Šta je, odnosno, da li je Srbija i Srbi nešto dobila udruživanjem sa okolnim narodima?

Jesu li Srbi bolje ziveli u zajednici sa drugima ili sada kada su napusteni od svih?Kada ni sami sa sobom ne mogu da se slazu?
Pa eto ispostavilo se da su na neki način bili u pravu i da se sa Srbima ne može.Jedan broj Srba raduje se događajima kao što su Ribnikar,Dubona,nadstrešnica jer veruju da su takvi događaji upotrebjljiv kapital u borbi za osvajanje vlasti.

Šta je, odnosno, da li je, Srbija i Srbi nešto dobila udruživanjem sa okolnim narodima?
Srbi su isterali Turke i napravili sebi državu. Zašto smo ginuli za bratskle narode da bi nam na kraju zabili nož u leđa?
Priča o tome kako su Srbi ginuli za druge, a svi im zabili nož u leđa je čista mitologija. Hrvatska nije dobila ništa na račun Srbije, naprotiv, Hrvati su u oba svjetska rata platili ogromnu cijenu, prvo pod Austro-Ugarskom, a onda pod zajedničkom državom gdje je Beograd diktirao politiku.

Kad se priča o Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, Srbija nije ratovala iz nekakve ljubavi prema Hrvatima ili Slovencima, nego zbog vlastitih interesa i ideje ujedinjenja. Isto vrijedi i za Drugom svjetskom ratu, partizanski pokret bio je zajednički, a Hrvata u njemu je bilo najmanje jednako kao i Srba.

Zato ispada potpuno iskrivljeno kad se stvara narativ da su "Srbi ginuli za Hrvatsku“, a Hrvati "zabili nož u leđa“. Hrvatska se borila za sebe, Srbi za sebe, a zajednička država nije bila poklon, nego projekt koji je Beogradu davao političku prevlast.

Drugim riječima, nitko nije Srbima dužan zato što su ratovali za svoje interese.

Srbi su isterali Turke i napravili sebi državu. Zašto smo ginuli za bratskle narode da bi nam na kraju zabili nož u leđa?
Imamo nešto od ekspanzionističke kolektivne psihologije u sebi. Želja za svojim prostorom ponajpre. Otud i priča da "ne damo na sebe".
Problem je, međutim, što nakon toga ne znamo šta bi sa sobom. :confused: Srbi su kao narod dobri za delegiranje stranom, spoljnom prostoru...
Dali smo toliko Pupina, Tesli, Đokovića svetu... ali sebi međusobno nemamo ni kurtoazne ni dalekovide navike da gradimo zajednički život...
Možda držeći da smo "dobrotu" već dokazali našim svetskim "eksportom"...:neutral:ostaje močvara indolencije odakle raste lenjost, bahatost i retrogradnost.
To je izvor svih naših problema. A tek mi je mišljenje o onima koji se iz takve močvare teleportuju "vani", pa odatle seire s radikalnim saznanjima o takvoj našoj "dobroti... Ti su mi "neprocenjivi". ;):cool:

