Srpsko ime u Dubrovniku

Dakle,upadaš u zamku da svoje srpstvo proglašavaš za nešto iskonsko,fino i spontano a hrvatstvo za nešto nasilničko,vulgarno i netočno,ja se osobno sa tim ne mogu složiti,mislim da je to nacionalističko gledište.

Koje moje srpstvo? Koja moja zamka?
Da li je nacionalizam ako ja tebi ukazem na neku pojavu ili dogadjaj za koji smatram da je moralno neprihvatljiv? Nacionalizam (sovinizam) je kada bih ja rekao nesto kao, "ma vi hrvati ste obicni ljudski otpad, niste dostojnizivota itd itd". Zar to nije vokabular Starcevica, pravasa i ustasa?
A kada ti ja pokazem i dokazem da nije nikakav big secret da se takva politika u vise navrata praktikovala i na podrucju Dubrovnika, onda sam ja nekakav nacionalista, sovinista, fasista? Jel' da?

Svaki nacionalizam i svaki nacionalni pokret u sebi sadrzi elemente prisile i agresije u cilju kreiranja novog identiteta. Pruzam ti priliku da mi dokazes da je srpski nacionalizam agresivniji i svirepiji od hrvatskog. Izvoli pa dokazi. Ja nigde ne trvrdim da srpski nacionalizam nije koristio zlocin/silu/represiju da bi dosao do svog cilja ali odgovorno tvrdim da je hrvatski nacionalizam bio mnogo aktivniji po tom pitanju.

Da je proces kroatizacije Dubrovnika bio toliko prirodan i dobrovoljan, ne mislim da bi Vodopic izgovorio ono sto je zapisano.

Poslednja izmena:
Kore, optužuješ Hrvate da su istrebili to srpsko stanovništvo i svu krivnju bacaš na na pravaški nacionalni pokret i hrvatske ideologe, ali novčić ima dvije strane.
.

Ne optuzujem Hrvate nego optuzujem hrvatsku nacionalnu ideju koju je na noge postavio Starcevic. A ideologiju tog gospodina evropskih manira moze braniti samo neko ko je duboko kontaminiran nacionalsovinizmom, klerofasizmom i nacizmom. Treba li uopste napominjati da je ta ideja postavljena na pijedestal hrvatske drzavnosti, njen fundament?

A upravo je pravaska ideja stajala iza cuvenog svekatolickog hrvatskog kongresa kada i pocinje glavna faza formiranja savremenog hrvatskog naciona. Zar mislis da su Srbi iz Dubrovnika nestali prosto tako, na lepe oci? Ne bih se slozio. Posle tog kongresa (mada je to bilo i pre njega) katolicki kler preuzima ulogu nosioca hrvatske nacionalne ideje a koja je prethodno dobrano u sebe ugradila najcrnja sovinisticka gledista.

I sta mislis, da li je zbog politkorektnosti bolje cutati o svemu tome ili jasno i glasno ukazati na to? Kada si zadnji put bio u Hrvatskoj? Jesi li imao priliku da pricas sa tamosnjim Srbima? Iako je taj nacionalisticki pritisak prilicno popustio on je prisutan do dana danasnjeg. Ljudi zive u nekoj vrsti grca najcesce kao gradjani drugog reda koji moraju da cute ukoliko ne zele da navuku gnev na sebe.

Sa ovim delom oko srpske krivice u mnogo cemu se mogu sloziti sa tobom ali nemoj molim te da po mazohistickom instiktu srpskih intelektualaca svu krivicu da uzimas na sebe dok istovremeno olako prelazis preko katastrofalnih posledica hrvatske nacionalne politike u zadnjih 150 godina.

Ako je nacionalizam reci da je Starceviceva ideologija zla i naopaka, onda dobrovoljno prihvatam da sam nacionalista. Sta vise, ekstremni nacionalista :D

GNOOV_1040-1945.png

Da li je nacionalizam kada neko ukaze na ovakve stvari?

Poslednja izmena:
Koje moje srpstvo? Koja moja zamka?
Da li je nacionalizam ako ja tebi ukazem na neku pojavu ili dogadjaj za koji smatram da je moralno neprihvatljiv? Nacionalizam (sovinizam) je kada bih ja rekao nesto kao, "ma vi hrvati ste obicni ljudski otpad, niste dostojnizivota itd itd". Zar to nije vokabular Starcevica, pravasa i ustasa?
A kada ti ja pokazem i dokazem da nije nikakav big secret da se takva politika u vise navrata praktikovala i na podrucju Dubrovnika, onda sam ja nekakav nacionalista, sovinista, fasista? Jel' da?

Svaki nacionalizam i svaki nacionalni pokret u sebi sadrzi elemente prisile i agresije u cilju kreiranja novog identiteta. Pruzam ti priliku da mi dokazes da je srpski nacionalizam agresivniji i svirepiji od hrvatskog. Izvoli pa dokazi. Ja nigde ne trvrdim da srpski nacionalizam nije koristio zlocin/silu/represiju da bi dosao do svog cilja ali odgovorno tvrdim da je hrvatski nacionalizam bio mnogo aktivniji po tom pitanju.

Da je proces kroatizacije Dubrovnika bio toliko prirodan i dobrovoljan, ne mislim da bi Vodopic izgovorio ono sto je zapisano.

Pazi molim te,da ja dokazem da je hrvatstvo manje agresivno od srpstva,izvoli pa dokazi:lol:dobro znas da je dokazivanje takvih stvari maltene nemoguce.Ja ti govorim kako Starcevic nikad nije bio na vlasti niti neki faktor koji odreduje politiku,izuzev posredno u NDH 50 godina nakon vlastite smrti.Naveo sam ti i 2 dominantna hrvatska politicara u to vrijeme,oba izrazito pan slavisticke orjaentacije,jedan je nadbiskup zagrebacki drugi je ban hrvatski.I drugo,ja uopce nisam ulazio koji nacionalizam je agresivniji,naprotiv,rekao sam niko nije cvecka.

