeka na natječaju pobjedila kineska tvrtka poništili su natječaj. slobodno tržište my ass samo kad njima odgovara https://www.vecernji.hr/vijesti/kako-su-amerikanci-istjerali-kineze-iz-rijecke-luke-1669327

a da ne pričamo o uništenju cijele industrije...

Realnost jenda Kosovo nike član UN-a i to je jedina moguća realnost.

U redu.
to je kao kada muža napusti žena i živi uveliko svoj život, ima i decu sa drugim, ali budući da se nisu u papirima razišli, on negira realnost i smatra da je to i dalje njegova žena koja će jednom da mu se vrati. Može i tako. Malko jeste ludo.

Na kraju, svi zakoni se pre ili kasnije prilagode samom životu.

U tom smislu, smatram da bi bilo ok da se ispiše referendum i da se postavi pitanje da li želimo da ne napredujemo ka EU i da ne budemo više kandidat jer se od nas očekuje zvanično priznanje. Tada biramo između te pločice ispred imena političara sa Kosova (možda je nekome ta pločica važna) i realnosti. Budući da oni već učestvuju na Olimpijadama, takmičenjima, imaju sve papire itd, ako je nama važno da kada dođu u UN na sastanke nemaju oznaku države, važnije od druge alternative, onda bi javno povukli kandidaturu, i razračunali se, i to bi nas naravno koštalo.

Takođe, zemlje nečlanice dugoročno ne mogu da izdrže ekonomsku trku sa zemljama članicama, čak ni sa onim najslabije razvijenim.
Zašto bi Srbija ekonomski nazadovala u ovoj situaciji? Pa i EU odgovara ovakvostanje, oni mogu ovde otvarati firme koje stvarno nešto proizvode i izvoziti slobodno u mnogim zemljama širom sveta.

Da li bi nam ulazak u EU doneo korist,da imamo slobodan i otvoren trgovinski odnos i šengen zonu..
Situacija da sutra uđem u EU - mislim da bi nam donela više štete no koristi.
- kao što je bila situacija sa HR svako ko je mlađi i radno sposobniji bi pobegao da radi u neku drugu EU zemlju + svaka moguća šuša
- onda bi EU nakon nekog vremena počela da vraća naše nesposobne/kriminogene u Srbiju i da im lupa trajne zabrane ulaska
- zbog manjka ljudi penzioni fond bi pukao jer je i sada pod naponom, pa onda kreću zaduživanja i pokriće kroz prodaju državne imovine
- potencijalni problemi za sve one koji radi (da bi preživeli) van zakona/ugovora o radu i sl.
- trgovina mi ne pije vodu, mahom samo uvozimo ili ako uzvozimo nešto to budu poluproizvodi koje će neka EU firma prodavati kao da su njeni
I da li ce Srbija da udje u EU, sa trenutnom vlašcu ili ne ?
Prilično sam siguran da neće, jer da bi bilo koja zemlja ušla u EU moraju da reše problem korupcije i nestručnih kadrova u državnom aparatu, jer ako će EU da finansira nas kao državu (konkretno državnu administraciju) tražiće crno na belo ko, šta, kako što nikako ne možemo da prođemo.
Sada tu je i kriminal - neka moja EU ekipica me pitala pre nekog vremena kako je moguće da je klan Belivuk-a ubijao i pravio ćevape od ljudi a da je to država celo vreme znala? O drugim slučajevima da ne pričam...
Tu je sada i interes USA koja se kako mi se čini ne zalaže za to da Srbija uđe u EU, inače ne bi mogli da kupuju zemlju, prave firme i sl. zbog regulativa EU.
Ili još preciznije pitanje: Da li ce Srbija ikada da udje u EU
Sumnjičav sam da ćemo ući, jedino u nekom radikalnom slučaju tipa da se ovi naši iz nekog razloga 100% okrenu ka Rusiju te im EU ponudi ulazak samo da bi se distancirali...

redu.
to je kao kada muža napusti žena i živi uveliko svoj život, ima i decu sa drugim, ali budući da se nisu u papirima razišli, on negira realnost i smatra da je to i dalje njegova žena koja će jednom da mu se vrati. Može i tako. Malko jeste ludo.
Praviš banalna poređena. Međunarosno pravo je isuviše ozbiljna stvar da bi se uporedila sa brakom.

Puno je lakše i poslovati unutar EU. Više nema carinsko špediterskih zavrzlama i čekanja na granici. Proizvede se nešto i roba ide direktno kupcu samo sa fakturom. Sad se i Englezi udaraju po glavuđi jer su izašli iz EU kad su poslušali onog čupavog majmuna.

Ne znam da li je HR korumpirana kao SRB

Kad odes lekaru jel moras da nosis kafu ili nesto

A za operaciju, jel moras da platis neku hiljadarku, ili te ne operisu uopste?

I najvaznije, jel decu mozete da lecite, ili morate da skupljate pare preko SMS
Pa verujem da i Hrvati nose neke poklone doktorima kao i ranije. Verujem da snei tamo skuplja novac sa skupe operacije i za lekove u inostranstvu.

ne znam ni sam koliko je hrvatskih građevinskih firmi upropašteno...da bi nam sad ceste, mostove, zgrade, luke, brane itd itd itd gradio austrijski štrabag. dobiješ kredit od evrope na kraju sve to sa kamatama vratiš njima. eu tako funkcionira. jedna ogromna banka koja je sve naše ugušila. dam nikoli kredit da bi u mene kupio mrkvu. em sam prodao mrkvu em kamate nazad meni. luku rijeka na kraju je umjesto kineza iako su bili daleko najpovoljniji dobila nizozemska firma, pa jeli se tu išta radi u korist hrvatske ili?

EU je politički i ekonomski savez. Zemlje članice su saveznici. Manje i slabije zemlje usklađuju svoju politiku sa većim i jačim tj. stavljaju se pod njihovu kapu, a zauzvrat ih veće štite i pomažu.
Zemlje nečlanice, poput Srbije, mogu da neguju dobre odnose sa jakim zemljama članicama ali ti odnosi nikad ne mogu da budu toliko dobri kao savezništva.
Takođe, zemlje nečlanice dugoročno ne mogu da izdrže ekonomsku trku sa zemljama članicama, čak ni sa onim najslabije razvijenim. Ekonomsko zaostajanje dovodi do odliva stanovništva, koji opet vodi daljem ekonomskom zaostajanju i tako u krug. Odnosno, pokušavati da budeš samostalan u vreme kad se svi oko tebe udružuju nikako ne može da bude dobro za tebe na dugi rok.

Sve dobro napisano ! Na žalost, kao što pre 30 godina ljudi ovde nisu bili svesni da treba doneti važne strateške odluke i nisu bili svesni da je nemoguće biti neutralan i napredovati, tako i danas bave se emocijama i nekim neizvodljivim planovima, tako da sumnjam da im je jasno da je ovo sve naznaka propadanja teritorije oivičene dražvnim granicama Srbije.

Takođe nisu svesni da bi savez sa Kinom i Rusijom takođe nas koštao suvereniteta, te da velike sile ne pitaju male šta misle već im naređuju.

Za nas je pitanje hoćemo li biti ostrvo u savezu sa dalekom rusijom i Kinom, ili deo komšiluka u kojem se geografski nalazimo. (ovo prvo je čak i nemoguće spovesti jer smo skroz ograničeni EU)

Ja se samo ne mogu načuditi izrazito iracionalnoj komponenti u glavama mnogih ljudi koji ovde žive.

Back