Srpski lekari u Nemačkoj

Upravo tako, onda smo si sami krivi. Ma, ja volim raditi, i učiti uz rad, a to mislim da je najvažnije. Treba biti hrabar, pa će nas i sreća poslužiti!!
A u Hrvatskoj je tako kako je, sve je lošije. Uz to,dnevno ode jedan liječnik van. Na to nitko niti ne reagira, a to je puno previše za jednu malu zemlju.

Od ogromne je pomoci, hvala ti na ovim informacijama, nemam reci kojima bih ti opisao koliko mi ovo znaci, sve bi zvucale prazno. I ja cu obavezno na hospitaciju, jer ne verujem da cu ovde ikad da progovorim nemacki tecno. Sve to ide teorijski, ali hören i sprechen kao da sam blago retardirani gluvonemi Nemac. Katastrofa koliko ih slabo cujem a pismene provere na kursu prolazim sa 95 - 100%. Navodno sam na B1 na papiru, ali u praksi ni blizu toga, bar ja tako to osecam. Imam reci, gramatiku a recenice ne izlaze. Po 10 minuta ih prevodim u glavi sa srpskog na nemacki, a da ih stavim na papir ne bi mi trebalo vise od pola minute za isto.
Jako mi je znacajno i da mi te troskove odbiju kasnije od plate, jer nick Big Dady sam stavio zbog brojne porodice koju prakticno sam izdrzavam i moram da ih ostavim s odredjenom svotom za normalan zivot, a ja kako se snadjem.
Kazi mi samo jos koliko obracaju paznju na godine? Udario sam u 40, ali imam bas sareno radno iskustvo iako bez specijalizacije pa se nadam da ce to da izgleda privlacno u CV-u i da anulira minus koji mozda vuku godine.
A verovatno cu biti rekorder po broju izlazaka na taj medicinski nemacki, pa cu mnogima da posluzim kao uteha i ohrabrenje da to mogu i oni. Zato mi je i jako drago sto otvoreno pricas o problemima na koje nailazis na tom ispitu, jer daje nadu i nama koji znamo da smo tanki u tom delu.
Jos jednom ti hvala puno na pomoci, kad budem u situaciji gledacu da nastavim da pomazemdrugima informacijama kad ih budem imao. Trenutno od mene nikakve koristi, samo sam dosao da koristim iskustva drugih:roll:

Imam odgovor i na pitanje sto se godina tice. Malo pre mene klinika je zaposlila devojku koja ima 42 godine i koja nema radnog iskustva, posto je fakultet zavrsila prosle godine. Bilo joj je obecano da ce dobiti posao na anesteziologiji ne znam u kojoj klinici, posle 2 meseca hospitacije rekli su joj da im ona ipak ne treba i izvisila je. Onda je nasla radno mesto ovde, polozila je test iz drugog puta, aprobaciju je dobila deset dana nakon toga (EU diploma) i skoro je primila i prvu platu. Veliku ulogu igra radno iskustvo, posto ako ne baratas dobro nemackim, svidece im se sto si vec radio. Mnoge klinike pristaju da finansiraju kurs b2 ovde i da na hospitaciju dodjes sa b1. Naravno treba naci takvu kliniku I treba da im se dopadne tvoj CV. Sto se troskova testa tice za sad ih snosi agencija za zaposljavanje koja mi je nasla posao, kao i prevod dokumentacije i slanje gde vec treba. Te troskove cu kasnije da im nadoknadim. Preko njih sam prosle godine dosla na kurs jezika ovde, intenzivni b2, koji su oni finansirali, kao i smestaj i 2 obroka dnevno. Te troskove nadoknadice im klinika. Zato se valjda agenciji malo i zuri, zeleli bi da naplate svoj rad.

Pozdrav svim korisnicima ovog extra foruma!!!

Pitanje za kolegu "basslance" a i sve ostale koji imaju iskustva u polaganju Patientenkommunikation test. Ja sam dobila posao u BW, odobrena mi je viza, medjutim prije 2 dana su mi javili da prvo moram polagati ovaj test. Predlozili su mi da se javim Frau Holzwart!! Vidim da je kolega basslance polagao vec kod nje, pa me zanima da li postoje neki termini za polaganje ispita ili se moze dogovoriti oko datuma? Inace sa Frau Holzwart nemam neko pozitivno iskustvo :-) Zanima me jos koliko mi treba vremena za spremanje ispita s obzirom da imam B2 polozen ali nisam radila u struci oko 4 godine. Takodje, mjesto sam dobila na Psihijatriji, pa me zanima ima li razlike izmedju ispita za one npr. na Psihijatriji i one koji su na Internoj?

Ne brini se oko tog ispita, to je smesno i nema sta da se sprema, bar je u mom slucaju bilo tako. Bitno je da se lepo snalazis sa jezikom. I ja sam imao ocajno misljenje o njoj, ocekivao sam vesticu, ali je zena sasvim korektna. Kad sam usao prvo mi je rekla: "Was möchten Sie von mir?" Sto se uklapa u lose misljenje koje sam imao, ali se posle otkravila. Sedeli smo i vodili opusten razgovor, prvo sam joj ispricao svoj put, studiranje, onda me pitala sta sad radim, pa sam joj rekao da sam na neuroloskoj klinici, onda me je pitala kakve pacijente tamo imam, ja sam naravno pricao samo o onim bolestima koje dobro poznajem, tako da me je pitala sto bi vas i clanovi porodice bolesnika pitali, ako se negde izrazim medicinski, trazila je da joj objasnim sta to znaci "narodski". Pitanja su bila tipa zasto dolazi do pareze kod sloga, koji su faktori rizika, sta mi radimo, kako to lecimo, zasto kod nekih dodje do afazije, kod drugih ne, sta je to "schub" kod MS-a itd. Zena nije lekar, bitno je da se razumete. Meni je rekla da je zadovoljna, da imam rutinu u jeziku sto nije slucaj kod svih, oni koji uce samo iz knjiga izuzetno lose pricaju, ali i njih pustaju, tako da to nije nesto za sta bi se covek brinuo. Opusteno samo kod gdje i nema problema. Problem dolazi kasnije, a to je GWP :D