Nisam mislio tvoje srpstvo,bas tebe nego srpstvo uopce.

Aj ti meni dokazi kako je moguce nekog prisilno kroatizirati ili srbizirati?Jel bi tebe bilo moguce prisilno kroatizirati ili natjerati da navijas za drugi klub ili da si gay ili da glasas za drugu stranku?

Ti si napeo na tog Starcevica a nista od njegovih ideja nije moglo biti provedeno prije NDH,mislim kad?U Kraljevini Dalmaciji?SHS?I.Jugoslaviji?Nisu pravasi mogli doci u Dubrovnik pa u maniri SA-odreda batinati Srbe katolike.Na kraju krajeva,unutar stranke su mu prigovarali te rasisticke stavove.

On that occasion, the Party member Erazmo Barčić (1894) described Starčević's mockery and racism as "throwing mud at people and primitive cheeky invectives".[17]

When once facing with negative reactions to his open racism, he temporarily retreated.
Mirjana Gross, Izvorno pravaštvo – ideologija, agitacija, pokret, Golden marketing, Zagreb, 2000. pages 690–750

Poslednja izmena:
Da, kategorično je tako.
Prema Šafarikovoj klasifikaciji srbske književnosti Andrija Kačić Miošić spada u srbske auktore, dok Institutionam linguae Illyricae Bartola Kašića pripada srbskoj leksikografiji. Pravilno si sve zamietio.
Ne vidim kako se tako kategorizirano s prve polovice 19. stoljeća prema nečijoj političkoj volji usiljeno prepravljat u 21. st.

Vidim, ovo nitko da komentariše.Svi se slažu.:zcepanje::zcepanje:

Andrija Kačić i Bartol Kašić su znameniti Srbi koi su pisali srpskim jezikom .:hahaha:

Agresivni hrvatski nacionalizam.:hahaha::hahaha:

Oprosti,ali ovo sa isticanjem pravaštva prelazi granice razumnog kad se zna da je narodna stranka okupljala mainstream Hrvate u ono vrijeme.Inače zamjenik bana Mažuranića bio je barun Jovan Živković,nakon toga na vlast dolazi unionist Ladislav Pejačević,a nakon njega Khuen Hedervary koji je možemo slobodno reći,skoro uništio Hrvatsku.

Andrija Kačić i Bartol Kašić su znameniti Srbi koi su pisali srpskim jezikom .:hahaha:

Kačić je, valjda znaš, Bunjevac, a Kašić je prema svom izjašnjenju, Dalmatinac, čakavac, Liburn sa Paga. Ni jedan nije imao veze sa Hrvatima. Ali taj podatak ne mora imati veze sa jezikom kojim pišu, kao što ti, vanpametno, impliciraš.

U svakom slučaju, slažem se sa Torkvemadom (ustvari sa V. Jagićem). Jezik im jeste srpski.

Smatraju se danas, doduše ono malo što nije počišćeno od strane Šiptara, nema ih više od stotinak u Janjevu.
Ne potiču od Dubrovčana kao što je mupirana neznalica napisala.
Već mu je odgovoreno vezano za to ali komedijaš više voli gluposti sa hrvatske vikipedije.

Nema šanse da su Janjevci iz Dubrovnika i okolice,kako bi Dubrovnik bio srpski grad ako su Janjevci dubrovčani.:gace:

Prema Jovanu Cvijiću, koji se prvi bavio zapisivanjem narodne predaje, u Janjevu je 1910. godine bilo 515 kuća od kojih 400 katoličkih obitelji, 75 kuća Albanaca i albanskih poturica te 20 kuća izbjeglica iz Srbije, 2 kuće Turaka Šamlija (Šam u Siriji), i uvjetno rečeno 80 kuća islamiziranih Roma.
Od Latina (kako pravoslavci nazivanju Janjevce katolike) dvije su samo obitelji porijeklom iz Staroga Janjeva, drugim riječima starinom iz Dubrovnika: Glasnovići i Palići sa ukupno 110 kuća. Njima valja, također, pridodati Macukiće, Čifit-Koliće i Guciće koji su nesumnjivo iz Dubrovnika.I ostale su obitelji porijeklom iz Dubrovnika, doseljene iz dubrovačkih naselja na Kosovu u razdoblju od prije 400 ili 250 godina. Tako su Ćibarići, Grgići, Krljuk, Ajtići i Lukići doseljenici iz Letnice.

Kačić je, valjda znaš, Bunjevac, a Kašić je prema svom izjašnjenju, Dalmatinac, čakavac, Liburn sa Paga. Ni jedan nije imao veze sa Hrvatima. Ali taj podatak ne mora imati veze sa jezikom kojim pišu, kao što ti, vanpametno, impliciraš.

U svakom slučaju, slažem se sa Torkvemadom (ustvari sa V. Jagićem). Jezik im jeste srpski.

Što ti je mitomanija i kompleksi.:rotf::rotf::rotf::rotf:

"Dalmatinci čakavci","Bunjevci" i "liburni" pišu knige na srpskom jeziku u srednjem vijeku. :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Što ti je mitomanija i kompleksi.
rotf.gif
rotf.gif
rotf.gif
rotf.gif

"Dalmatinci čakavci","Bunjevci" i "liburni" pišu knige na srpskom jeziku u srednjem vijeku.
smesna.gif
smesna.gif
smesna.gif

Ključne reči za neveže: Šimun Budinić (Simone Bodineo), Marin Temperica, general isusovačke kongregacije Aquaviva, Dalimilova hronika ("U srpskom jeziku..." - "lingua ilirica"), Vatroslav Jagić za Kašićevu gramatiku: „To je gramatika narodnog srpskog jezika, srednjeg između štokavizma i čakavizma. " itd.

