Pozz svima,
Koliko sam ja skontao čitajući
http://www.bundesaerztekammer.de/page.asp?his=4.3575.9120,
Kenntnisstandprüfung mu dođe kao test nostrifikacije diplome. To se polaže ako pokrajinski organ nadležan za zdravstvo ustanovi da se diploma aplikanta tj. ispiti koje je polagao na medicinskom fakultetu u matičnoj zemlji razlikuju od onih ispita koji se polažu u Nemačkoj. Ova procena je individualna za svakog aplikanta. Ako nadležni organ ustanovi da je diploma u velikoj meri slična sa Nemačkom diplomom, ne polaže se
Kenntnisstandprüfung. Ukapirao sam da je to slučaj sa našim diplomama jer je naš studijski program, koliko sam uspeo da uporedim, 99% identičan sa Nemačkim. Jedina razlika koju sam uočio se odnosi na kasniju specijalizaciju s obzirom da njihove specijalizacije, u principu, traju jednu godinu duže. U svakom slučaju, ko želi da radi u Nemačkoj, mora prvo da dobije
Berufserlaubnis. To je privremena licenca za rad koja traje do polaganja državnog ispita ili ti
Approbation.Ovaj ispit polažu svi koji hoće da se bave lekarskim pozivom u Nemačkoj odnosno sva lica koja završe osnovne studije medicine. Znači i Nemački studenti koji diplomiraju. Koga ne mrzi da čita, evo linka pravne regulative za aprobaciju,
http://www.bundesaerztekammer.de/downloads/Approbationsordnung2010.pdf. E sad, da bi uopšte izašao na polaganje ovog ispita, lekar mora da prođe određenu obuku koja zavisi od pokrajine do pokrajine. Najkraće traje u BW, 6 meseci, u nekim pokrajinama traje 12 meseci, a u nekim 2 godine. Nakon položenog državnog ispita
Approbation, lekar stiče trajnu licencu za rad u Nemačkoj i može da radi bilo gde po Nemačkoj.
Sada, postavlja se pitanje Eu Blue card. Koliko sam ja shvatio, lekar može da aplicira za Blue card, čim se potpiše ugovor sa poslodavce. Ista se izdaje najduže na 4 godine ali takođe može i na kraće vreme ako je u ugovoru o radu definisan kraći rok. Ko ima B2 sertifikat, nakon 21 meseca stiče pravo na trajno boravište u Nemačkoj. Čim lekar dobije Eu Blue Card, automatski ovu kartu dobija i njegova porodica ako za istu aplicira. Uz to, nema ograničenja za bračnog druga da nađe posao bilo gde u Nemačkoj. Uz sve to, bračni drug ne mora da zna reč nemačkog. To sam sve pročitao ovde,
http://www.bluecard-eu.de/eu-blue-card-germany/, mada to sve piše i u Nemačkim zakonima koje sam takođe pročitao (Zakon o državljanstvu, Zakon o boravištu u Nemačkoj itd.).
Ja mislim da sam sve dobro zaključio. Ako neko sa sigurnošću zna da grešim, nekam me ispravi, ali mislim da ne grešim. Već 10 dana se po 4-5 sati dnevno bavim ovom temom s o bzirom da supruga koja je lekar, i ja koji sam advokat planiramo da idemo za Nemačku. Jedino što mi još uvek nije jasno je sledeće:
Po meni, lice koje zaključi ugovor sa poslodavcem, sa tim ugovorom se prijavljuje za Berufserlaubnis. Nakon dobijanja privremene licence za rad, sa ugovorm, i tom privremenom licencom, kao i sa još gomilom dokumenata se prijavljuje za radnu vizu u ambasadi. Vidim na forumu da tu ima nekih izgleda razlika ali je po meni ovo logičan sled.
Pozdrav za sve forumaše i želim vam svima puno uspeha. Uglavnom, jeste da je sve ovo teško ali mi se čini, uzevši u obzir dosta komentara koje sam pročitao na ovom i drugim forumima, da se i te kako isplati.