Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege samo da vam se zahvalim na savetima i velikoj pomoci!Polozio sam juce aprobaciju u Ulmu!hvala jos jednom!!Ako ikako mogui da pomognem drugim kolegama slobodno me kontaktirajte!pozdrav

Pozdrav kolega!
Cestitam!
Vi ste onda prava retkost ovde! Ja evo treci mesec radim u BW-u, pre 2 dana sam polagao Patientenkommunikation test u Stuttgartu kod gdje Holzwarth, nije bilo glumaca, vodili smo opusten razgovor 10tak minuta, bila je jako fina, pozitivno me iznenadila, iako mi je do sada stvarala probleme, 4 meseci sam cekao na eingeschränkte Berufserlaubnis, u mailu je bila neljubazna, ali je sve odlicno proslo. Planirao sam da aprobaciju polazem u Hajdelbergu, nekako mi je izbor predmeta najvise odgovarao, Ulm mi je bio na poslednjem mestu, ali sam danas dobio mail da ce jedino Ulm organizovati ispite po starom modelu februara, marta i aprila, ostali pripremaju novi model koji ce ukljucivati i prakticni deo, pa me zanima kakva su vam iskustva? Da li da se prijavim u za ispite u Ulmu, ili da cekam novi model koji mi iskreno deluje jos gore?! Odabrao bih internu, hirurgiju, farmu i med.psihologiju, sudska mi deluje neizvodljivo na nemackom! Meni sve to izgleda pretesko, bio sam optimistican do danas, ali sada ozbiljno razmisljam da spakujem stvari i krenem u neku drugu pokrajinu.

Inace jedna koleginica ruskinja je pala u Tübingenu, njih troje su tog dana pali, pa me je to dodatno obeshrabrilo, jer zaista dobro prica nemacki, a i ozbiljna je zena, sa iskustvom, nije logicno sto su je oborili.
Hvala unapred
Svaki savet i informacija su dobro dosli! :klap:

Imam jedno pitanje za "bolonjce" koji su diplomirali, da li ste uspeli da podignete diplomu ili ste uzeli samo potvrdu da ste diplomirali sa matičnih fakulteta, za koju sam inače saznala na fakultetu da važi 6 meseci?
Pitanje za kolege koje su se već snašle u Nemačkoj ili koje su došle do prvog radnog ugovora u Nemačkoj, da li ste imali potvrdu o završenom fakultetu ili ste, kao i što bi bilo normalno, imali diplomu da ste završili fakultet kada ste konkurisali za posao i kada ste kasnije vadili radnu vizu? Pitam ovo jer imam problem sa podizanjem diplome sa matičnog fakulteta? Naime, teško da ću uskoro i doći do iste iako sam diplomirala pre 14 meseci, a sve su mi to rekli na šalteru fakulteta... Molim odgovor, kako bih se organizovala na sledeći korak.

Mozda je kasno za odgovor, ali ja sam dobio posao samo sa uverenjem o diplomiranju, famozna diploma nije jos uvek stigla. U BW sam, cekam drakonsku aprobaciju, polako gubim zivce, stvarno nije fer kako EU drzave dobijaju automatski aprobaciju, ljudi koji nemacki jedva natucaju, prave katastrofalne greske i samo dodatni posao kolegama, a nas, treci svet, ovako maltretiraju. Nego me zanima cemu je uopste sluzila ova nasa Bolonja? Valjda bi trebalo da bude priznata u svetu. To mi je dalo neku malu nadu, ideju, da kad bih imao tu cuvenu diplomu sa dodatkom od 15 000 na engleskom, da bih mozda bio oslobodjen od aprobacije, ili je Bolonja obicno beep, za koju ovde niko nije ni cuo...

evo da se javim opet sa jednim veoma interesantnim saznanjem vezano za pokrajinu BW.

Pre dva dana sam imao dugacak razgovor sa jednim doktorom koji je jako politicki aktivan i povezan posebno u BW. Pricali smo o novom zakonu koji treba da stupi na snagu 1.1.14 i sa toga smo dosli do BW.
Reko mi je da je neverovatno (i zaiste jeste) sta se dogadja u Regierungspräsidiumu u Stuttgart u vezi sa stranim lekarima. Odgovorne osobe (mislim da je jedno ime veoma poznato ovde) i nadcelnik te osobe takodjer kao i druge, posebno politicke, struje vode politiku da se unemoguci stranim lekarima da dobiju Apporbation koliko se god moze! To vazi za sve strane lekare, ne samo za lekare iz nekih drzava. Ta osoba mi je rekla da se tu zakoni svakodnevno lome ali niko im trenutno ne moze nista, zato sto skoro ne postoji nikakva kontrola te uprave. A kao sto sam naveo, poneki politicari su tu isto upuceni tako da i sa te strane ima pozadina. Ta slika je jos crnja kad Vam kazem da tu i vazni Chefarztovi sa velikim uticajom isto imaju svoje prste u toj igri. Taj kontakt moj mi nije samo ovako prico, nego mi je precizno ispricao nekoliko slucajeva koji su se stvarno dogadjali.
Tako je jedan lekar iz Egipata (visegodisnje iskustvo, zavrsena specijalizacija, jezik itd... cisto sve) nije dobijo Approbation i cak nije polozio ispit (o tome cu odma da jos nesto napisem), ni drugi put. Nakon cele golgote oko toga dobijo poso u drugoj pokrajini i kad su usporedjivali njegovu diplomu i iskustvo samo je otisao na ispit i polozio bez problema. I narvano dobijo App. Samo zato sto su u toj pokrajini potrazili tokom procesa njegov dosije iz BW, doslo je na svetlost dana da su u BW bez njegovog znanja naveli (uz ekspertni izvestaj) da je taj lekar opasnost za javnost (neznam jesam to sad dobro preveo: Gefahr für die Öffentlichkeit) ako bi radio kao lekar. Znaci on nikako nije mogao da dobije App. i ako bi polozio ispit! A niko mu to nije reko.

Sad za taj ispit. To je u BW jako vazan instrument sa kojim se moze regulisati koliko lekara ce dobiti App a koliko nece. Zakonski je normalno propisano, da za Gleichwertigkeitsprüfung mora lekaru biti receno u kojim predmetima ce biti ispit. Takodje je propisano kako se taj ispit sprovodi. A sta je najvaznije: Na taj ispit se samo mora da ide ako se u procesu priznavanja diplome primeti da nije ravnomjerna prema nemackoj. Onda se MORA da uzme radni staz i iskustvo u obzir, da se vidi jel to moze da izjednaci te deficite. Tek ako posle toga jos postoje VELIKE razlike prema nemackoj kvalifikaciji, mora se ici na ispit koji se oslonjava na drzavni ispit u nemackoj. Ako postoje manje razlike onda se samo mora da polaze u tome, gde postoje razlike a ne celi ispit. To Vi ja mislim svi znate. Takav je zakon, i taj zakon se u BW namerno krsi iz jednog prostog razloga: Oni ne uzimaju u obzir iskustvo/radni staz, to je njima u stuttgartu sasvim svejedno!!
Ja sam bio pitao za jednog kolegu koji je zavrsio vec pre nekoliko godina specijalizaciju u opstoj hirurgiji, covek iz srbije, prica nemacki na nivou veci nego B2 itd. On bi u nekim pokrajinama odma dobijo App. Ali ta osoba u Suttgartu mi je rekla, da lekari iz srbije nisu nikada na istom nivou (covek vec radi skoro 10 godina bez prekida kao lekar) kao nemci tako da bi on morao isto da polaze ispit, jer inace nema druge mogucnosti da dobije dozvolu za rad. To je bilo pre 3 meseca, ali tek nakon ovih informacija mi je jasno zasto je to tako bilo receno. Neverovatno.