:kafa:

Aj ti meni dokazi kako je moguce nekog prisilno kroatizirati ili srbizirati?Jel bi tebe bilo moguce prisilno kroatizirati ili natjerati da navijas za drugi klub ili da si gay ili da glasas za drugu stranku?
:D Mrkalj ti je odgovorio ali da i ja pokusam.
Kroasanije je skromni siromasni seljak katolicke vere, koji tesko krpi kraj s krajem. Zivi negde u Konavlima, ima isto prezime kao pravoslavci koji zive nekoliko kilometara dalje. Duboko je religiozan i zeli da ode u raj. Dolaze vremena nacionalnih romantizama u Evropi, Pocinju se kreirati nacije. Jednog dana u crkvi cuje od dume kako je on Hrvat i da je to volja bozija,ali nikada ni on ni njegovi preci nisu sebe smatrali Hrvatima. Ma nisu ni Srbima, to se ne maze na hleb.

Sta ti mislis , kakva ce da bude Kroasanijeva reakcija:
a) Reci ce, a ca je tebi dumo, jesi li to sisa s pameti? Ca buncas, isusa ti? Kaki rvati su te spopali?
b) Ako je volja bozija, onda je to jedinao tako i ispravno. Ionako je dumo tu da misli umesto mene a ja cu da se borim da prezivim.

Ja sam siguran da bi Kroasanije izabarao opciju pod a) :D

Ti si napeo na tog Starcevica a nista od njegovih ideja nije moglo biti provedeno prije NDH,mislim kad?U Kraljevini Dalmaciji?SHS?I.Jugoslaviji?Nisu pravasi mogli doci u Dubrovnik pa u maniri SA-odreda batinati Srbe katolike.Na kraju krajeva,unutar stranke su mu prigovarali te rasisticke stavove.

On that occasion, the Party member Erazmo Barčić (1894) described Starčević's mockery and racism as "throwing mud at people and primitive cheeky invectives".[17]

When once facing with negative reactions to his open racism, he temporarily retreated.
Mirjana Gross, Izvorno pravaštvo – ideologija, agitacija, pokret, Golden marketing, Zagreb, 2000. pages 690–750

Kada neka drzava na novcanicu najvece nominalne vrednosti stavi lik coveka koji je za neku etnicku grupu govorio da je "pasji nakot" i ko zna sta jos sve ne, to onda dovoljno govori o karakteru te drzave i vrednostima koje ona bastini. Pa to nije radila ni NDH u svoja zlatna vremena.

Vec sam rekao da je 1900 doslo do fuzije pravastva i delovanja katolicke crkve u Hrvata. Starcevic za zivota nije igrao veliku ulogu u politici ali je posthumno postao otac nacije. Iza famoznog kongresa su stajali Bec i Vatikan koji su svakako prvenstveno mislili na sebe a ne na Hrvate.

Takav agresivan i nasilan nacionalizam izaziva odgovor i agresiju drugih nacionalizama. To se recimo desilo sa zlocinima cetnika u Dalmaciji i istocnoj Bosni za vreme WW2. Koliko god da se trudis, neces naci bilo kakve dokumente koji ce potvrditi da za cetnickim zlocinima stoji ideologija slicna pravaskoj. Najobicnija osveta za ustaske zlocine.

- - - - - - - - - -

ooo...vidim da je veliki mupi tu
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:
:worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth:

Dobro Kor i kazi ti meni jel se to uklapa u "nasilnu kroatizaciju"?Prilicno rastezljiv pojam nasilja.

Hoces reci da srpski popovi nisu imali istu metodologiju?Vi Srbi ste imali nacionalnu svijest od 11.stoljeca na isti nacin kao i danas?Hoces reci da srpski kler nije sirio nacionalne ideje u priblizno isto vrijeme?Srpska nacija je formirana od pamtivjeka?

I dao si savrsen odgovor u prvom dijelu svog posta,zasto onda ne prihvatis kako raja prije 19.stoljeca nije puno marila za nacionalnu ideju nego tek postupno,prihvaca u ovom slucaju modernu hrvatsku ideju?Ali ne mogu onda prethodno biti Srbi ni Hrvati,zar ne?Jer ako je netko definirani Srbin,on se nece tek tako odreci toga.

Evo recimo u Bukovici,imas hrvatsko selo Čista Velika i do nje Čista Mala srpsko selo,oćeš reći su ovi iz Čiste Male genetski Srbi od pamtivjeka a ovi iz Čiste Velike naknadno stvoreni Hrvati 1900.godine ili da se postupno i u jednih i u drugih formirala moderna nacionalna ideja najvise zaslugom popova(jednih i drugih)

inače,često su se ženili međusobno i išli na ispašu skupa.Ona mlada koja bi došla u selo mladoženje i izrodila djecu,djeca bi u pravilu nasljeđivala vjeru oca,kasnije i nacionalnost.Eto ti malih Hrvatića i Srbića,inače sela su ravno 250 metara jedno od drugog.Mješano meso,komplot.

