Srpski lekari u Nemačkoj

Svaka pohvala svim kolegama koji nesebicno dele informacije.Imam par pitanja koja me jako muce,pa da pitam.Imam 35 godina, u Srbiji sam vise volontirao nego radio,tako da bas i nemam nekog velikog radnog iskustva,trenutno se nalazim na pocetku B2 nivoa i jezik mi zasad ide dobro,ucim ga u Nemackoj,i trenutno stanujem kod rodjaka.Moje pitanja su kakva je situacija sa poslom u Bavarskoj za nase lekare, da li se tesko stize do posla, i naravno da li kolege koje vec rade i Nemackoj misle da li se za mene moze naci nesto, i da, da li da saceksm B2 nivo pa da trazim posao ili da krenem vec sutra :)

Postovane kolege,

Ja sam krajem juna polozila B1. Tada sam, kao sto su mnogi pre mene pisali, sva dokumenta (CV, motivaciono pismo, i ostalo) poslala u 15-ak Klinika sirom Nemacke. Nije me interesovala ni jedna pokrajina posebno, vec sam ciljano birala oblast medicine kojom zelim da se bavim.

Dobila sam desetak odgovora, od kojih su me sest pozvali na razgovor za posao (skoro sve u razlicitim pokrajinama). Neki sefovi nisu ni znali sta znaci B1, dok su mi neki ponudili da pricamo na engleskom. Tada sam shvatila da ipak nisam spremna da odem sa B1, iako su mi ponudili neku varijantu do B2 – hospitacija i/ili gost doktor (Gastarzt).

Moja poenta je – gde ima volje, ima i nacina. Ako im se dopadnete, vrlo lako Vam mogu ponuditi hospitaciju.
U krajnjoj liniji skraticete vreme, pa cim polozite B2 mozete da krenete sa papirologijom, bez da tek tada trazite poslodavca.

Pozdrav
Hvala koleginice na podrsci, nadam se da ce ispasti neko radno mesto, volje ima,a ako ne sada onda sa B2 nivoom. Nije lako ali mnogi su taj put presli tako da se nadam da cu uskoro zavrsiti B2 i javiti se sa lepim vestima o odlasku :D

Svaka pohvala svim kolegama koji nesebicno dele informacije.Imam par pitanja koja me jako muce,pa da pitam.Imam 35 godina, u Srbiji sam vise volontirao nego radio,tako da bas i nemam nekog velikog radnog iskustva,trenutno se nalazim na pocetku B2 nivoa i jezik mi zasad ide dobro,ucim ga u Nemackoj,i trenutno stanujem kod rodjaka.Moje pitanja su kakva je situacija sa poslom u Bavarskoj za nase lekare, da li se tesko stize do posla, i naravno da li kolege koje vec rade i Nemackoj misle da li se za mene moze naci nesto, i da, da li da saceksm B2 nivo pa da trazim posao ili da krenem vec sutra :)

Naravno da moze. Ko trazi taj i nadje. Ja ti predlazem da odmah ides licno od klinike do klinike koja/e ti se dopada/dopadaju, kad si vec u Nemackoj, i nadjes mesto za barem 3-mesecnu hospitaciju dok ucis jezik. Ubijes dve muve odjednom, i jezik i sistem rada tj. izbegnes totalnu konfuziju ako krenes da radis bez ijednog dana hospitacije prethodno. Nemoj da se stidis i idid pricaj sa osobljem, tj.personalom i lekarima.

Pozdrav svim kolegama!
Ja sam stomatolog sa Beogradskog Univerziteta.
Vidim da se ovde uglavnom pise o medicinarima, tek pokoji stomatolog se javi ali bez nekih detaljnijih informacija i prikaza stanja stvari sa lica mesta.
Da li neko zaista zna kako je u Nemackoj za stomatologe? Ima li dovoljno otvorenih radnih mesta? I da li je procedura za odlazak ista kao kod lekara?
Ja sam tek u fazi ucenja nemackog jezika, ali zelim da se podrobno raspitam o svemu pa da vec sad znam sta me ceka.
Hvala unapred![/QUOTE

Evo par reci za stomatologe.

Informacija je iz druge ruke (radi se o prijateljici lekara koji radi samnom), ali je potpuno pouzdana. Plavu kartu mogu da dobiju na isti nacin i stomatolozi, ALI samo ako imaju zagarantovano mesto na nekoj KLINICI ( u pocetku) i B2 , naravno.Devojka je bila 4 meseca u Minhenu, sve vreme je trazila i nije uspela sirom Bayern-a da pronadje takvo mesto. Velikih klinika ima jako malo , a navala je ogromna jer i svaki Nemac u svojoj specijalizaciji mora da prodje izvesno vreme kroz kliniku gde rade profesori zaduzeni za Weiterbildung.
Tek na kraju su joj rekli da bi u stvari i mesto u nekakvoj OGROMNOJ univerzitetskoj praksi doslo u obzir i to je iz korena promenilo celu stvar. Dali su joj spisak tih praksi i ona je u najkracem roku dobila mesto negde u Allgäu-u (takodje Bayern).
Znam samo da sada ceka Berufserlaubnis i od januara treba da pocne da radi. Znaci, procedura je bila maltene ista kao za lekare. Sve dalje oko toga koliko traje BE i oko Aprobacije ne znam. Mogla bih verovatno i oko toga dalje da se raspitam...

Nadam se da sam ovim bar malo razjasnila stvari.Da stomatolozi takodje mogu da dodju u Nemacku i dobiju posao na isti nacin kao lekari je u svakom slucaju PROVERENA cinjenica.