Ja necu nikoga licno tamo da optuzujem za nesto ili uruzvavam celu tu instituciju, ali ovo sto sam naveo mi je objasnilo dosta stvari koji su me cudili kad sam bio u kontaktu sa tom upravom i mislim da je potrebno vas da obavestim o tome.

A jos nesto mi je taj covek reko u tom razgovoru, rekao je da su lekari iz srbije medju najboljima u evropi. On je imao dosta puta mogucnosti da radi sa njima (sa mladima i sa starijima) i rekao je da bi oni kad zele da rade u nemackoj morali da prodju proceduru za App bez problema i da im normalno ne bi trebalo da idu preko BE... ali eto...

Necu nikome ko zeli da radi u BW da kvarim raspolozenje i nadu, ali mislim da je ovo jako bitna informacija za sviju koji zele tamo da prolaze tu proceduru. Izbegnite BW dok je situacija ovaka i dodjite u drugim pokrajinama do Approbation, Kad nju imate, onda mozete u BW da radite gde zelite bez ikakvih problema, zato sto Vam Regierungspräsidium Stuttgart vise nije potreban.

Sad kratko o novom zakonu u vezi sa BW. Taj lekar od koga te informacije imam saradjuje sa politickim organima na nivou drzave, ne samo pokrajine. Njegov rad se najvise odnosi na to, da se bori protiv nezakonost koji se odigrava u Stuttgartu, i kao sto kazem ima jake kontakte i veliki uticaj. Uz moje pitanje da li ce se za novim zakonom od januara 2014 sve to preokrenuti na dobro u BW, reko mi je da je dosta pesimistican. Cisto zato sto ne postoje nikakve kontrole te uprave i zato sto misli da ce se oni snaci nekao da makar ne nekom stepenu rade dalje kao sto i do sada. Novi zakon ce ipak biti u tom smislu drugaciji, zato sto ce na nivou drzave vaziti i svi ga moraju postovati. Taj zakon treba da u detalju opise celu proceduru dobijanja App i kako se koji korak treba da primeni. Ali kao i sve sto se dogadja u politici, tek cemo videti kako ce to posbno za BW (ali na primjer isto za Hessen) izgledati kad zakon konacno bude stupio na snagu. Za ostale pokrajine se nikako ne brinem, mislim da ce tu sve biti kako treba i da ce taj zakon olaksati dosta stvari.

Jao zao mi je sto sam pisao ovako puno. Ali ljut sam zbog toga. Ne samo zato sto to ljudski nije u redu (za moj pojam to spada u mrznju stranaca) nego zato sto to Vama svima otezava dolazak u BW, koji je za ziviti zajedno sa Bayernu bas najbolja (moje misljenje) i zato sto jako otezava i moj poso ovde. Ali ipak sam optimista i mislim da ce se i u Regierungspräsidiumu Stuttgart nesto promeniti na dobro ;)

e sad dosta od mene... nadam se da je sve ovo sto sam piso od korist

veliki pozdrav

To sto ste napisali je veoma strasno. Ja ne vidim kakve veze bi mogao da ima "korumpirani" Landratsamt u Stuttgartu sa fakultetima (Heidelberg, Ulm, Tubingen, Freiburg) u kojima se ispi odrzava pred samostalnim komisijama? U svakom slucaju vidim da je situacija strasna. Kolega sa Kosova iz moje bolnice nije zeleo da se igra i nasao je posao u Thuringenu, krajem godine se seli, ja se osecam kao jedina budala koja je spremna da proba da polaze ispite, a koliko sam prikupio informacije, nije nimalo lako, pitaju detalje i obaraju cesto.

Informacije iz prve ruke sto se tice novog zakona u BW:

Sehr geehrte Damen und Herren,
auf Grundlage der Verordnung zur Durchführung und zum Inhalt von Anpassungsmaßnahmen sowie zur Erteilung und Verlängerung von Berufserlaubnissen in Heilberufen des Bundes vom 02. August 2013 werden die Inhalte der Kenntnisprüfung nach § 3 Absatz 3 Satz 3 der Bundesärzteordnung rechtlich geregelt.
Die Verordnung vom 02. August 2013 wird zum 01. Januar 2014 in Kraft treten. Hinsichtlich der staatlichen Prüfung der Gleichwertigkeit der medizinischen Ausbildungen von Ärzten aus sog. Drittstaaten gibt es somit bundesweit einheitliche Vorgaben.
Die Kenntnisprüfung ist nunmehr eine mündlich-praktische Prüfung. Sie wird in Form einer staatlichen Prüfung vor einer staatlichen Prüfungskommission in deutscher Sprache abgelegt und umfasst einen praktischen Prüfungsteil am Krankenbett mit Anamnese, Diagnose, Prognose, Behandlungsplan und Epikrise des Falls. Darüber hinaus beinhaltet die Prüfung Fragen, die sich auf die Fächer Innere Medizin und Chirurgie sowie Notfallmedizin, Klinische Pharmakologie / Pharmakotherapie, Bildgebende Verfahren, Strahlenschutz und Rechtsfragen der ärztlichen Berufsausübung beziehen. U.U. kann ein weiteres Fach eines Querschnittsbereichs prüfungsrelevant festgelegt werden.
Der Aufbau der neuen Prüfungstruktur wird noch einige Zeit in Anspruch nehmen. Termine nach neuem Recht können in absehbarer Zeit nicht zur Verfügung gestellt werden.
Die Universität Ulm ist bereit, bis April 2014 6 Prüfungstermine nach den alten Modalitäten (ausschließlich mündlich ohne Patientenvorstellung) durchführen. Bitte entnehmen Sie der beigefügten Liste die Termine und die Fächerkombinationen. Die Prüfungsgebühren betragen 500 Euro. Die Prüfungsgebühren sind zeitnah nach Anmeldung zu überweisen. Die Zahlungsmodalitäten werden ggfs. mitgeteilt.
In Ulm besteht die Besonderheit, dass Fragen zum Bereich "medizinische Psychologie / Psychosomatik" Bestandteil der Kenntnisprüfung sind, weshalb wir schon jetzt einen Link zu Herrn Prof. Traue übermitteln. Er steht für Auskünfte bzgl. seines Prüfungsfachs "medizinische Psychologie / Psychosomatik" zur Verfügung.
http://www.uniklinik-ulm.de/struktu...mitarbeiterseiten/prof-dr-harald-c-traue.html