Poslednja izmena:
Kroasanije, to je proces. To nije stvar koja se desava za 2 dana, to traje decenijama. Ja nemam apsolutno nista protiv toga da se kroatizacija obavlja mirnim putem i bez pritisaka na ljude. Medjutim, cinjenica da u Dubrovniku biva asimilizirana jedna cela populacija ljdui mahom intelektualaca, ne obicnih seljaka koji krpe kraj s krajem. Ti ocigledno zelis da objasnis da je to bio neki dobrocudan i neprisilan proces ali ja nisam takvog misljenja. Pravoslavni popovi su takodje uticali na neke Hrvate da postanu pravoslavci ali je to daleko od procenata pokatolicenih pravoslavaca (pa i muslimana).

Rekoh ti, imam rodbinu u Hrvatskoj koja je tamo ostala da zivi, pa mogu dosta dobro da docaram sliku kako je to izgledalo u Dubrovniku pre recimo 100 godina. Nije to sada pritisak da ti dodju s puskom na vrata i kazu, "ili si Hrvat ili pucam!". Ne! Rec je o svojevrsnom psiholoskom pritisku na ljude kojima se stavlja jedna vrsta izbora. Ili ces pristati na kroatizaciju i sebi tako znatno olaksati uslove za zivot ili ces ceo zivot morati da zivis zivot gradjanina drugog reda. Oni moralno slabiji u takvim okolnostima pristaju da menjaju identitet za egzistenciju. Vrlo ces tesko naci Srbe u Hrvatskoj koji se ne stide svog srpskog porekla a da su visoko kotirani u hrvatskoj javnosti. Secam se onog vaseg ministra Jovanovica, jos je proveo ceo rat u vasoj vojsci ali sam po novinama video kako ga rulja masovno pljuje ponajvise zato sto je Srbin.

Od prilike, takav je izbor bio pred tim ljudima u Dubrovniku. Naravno, nakon sto su prosli kroz masinu za pranje mozga, oni su postali velike hrvatine koje sa indignacijom i ponizenjem gledaju na sve sto je srpsko.

cc2c.gif

Poslednja izmena:
..samo što mi ne djeluje baš da je ljudima jasno zašto. ;)
То је итекако јасно него се многи праве блесави или изигравају неутралне компромисте.:)
Nema šanse da su Janjevci iz Dubrovnika i okolice,kako bi Dubrovnik bio srpski grad ako su Janjevci dubrovčani.:gace:
Како немамо помена Хрвата ни у самом Дубровнику врло је јасно да ни Јањевци то не могу бити, бар не до 19. века.
Prema Jovanu Cvijiću, koji se prvi bavio zapisivanjem narodne predaje, u Janjevu je 1910. godine bilo 515 kuća od kojih 400 katoličkih obitelji, 75 kuća Albanaca i albanskih poturica te 20 kuća izbjeglica iz Srbije, 2 kuće Turaka Šamlija (Šam u Siriji), i uvjetno rečeno 80 kuća islamiziranih Roma.
Od Latina (kako pravoslavci nazivanju Janjevce katolike) dvije su samo obitelji porijeklom iz Staroga Janjeva, drugim riječima starinom iz Dubrovnika: Glasnovići i Palići sa ukupno 110 kuća. Njima valja, također, pridodati Macukiće, Čifit-Koliće i Guciće koji su nesumnjivo iz Dubrovnika.I ostale su obitelji porijeklom iz Dubrovnika, doseljene iz dubrovačkih naselja na Kosovu u razdoblju od prije 400 ili 250 godina. Tako su Ćibarići, Grgići, Krljuk, Ajtići i Lukići doseljenici iz Letnice.
Јањевци говоре торлачким наречјем а не ијекавицом као Дубровчани тако да из Дубровника сигурно нису а ако је и било неких трговачких породица то је мали број њих и брзо су се асимиловали.Највећи број њих потиче од немачких рудара Саса римокатолика наравно.
Дубровчани су зато имали много веће колоније у Новом Брду, Копаонику, Брскову и другим местима, али Хрвата тамо нема ни од корова.Зашто?
Један српски патријарх је рођен у Јањеву, ради се о Пајсију I Јањевцу.

Možda je isuviše neprecizno reći srpska strana, međutim neki važni dijelovi srpske inteligencije zaista smatraju dubrovačko kulturno naslijeđe (barem književno) - srpskim. Mada se pod tim misli isključivo na književno naslijeđe. Naime, tu mislim u prvom redu na taj određeni "kompromisni" stav koji je sada vodeći na visoko-obrazovnim institucijama u Republici Srbiji (Filološkom fakultetu u Beogradu, Filološko-umetničkom u Kraguejvcu i Filozofskim u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini), odnosno jednim značajnim dijelom je prihvaćeno stanovište Mila Lompara, koji je usvojio definiciju pokojnog Jovana Deretića o dubrovačkoj književnosti kao eventualnoj "graničnoj formaciji" u srpskoj književnosti. Naravno, ukoliko nije to slučaj, onda je u pitanju jednostavno jugoslavensko naslijeđe po kojem se sva srpsko-hrvatska književnost tretira kao domaća, a barokni i renesansni književnici iz jadranskog primorja u tom smislu pišu domaćim, narodnim jezikom.
Zlata Bojović je nedavno objavila i knjigu o istoriji dubrovačke književnosti, sa namjerom da bude studentski priručnik.

Ne neki važniji delovi, već načelno "ljudi od struke" smatraju je (i) delom srpske književnosti ili se izučava u okviru srpske i južnoslovenske književnosti kao regionalna književnot sa svojim identitetom i specifičnostima. Da nije tako, to bi značilo, između ostalog, i prepuštanje čak i onih stvarlaca, koji su se sami jasno izjasnili kao srpski, hrvatskoj književnosti, koja ima tendenciju da to čini, čak i sa onima koji nisu Sloveni i ne stvaraju na narodnom, "slovenskom" jeziku.