Imam odgovor i na pitanje sto se godina tice. Malo pre mene klinika je zaposlila devojku koja ima 42 godine i koja nema radnog iskustva, posto je fakultet zavrsila prosle godine. Bilo joj je obecano da ce dobiti posao na anesteziologiji ne znam u kojoj klinici, posle 2 meseca hospitacije rekli su joj da im ona ipak ne treba i izvisila je. Onda je nasla radno mesto ovde, polozila je test iz drugog puta, aprobaciju je dobila deset dana nakon toga (EU diploma) i skoro je primila i prvu platu. Veliku ulogu igra radno iskustvo, posto ako ne baratas dobro nemackim, svidece im se sto si vec radio. Mnoge klinike pristaju da finansiraju kurs b2 ovde i da na hospitaciju dodjes sa b1. Naravno treba naci takvu kliniku I treba da im se dopadne tvoj CV. Sto se troskova testa tice za sad ih snosi agencija za zaposljavanje koja mi je nasla posao, kao i prevod dokumentacije i slanje gde vec treba. Te troskove cu kasnije da im nadoknadim. Preko njih sam prosle godine dosla na kurs jezika ovde, intenzivni b2, koji su oni finansirali, kao i smestaj i 2 obroka dnevno. Te troskove nadoknadice im klinika. Zato se valjda agenciji malo i zuri, zeleli bi da naplate svoj rad.

Hvala, koliko mogu da ukapiram izgleda da nisu godine bille problem vec ovi drugi faktori . Ja imam vec oko 10 godina radnog iskustva (i naravno pauze od jednog do drugog posla), radio sam u zdravstvenim ustanovama a jedno vreme i za farmaceutsku kucu (jedino tu sam imao ugovor na neodredjeno ali je firma otisla u stecaj, na ostalim radnim mestima sam radio na ugovore od 3-6 meseci, dok ne dodje necija veza), i svuda sam bio terenac, od uvidjaja, alko-testiranja, vakcinisanja, dezurstava po perifernim seoskim ambulantama, rad sa fudbalskim kubovima honorarno, bas prilicno sareno radno iskustvo, pa se nadam da ce to nesto da znaci. A preporuke s radnih mesta su takve da ih ni sam ne bih onako napisao, bilo bi me sramota, preuvelicali su dosta. Jesam posteno radio, puno prekovremenog, ali nije to bas bio toliki doprinos koliko su me nahvalili, niti sam ikad bio toliko zadovoljan sobom. Pre bih rekao da sam uvek nalazio sebi dosta mana i prostora za dalji napredak. I uvek bio nezadovoljan postignutim, nisam mnogo gresio ali je bilo situacija gde sam bio svestan da je moglo bolje u pojedinim situacijama. Hvala ti puno na svemu, sad sam mnogo mirniji i krecem da radim na jeziku mnogo ozbiljnije, plasile su me godine, da me ne dozive kao ostecenu robu. A mogu ja ovako jos bar 25 - 30 godina:) Imam dogovor s "ovim gore" da me ne dira do 100. godine a posle kako hoce, ali nista napismeno:D Osim ako se u medjuvremenu nije uclanio u neku stranku pa budu samo lazna obecanja:D

Hvala, koliko mogu da ukapiram izgleda da nisu godine bille problem vec ovi drugi faktori . Ja imam vec oko 10 godina radnog iskustva (i naravno pauze od jednog do drugog posla), radio sam u zdravstvenim ustanovama a jedno vreme i za farmaceutsku kucu (jedino tu sam imao ugovor na neodredjeno ali je firma otisla u stecaj, na ostalim radnim mestima sam radio na ugovore od 3-6 meseci, dok ne dodje necija veza), i svuda sam bio terenac, od uvidjaja, alko-testiranja, vakcinisanja, dezurstava po perifernim seoskim ambulantama, rad sa fudbalskim kubovima honorarno, bas prilicno sareno radno iskustvo, pa se nadam da ce to nesto da znaci. A preporuke s radnih mesta su takve da ih ni sam ne bih onako napisao, bilo bi me sramota, preuvelicali su dosta. Jesam posteno radio, puno prekovremenog, ali nije to bas bio toliki doprinos koliko su me nahvalili, niti sam ikad bio toliko zadovoljan sobom. Pre bih rekao da sam uvek nalazio sebi dosta mana i prostora za dalji napredak. I uvek bio nezadovoljan postignutim, nisam mnogo gresio ali je bilo situacija gde sam bio svestan da je moglo bolje u pojedinim situacijama. Hvala ti puno na svemu, sad sam mnogo mirniji i krecem da radim na jeziku mnogo ozbiljnije, plasile su me godine, da me ne dozive kao ostecenu robu. A mogu ja ovako jos bar 25 - 30 godina:) Imam dogovor s "ovim gore" da me ne dira do 100. godine a posle kako hoce, ali nista napismeno:D Osim ako se u medjuvremenu nije uclanio u neku stranku pa budu samo lazna obecanja:D

Svaka cast, za tako bogato radno iskustvo. Ja ga na zalost nisam imala (i jos uvek ga nemam) i to je dosta kocilo agenciju da mi nadje posao. Zao mi je sto nisam stazirala u Srbiji, ali nekako mi je bilo skupo da nostrifikujem diplomu, a vec sam znala da zelim da dodjem ovamo. I tako dan za danom, izgubila sam godinu dana cekajuci da me obaveste da su mi zakazali par razgovora za posao, posto samo na jedan nisam zelela da dodjem. Par meseci sam radila posao koji nema veze sa strukom, ali dobro je doslo zbog dzeparca. Kad budem imala neku novu informaciju, rado cu je podeliti sa drugima. Viel Spaß...