Bitte teilen Sie uns bis 02.12.2013, 8.00 Uhr per Email mit, ob Sie einen dieser Termine wahrnehmen wollen. Gleichzeitig möchten wir Sie bitten, im Falle einer Anmeldung das beigefügte Formblatt ausgefüllt und unterschrieben zurückzusenden. Der verbindlichen Anmeldung ist ein aktueller Lebenslauf beizufügen.Nur Anmeldungen unter der Email-Adresse Thomas.Meinecke@rps.bwl.de können berücksichtigt werden.
Die Bearbeitung der Anmeldung zur Kenntnisprüfung erfolgt in der Reihenfolge des Eingangs der Anmeldung und wird etwas Zeit in Anspruch nehmen.Telefonische Anmeldungen werden nicht notiert. Bitte haben Sie Verständnis, falls Ihre Anmeldung nicht berücksichtigt werden kann.
Von telefonischen Anfragen bitten wir Abstand zu nehmen.

Ono sto mene zanima trenutno jeste da li da se uplasim novog zakona i prihvatim neki od termina u Ulmu, koji mi je sto se predmeta tice zadnji na listi, ili da se nadam da ce se jos neki od fakulteta odluciti da organizuje ispite po starom programu. U svakom slucaju nece biti lako.... Nisam sklon predrasudama, niti volim da generalizujem, ali mozda ima smisla sto jedna koleginica Nemica ne voli svabe (stanovnike Wurttemberga) smatra da su baksuzi, cicije, neljubazni i sve najgore, pa mi je rekla da sam dobar ucenik kad sam je pitao da li to znaci da treba da izbegavam Stuttgart i Ulm kao mesta polaganja:) Hajdelberg mi je bio prvi po listi predmeta, kupio sam knjige i ucio sa dozom optimizma, tako da me je ovaj mail veceras veoma obeshrabrio i naveo da se pitam da li sam na pravom mestu, da li se kockam sa buducnoscu...

Pitanje za missensei ili Deutschland
(ili ako jos neko zna)
uskoro treba da polazem ispit za aprobaciju (Gleichwertigkeitsprüfung/Anerkennungsprüfung) u Baden-Württembergu (Ulm). Zvanicne info o ispitu imam (komisija, 4 oblasti, trebalo bi da traje oko jedan sat itd), medjutim zanima me kakv je ispit ako neko ima licno iskustvo (npr. u poredjenju sa nasim usmenim ispitima iz interne ili hirurgije), na netu ima veoma malo takvih informacija, tek par; u Ärzteblattu stoji da je postotak padanja na ispitu 50 -70% u BW :eek:
Isto tako ne postoji jedinstvena preporuka za knjige iz kojih se ispit sprema.
Dakle, olaksajte moje teske muke i podelite svoja iskustva... hvala.
mihi700@yahoo.com

Da li ste polagali Gleichwertigkeitsprufung u Ulmu? Kakva su iskustva??

Koleginice, sada ste me malo zbunili. Ja sledece nedelje predajem za Berufserlaubnis u Thüringenu. Zatrazila sam iz Thüringen Landesverwaltungsamt spisak dokumentacije koju trebam da prikupim, medju kojima je i sledeci dokument: Erklärung, dass kein gerichtliches Strafverfahren, staatsanwaltliches Ermittlungsverfahren oder Berufsgerichtsverfahren anhängig ist. Pored toga sam dobila formular na kome pise ovo isto samo je potrebno da se dodaju licni podaci i da se potrpise. Pitala sam ponovo da li ova izjava treba biti negde overena i rekli su mi ne, dovoljan je samo moj potpis...

Zasto ste tako sigurni da treba?

Inace ja polazem Patientenkommunikationstest u Jeni u dezembru, pitajte slobodno sta vas interesuje.

Meni je ta potvrda trebala pri podnosenju zahteva za polaganje aprobacije u Weimaru. Posao sam dobila preko agencije za zaposljavanje i njih sam ovlastila i za pomoc oko dokumetacije. Tako da su mi oni u spisku svih potrebnih dokumenata naveli da mi je potrebna potvrda iz lekarske komore, pa sam zbog toga morala da odem u grad i drzavu gde sam studirala i tamo sam dobila potvrdu u kojoj navode da nisam clan lekarske komore i da protiv mene nije pokrenut nikakav disciplinski postupak. Tu potvrdu u Srbiji nisam mogla da dobijem, bez nostrifikacije diplome. Posto imam EU diplomu, moguce je da ne vaze ista pravila.
Sto se testa tice, polagala sam ga i ja u Jeni pre mesec dana i pala sam. Bilo fino da procitate terapiju sa antikoagulantima, posto sam razumela da to svaki put bude jedno od pitanja Jeni. Posto nije bilo slobodnih termina u Jeni do 13.decembra, zakazan mi je termin u Hajdelbergu.

Kolega ma nema mesta frci!moje iskustvo iz Ulma je vise nego pozitivino,samo morate ispit veoma ozbiljno shvatiti i udariti sto se kaze finis od minimum dve nedelje i nema problema,Internu spremajte iz Herolda,naravno samo velike stvari a za finis koristite 150 slucajeva iz Interne medicine,za hirurugiju je dovoljna knjiga 140 slucajena iz Hirurgije.E sad Farma ume da bude komplikovana,narocito u ulmu,jer su bitni mehanizmi dejstva lekova kao i toksikologija ali nije toliko strasno kao sto zvuci i naravno samo najvece stvari i velike gruüpe lekova,komisija je bila veoma prijatna,dosta pomazu...Za farmu mozete koristiti Pharmakologie und Toxikologie,autor je Heinz Lüllmann.Za sada toliko pisite ako jos nekako mogu pomoci,elem morate da se skoncentrisete samo na prakticno znanje,sve vas pitaju samo kroz neki slucaj npr.imate pacijenta sa....sta cete uraditi,koja cete pitanja postaviti,kod politraume sta cete prvo sanirati itd...Pozdrav!

