Pa dobro, to što EU zaostaje za Amerima i Kinom, ne znači da će se desiti nekakva apokalipsa. Nova vremena zahtevaju i nova rešenja. Ne kukaš, nego zapneš
Problem sa EU je što se sastoji od velikog broja zemalja, konkretno 27 koliko se sećam (mrzi me da proveravam). Plus tu ima još nekoliko koje nisu formalno članovi a suštinski kao da jesu. I sad se tu gubi dosta energije da se usklade interesi. Zato je Evropa tako usporena i troma u svemu što radi. I cena toga u ovim dinamičnim vremenima je VELIKA. I biće vremenom sve veća.
Po meni tu ima više stvari za rešavanje:
- Masovni migranti. Građani ne žele migrante. I tačka. To je nešto što slabi Evropu, pravi demografski, ekonomski i bezbednosni problem. Umesto da se to znalo odma, njima je trebalo nekoliko godina da im dođe iz dupeta u glavu. Sad vidim da se prave neke inicijative za vraćanje i to je dobro.
- Zeleni ekstremizam. Bukvalno se satiru od smišljanja načina kako da se energija pravi iz vode, vazduha ili stanja duha... što naravno u praksi ne funkcioniše. Jbg, mora to sve da se sagledava racionalno. Svako voli čisto, ali mora da postoji neka granica zdravog razuma. Nećeš svoju ekonomiju da dovedeš do prosjačkog štapa da bi imao čisto.
- Preveliki liberalizam. Slično kao i prethodno. Kao da neko sedi iz dosade i smišlja neka nova besmislena pravila koja kul zvuče i onda se to pretvara u direktive. Sve je to super osim u delu kad posle svi krenu da se guše u moru besmislenih direktiva i to te sapliće na svakom koraku. Treba malo oladiti sa svim tim glupostima.
- Nesuglasice. Ovo je zapravo najveći problem. Sad imaju jednog Orbana, šta će biti ako ih bude 4-5? Sad sve to funkcioniše sa "drži vodu dok majstori odu" ali pre ili kasnije će se sve raspasti, vreme im ne ide u prilog. A kad se raspadnu, kreću prvo ekonomski problemi pa rat. To je valjda jasno. I po meni je jedino rešenje ono najradikalnije, dok su još svi u miru, da cela EU postane jedna federalna država. Jedna vlada, pa podeljeno na lokalne jedinice. Kao USA. Ako su evropljani mogli da naprave takav sistem u Americi, mogu valjda i kod kuće. Dakle, jedna federalna država ili rat, nema treće. Naravno, sad će da se jave nacionalisti, suverenisti, sa onim "ali naša istorija... naše posebnosti" i slične gluposti. Jel ti je bitnija istorija ili da budeš živ? Meni ipak ovo drugo