Bravo!!!Ma, bit će tebi super u DE, važno je upasti.

Pa ljudi vi ste fenomenalni!!! Linkovi su super! I puno znace verujem svima. Sledece nedelje i ja idem na hospitaciju u Stuttgart,ako bude kako treba mozda me i zadrze :) Ali linkovi za aufklaerung mi puno znace da se malo spremim i pokazem u dobrom svetlu ;)

Svaka cast, za tako bogato radno iskustvo. Ja ga na zalost nisam imala (i jos uvek ga nemam) i to je dosta kocilo agenciju da mi nadje posao. Zao mi je sto nisam stazirala u Srbiji, ali nekako mi je bilo skupo da nostrifikujem diplomu, a vec sam znala da zelim da dodjem ovamo. I tako dan za danom, izgubila sam godinu dana cekajuci da me obaveste da su mi zakazali par razgovora za posao, posto samo na jedan nisam zelela da dodjem. Par meseci sam radila posao koji nema veze sa strukom, ali dobro je doslo zbog dzeparca. Kad budem imala neku novu informaciju, rado cu je podeliti sa drugima. Viel Spaß...

Ma mnogo improvizacije, tako se samo ovde radi, nece to mnogo znaciti u jednoj uredjenoj drzavi gde svako zna sta treba da radi. Trebace mi vremena da se priviknem da cu moci da obavim kompletnu dijagnostiku i postavim dijagnozu pre nego da mi pacijent umre dok ceka na preglede. Ovo je zemlja cudesa, nista nisi propustila, nista se ne radi kako treba i niko ne odgovara za to. I zvanicno, Srbija ima najgori zdravstveni sistem (ne lekare) u Evropi, najmanje prosecne plate i najvecu stopu korupcije. Znaci, svuda smo naj.
A koliko sam te ukapirao (a cini mi se i procitao negde u ranijim postovima, ali ko sve da upamti, previse informacija za nekog ko se tek sad ukljucio) i onaj obavezni staz se gleda (meni je trajao godnu dana, posle znam da je smanjen na 6 a ne znam kako je sad), a 6-godisnje studije i godinu dana staza su po njihovim standardima kao i EU diplome ili su manje vazne?

I da, nostrificiranje diplome traje neko vrijeme, a mene zanima može li se hospitacija obavljati dok se čeka nostrifikacija? Ionako nemam nikakvu odgovornost, a čekanje nostrifikacije je gubitak vremena. Tako ja mislim, al misle li i oni tako? Hvala.

Sad vidim iz tvog posta i posta ivaneskocko ovo za nostrifikaciju. Sta je tu sve potrebno? Samo administativne zavrzlame ili jos neki ispiti? I koliko traje?

EDIT : Nadam se da se to odnosi samo na ono sto je pominjano negde - placanje onih dodataka uz diplomu o fondu casova, i ocenama iz svih ispita, ev. na dokumenta iz lekarske komore i slicno.
EDIT PJAF : Vratio se na pocetak topica - to je znaci Kenntnispruefung/Gleichwertigkeitspruefung i polaze se pre pocetka zasnivanja radnog odnosa. , trazim dalje. Koristice nekom novajliji ovde kao sto sam ja da ne cita sve od pocetka vise puta:)
Jos jedna informacija- strucni ispit znanja (nije nostrifikacija) se u nekim nemackim pokrajinama polaze, a u drugima ne. To ce vam vec reci ljudi iz bolnicke pravne sluzbe sa kojima cete kontaktirati. Nostrifikacija kao takva ne postoji. Polaze se (ako se polaze u pokrajini koju birate)- strucni ispit, koji traje od 15 minuta do 1h.
3. Stručni ispit- kenntnisse prüfung - ispit znanja ili kako god želite je još jedna od stvari koju će bolnica da vam objasni, a često i organizuje za vas. Kao što rekoh različito izgleda od pokrajine do pokrajine i najbolje je da u tu priču ne ulazim, jer ne želim da kažem nešto što je netačno. Ako se polaže (a najčešće se polaže), polaže se na nekom od regionalnih univerziteta pred višečlanskom komisijom (profesori iz nekoliko oblasti). Pitanja se postavljaju kroz primere i očekuje se znanje koje bi trebalo da ste stekli za vreme osnovnih studija u Srbiji. Udžbenici su stvar izbora i ne postoji spisak užbenika koji bih dala nekome za spremanje ovog ispita. Sama nisam dobila takav spisak, već sam se po nemačkim forumima informisala o načinu ispitivanja i na osnovu toga kupila literaturu.
Ispit služi za verifikaciju vašeg znanja (članicama EU je ne traže, pa je to malo degutantno, ali ne bih da skrećem temu) i dobijanje dozvole za rad u toj, određenoj, nemačkoj pokrajini.
4. Koliko ja znam Republika Nemačka je priznala diplome našoj zemlji, a to bi automatski trebalo da znači da se ni u jednoj od nemačkih pokrajina ne polaže nostrifikacija. No, ne bih se bavila strogo pravnim pitanjima, jer nisam sigurna.

Poslednja izmena:
Bravo!!!Ma, bit će tebi super u DE, važno je upasti.
Hvala, nadam se. Oduvek sam ih cenio kao disciplinovanu i organizovanu naciju, ali uvek mi je bio odbojan nemacki jezik kao strog, vojnicki, precizan, grub i pravi mi dosta problema.Sad tek ulazim u fazu da mi nije vise toliko ruzan, ne znam koliko ce mi trebati da ga zavolim. Verovatno me to i koci toliko, nikad nisam ni sanjao da cu morati da ucim nemacki.