Meni je ta potvrda trebala pri podnosenju zahteva za polaganje aprobacije u Weimaru. Posao sam dobila preko agencije za zaposljavanje i njih sam ovlastila i za pomoc oko dokumetacije. Tako da su mi oni u spisku svih potrebnih dokumenata naveli da mi je potrebna potvrda iz lekarske komore, pa sam zbog toga morala da odem u grad i drzavu gde sam studirala i tamo sam dobila potvrdu u kojoj navode da nisam clan lekarske komore i da protiv mene nije pokrenut nikakav disciplinski postupak. Tu potvrdu u Srbiji nisam mogla da dobijem, bez nostrifikacije diplome. Posto imam EU diplomu, moguce je da ne vaze ista pravila.
Sto se testa tice, polagala sam ga i ja u Jeni pre mesec dana i pala sam. Bilo fino da procitate terapiju sa antikoagulantima, posto sam razumela da to svaki put bude jedno od pitanja Jeni. Posto nije bilo slobodnih termina u Jeni do 13.decembra, zakazan mi je termin u Hajdelbergu.

Interesuje me jos nesto vezano za ovaj test. Da li pored anamneze na ispitu radimo i Körperliche Untersuhung? Koje dijagnosticke procedure su jos pitali na ispitu kada ste Vi polagali? Da li uzimaju u obzir i znanje iz medizine koje pokazete za vreme testa?

Izvinjavam se ako smetam ali su mi jako bitne informacije iz prve ruke!

Unapred se zahvaljujem, pozdrav

Kolega ma nema mesta frci!moje iskustvo iz Ulma je vise nego pozitivino,samo morate ispit veoma ozbiljno shvatiti i udariti sto se kaze finis od minimum dve nedelje i nema problema,Internu spremajte iz Herolda,naravno samo velike stvari a za finis koristite 150 slucajeva iz Interne medicine,za hirurugiju je dovoljna knjiga 140 slucajena iz Hirurgije.E sad Farma ume da bude komplikovana,narocito u ulmu,jer su bitni mehanizmi dejstva lekova kao i toksikologija ali nije toliko strasno kao sto zvuci i naravno samo najvece stvari i velike gruüpe lekova,komisija je bila veoma prijatna,dosta pomazu...Za farmu mozete koristiti Pharmakologie und Toxikologie,autor je Heinz Lüllmann.Za sada toliko pisite ako jos nekako mogu pomoci,elem morate da se skoncentrisete samo na prakticno znanje,sve vas pitaju samo kroz neki slucaj npr.imate pacijenta sa....sta cete uraditi,koja cete pitanja postaviti,kod politraume sta cete prvo sanirati itd...Pozdrav!

Hvala puno na brzom odgovoru! Znacilo bi mi puno da mi napisete sta su vas otprilike pitali. Ja mislim da je Herold preopsiran za tako nesto, ja sam presao Schaps Kessler Fetzner Innere Medizin, a sad radim Elsevier izdanje die 50 wichtigsten Falle, hirurgiju imam Chirurgie in Frage und Antwort, isto elsevier izdanje, a polagacu Rechtsmedizin i Psychologie und Psychosomatik, te dve jos nisam nabavio, ispit ce biti 5. februara. Nadam se da je realisticno da se spremi uz radno vreme do pola 5 i 2 x nedeljno sat i po nemackog kursa. Planiram da krajem januara uzmem odmor za finish. Shvatio sam ga vise nego ozbiljno, jer zaista izgleda strasno, ali sad sta je tu je :)
Kakvi su vasi utisci, zasto obore nekog, a sta je bitan uslov da bi se proslo? Jezik, sigurnost, nastup, sve to ima svoje, ali mislim da treba znati i detalje?
Hvala jos jednom, uzivajte, to je osecam poslednja velika prepreka koju moram da predjem i bicu najsrecniji covek na svetu ako to polozim :)

Kao prvo ljudi koji su vec polagali tamo kazu da vazi pravilo, da se prvi put test padne, a da se sledeci put test polozi. Neko nepisano pravilo je da je 80% ljudi tako proslo. Istina je da su gospodje tamo prilicno nezgodne. Ne radi se korperliche untersuchung. Dobije se papir na kome pise na kom ste odeljenju (zamisljenom), npr.interna medicina. I koji slucaj imate, npr. pacijentkinja koja ima srcanih smetnji, bila je kod svog lekara koji joj je nakon uradjenog ekg-a dijagnostikovao fibrilaciju. Zbog toga joj je preporucena terapija markumarom. Vas zadatak je da uradite anamnezu, navedene su i tacke koje trebate da pratite, aktuelna anamneza, istorijat bolesti itd. Kad zavrsite sa pacijentom, okrecete se ka nacelniku i prenosite mu ono sto ste radili prethodnih 10min. Nakon toga treba da objasnite pacijentkinji terapiju sa markumarom, rizike i komplikacije. Posto su gospodje mrgudi jako je moguce da vas prekinu u pricanju i pitaju bilo koju sitnicu. Npr. pacijent ne zna sta znaci opsta anestezija ( u slucaju druge intervencije, npr. Artroskopije, koja je takodje bila na ipitu tog dana medju pitanjima). Ako pricate dosta dobro nemacki, ne bi trebalo da imate problema. Ako uvide da ste na trenutak izgubljeni, pokusace da vam otezaju. Mogu da vam pomognem i tako sto mogu da vam prosledim par tih aufklerunga iz bolnica, ako ih vec nemate.

Pozdrav kolega!
Cestitam!
Vi ste onda prava retkost ovde! Ja evo treci mesec radim u BW-u, pre 2 dana sam polagao Patientenkommunikation test u Stuttgartu kod gdje Holzwarth, nije bilo glumaca, vodili smo opusten razgovor 10tak minuta, bila je jako fina, pozitivno me iznenadila, iako mi je do sada stvarala probleme, 4 meseci sam cekao na eingeschränkte Berufserlaubnis, u mailu je bila neljubazna, ali je sve odlicno proslo. Planirao sam da aprobaciju polazem u Hajdelbergu, nekako mi je izbor predmeta najvise odgovarao, Ulm mi je bio na poslednjem mestu, ali sam danas dobio mail da ce jedino Ulm organizovati ispite po starom modelu februara, marta i aprila, ostali pripremaju novi model koji ce ukljucivati i prakticni deo, pa me zanima kakva su vam iskustva? Da li da se prijavim u za ispite u Ulmu, ili da cekam novi model koji mi iskreno deluje jos gore?! Odabrao bih internu, hirurgiju, farmu i med.psihologiju, sudska mi deluje neizvodljivo na nemackom! Meni sve to izgleda pretesko, bio sam optimistican do danas, ali sada ozbiljno razmisljam da spakujem stvari i krenem u neku drugu pokrajinu.