Za bilo kog posmatrača, van ovih balkanskih kasaba, Srbi, Hrvati i Bosnjaci su jedan narod. Na stranu Crnogorci i Makedonci, koji uopšte nisu narod, već lokalni srpski identitet. Insistiranje na sitnim razlikama, koje nas razlikuje, mogu samo da izazovu podsmeh kod nekog Amerikanca.
Znajući sve to, samo potpuni politički diletanti ne bi pokušali da naprave zajedničku državu, kada je za to postojala prilika. Posebno ako znamo da nikada nije postojao način da se međusobno razgraniče Srbi, Hrvati i Bosnjaci, bez da u jednačinu ne budu uključeni genocidi, etnička čišćenja i strašni zločini.
Nakon likvidiacije Kraljevine Jugoslavije - koja je verovatno najveće dostignuće južnoslovenskih naroda na polju sopstvene državnosti - vodilo se mnoštvo građanskih, bratoubilačkih ratova, pa se opet nismo valjano razdvojili.
Tako da je se stvaranje zajedničke države sa "okolnim" narodima, barem 1918. godine bila jedna nužnost, na koju istini za volju, mi i nismo nešto mogli posebno uticati. Hrvate i Slovence smo morali prihvatiti i zagrliti, kako bi ostvarili nacionalni san o svim Srbima u jednoj državi i oslobođenja od vekovnog habsburškog i otomanskog ropstva.
Ko je tada mogao pretpostaviti da će raspali Habsburzi zasaditi kasnije ustašku ideju među Hrvatima, a da će naši hašišari proglasiti komunistima i marljivo raditi na uništenju, onoga što je bio vekovni san generacija Srba pre njih.
Švabo došao 1941. godine, nogom razvalio vrata i iz mračnog podruma na svetlost dana izvukao svu tu monstruoznu ustašiju i partizaniju.
SFRJ kao posledica navedenog, nije bilo udruživanje, već nametnuto, suludo rešenje. Komunisti nikada nisu predviđali da će Jugoslavija preživeti ako oni dođu na vlast. SFRJ im je bila potrebna samo kao alat za realizovanje preuzetih obaveza, sklopljenih između Tita i Britanaca.
Sve jugoslovenske republike su praktično tada postale nezavisne države. Na veliku srpsku nesreću čak i autonomne pokrajine. Puškaranje devedesetih godina nije služilo ničem drugom, sem da podvuče praktično nepostojeće razlike među jugoslovenskim narodima i komunističkim begovima podari sopstvene male feude. Potpisao bi Alija, pa čak i da je avlija.
Uglavnom, dobili su Srbi mnogo toga od Kraljevine Jugoslavije. Beograd je postao evropska prestonica, Srbija je obnovljena i industrijalizovana. Sve i jedno reprezentativno i monumentalno zdanje u Beogradu, izgrađeno je u periodu između dva rata. Dobrim delom je sve to naplaćeno od braće Hrvata i Slovenaca.
Šta sad?
Ipak su u WWI bili poražena strana. Nisu su se mogli tek tako provući.

Svi su pobegli od vas.
Ma nisu od Srba. Svi su pobegli od srpskih boljševika. SPS; SNS, Savez komunista Srbije i te fore. To nama nikada nije otišlo sa vlasti.
Srbima su nekada svi hrlili i svi su želeli sa Srbima da prave državu. Mnogi su se čak odricali svoje nacionalnosti i svojevoljno postajali Srbi, baš kao Ivo Andrić Meša Selimović ili Branislav Nušić. Danas smo spali na jednog DB Nemanju Kusturicu. Sami Srbi vrlo rado se pretapaju u druge nacije.

Ma nisu od Srba. Svi su pobegli od srpskih boljševika. SPS; SNS, Savez komunista Srbije i te fore. To nama nikada nije otišlo sa vlasti.
Srbima su nekada svi hrlili i svi su želeli sa Srbima da prave državu. Mnogi su se čak odricali svoje nacionalnosti i svojevoljno postajali Srbi, baš kao Ivo Andrić Meša Selimović ili Branislav Nušić. Danas smo spali na jednog DB Nemanju Kusturicu. Sami Srbi vrlo rado se pretapaju u druge nacije.
Ali taj narod je nestao.
Ne mozes vise pricati o Srbima kao narodu iz Prvog svetskog rata ili ustanaka... To vise nije taj narod.

Šta je, odnosno, da li je, Srbija i Srbi nešto dobila udruživanjem sa okolnim narodima?
Srbija je drzava mnogo naroda i narodnosti, a kako saradjuje bez trzavica sa svima, moze biti primer jednonacionalnim fasistickim tvorevinama nastalim od ratova devedesetih.

Slovenija je izuzetak, ali oni realno nikad nisu ni bili pravi deo onoga sto se zvala juga vec su bili evropa.

Zanimljivo je u njoj savrseno fino zive i srbi i muslimani iz bosne koji su tamo nasli spas dok u rodnoj medju ne mogu da se podnesu.