Kao prvo hvala "hedonist-i" za reklamu ! ...mala korektura: email je yu_doctors@yahoo.de

Postovane kolege, vidim da se puno pise, a opet, dobije malo pravih informacija na temu odlaska nasih ljudi u Nemacku. Ja radim u Nemackoj kao lekar od 2002, a nekih 3-4 godine i kao "skaut" za nekoliko koncerna klinika, za koje trazim samo lekare sa nasih prostora. Prvo da se razumemo, nisam agencija u pravom smislu reci i NE UZIMAM nikakvu proviziju od kandidata. Dakle, onaj kome pomognem da dodje, ne duguje mi nista. E sad, sta je najvaznije za vas da znate. Jedini uslov (naravno pored diplome) je polozen B2. Bez toga ne mozete da dobijete neophodne papire za rad. Sa B1 mozete otici eventualno na hospitaciju, tj da provedete 1-2 meseca u nekoj klinici da vidite kako to sve funkcionise. Klinika ce pozvati samo potencijalnog kandidata, tj. nekoga ko ce eventualno i dobiti posao tu, posto oni pokrivaju troskove smestaja, ali ne i puta. Bilo je slucajeva da neko dobije posao sa B1 (!), pod uslovom da B2 polozi u neko dogledno vreme, ...ali to je retkost, tako da kad polozite B2 na sigurnom ste putu. DaF i ostale ispite ne priznajju. C1 ili jos neki veci stepen je naravno moguc. Mnoge klinike rado zovu na hospitaciju, tako da kandidata bolje upoznaju, vide na kom je nivou sa jezikom, posto su mnogi i skepticni u vezi B2 itd. Nostrifikacija (ajd´da je nazovemo tako) je u stvari Gleichwertigkeitsprüfung, gde se posle otprilike 18 meseci zahteva od lekara da polaze 4 predmeta, interna, hirurgija, farma i radiologija. To je zapravo i uslov da produzite papire, posto se prvi put dobiju na 18 meseci ili nesto duze. Ako padnete, mozete polagati jos jednom, ako padnete i drugi put onda je u toj saveznoj drzavi zavrsena prica, tj. postoji eventualno mogucnost da se polaze negde drugo, ali nisam se sretao s tim slucajevima. Specijalizacije ne priznaju u potpunosti, eventualno moze se priznati nekoliko godina iste, npr 2 godine, pa vam ostaje da zavrsite jos 3-4 i da polazete ispit. Naravno, sve pod uslovom ako krenete tim istim putem.

Kakva je moja uloga u svemu tome? Kad polozite B2, posaljete mi sken B2 i aktuelni CV, ja prosledim klinikama i cekam odgovor. Kad se javi neko zainteresovan, prosledim vam detalje ponude i ako ste zainteresovani spojim vas s klinikom i vi dalje kontaktirate s njima i dogovorite razgovor, naravno moze i preko mene. Prvo se obavi telefonski razgovor, a ako procene da imate potencijala (jezik!) onda vas pozovu na razgovor. Ja radim samo s klinikama koje vam placaju troskove puta, mnoge to ne rade, tako da budete oprezni ako sami trazite kliniku! Prevoz i boravak nisu bas jeftini. Kad odete na razgovor ili na hospitaciju, ako sve bude pozitivno, potpisujete ugovor i vracate se u Srbiji da preko ambasade pokrenete postupak. Zapravo, prvo predajete papire za Berufserlaubnis (dozvola za obavljanje lekarske profesije), tj. saljete direktno u Nemacku, a kad je dobijete, predate istu sa svim ostalim dokumentima u ambasadu. Oni sve papire salju u DE, gde vam se odobrava radna i boravisna viza za 3 meseca, a "pravi" boravak regulisete u Nemackoj, kad pocnete da radite. Citav postupak zna da ide i do 3 meseca! Sa papirologijom sam vam ja takodje na usluzi, ako idete preko mene.
Ima tu jos puno, puno price, ovo je neka gruba skica. Sve sto vas interesuje, postovane kolege, pisite mi ili direktno na yu_doctors@yahoo.de ili ovde na portal, koga cu sad malo cesce da posecujem.

Pozdrav
Sasa Kuzmin

Evo i ovde informacija o nostrifikaciji i jos ponesto korisno. Nadam se da niko nece zameriti sto prebacujem, cini mi se bitne postove sa pocetka topica, jer ih je lakse naci ovako grupisane. Ako bude trebalo i ako smeta, obrisacu ih.

Ma mnogo improvizacije, tako se samo ovde radi, nece to mnogo znaciti u jednoj uredjenoj drzavi gde svako zna sta treba da radi. Trebace mi vremena da se priviknem da cu moci da obavim kompletnu dijagnostiku i postavim dijagnozu pre nego da mi pacijent umre dok ceka na preglede. Ovo je zemlja cudesa, nista nisi propustila, nista se ne radi kako treba i niko ne odgovara za to. I zvanicno, Srbija ima najgori zdravstveni sistem (ne lekare) u Evropi, najmanje prosecne plate i najvecu stopu korupcije. Znaci, svuda smo naj.
A koliko sam te ukapirao (a cini mi se i procitao negde u ranijim postovima, ali ko sve da upamti, previse informacija za nekog ko se tek sad ukljucio) i onaj obavezni staz se gleda (meni je trajao godnu dana, posle znam da je smanjen na 6 a ne znam kako je sad), a 6-godisnje studije i godinu dana staza su po njihovim standardima kao i EU diplome ili su manje vazne?
Meni niko nije trazio staz ovde, posto tamo gde sam studirala, ne postoji neplaceni staz kao u Srbiji, polaze se drzavni ispit odmah nakon zavrsenih studija, bez staza. Iskreno i ja sam mislila da su ovde ljudi disciplinovani, svako zna sta radi, a cini mi se da nije bas tako. I oni su ljudi isto kao i drugi.