Kako je Dubrovačka književnost bila proučavana kao deo zajedničke srpsko-hrvatske književnosti, bez nacionalnog karaktera, kao zajedničko nasleđe, raspadom države, odvajanjem jezika i nacionalnih književnosti, i jedna i druga nacionalna književnost, baštini dubrovačko književno nasleđe kao svoje. Pri tom se u srpskoj književnosti, ne smatra čitavo jugoslovensko tj. srpsko-hrvatsko književno nasleđe kao svoje. Recimo, Krleža. Ili Tin Ujević, koji se smatra i "beogradskim pesnikom", koji je zbirke pesama „Lelek sebra” i „Kolajnu”, pisao srpskom ekavicom, ali ne kaže niko da nije hrvatski pesnik.

Drugi slučaj bi bilo djelo Matice srpske...danas se izdaje Deset tomova srpske književnosti u okviru kojeg se objavljuje i dubrovačka književnost. To je posebno kontroverzno pitanje, koje je svojevremeno isto bilo diglo prašinu kao i Bojovićkin udžbenik. Kao što je to bio prvi put na srpskom tržištu da se pojavi jedna domaća istorija dubrovačke književnosti, ovo (projekat od 2007. godine) što se sada čini je ujedno i prvi put da je ona bila uvrštena. Prethodno od kada je počelo višetomno serijsko izdavanje (Srpska književnost u sto knjiga) 1957. godine nikada to nije bio slučaj. Čak je bilo tih pedesetih i šezdesetih i određenih polemika i govora oko toga da li bi dubrovačka književnost eventualno tu trebala da se nađe, na šta su pojedini kao recimo Miodrag Popović vrlo oštro bili reagovali. A na čelu projekta se nalazi i jedan akademik, što nije nebitna stvar uopšte (Miro Vuksanović).

Na osnovu svega prethodno napisanog, ne vidim da je "posebno kontroverzno", niti kontroverzno da se u okviru Deset tomova srpske književnosti, nalazi i Dubrovačka književnost. Bilo bi "kontroverzno" da je nema.
Sam je Miro Vuksanović rekao da su u antologiji „primenjeni naučno-istorijski rezultati po kojima se dubrovačka književnost renesanse, baroka i prosvećenosti smatra delom zajedničke baštine... potvrđujemo objavljenim tekstovima ono što je u istoriji južnoslovenskih književnosti poznato."

I dodaje:

„Ne prihvatamo gledišta, politička i druga, koja hoće po sadašnjim granicama da razgraniče ono što je nastajalo pre nekoliko vekova. Nije logično, pogrešno je, po sadašnjim važećim političkim i nacionalnim atribucijama razvrstavati dubrovačku književnost."

Takođe kaže da je to nasleđe starijih narodnih govora, odnosno "štokavskog narečja kao osnove savremenog književnog srpskog jezika. Isto narečje u svojoj osnovi imaju i novoimenovani jezici čija je matica srpskohrvatski jezik“, navodi akademik.

Prema tome, ne vidim šta je tu kontroverzno, osim ako nije ono što drugoj strani smeta i što želi sve "za sebe" i što, recimo, Iva Vojnovića naziva "hrvatskim književnikom". Mislim da je to kontroverzno.

U jednoj te istoj porodici, Lujo Vojnović pravi Srbenda a brat mu Ivo Vojnović jugoslovenskog viđenja (iako je očito da mu je Srbija milija od Hrvatske, on nije bio Lujin slučaj). Njih je sve izrodio jedan pravi Hrvat, Konstanin Vojnović - čiji je rođeni brat, Đorđe, bio Srbin (čak je ako se ne varam jedan od onih koji su i prešli na pravoslavlje). Tako da ovdje imamo i jedan primjer gdje se posrbljuju djeca Hrvata (kada već često govorimo o obratno). Sada izvlačim iz sjećanja, ali mislim da se i recimo Ivova mlađa sestra Eugenija smatrala Hrvaticom.

Lujo Vojnović je izaziti Srbin, ili "pravi Srbenda", kako ti reče, ali to ne poriče i njegovo jugoslovenstvo, kao što je slučaj sa mnogima, verovatno i sa većinom. To tada nije bio problem. Ivo Vojnović je bio hapšen kao Srbin i srpski špijun, kao što sam rekao, i bio je takođe Srbin, ali možda ne tako "gorljivi" iliti "srpski nacionalista", kako bismo možda danas rekli. Ali naravno, to ništa ne menja.

A ovo što pišeš za njihovog oca je besmislica, kao i za strica. Oni su kršteni kao pravoslavni, pa ih baba katolkinja prekrstila u katoličanstvo. Da li su se vratili na pravoslavlje, ne znam, trebalo bi proveriti, mislim da Đorđe jeste, kao što kažeš. Ali i u hrvatskim izvorima sam našao da lepo piše kako je Konstantin bio Srbin, a ti ga sada proglašavaš "pravim Hrvatom". Imaš neka dobra promišljanja, a onda odjednom izbaciš nešto što me uvek zabezekne.
Takve stvari nikad nisam mogao da razumem kod tebe. :dontunderstand:

Kroasanije

zadrži se na Dubrovniku, ne širi sliku na ostale krajeve. Dubrovnik ima specifično sveukupno istorijsko nasleđe (u odnosu na ostatak istočnog Jadrana) zato i pričamo o njemu.