Inace jedna koleginica ruskinja je pala u Tübingenu, njih troje su tog dana pali, pa me je to dodatno obeshrabrilo, jer zaista dobro prica nemacki, a i ozbiljna je zena, sa iskustvom, nije logicno sto su je oborili.
Hvala unapred
Svaki savet i informacija su dobro dosli! :klap:

O istoj stvari i ja ponekad razmisljam, odlazak u drugu pokrajinu . Iako nisam jos do toga stigao , zbog jezika , vazna mi je informacija , takoreci zivotno vazna :dash: : Kolega da li ste mogli poceti raditi tj. praktikum (isti posao za manje pare) sa tom privremenom ´´eingeschränkte Berufserlaubnis´´ bez polozenog ´´Patinetenkommunikation testa´´? I kada da krece da se racunaju tih 6 meseci a kada te dve godine u roku kojih mora da se polazi Aprobacija? Í sta znaci cekanje 4 meseca , tj. da li ste mogli poceti sa praktikumom i bez ´´eingeschränkte Berufserlaubnis´´ odmah po predaji dokumenata ili se stvarno i formalno mora cekati dok ´´eingeschränkte Berufserlaubnis´´ ne stigne, to je onda stvarno ´´ungeheuerlich´´ . Unapred sam Vam zahvalan na odgovoru, cimam se vec predugo sa jezikom, vreme mi je da pocnem da se bavim praksom, pa me interesuje da li mogu da pocnem da radim samo sa B2 a kasnije (i kom roku) polozim Patientenkommunikation test ? (eto preformulisah pitanje :whistling: )

Kao prvo ljudi koji su vec polagali tamo kazu da vazi pravilo, da se prvi put test padne, a da se sledeci put test polozi. Neko nepisano pravilo je da je 80% ljudi tako proslo. Istina je da su gospodje tamo prilicno nezgodne. Ne radi se korperliche untersuchung. Dobije se papir na kome pise na kom ste odeljenju (zamisljenom), npr.interna medicina. I koji slucaj imate, npr. pacijentkinja koja ima srcanih smetnji, bila je kod svog lekara koji joj je nakon uradjenog ekg-a dijagnostikovao fibrilaciju. Zbog toga joj je preporucena terapija markumarom. Vas zadatak je da uradite anamnezu, navedene su i tacke koje trebate da pratite, aktuelna anamneza, istorijat bolesti itd. Kad zavrsite sa pacijentom, okrecete se ka nacelniku i prenosite mu ono sto ste radili prethodnih 10min. Nakon toga treba da objasnite pacijentkinji terapiju sa markumarom, rizike i komplikacije. Posto su gospodje mrgudi jako je moguce da vas prekinu u pricanju i pitaju bilo koju sitnicu. Npr. pacijent ne zna sta znaci opsta anestezija ( u slucaju druge intervencije, npr. Artroskopije, koja je takodje bila na ipitu tog dana medju pitanjima). Ako pricate dosta dobro nemacki, ne bi trebalo da imate problema. Ako uvide da ste na trenutak izgubljeni, pokusace da vam otezaju. Mogu da vam pomognem i tako sto mogu da vam prosledim par tih aufklerunga iz bolnica, ako ih vec nemate.

Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi poslali aufklerunge.
Moj Mail je milenajovanovic86@hotmail.com

Pa sto se tice knjiga,ja sam pisao mail profanima i odgovorili su mi ovo sto sam vam napisao.Pitanja su samo u obliku slucajeva,mene je hirurg prosetao kroz celu politraumu:imate motociklistu koga je dovezla HP,koja su prva tri pitanja koja cete postaviti Notarzt u,koja su prva tri pregleda koja cete uraditi,koga cete prvo od hirurga zvati,koje cete prvo povrede sanirati(redosled) itd...Internista mi je reako samo ovo:Dobar dan ja sa vas pacijent i imam hipokalijemiju i tu je zacutao...Morao sam da postavljam pitanja,uzimam malu ali ciljanu anamnezu(sta sve dovodi do hipokalijemije),covek je nefrolog i setao me je kroz endokrinnu i bubrege...prof. iz sudske je nastao sa motociklistom koje vrste fraktura postoje(pokazao mi je na I padu sliku baze lobanje i da mu pokazem odakle dokle se prostire fraktura na bazi...ali bilo je vise nego ocigledno).posle sigurni,nesigurni znaci smrti...Farma je bila malo teza,toksikologija plus mehanizmi delovanja lekova(dao mi ctrez kako lek prolazi kroz oraganizam pa sam morao da mu pricam korak po korak...)Mozda ovo zvuci strasno ali verujte nije,sve vreme vam pomazu,navode vas na pravi put,ako pogresite ili ne znate nikom nista(samo je bitno da razmisljate...)idemo dalje tog dana smo polagali moja zena,ja i jos dva tipa iz sirije i svi smo polozili,samo polako,znam da je uzasan pritisak,prosli smo kroz sve,hteli smo da odlepimo ali ne daj te se jer necete pasti to je sigurno!!!!!!!Verujte,samo shvatite ozbiljno i bacite se na posao...herold je dobar jer u njemu ima i dosta farme,npr diuretike ,celu kardilosku terapiju i vece grupe imate u njemu i odatle ih ucite,i samo ono sto je bitno mozda je teze prvi put ga preci ali posle ide mnogo brze.Listaj te ga pa ce vam samo iskociti sta je bitno,slazem se jeste preopsiran ali realno vam treba 20 - 30 % od onoga sto u njemu pise.Imate i knjigu od 150 slucajena u Internoj za koju mislim da je super!U svakom slucaju moj savet vama je da napiste mail,svakom prf.iz komisije kada budete znali ko su pa ce vam oni sigurno odgovoriti i posavetovati oko literature...sve najbolje!

O istoj stvari i ja ponekad razmisljam, odlazak u drugu pokrajinu . Iako nisam jos do toga stigao , zbog jezika , vazna mi je informacija , takoreci zivotno vazna :dash: : Kolega da li ste mogli poceti raditi tj. praktikum (isti posao za manje pare) sa tom privremenom ´´eingeschränkte Berufserlaubnis´´ bez polozenog ´´Patinetenkommunikation testa´´? I kada da krece da se racunaju tih 6 meseci a kada te dve godine u roku kojih mora da se polazi Aprobacija? Í sta znaci cekanje 4 meseca , tj. da li ste mogli poceti sa praktikumom i bez ´´eingeschränkte Berufserlaubnis´´ odmah po predaji dokumenata ili se stvarno i formalno mora cekati dok ´´eingeschränkte Berufserlaubnis´´ ne stigne, to je onda stvarno ´´ungeheuerlich´´ . Unapred sam Vam zahvalan na odgovoru, cimam se vec predugo sa jezikom, vreme mi je da pocnem da se bavim praksom, pa me interesuje da li mogu da pocnem da radim samo sa B2 a kasnije (i kom roku) polozim Patientenkommunikation test ? (eto preformulisah pitanje :whistling: )

Sta da Vam kazem, ako se osecate spremnim, sto se jezika tice, da se uhvatite u kostac sa aprobacijom za 6 meseci, onda je BW za vas. Ne zelim nikoga da obeshrabrujem, meni su govorili da je nemoguce to spremiti za 6 meseci, ali svako je individua za sebe, tako da nista nije nemoguce, a kolega brziben82 je uspeo u tome. Sto se mene tice, moj put je bio malo trnovit. Bio sam krajem marta na razgovor za posao, onda su mi rekli da cu jula moci da krenem kao praktikant, za to vreme sam kuci cekao eingeschränkte BE, ali se to cekanje oduzilo do prvog septembra, jer se gdji Holzwarth nije bas zurilo. 3 meseca sam nesmetano radio kao praktikant bez Patientenkommunikationtest-a, dakle sa B2, test sam polozio tek pre nedelju dana, i nista nije promenilo stvari, shvatio sam ga samo kao jos jedan korak za GWP. Sada koliko vidim svako ima neki svoj drugaciji put, neki su placeni manje, neki vise, mislim da faktor sreca igra ogromnu ulogu. Kako ide u drugim pokrajinama ne bih znao, tamo je valjda GWP nakon 2 godine, a kako se startuje stvarno nemam nikakve informacije, od mojih 100 i vise prijava samo me je BW hteo, tako da nisam imao previse opcija... :) Nadam se da sam vam odgovorio na pitanja.