Meni niko nije trazio staz ovde, posto tamo gde sam studirala, ne postoji neplaceni staz kao u Srbiji, polaze se drzavni ispit odmah nakon zavrsenih studija, bez staza. Iskreno i ja sam mislila da su ovde ljudi disciplinovani, svako zna sta radi, a cini mi se da nije bas tako. I oni su ljudi isto kao i drugi.
Evo citam sve od prve strane ponovo da ne bih postavljao previse pitanja na koja vec postoji odgovor.
Ako zapnem negde smem li da te kontaktiram na PM da ne spamujem preterano (uostalom od registracije su mi ovo prakticno prvi postovi osim jednog kad sam trazio jednog Minis konjica za prvu cerkicu:D, tako da se nadam da ne zamaram previse) ili da pitam ovde? Pokusavam da skontam to oko nostrifikacije ali trenutno jos nisam nasao preciznu informaciju koliko se vremena ima i otkad se racuna vreme potrebno za spremanje, cak ima i informacija da nije potrebna, probacu da saznam na preostalih 40 strana topika, sta se polaze (verovatno se ispiti razlikuju od zeljene specijalizacije, mene konkretno interesuje psihijatrija, ako je moguce neka klinika za autizam). Cackacu jos malo da vidim sta mi je promaklo, pa tek onda pitam ponovo.

Pozz svima,

Koliko sam ja skontao čitajući http://www.bundesaerztekammer.de/page.asp?his=4.3575.9120, Kenntnisstandprüfung mu dođe kao test nostrifikacije diplome. To se polaže ako pokrajinski organ nadležan za zdravstvo ustanovi da se diploma aplikanta tj. ispiti koje je polagao na medicinskom fakultetu u matičnoj zemlji razlikuju od onih ispita koji se polažu u Nemačkoj. Ova procena je individualna za svakog aplikanta. Ako nadležni organ ustanovi da je diploma u velikoj meri slična sa Nemačkom diplomom, ne polaže se Kenntnisstandprüfung. Ukapirao sam da je to slučaj sa našim diplomama jer je naš studijski program, koliko sam uspeo da uporedim, 99% identičan sa Nemačkim. Jedina razlika koju sam uočio se odnosi na kasniju specijalizaciju s obzirom da njihove specijalizacije, u principu, traju jednu godinu duže. U svakom slučaju, ko želi da radi u Nemačkoj, mora prvo da dobije Berufserlaubnis. To je privremena licenca za rad koja traje do polaganja državnog ispita ili ti Approbation.Ovaj ispit polažu svi koji hoće da se bave lekarskim pozivom u Nemačkoj odnosno sva lica koja završe osnovne studije medicine. Znači i Nemački studenti koji diplomiraju. Koga ne mrzi da čita, evo linka pravne regulative za aprobaciju, http://www.bundesaerztekammer.de/downloads/Approbationsordnung2010.pdf. E sad, da bi uopšte izašao na polaganje ovog ispita, lekar mora da prođe određenu obuku koja zavisi od pokrajine do pokrajine. Najkraće traje u BW, 6 meseci, u nekim pokrajinama traje 12 meseci, a u nekim 2 godine. Nakon položenog državnog ispita Approbation, lekar stiče trajnu licencu za rad u Nemačkoj i može da radi bilo gde po Nemačkoj.

Sada, postavlja se pitanje Eu Blue card. Koliko sam ja shvatio, lekar može da aplicira za Blue card, čim se potpiše ugovor sa poslodavce. Ista se izdaje najduže na 4 godine ali takođe može i na kraće vreme ako je u ugovoru o radu definisan kraći rok. Ko ima B2 sertifikat, nakon 21 meseca stiče pravo na trajno boravište u Nemačkoj. Čim lekar dobije Eu Blue Card, automatski ovu kartu dobija i njegova porodica ako za istu aplicira. Uz to, nema ograničenja za bračnog druga da nađe posao bilo gde u Nemačkoj. Uz sve to, bračni drug ne mora da zna reč nemačkog. To sam sve pročitao ovde, http://www.bluecard-eu.de/eu-blue-card-germany/, mada to sve piše i u Nemačkim zakonima koje sam takođe pročitao (Zakon o državljanstvu, Zakon o boravištu u Nemačkoj itd.).

Ja mislim da sam sve dobro zaključio. Ako neko sa sigurnošću zna da grešim, nekam me ispravi, ali mislim da ne grešim. Već 10 dana se po 4-5 sati dnevno bavim ovom temom s o bzirom da supruga koja je lekar, i ja koji sam advokat planiramo da idemo za Nemačku. Jedino što mi još uvek nije jasno je sledeće:
Po meni, lice koje zaključi ugovor sa poslodavcem, sa tim ugovorom se prijavljuje za Berufserlaubnis. Nakon dobijanja privremene licence za rad, sa ugovorm, i tom privremenom licencom, kao i sa još gomilom dokumenata se prijavljuje za radnu vizu u ambasadi. Vidim na forumu da tu ima nekih izgleda razlika ali je po meni ovo logičan sled.

Pozdrav za sve forumaše i želim vam svima puno uspeha. Uglavnom, jeste da je sve ovo teško ali mi se čini, uzevši u obzir dosta komentara koje sam pročitao na ovom i drugim forumima, da se i te kako isplati.