Ali taj narod je nestao.
Ne mozes vise pricati o Srbima kao narodu iz Prvog svetskog rata ili ustanaka... To vise nije taj narod.
Ne znam šta uopšte možemo pričati o bilo kom narodu i navesti kao njegove posebnosti. Problem je što se ovde priča o predstavnicima vlasti i sistemu koji postoji u nekom društvu, državi i narodu. Sistem i spodobe, instalirane srpskom narodu 1945. godine, i dalje su aktuelni i dalje su na vlasti.
Nije da se nešto posebno promenilo u ostalim jugoslovenskim republikama, ali nije zgore podsetiti da su nakon ukidanja SK Jugoslavije, na prvim višestranačkim izborima svuda pobedile nacionalističke stranke, sem u Srbiji. Samo nama su se komunisti presvukli u SPS i proglasili se nacionalistima. Komunistički apartčik, Slobadan Milošević, proglašen za vožda. Sve se to dogodilo, bez da je došlo do bilo kakve smene vlasti i ukidanja postojećeg sistema. Kozmetičke promene i fejslifting, za koji su bili zaduženi smradovi poput Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića, ogavnim plagiranjem rodoljubive ikonografije, sve po scenariju Veljka Bulajića.

Sta ja ima tu da cenim. Zar nije ocigledno?
Svako vidi ono sto zeli da vidi.
Ne razumes psihu sumadinca. Taj sta ume da istrpi nume niko. Zato je i uvek pobedjivao, al uz veliki kolateral.

I jos postoji. Nas sumadinac sa sajkacom.

Neprijatelji su mu uvek dva metra ispod zemlje. Tako ce i danas.

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Dali smo toliko Pupina, Tesli svetu...
Koliko je meni poznato, da su ostali ili otisle da zive u tuadasnjoj Srbiji, siguran sam da ne bi napravili nekakav znacajan uspeh.
Tehnicki gledano- koliko smo mi "dali" Pupina i Teslu, toliko su nam i oni njega dali.
Volite da izigravate zrtve u svaoj prilici, i radite dobar posao, ako nastavite ovim smerom- necete morati jos dugo.

Koliko je meni poznato, da su ostali ili otisle da zive u tuadasnjoj Srbiji, siguran sam da ne bi napravili nekakav znacajan uspeh.
Tehnicki gledano- koliko smo mi "dali" Pupina i Teslu, toliko su nam i oni njega dali.
Volite da izigravate zrtve u svaoj prilici, i radite dobar posao, ako nastavite ovim smerom- necete morati jos dugo.
Ne izigravam ja žrtvu, pogrešno si me razumeo, molim te da me ne stavljaš u taj tabor... ;):cool:
Upravo je i poenta u tome da smo dobri drugima i ZA druge, dok nama samima vrag će ga znati kako šlajfujemo, to sam hteo reći.

Ne izigravam ja žrtvu, pogrešno si me razumeo, molim te da me ne stavljaš u taj tabor... ;):cool:
Upravo je i poenta u tome da smo dobri drugima i ZA druge, dok nama samima vrag će ga znati kako šlajfujemo, to sam hteo reći.
Nisam mislio na tebe, generalno se izigrava stalno neka uloga zrtve- jer kao sto sam rekao- cirajuci ove poruke, covek bi pomislio da smo svi debili, a to izigravanje zrtve je jedna od uzroka- jer onda trazimo zastitnike i jake vodje koji onda tretiraju narod tako kako ih tretiraju.
Najveca glupost je npr kad se trazi da se ukinu rijaliti programi;
dakle niko ne gleda da li bi se oni uopste prikazivali?
Umesto da se kukulece o proslosti- treba izvuci zakljucke- a onda je potrebno prouciti istoriju kakva je bila, ako izvlacimo zakljucke iz kvazi- istorije onda ce zakljucci biti pogresni i ponovo ce se praviti iste greske;
I dan danas kjudi napustaju Srbiju?
Zasto je to tako?
Odgovor je brlo jednostavan, ali lakse je uvek optuzivsti druge,
inace cemo morati preuzati odgovornost za nase postupke, a to nije bas rako lako- jer se moraju progutati gorke knedle.
Ako pogledas razvijene zemlje- kod njih pojedinac u vecoj meri prihvata odgovornost za svoje postupke- i to je prva tacka ka razvijanju razvijenog i prosperitetnog drustva iz kojeg gradjani ne beze.

Back