Drage kolege, dosta sam citao ovaj forum i mogu reci da je od ogromne koristi kao onima koji tek treba da idu, tako i onima koji su vec u Nemackoj! ja trenutno krecem sa cetvrtom (zavrsnom godinom )specijalizacije iz ginekologije ovde u Srbiji, vec godinu i po ucim nemacki, a krajem ovog meseca polazem B2. Najvise me zanima, da li postoji mogucnost da nastavim specijalizaciju u nekoj klinici u nemackoj, tj da li bi mi priznali neku godinu specijalizacije odavde ili ovde zavrsiti spec (krajem 2014. ili pocetkom 2015.) pa kao specijalista otici. Ono sto sam saznao je da tamo spec. iz ginekologije traje jednu godinu vise nego u Srbiji, dakle 5 godina, kao i da nemacki ginekozi rade hirurgiju dojke sto kod nas nije slucaj...
Ova dilema prerasta u nocnu moru, jer ako priznaju specijalizaciju, naravno da je bolje zavrsiti spec za jos jednu godinu, a ako priznaju u oba slucaja samo neki deo onda ici sto pre, ili ako nista ne priznaju... ZNACI DA BIH; POSLE 6 GODINA RANOG STAZA TAMO KRENUO PONOVO OD NULE (VON VORNE ANFANGEN::) sto je jako obeshrabrujuce,,
Da li na ovom forumu postoje ljudi sa slicnim problemima tj oni koji su u Srbiji bili vec na specijalizaciji, ili kao gotovi specijalisti otisli u Nemacku..
UNAPRED HVALA SVIMA KOJI NESTO ZNAJU O OVOME I ZELE DA PODELE SVOJA ISKUSTVA....

Molim kolege za pomoc koji su dosli u Nemacku preko plave karte supruznika jesu imali neke pogodnosti sto se tice radne vize tj ako odem u Nemacku preko supruga ( on vec ima plavu kartu) i onda trazim posao jel imam neke obaveze u ambasadi u Beogradu. Nadam se da ima slicnih slucajeva pa bi mi znacilo iskustvo kolega. Unapred hvala:)

Drage kolege, dosta sam citao ovaj forum i mogu reci da je od ogromne koristi kao onima koji tek treba da idu, tako i onima koji su vec u Nemackoj! ja trenutno krecem sa cetvrtom (zavrsnom godinom )specijalizacije iz ginekologije ovde u Srbiji, vec godinu i po ucim nemacki, a krajem ovog meseca polazem B2. Najvise me zanima, da li postoji mogucnost da nastavim specijalizaciju u nekoj klinici u nemackoj, tj da li bi mi priznali neku godinu specijalizacije odavde ili ovde zavrsiti spec (krajem 2014. ili pocetkom 2015.) pa kao specijalista otici. Ono sto sam saznao je da tamo spec. iz ginekologije traje jednu godinu vise nego u Srbiji, dakle 5 godina, kao i da nemacki ginekozi rade hirurgiju dojke sto kod nas nije slucaj...
Ova dilema prerasta u nocnu moru, jer ako priznaju specijalizaciju, naravno da je bolje zavrsiti spec za jos jednu godinu, a ako priznaju u oba slucaja samo neki deo onda ici sto pre, ili ako nista ne priznaju... ZNACI DA BIH; POSLE 6 GODINA RANOG STAZA TAMO KRENUO PONOVO OD NULE (VON VORNE ANFANGEN::) sto je jako obeshrabrujuce,,
Da li na ovom forumu postoje ljudi sa slicnim problemima tj oni koji su u Srbiji bili vec na specijalizaciji, ili kao gotovi specijalisti otisli u Nemacku..
UNAPRED HVALA SVIMA KOJI NESTO ZNAJU O OVOME I ZELE DA PODELE SVOJA ISKUSTVA....

Pakuj kofere što pre, ne gubi vreme.... Ako si vredan i oran za rad završićeš ovde spec...

Poslednja izmena:
Dragi kolega, gagilaud, moja prica je vrlo slicna, samo sto je pedijatrija u pitanju. I ja se lomim da li staviti tacku na specijalizaciju ovde, pa ici, ili ici sto pre. Ono sto sam ja cula, jeste da, iako specijalizaciju ne priznaju, oni priznaju sve sto zaista znas i mozes, tj. moguce je da se ubrza specijalizacija tamo. Za sta nije potrebno poloziti ovde specijalisticki. Specijalisticki moze da bude koristan samo kao back up plan, ako zbog necega moras da se vratis, da ne moras ovde ponovo da volontiras i krenes od nule. U tom smislu, cini mi se da, kao malo verovatno, nije vredno daljeg gubitka vremena. Narocito zato sto su oglasi u kojima se traze ginekolozi medju najbrojnijima. A obzirom na to da je to delikatna specijalizacija, koja je i tamo sigurno pod lupom javnosti, advokata i sl, cini mi se mozda i pametnije da se na licu mesta upoznaje njihov sistem i uci malo kvalitetnije nego kod nas na specijalizaciji, kako bi covek bio sigurniji kada preuzme potpunu odgovornost za svoj rad. Nadam se da mi niko nece zameriti ako sam previse sugestivna, kao sto rekoh, to je i moja situacija, zato i pisem na lican nacin.

Zdravo svima!
Kao zahvalnicu za sve što je ovaj forum učinio za mene, delim iskustva drugog dela pripreme za odlazak u Nemačku. Ovde pišem sve ono što sam volela da je meni neko rekao kad sam krenula da se spremam.

Ovde možete naći moj prethodni post, u kome sam opisala kako sam našla posao. Za one koje mrzi da čitaju, uradila sam sve sama, uz pomoć gugla, strpljenja i prilično rada na „štimanju“ svojih dokumenata tako da odgovaraju nemačkim očekivanjima. Bilo je potrebno dva meseca i oko 60 prijava na oglase, da bih dobila 10 poziva na razgovor, od kojih sam otišla samo na dva, jer sam već na prvom pronašla sve što sam ikada tražila. U pitanju je posao na anesteziji u NRW, okolina Dizeldorfa.