Evo jos jedne informacije koja kaze da mi ne polazemo nostrifikaciju, sta je sad tacno od svega sto sam dosad procitao nemam pojma.
Edit : Evo, po drugi put iscitao svih 50 strana topica i jos uvek mi nije jasno ovo sa nostrifikacijom, kad se polaze, koliko imamo vremena za pripremu, nije li to neki od pojmova koje nisam razumeo - npr. onaj Kenntnisstandprüfung ili nesto drugo?
Hvala unapred na informacijama.
Pozdrav svima, odoh po Brufen, zabole me glava od ovoliko informacija - pa na spavanje:D
Ako nista drugo pokupio sam masu korisnih linkova:)

Poslednja izmena:
Prvo moramo ili ne,ali pozeljno je,to je da se polozi B2 nivo jezika.Mislim da se u Bavarskoj priznaje test Gete instituta i Tellc-ov test.Nakon toga trazi se neka klinika koja bi te eventualno primila,i gde prvo radis Hospitaciju,gde se jednostavno vidi da li odgovaras njima i oni tebi,ili se potpisuje ugovor mislim da je period od 6 meseci do 2 godine,tokom koga treba da polozis famoznu Aprobaciju,koja obuhvata komunikaciju sa pacijentom i ostalo,o cemu se vec pisalo na forumu.Nakon Aprobacije tvoja diploma se izjednacava sa diplomom nemackog lekara i mislim da mozes raditi u celoj EU.Bilo je slucajeva i da su kolege krenule Hospitaciju i sa B1 nivom,ali mislim da to zavisi od klinike do klinike i pokrajine do pokrajine.Pricu sa novim zakonom sam razumeo tako da prvo moramo poloziti komunikaciju sa pacijentom pa tek onda krece hospitacija,ali i da se ponovo pita klinika ili bolnica.Od dokumentacije za pocetak,trazenje posla ili pocetak Hospitacije mislim da je neophodno da su dokumenta prevedena od strane ovlascenog sudskog tumaca,a za Aprobaciju mislim da je neophodan Haski apostol,mislim da se pecat tako zove :)
Takodje tokom Hospitacije mislim da se i moze dobiti neki dinar,ili je placen samo smestaj i hrana,nisam siguran,a kada se krene sa poslom do polaganja Aprobacije,plata je naravno manja od plate nemackog lekara,i mislim da iznosi oko 2000 evra,plus minus nesto,nakon odbijenog poreza.
Takodje do polaganja Aprobacije dobija se privremena dozvola za rad.
Ja sam tako shvatio pricu sa nasim lekarima u Nemackoj,ako sam je pogresno razumeo molim vas ispravite me.

Sent from my Nexus 7 using Forum mobile app

Prvo moramo ili ne,ali pozeljno je,to je da se polozi B2 nivo jezika.Mislim da se u Bavarskoj priznaje test Gete instituta i Tellc-ov test.Nakon toga trazi se neka klinika koja bi te eventualno primila,i gde prvo radis Hospitaciju,gde se jednostavno vidi da li odgovaras njima i oni tebi,ili se potpisuje ugovor mislim da je period od 6 meseci do 2 godine,tokom koga treba da polozis famoznu Aprobaciju,koja obuhvata komunikaciju sa pacijentom i ostalo,o cemu se vec pisalo na forumu.Nakon Aprobacije tvoja diploma se izjednacava sa diplomom nemackog lekara i mislim da mozes raditi u celoj EU.Bilo je slucajeva i da su kolege krenule Hospitaciju i sa B1 nivom,ali mislim da to zavisi od klinike do klinike i pokrajine do pokrajine.Pricu sa novim zakonom sam razumeo tako da prvo moramo poloziti komunikaciju sa pacijentom pa tek onda krece hospitacija,ali i da se ponovo pita klinika ili bolnica.Od dokumentacije za pocetak,trazenje posla ili pocetak Hospitacije mislim da je neophodno da su dokumenta prevedena od strane ovlascenog sudskog tumaca,a za Aprobaciju mislim da je neophodan Haski apostol,mislim da se pecat tako zove :)
Takodje tokom Hospitacije mislim da se i moze dobiti neki dinar,ili je placen samo smestaj i hrana,nisam siguran,a kada se krene sa poslom do polaganja Aprobacije,plata je naravno manja od plate nemackog lekara,i mislim da iznosi oko 2000 evra,plus minus nesto,nakon odbijenog poreza.
Ja sam tako shvatio pricu sa nasim lekarima u Nemackoj,ako sam je pogresno razumeo molim vas ispravite me.

Znaci u slobodnom prevodu, sve ono sto je vec navedeno, nema posebnog ispita koji bi se zvao nostrifikacija vec je to ceo ovaj proces do aprobacije.
Hvala ti puno na odgovoru. Ja sam kontaktirao jednu agenciju i kad mi se jave trazicu od njih da mi opisu sve korak po korak i prenecu ovde. Ako se ne jave u nekom razumnom roku od desetak dana kontaktiracu i neke druge, valjda ce neko znati precizno kompletan redosled jer pored korisnih informacija na ovom topicu ima i dosta oprecnih i zbunjujucih informacija. Pitacu konkretno za Saksoniju, a ako nekog interesuje mogu i za jos neku, samo neka javi ovde.

Pricu sa novim zakonom sam razumeo tako da prvo moramo poloziti komunikaciju sa pacijentom pa tek onda krece hospitacija,ali i da se ponovo pita klinika ili bolnica

Mislim da u ovom delu gresis, da se ovaj ispit polaze pre sklapanja ugovora za pocetak rada, hospitacija je opisana ovde kao nesto sto nije neophodno, ali je pozeljno bas da bi usavrsio jezik i pripremio se za taj ispit, uspostavio odnose sa kolegama i upoznao se sa razlikama u procedurama, aparaturi i savladao neke tehnike koje ovde nismo.
Bar sam ja tako razumeo, da za hospitaciju test nije neophodan, niko te ne placa, nemas odgovornost niti ti je dozvoljen samosalan rad.
Ajde ako ima nekog od kolega koji je siguran da moze da potvrdi jedno od ova 2 tumacenja da razresimo tu dilemu.