Inače, s jedne strane ističeš kako su nacije veštačke tvorevine, a s druge nije ti jasno kako je nasilno propagirano Hrvatstvo, konkretno u Dubrovniku.
Možda "nasilno" nije pravi opis, ali misli se na jedan projekat koji se sprovodi sa različitim metodama ali po svaku cenu, do konačnog ostvarenja cilja.
Isto mi je tragikomično kad se porede "veštački stvorene nacije Nemaca i Italijana" sa nama. Niti smo mi kao narodi poput Nemaca i Italijana (u kulturno-istorijskom smislu), niti je njihov "veštački princip" isti sa našim "veštačkim principima". Da ne obrazlažem dalje.

Poslednja izmena:
Kroasanije

zadrži se na Dubrovniku, ne širi sliku na ostale krajeve. Dubrovnik ima specifično sveukupno istorijsko nasleđe (u odnosu na ostatak istočnog Jadrana) zato i pričamo o njemu.

Inače, s jedne strane ističeš kako su nacije veštačke tvorevine, a s druge nije ti jasno kako je nasilno propagirano Hrvatstvo, konkretno u Dubrovniku.
Možda "nasilno" nije pravi opis, ali misli se na jedan projekat koji se sprovodi sa različitim metodama ali po svaku cenu, do konačnog ostvarenja cilja.
Isto mi je tragikomično kad se porede "veštački stvorene nacije Nemaca i Italijana" sa nama. Niti smo mi kao narodi poput Nemaca i Italijana (u kulturno-istorijskom smislu), niti je njihov "veštački princip" isti sa našim "veštačkim principima". Da ne obrazlažem dalje.

Ja samo ne vidim razlog zasto mislite da Srbi također nisu "nasjedali"na isti način na teritorijima gdje su prevladali,točnije,gdje je prevladalo pravoslavlje.Ne možeš mi reći da je Srbin iz zadarskog zaleđa manje srodan svojem prvom susjedu Hrvatu nego nekom iz Pirota.Dakle,prihvatite to,negdje ste prevladali vi,negdje mi i to je to.Glavni katalizator bila je vjera a narod je ionako praktički isti,a često i izrazito izmješan,poženjen međusobno itd.Glavni katalizator srpstva,SPC je izostao u Dubrovniku,prevladala je hrvatska opcija zbog katoličanstva.Da su Dubrovčani kojim slučajem bili pravoslavci otprije,danas bi tamo bilo 92%Srba.Razvlačimo mrtvu kravu.Nemojte si utvarati da ste nešto drugačiji od nas.Znam da će me sad napast možda 2-3 ljudi:Ali vi ste klali,vi ste pokatolicavali..realno,metode i sadržina srpstva i hrvatstva se ogleda 99%kroz vjeru.

SPC je igrala za vas,katolička crkva za nas,metode su im bile praktički iste.Da naglasim još jednom,Hrvatska(u okviru one autonomije što smo imali)nije bila u mogućnosti provoditi represivnu politiku prema Srbima-katolicima u Kraljevini Dalmaciji.A pravaši su bili manja,opoziciona stranka koja je istina,prohrvatski i cesto velikohrvatski djelovala ali osim pamfleta i manifestacija to nije moglo ići puno dalje unutar A-U.

Vaša(uopćeno govorim,možda ne tvoja)generalna premisa je uvijek da se hrvatstvo širi na račun pred definiranog srpstva,a ja tvrdim da je to prazna floskula,ne može nešto prethoditi nečemu ako prethodno nije bilo ni jednog ni drugog.

Poslednja izmena:
Oprosti,ali ovo sa isticanjem pravaštva prelazi granice razumnog kad se zna da je narodna stranka okupljala mainstream Hrvate u ono vrijeme.Inače zamjenik bana Mažuranića bio je barun Jovan Živković,nakon toga na vlast dolazi unionist Ladislav Pejačević,a nakon njega Khuen Hedervary koji je možemo slobodno reći,skoro uništio Hrvatsku.

Ovo nisam ranije primetio.
Opeti ti govorim, onaj ko je stavio lik AS na najveci nominal u RH sa tim je jasno stavio do znanja koliko je ta licnost "stovana" u toj drzavi. Vise je nego jasno da je hrvatska nacionalna ideja svojom sustinom antisrpska, odnosno da svoj onsnovni smisao nalazi u negaciji svega sto ima srpski predznak. Necu da ova tema ponovo ulazi u noviju proslost ali samo slepac ne vidi da je Hrvatska nastala pre 25 godina direktni nosilac pravaske ideologije. Upravo to je glavni razlog zasto su se Srbi iz Krajine odlucili na ustanak.
U vas se sistematski vrsi zamena teza i protura lazna prica o Velikoj Srbiji pravljenoj pod rukom istaknutog velikosrpskog nacionaliste S. Milosevica i njegove zene M Markovic (da puknes od smeha). Ne, glavni razlog ustanka kod 95% tamosnjeg stanovnistva je bio u povratku pravastva/ustastva na velika "demokratska" vrata.

:D Mrkalj ti je odgovorio ali da i ja pokusam.
Kroasanije je skromni siromasni seljak katolicke vere, koji tesko krpi kraj s krajem. Zivi negde u Konavlima, ima isto prezime kao pravoslavci koji zive nekoliko kilometara dalje. Duboko je religiozan i zeli da ode u raj. Dolaze vremena nacionalnih romantizama u Evropi, Pocinju se kreirati nacije. Jednog dana u crkvi cuje od dume kako je on Hrvat i da je to volja bozija,ali nikada ni on ni njegovi preci nisu sebe smatrali Hrvatima. Ma nisu ni Srbima, to se ne maze na hleb.

Sta ti mislis , kakva ce da bude Kroasanijeva reakcija:
a) Reci ce, a ca je tebi dumo, jesi li to sisa s pameti? Ca buncas, isusa ti? Kaki rvati su te spopali?
b) Ako je volja bozija, onda je to jedinao tako i ispravno. Ionako je dumo tu da misli umesto mene a ja cu da se borim da prezivim.