Gde sam sada?
Za početak, odmah sam dobila Approbation, bez ispita, bez Berufserlaubnis, bez ičega!
Zapravo, danas sam saznala za mi je za mesec dana termin za Fachsprache test, i dobijam Approbation. Uskoro idem u Nemačku da hospitiram do tog ispita i početkom januara sam, zdravlja Bože, svoj čovek.

Ali hajdemo ispočetka.

Raspitajte se unapred doooooobro šta je sve potrebno za Antrag auf Erteilung der Approbation

Savetujem svima koji se razmišljaju o regijama u koje idu na razgovore, da se prvo dobro upoznaju sa procedurom ove prijave za Berufserlaubnis/Approbation. Obavezno je saznati koja služba se bavi dodelom Aprobacija (u mom slučaju je to Bezirksregierung Düsseldorf) i dobro iščitati sve što piše na njihovim sajtovima. Štampati, čuvati, podvlačiti, i čitati na par dana, crtati šeme i lepiti po zidu, k'o za Anatomiju! Ko makar malo razume pravni Nemački, nije loše i pročitati Bundesärzteordnung (BÄO), prema kome zapravo teku sve naše pripreme za aprobaciju/berufserlaubnis. Šta nije jasno, pišite Ansprechspartneru nadležne Službe za dodelu aprobacija, a iskustvo je pokazalo da se za Bezirksregierung Düsseldorf mora koristiti i Skype credit, jer se jednostavno nikad neće smilovati da odgovore na mejl. Naravno, postoji jasno definisan period u kome gospođe primaju telefonske pozive (znam napamet: pon i pet 08:30-11:30, sre 13:30-15:30).

Šta treba za Bezirksregierung Düsseldorf - opšte napomene.

(HAŠKI) APOSTIL
Na sve originale na srpskom koji imaju pečat neke ustanove i potpis neke osobe, kao i međunarodni izvod iz MKV potrebno je staviti haški Apostil. Haški Apostil je zapravo pečat koji se udari na originalni dokument i njime sud potvrđuje da institucija koja dodeljuje dokument zaista postoji. On košta 2900din po dokumentu, vadi se u nadležnom osnovnom sudu. Za BG je to uglavnom Prvi sud u Ustaničkoj, osim za neke delove grada ali ja nemam pojma koje; može da se desi da gospoda iz Prvog neće da overe dokumenta „iz provincije“ , zbog čega sam ih smarala kao kuga dok mi nisu overili venčani list. Za taj apostil se u sud nosi original i jedna kopija, kopija ostaje kod njih.

PREVOD
Moj Bezirk je jasno u uputstvu naveo da neće priznati nikakvog srpskog niti ikakvog drugog sudskog tumača, već samo nemačkog, i to onog koji je registrovan kod Landesgericht Düsseldorf. Registar tih prevodilaca je dostupan na internetu, i preko njega sam našla jednu divnu divnu gospođu prevodioca, kojoj sam do neba zahvalna na sjajnom poslu i ljubaznosti i predusretljivosti i svemu.

OVERENE KOPIJE
Moj Bezirk je jasno u uputstvu naveo da ne prima originale ni neoverene kopije, već samo kopije overene u određenim institucijama, i to 1. javnim službama u Nemačkoj (notari, opštine, sud) 2. nemačkim ambasadama van Nemačke. Pritom su nemačke ambasade širom sveta jedine koje imaju pravo da overavaju kopije dokumenata i na nemačkom i na lokalnom jeziku.

Kopije se overavaju u ambasadi u Beogradu, tako što se odnese original i jedna kopija, kopiju ne zadržavaju. Cena overe je, a ovde ću vas slagati, recimo oko 10 eur za prvih deset dokumenata i po 5 eur za svakih sledećih deset. Ja sam ukupno platila 40 eur za overu dva seta dokumenata - htela sam da imam u rezervi, pored onoga što šaljem u Düss i jedan komplet dokumenata kod sebe, za svaki slučaj. Takođe postoji određeni termin kada se ovo može uraditi, recimo radnim danom od 10 do 13, osim petka, ali ovo možda nije tačno, najbolje je pozvati ambasadu.

Dokumenta koja se predaju za vizu se mogu overiti u opštini i sudu, naravno, jer nemačka ambasada prihvata naše sudove i opštine. Za razliku od Bezirka Düsseldorf.

Ukratko, za Dizeldorf: povaditi dokumenta --- original i jednu kopiju odneti u sud, tamo udariti apostil, oni zadržavaju kopiju --- naći prevodioca, prevesti sve, uključujući i apostile --- sva dokumenta prekopirati i odneti svee to u ambasadu, overiti, oni ne zadržavaju kopiju.

OVO JE SISTEM KOJI MORA DA UPALI gdegod da šaljete dokumenta u Nemačku, samo neke službe traže to sve manje detaljno, ali ovo je princip i za one najzahtevnije.

DOKUMENTA KOJA SU POTREBNA ZA PRIJAVU ZA APPROBATION u Bezirksregierung Düsseldorf
- pod pojmom dokumenta mislim na kopije overene u ambasadi u Beogradu:

1. CV sa slikom, potpisan
2. Kopija pasoša, prve strane i strane sa slikom
3. Izvod iz MKV na međunarodnom obrascu za žene koje su udajom promenile prezime
4. B2 Sertifikat
5. Diploma, prevod
6. Dodatak diplomi, prevod
7. Plan nastave, prevod (za lekare iz BG koji su upisali 2005., Branislava na prvom spratu ima taj dokument, smarajte je dok ga od negde ne iskopa - taj papir sam joj ja lično pisala i sređivala, jer fakultet nema plan i program kome smo studirali. I ne, Vodiči, kao ni onaj dokument sa sajta nisu tačni)
8. Za lekare iz BG koji su upisali 2005.: tražite od Branislave dokument da prema Statutu fakulteta studije medicine traju, lupam sad, 5453 časa, dakle više od 5088 časova, koliko piše u Dodatku diplomi, i da su ta razlika predispitne obaveze i ispiti, tako već nešto. Nije u pitanju nikakva laž niti muljaža, mi smo po tom Stautu slušali nastavu. Stvar je samo što je naš fakultet generaciji 2004. i 2005. organizovao manje nastave nego što je predviđeno statutom! To je bitno jer i Nemci imaju slične statute, tj. sa oko 5500 ili više časova.
9. Potvrde o pripravničkom stažu - to ne mora da bude stažerska knjižica, može i potvrda da ste volontirali/stažirali, štagod. Moja stažerska knjižica je ispečatirana pro forme i nema veze sa mojim CVjem, pa sam ja na mestima gde sam stvarno bila uzela potvrde o volontiranju.
10. Uverenje o položenom državnom ispitu, prevod
11. Potvrda iz Lekarske komore (u koju se prethodno mora upisati, nažalost...), prevod
12. Lekarsko uverenje od lekara poverenika nemačke ambasade - zvala sam ambasadu hiljadu puta dok mi nisu našli čoveka koji zna ko je lekar poverenik nemačke ambasade!
13. Radni ugovor, koji nije trazen, ali nije na odmet
14. Ovo niko nije tražio, ali uvek je dobro imati pisma preporuke od bivših šefova, po mogućstvu ih zamolite da vam napišu koje ste to odgovornosti imali na tom poslu i šta ste samostalno radili; prevod
15. Svojeručno sastavljen Antrag auf Erteilung der Approbation
16. Svojeručno sastavljen Kostenübernahmeerklärung u vrednosti od 500€
17. Svojeručno sastavljen Erklärung da dokumenta smeju da budu prosleđena Gutachteru
18. Svojeručno sastavljen Erklärung da se protiv mene ne vodi nikakav krivicni, ovakav, onakav postupak