Ne brini se oko tog ispita, to je smesno i nema sta da se sprema, bar je u mom slucaju bilo tako. Bitno je da se lepo snalazis sa jezikom. I ja sam imao ocajno misljenje o njoj, ocekivao sam vesticu, ali je zena sasvim korektna. Kad sam usao prvo mi je rekla: "Was möchten Sie von mir?" Sto se uklapa u lose misljenje koje sam imao, ali se posle otkravila. Sedeli smo i vodili opusten razgovor, prvo sam joj ispricao svoj put, studiranje, onda me pitala sta sad radim, pa sam joj rekao da sam na neuroloskoj klinici, onda me je pitala kakve pacijente tamo imam, ja sam naravno pricao samo o onim bolestima koje dobro poznajem, tako da me je pitala sto bi vas i clanovi porodice bolesnika pitali, ako se negde izrazim medicinski, trazila je da joj objasnim sta to znaci "narodski". Pitanja su bila tipa zasto dolazi do pareze kod sloga, koji su faktori rizika, sta mi radimo, kako to lecimo, zasto kod nekih dodje do afazije, kod drugih ne, sta je to "schub" kod MS-a itd. Zena nije lekar, bitno je da se razumete. Meni je rekla da je zadovoljna, da imam rutinu u jeziku sto nije slucaj kod svih, oni koji uce samo iz knjiga izuzetno lose pricaju, ali i njih pustaju, tako da to nije nesto za sta bi se covek brinuo. Opusteno samo kod gdje i nema problema. Problem dolazi kasnije, a to je GWP :D

Kolega basslance zahvaljujem se na ovako detaljnom odgovoru!! Ako mogu jos da pitam vezano za prijavu ispita. Frau Holzwarth, na moje pitanje vezano za termin ispita i prijavljivanje, rekla mi je samo da je na poslu od 27. Januara i to je sve??!! Interesuje me samo jos na koji nacin ste se Vi prijavili na ispit i koliko unaprijed??
pozz

Evo iz prve ruke. Ja sam u Bayernu od Novembra, ugovor je na 5 godina, plava karta na 2 i par meseci, tj izdata na vreme vezano za Berufserlaubnis(na 2 god.), plata ista kao i plata Nemaca pocetnika. Hospitaciju nisam imao(voleo bih da jesam jer je ovako pocetak haos), nisam polagao test kominukacije. Trenutno mi uopste ne izgleda da ce ovde nesto od januara da se menja, ali sacekajmo...

Sta na hospitaciji smes a sta ne smes zavisi iskljucivo od toga sa kim radis, kakve su ti kolege. Ovde neki hospitanti rade pleuralne punkcije i ZVK vec od prve nedelje, a meni je recimo trenutno zapalo odeljenje sa privatno osiguranim pacijentima, gde Sef radi vizite svaki dan, i meni nije dozvoljeno vise ni na Ergometrije da ih vodim. Na drugom odeljenju mi je bilo mnogo bolje, smeo sam sve....

Evo iz prve ruke. Ja sam u Bayernu od Novembra, ugovor je na 5 godina, plava karta na 2 i par meseci, tj izdata na vreme vezano za Berufserlaubnis(na 2 god.), plata ista kao i plata Nemaca pocetnika. Hospitaciju nisam imao(voleo bih da jesam jer je ovako pocetak haos), nisam polagao test kominukacije. Trenutno mi uopste ne izgleda da ce ovde nesto od januara da se menja, ali sacekajmo...

Sta na hospitaciji smes a sta ne smes zavisi iskljucivo od toga sa kim radis, kakve su ti kolege. Ovde neki hospitanti rade pleuralne punkcije i ZVK vec od prve nedelje, a meni je recimo trenutno zapalo odeljenje sa privatno osiguranim pacijentima, gde Sef radi vizite svaki dan, i meni nije dozvoljeno vise ni na Ergometrije da ih vodim. Na drugom odeljenju mi je bilo mnogo bolje, smeo sam sve....

Hvala zemljace, nadam se da ne smeta ovakvo oslovljanje, bar mi sa juga smo spontani i temperamentni, pa mi je ovako prirodnije. Citao sam i tvoje postove kad je bilo tuge za porodicom, naravno najvise detetom. I ja imam vrlo malu decu i znam da ce mi tesko pasti hospitacija, ali mi se cini ipak kao bolji put iako tezi psihicki zbog odvojenosti od porodice. Jos sam relativno daleko od B2, nadam se aprila, a vec mi nedostaju iako smo jos uvek na okupu. Meni ce to da bude najtezi deo ove avanture. I bez obzira na praksu koju imam, smatram da jos uvek nisam dorastao da radim u takvom zdravstvenom sistemu, pa cu ipak duzim ali sigurnijim putem. Imam u Bajernu dobrog prijatelja (ne iz struke, cak ni iste nacionalnosti), pa cu sigurno malo i do njega kad jednom predjem granicu. Mozda bude prilike, ako zelis, i da se upoznamo i pokupim jos par korisnih saveta od tebe, jer ces ti dotad vec da budes iskusni vuk:ok: A ako jos volis i pivo, razlog vise da se nadjemo:D A onda vas ostavljam i idem na istok, zelja mi je Drezden i psihijatrija, sto interesantnije moguce, konkretno autizam ili rad u nekom zatvoru, kao npr. kod nas u KPD, onako bas izazov, neuroticara, depresivaca i slicnih sam se nagledao i na opstoj.
U svakom slucaju, svi ljudi ovde koji bar pokusaju su vredni postovanja zbog pokazane hrabrosti, ovde ce ostati samo politicki ili rodbinski podobni, a ja sa njima ne umem i ne zelim. Sve najbolje uz iskrene zelje da se uklopis sto pre i obezbedis sebi i porodici ono sto si sigurno i ovde zasluzivao ali nisi mogao.