Ja sam siguran da bi Kroasanije izabarao opciju pod a) :D

Kada neka drzava na novcanicu najvece nominalne vrednosti stavi lik coveka koji je za neku etnicku grupu govorio da je "pasji nakot" i ko zna sta jos sve ne, to onda dovoljno govori o karakteru te drzave i vrednostima koje ona bastini. Pa to nije radila ni NDH u svoja zlatna vremena.

Vec sam rekao da je 1900 doslo do fuzije pravastva i delovanja katolicke crkve u Hrvata. Starcevic za zivota nije igrao veliku ulogu u politici ali je posthumno postao otac nacije. Iza famoznog kongresa su stajali Bec i Vatikan koji su svakako prvenstveno mislili na sebe a ne na Hrvate.

Takav agresivan i nasilan nacionalizam izaziva odgovor i agresiju drugih nacionalizama. To se recimo desilo sa zlocinima cetnika u Dalmaciji i istocnoj Bosni za vreme WW2. Koliko god da se trudis, neces naci bilo kakve dokumente koji ce potvrditi da za cetnickim zlocinima stoji ideologija slicna pravaskoj. Najobicnija osveta za ustaske zlocine.

- - - - - - - - - -

Opet mitomanija,samo vas ponovno jebu godine da bi neko tu mitomaniju uzeo zaozbiljno.
Kažeš to je počelo 1900. godine do fuzije pravastva i delovanja katolicke crkve u Hrvata ,kada se također dogodio i svekatolički kongres i početak pritiska na "Srbe katolike".

Možda bi netko i povjerovao u te bajke da narodnjaci nisu dobili izbore u Dubrovniku jula 1899 i postavili svoga gradonačelnika Peru Čingriju.
Kako sada odjednom Hrvati većina u Dubrovniku pre fuzije pravaštva i katoličke crkve.:worth:

Samo godina dana je trebala Srbima Dubrovnika da postanu Hrvati.Nezabilježeno u istoriji.:worth:
Pet zastupnika u Dalmatinskom saboru izabranih 1901. bili su Hrvati: narodnjaci Rafo Arneri, Pero Čingrija i Pero Klaić (sin Miha Klaića) i pravaši Juraj Biankini i Brnja Caboga.

- - - - - - - - - -

Ante Starčević:
Još mi ostaju dva extrema, t. j. Istria i Dubrovnik. Vi velite, da su Istrianci nekakvi Srbi; ali gospodo pogledajte u „istrianske razvode" od god. 1325. (Arkiv za jug pov. knji. 2. razdel 2. str. 232—268.) pa ćete videti gde Istrianac veli da piše jezikom hervatskim. Upitajte g. Šafafika što je to. —
Vi velite, da je knjižtvo Dubrovačko serbsko knjižtvo, t. j. da su Dubrovčani plemena servianskoga, ali gospodo, Zlatarić veli, da Sofokleovu Elektru i Ljubomira Tasova prevodi na hervatski jezik. O poganac ga neprekinuo što to kaže! Čavčić Vetranić kaže da Hekubu prevodi na hervatski jezik. O gutunar ga neudavio što to veli! Pa kako pišu ti ljudi? Onako, kako i Lučić, i Ranjina. i Mažibradić, i Lukarević i Hektorević i mnogi drugi hervatski pisci iz Dalmacie. U ostalom ja deržim Dubrovčane za pohervatjene Latince. Kažite sve ovo i g. Šafafiku, pa ga upitajte za ovako staro domaće pismo o Rusih, Poljacih ali Česih, kao što je Terpimirova darovnica — Tako je kod Hervatah.

....Gde je taj srbski jezik? Ja vas opet pitam! Kajkavština nije, čakavština nije, nebi li bila možda štokavština? Ali je to, kako vam rokh, čedo kajkavacah i čakavacah. Pokažite jedan glas, jednu formu štokavacah, koju nebi čakavci ali kajkavci imali. I ja sam štokavac. Ko je taj štokavski jezik skovao? Hervatski narod gospodo, i stotine hervatskih pisacah, Kako Dalmacia malo po malo prima štokavštinu, može se videti iz njezinih spisateljah, ali se i svoje čakavštine derži na toliko, da n. p. Gundulić, Gjorgjić, Palmotić i ost. sasvim u čakavštini plivaju. — Ovo stoji ne samo o Dalmatincih nego i Ličanih, n. p. o Došenu i Kermpotiću, o Slavoncih, n. p. Relkovićih i Katančiću, o Bošnjacih, n. p. Margetiću i Divkoviću. Ovaj poslednji piše blekavski, pa veli, da piše srbski, t. j. Divković veli: ako ja pomešam Petrov pir s Pavlovom zobju — ono je onda moj karišik. Ja nisam tako pametan, da bi mogao tu premudrost dokučiti. Koje li je taj srbski jezik? Je li onaj, kojime se hervatski pisci — na koliko znamo — od šeststo godinah služe — onaj kojime narod hervatski govori? Tako je, gospodo,

Mitomane,ako nađeš da je Ante Starčević za neku etičku grupu govorio da je pasji nakot ja više ne pišem na ovom forumu,
eto vam prigode da me se riješite, samo citirajte gdje je to otac domovine Ante Starčević izjavio i ja odlazim.:bye:

Ovo nisam ranije primetio.
Opeti ti govorim, onaj ko je stavio lik AS na najveci nominal u RH sa tim je jasno stavio do znanja koliko je ta licnost "stovana" u toj drzavi. Vise je nego jasno da je hrvatska nacionalna ideja svojom sustinom antisrpska, odnosno da svoj onsnovni smisao nalazi u negaciji svega sto ima srpski predznak. Necu da ova tema ponovo ulazi u noviju proslost ali samo slepac ne vidi da je Hrvatska nastala pre 25 godina direktni nosilac pravaske ideologije. Upravo to je glavni razlog zasto su se Srbi iz Krajine odlucili na ustanak.
U vas se sistematski vrsi zamena teza i protura lazna prica o Velikoj Srbiji pravljenoj pod rukom istaknutog velikosrpskog nacionaliste S. Milosevica i njegove zene M Markovic (da puknes od smeha). Ne, glavni razlog ustanka kod 95% tamosnjeg stanovnistva je bio u povratku pravastva/ustastva na velika "demokratska" vrata.