Sve to u kovertu, pa na poštu. Za dve nedelje mi je stigao mejl da budem ljubazna i onih pomenutih 500€ uplatim na dati račun. Da, to me je koštalo 500€...

Čitava dva i po meseca kasnije mi je stigao mejl da sam dobila Approbation, i da moram samo da položim Fachsprache. Mojoj sreći nema kraja!

Hvala svima na pažnji i pomoći i kuckamo se dalje!

Dragi kolega, gagilaud, moja prica je vrlo slicna, samo sto je pedijatrija u pitanju. I ja se lomim da li staviti tacku na specijalizaciju ovde, pa ici, ili ici sto pre. Ono sto sam ja cula, jeste da, iako specijalizaciju ne priznaju, oni priznaju sve sto zaista znas i mozes, tj. moguce je da se ubrza specijalizacija tamo. Za sta nije potrebno poloziti ovde specijalisticki. Specijalisticki moze da bude koristan samo kao back up plan, ako zbog necega moras da se vratis, da ne moras ovde ponovo da volontiras i krenes od nule. U tom smislu, cini mi se da, kao malo verovatno, nije vredno daljeg gubitka vremena. Narocito zato sto su oglasi u kojima se traze ginekolozi medju najbrojnijima. A obzirom na to da je to delikatna specijalizacija, koja je i tamo sigurno pod lupom javnosti, advokata i sl, cini mi se mozda i pametnije da se na licu mesta upoznaje njihov sistem i uci malo kvalitetnije nego kod nas na specijalizaciji, kako bi covek bio sigurniji kada preuzme potpunu odgovornost za svoj rad. Nadam se da mi niko nece zameriti ako sam previse sugestivna, kao sto rekoh, to je i moja situacija, zato i pisem na lican nacin.

Draga koleginice, sve sto si napisala( da predjem na ti) je potpuno logicno! Ja i ako nemam konkretne informacije imam isto misljenje. Dakle, logicno je da ne piznaju specijalizaciju jer gin. ovde traje 4, a tamo 5 godina, plus u Nemackoj u okviru njihove specijalizacije je i hirurgija dojke sto kod nas, naravno nije slucaj, o programskim, a tek sustinskim razlikama i da ne govorim...Pretpostavljam da nam tamo put tece od zaposljavanja kao Asisstenzartzt, preko polaganja aprobacije, a dalje bi bilo lepo ako bi nam bar nesto skratili specijalizaciju, ako ne zbog vremena provedenog na srpskoj spec, onda, ipak, zbog odredjeenih znanja i vestina koje smo stekli ovde. Ako gledamo neku pravdu( nadajuci se da je tamo ima), nije isto krenuti na spec. posle zavrsenog fakulteta, kad fakticki ni za sta nisi spreman i sposoban, i posle gotovo 6 godina radnog staza i vise od tri godine specijalizacije. Sto se tice back up plana,tj ako nekad pozelis da se vratis, a tamo si zavrsio specijalizaciju, bilo bi potpuno tragikomcno da je ovaj ovde sistem ne priznaje. Ne znam, sada je stvar izvagati, sta je pametnije, tj.zavrsavanje specijalizacije ovde oduzima jos jednu godinu i veliki napor oko specijalistickog ispita i rizik da se tamo stvari promene nagore ( mnogi postovi sa ovog foruma sugerisu da je navala velika da se situacija zaostrava); ili ici na sicher pa onda pokusati.
U svakom slucaju hvala ti na odgovoru! Ako neko ima slicna iskustva ili jos po nesto konretno zna bio bih zahvalan da nesto i napise.. Pozdrav svim kolegama sa foruma!!!!

Info u svezi novog zakona koje sam uspio da skupim. Naime zakon je izglasan ove godine mislim u augustu a tice se jedinstvenog procesa uposljavanja Ne EU lijecnika u cijeloj Njemackoj,mada cisto sam skeptican da ce im se to ostvariti kao i do sada svako je radio kako je njima odgovaralo. Naime od Nove godine ide taj novi zakon a navodno pocinje stupati od aprila 2014 u praxu,a odnosi se na uvodjene ispita Medicinski njemacki jezik. Naime u NRW i BW mora poloziti taj ispit prije vrsenja Approbatio,U Rheinlandu o tomu odlucuje lijecnicka udruga. U Hessenu treba C1 za dobivanje licence. Eh sada hoce li uvesti za cijelu DE sve to jos ne znam,ali prikupljam info.Jos uvijek ce se moci dobiti Berufserlaubnnisse na max 2 godine. U biti vodi se naglasak na jeziku sto je po meni sasvim uredu. To su moje info od mojih poznanika i kolega.
Nekoliko linkova za pripremanje ispita Medicinski njemacki,mada je ona knjiga Deutsch fuer Aerzte und Aerztinnen jako dobra:

- http://www.dr-gumpert.de/html/blinddarmentzuendung.html

- Http://www.dr-gumpert.de/html/akutes_abdomen.html

- http://www.netdoktor.de/Krankheiten/Migraene/Wissen/Migraene-6.html

- Http://www.netdoktor.de/Krankheiten/Tennisarm/

- http://www.netdoktor.de/Krankheiten/Raynaud-Syndrom/

- http://www.dr-gumpert.de/html/colitis_ulcerosa.html

- Http://www.dr-gumpert.de/html/morbus_crohn.html

- http://www.netdoktor.de/Diagnostik+Behandlungen/Untersuchungen/Magenspiegelung-Gastroskopie-256.html

- http://www.netdoktor.de/Diagnostik+Behandlungen/Untersuchungen/Herzkatheter-1093.html

- http://www.netdoktor.de/Diagnostik+Behandlungen/Untersuchungen/Ultraschall-Sonografie-341.html

- Http://www.dr-gumpert.de/html/herzinfarkt.html

Ispit je iz dva dijela i taj proces je vec opisao kolega u prethodnim postovima.

Back