Poslednja izmena:
U postu si napisala da je neko otisaoo u Trier? Ja od februara treba da pocnem tamo da radim... Hajde ispisi ta tri posta pa da se cujemo na private... Znavilo bi mi da stupim u kontakt jos sa nekim ko je tamo...
A sad da ti kazem za specijalizaxije koje te zanimaju... ORL mozes skoro da zaboravis... :) ja kazem iz licnog iskustva, od brda prijava koje sam poslala sam dobila jedan poziv na razgovor i ogromno razocaranje na licu Chefarzta kad je shvatio da Srbija nije u EU :) i na kraju nisam dobila posao... samo da uporedim: za anesteziju sam pozvana na 5 razgovora, na sve sam otisla i svugde dobila ponude za posao... i izabrala Trier... sad cekam januar da polazem cuveni Patienetenkommunikactionstest pa da mi stigne Berufserlaubnis... koliko sam pratila oglase, radiologija je dostupna u vidu radioterapije a neurologija poprilicno cesto trazena...

Pozdrav svim kolegama! Prvo da napisem za kolegu koji je na cetvrtoj godini spec iz ginekologije,moja koleginica je sad septembra otisla ,priznali su joj celu specu pitanju je grad Tier .Ja sejos uvek razmisljam pocela sam da ucim nemacki,na polovini sam A1.Pitanje za kolege jel realno da se za godinu dana zavrsi B1,imam oko godinu i po dana bolnickog iskustva i samostalna dezurstva,koliko bi to bilo znacajno.Koliko uopste stranci mogu da dobiju konkretne grane tipa radiologija,orl,neurologija....hvala svima

Pozdrav... vidim yanima te ORL... Iz mog iskustva tesko ces do tog adoci... ja sam slala na sve klinike u Nemackoj bez obzira da li imaju konkurs ili ne, ovde volontirala na ORL i imala preporuku nacelnika... Najdalje sto sam stigla je do jednog jedinog razgovora za posao na koji sam otisla a Chefarzt se izuzetno razocarao i iznenadio kad je shvatio kako Srbija nije u EU :D i tako je usledilo pismo da me ipak ne mogu zaposliti... Samo da uporedim sa iskustvom koje sam imala sa anestezijom, pozvana sam na ukupno 5 razgovora, na sve sam otisla, i svugde sam dobila ponude za posao... Tako da bioh svima preporucila da Dobro proucite plan i program specijalizacija koje vas zanimaju jer s emoze prelaziti sa jedne na drugu da se odredjeni vremenski period priznaje... Evo linka za proucavanje http://www.bundesaerztekammer.de/downloads/20130628-MWBO_V6.pdf
Gledajuci oglase videla sam da ima dosta radioterapije a radiodijagnostiku nisam primecivala... A neurolologija je poprilicno trazena koliko vidim...
MOje iskustvo je da svako iskustvo pomaze u dobijanju posla... Naravno jako je bitno i kakav se utisak ostavi Bewerbungsbrief-om a i licnim kontaktom... Ja sam jedan poziv dobila upravo zato sto se navcelniku izuzetno svidelo kako sm napisala prijavu dok drugi nisu komentarisali a ja moram priznati da nije nista posebno bila, samo preprican CV i jos malo objasnjenja...
E sad... Da li je koleginica dobila posao u Trier-u? Posto si napisala Tier a ja sam google-ala i nije mi pokazao ni jedan grad :D To me zanim ajer j aidem za Trier u februaru... Ne mogu ti slati privatne poruke jer nemas poslata 3 posta jos uvek pa hajde molim te javi se kad ti administratori to budu odobrili povodom Triera :D
Pozdrav!
P.S. u januaru polazem Patientenkommunikationstest pa se javljam sa iskustvima...

Hvala zemljace, nadam se da ne smeta ovakvo oslovljanje, bar mi sa juga smo spontani i temperamentni, pa mi je ovako prirodnije. Citao sam i tvoje postove kad je bilo tuge za porodicom, naravno najvise detetom. I ja imam vrlo malu decu i znam da ce mi tesko pasti hospitacija, ali mi se cini ipak kao bolji put iako tezi psihicki zbog odvojenosti od porodice. Jos sam relativno daleko od B2, nadam se aprila, a vec mi nedostaju iako smo jos uvek na okupu. Meni ce to da bude najtezi deo ove avanture. I bez obzira na praksu koju imam, smatram da jos uvek nisam dorastao da radim u takvom zdravstvenom sistemu, pa cu ipak duzim ali sigurnijim putem. Imam u Bajernu dobrog prijatelja (ne iz struke, cak ni iste nacionalnosti), pa cu sigurno malo i do njega kad jednom predjem granicu. Mozda bude prilike, ako zelis, i da se upoznamo i pokupim jos par korisnih saveta od tebe, jer ces ti dotad vec da budes iskusni vuk:ok: A ako jos volis i pivo, razlog vise da se nadjemo:D A onda vas ostavljam i idem na istok, zelja mi je Drezden i psihijatrija, sto interesantnije moguce, konkretno autizam ili rad u nekom zatvoru, kao npr. kod nas u KPD, onako bas izazov, neuroticara, depresivaca i slicnih sam se nagledao i na opstoj.
U svakom slucaju, svi ljudi ovde koji bar pokusaju su vredni postovanja zbog pokazane hrabrosti, ovde ce ostati samo politicki ili rodbinski podobni, a ja sa njima ne umem i ne zelim. Sve najbolje uz iskrene zelje da se uklopis sto pre i obezbedis sebi i porodici ono sto si sigurno i ovde zasluzivao ali nisi mogao.

Hehe hvala. Spremam krigle. Iz istog smo grada :)

Back