Ovo je nevjerovatno,u svojoj mitomaniji oni umišljaju da se cijeli svijet vrti oko Srba.
Ovo pronalaženja Srba,Srbije,srpskoga u svemu i svačemu je bolesna opsesija.

Pravaši,Ante Starčević da nije bilo srpskoga pitanja u Hrvatskoj oni uopće ne bi bili stvoreni.Koji bolesni umovi.:worth:

- - - - - - - - - -

Ja samo ne vidim razlog zasto mislite da Srbi također nisu "nasjedali"na isti način na teritorijima gdje su prevladali,točnije,gdje je prevladalo pravoslavlje.Ne možeš mi reći da je Srbin iz zadarskog zaleđa manje srodan svojem prvom susjedu Hrvatu nego nekom iz Pirota.Dakle,prihvatite to,negdje ste prevladali vi,negdje mi i to je to.Glavni katalizator bila je vjera a narod je ionako praktički isti,a često i izrazito izmješan,poženjen međusobno itd.Glavni katalizator srpstva,SPC je izostao u Dubrovniku,prevladala je hrvatska opcija zbog katoličanstva.Da su Dubrovčani kojim slučajem bili pravoslavci otprije,danas bi tamo bilo 92%Srba.Razvlačimo mrtvu kravu.Nemojte si utvarati da ste nešto drugačiji od nas.Znam da će me sad napast možda 2-3 ljudi:Ali vi ste klali,vi ste pokatolicavali..realno,metode i sadržina srpstva i hrvatstva se ogleda 99%kroz vjeru.

SPC je igrala za vas,katolička crkva za nas,metode su im bile
praktički iste.Da naglasim još jednom,Hrvatska(u okviru one autonomije što smo imali)nije bila u mogućnosti provoditi represivnu politiku prema Srbima-katolicima u Kraljevini Dalmaciji.A pravaši su bili manja,opoziciona stranka koja je istina,prohrvatski i cesto velikohrvatski djelovala ali osim pamfleta i manifestacija to nije moglo ići puno dalje unutar A-U.

Vaša(uopćeno govorim,možda ne tvoja)generalna premisa je uvijek da se hrvatstvo širi na račun pred definiranog srpstva,a ja tvrdim da je to prazna floskula,ne može nešto prethoditi nečemu ako prethodno nije bilo ni jednog ni drugog.

Laž,srpska pravoslavna crkva je nacionalna i ona je stvarala Srbe,
katolička crkva je nadnacionalna i ona sasvim sigurno nije stvarala Hrvata.
U protivnom bi Strosmajer osnivao hrvatsku akademiju nauka,
Stjepan Radić ne bi imao ono mišljenje o katoličkoj crkvi koje je imao,
isto tako ne bi se bijes demonstranata kada su se rušili mađarski grbovi na željezničkim postajama u Hrvatskoj bio uperen i protiv svećenika katoličke crkve.

A ovo što pišeš za njihovog oca je besmislica, kao i za strica. Oni su kršteni kao pravoslavni, pa ih baba katolkinja prekrstila u katoličanstvo. Da li su se vratili na pravoslavlje, ne znam, trebalo bi proveriti, mislim da Đorđe jeste, kao što kažeš. Ali i u hrvatskim izvorima sam našao da lepo piše kako je Konstantin bio Srbin, a ti ga sada proglašavaš "pravim Hrvatom". Imaš neka dobra promišljanja, a onda odjednom izbaciš nešto što me uvek zabezekne.
Takve stvari nikad nisam mogao da razumem kod tebe. :dontunderstand:

Nije nikakva besmislica; dobro, onda je bio politički Hrvat ako ćemo tako. :)

Kosta je bio pozoraš, zastupnik Neovisne narodne stranke. Bio je u vrijeme koalicije sa HSP-om i jedan od zalagača da se stranka ako se ne varam stopi sa Strankom prava u jednu. Ne mogu se sada sjetiti, ali i citate neke smo ovdje bili izbacivali...strogo se zalagao za Trojednicu i ideologija hrvatskog povijesnog državnog prava mu je bila bliska.

Nije nikakva besmislica; dobro, onda je bio politički Hrvat ako ćemo tako. :)

Kosta je bio pozoraš, zastupnik Neovisne narodne stranke. Bio je u vrijeme koalicije sa HSP-om i jedan od zalagača da se stranka ako se ne varam stopi sa Strankom prava u jednu. Ne mogu se sada sjetiti, ali i citate neke smo ovdje bili izbacivali...strogo se zalagao za Trojednicu i ideologija hrvatskog povijesnog državnog prava mu je bila bliska.

Kosta je bio politicki Hrvatina na kvadrat, prebacio se u potpunosti na drugu stranu, ljubio skute papi i pio rujno vino sa pravasima...

milutinovic2a-1.jpg

Kosta Milutinovic, Vojvodina i Dalmacija: 1760-1914, Novi Sad, 1973, str. 250.

Poslednja izmena:

Back