Minica011...VELIKO hvala od mene.Puno znace informacije iz prve ruke...
Mozes li molim te da pitas kolegu(ili tu prijateljicu)da li je u proceduru usla sa nasom diplomom tj da li prednost imaju stomatolozi za nostrifikovanom diplomom(ja imam zavrsenu nostrifikaciju u Sloveniji).
Ako smo tretirani isto,to odmah menja smer mog daljeg puta..svakako cu onda par godina raditi u Sloveniji i tamo odraditi specijalizaciju pa tek onda ici u druge zemlje...
Ovo namerno pisem javno a ne na pp zbog drugih kolega stomatologa..
Minica011-jos jednom veliko hvala

Ljudi, ima li neko vesti povodom ovoga, upravo sam dobio informaciju da tamo negde od polovine sledece godine nema vise Berufserlaubnisa. Moguce ce biti zaposliti se samo kada se polozi Aprobacija. Ne bih nikoga da plasim, ovo plasi i mene jer nije bas dobra stvar sto se tice meni dragih ljudi koji ce traziti posao u Nemackoj kao lekari. Ako neko nesto zna, neka me razuveri...Ako je moguce...

Odakle ti ta informacija? Prosto mi je neverovatno da je takvo nešto moguće, pogotovo što Nemačka i dalje kuburi sa manjkom lekara. Jedino što znam o tome je da će ta pravila važiti samo za Hessen, koliko se ja sećam. Za ostale pokrajine se ništa u tom smislu ne pominje. Aj proveri ti to još jedanput. Pozdrav

Ljudi, ima li neko vesti povodom ovoga, upravo sam dobio informaciju da tamo negde od polovine sledece godine nema vise Berufserlaubnisa. Moguce ce biti zaposliti se samo kada se polozi Aprobacija. Ne bih nikoga da plasim, ovo plasi i mene jer nije bas dobra stvar sto se tice meni dragih ljudi koji ce traziti posao u Nemackoj kao lekari. Ako neko nesto zna, neka me razuveri...Ako je moguce...

Sta to znaci, da Nemci otezavaju stvar umesto da olaksaju cemu se kako svi pricaju tezi (od njihove TV pa do novina)?
Nije logicno definitivno. Ali gde ima dima ima i vatre... ni malo lepa informacija...ama bas ni malo.

Ima mnogo netocnih info koje se prenose u javnost. Od razine jezika,pa od dobivanja licence, pa od place. Uopce se ne snalaze sa svojim lijecnicima a kamo li sa stranim.
Neke razne price kruze ali jos uvijek nema neke zvanicne i tocne 100 % informacije. Neki govore o uvodjenju C1 razine u cijeloj DE, neki o uvodjenju Patientkommunikation, neki o uvodjenju pocetne Approbation prije pocetka rada. Nitko od mojih drugova po cijeloj DE nema tocne info nego samo glasine, a ni ja ih nemam. Ima kolega koji vec vise od tri godine ne mogu da dobiju termin za ispit pa se bore na razne nacine. Generalno sto znam je da se bune na strance jeste nepoznavanje jezika. A lijecnika im treba jako puno, te po zakonu moraju uposliti strance. Ne panicite odmah dok ne dodju tocne info.

Odakle ti ta informacija? Prosto mi je neverovatno da je takvo nešto moguće, pogotovo što Nemačka i dalje kuburi sa manjkom lekara. Jedino što znam o tome je da će ta pravila važiti samo za Hessen, koliko se ja sećam. Za ostale pokrajine se ništa u tom smislu ne pominje. Aj proveri ti to još jedanput. Pozdrav

Sta to znaci, da Nemci otezavaju stvar umesto da olaksaju cemu se kako svi pricaju tezi (od njihove TV pa do novina)?
Nije logicno definitivno. Ali gde ima dima ima i vatre... ni malo lepa informacija...ama bas ni malo.

Pricao sam sa jednim Nemcem koji se bavi posredovanjem, Hteo sam unapred da se raspitam nesto, brinula me jedna stvar, tipa ako budemo radili i ja i supruga sta cemo sa detetom.. Jer ja na pocetku bukvalno zivim u bolnici, ne da ne vidim dan nego odem pre dorucka vratim se kuci posle vecere. I sta cemo s klincem ako tako bude sa oboma. Naravno, nije do para ako budemo oboje radili, lako naci Aupair i sl jer obdanista rade do pola 6 najvise. Ali necemo ga ni vidjati. I ako se mnoge stvari, lose stvari, tipa dugo cekanje za mesto u obdanistu, nemoguce naci stan(ovde teze nego u Minhenu kunem se), haoticno na poslu, nepostojanje slobodnog radnog mesta za suprugu u buducnosti, da li su BE na 2 godine i Blauekarte vec u posedu od prednosti ako zelim da se selim, u isti ili drugi Bundesland, je li moguce promeniti specijalizaciju, isao bi i u Reha Richtung ako je potrebno ako se moze kuci do 5 sati itd.. I tu se zapricasmo i on mi to rece. Do danas sam cuo samo za Komunikationstest, za ovo nikada ovako konkrektno da mora Aprobation od polovine 2014te. Stvarno nema smisla, ne da im fale lekari nego malo je reci. Stranaca koliko hoces, i opet im fale... Bah, nadam se da je ovo dezinformacija....

http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/news_921.php

Nije ipak toliko strasno, bar prema ovome i prema svemu sto ja znam, i ako nisam jos u Nemackoj.
Od januara stupa novi zakon na snagu, ali se ne ukida Berufserlaubnis. Promene ce imati mozda i vise dobrih nego losih strana.
Berufserlaubnis bi uvek i svuda trebalo da vazi dve godine (a ne krace kao sada u vecini pokrajina). Aprobacija se dobija polaganjem ispita u okviru tog roka kao i do sada.
Za detaljnije info. vidite link.
O svemu ovome, je jos pre par meseci pisala Anastanisic. Ja bih jos dodao da je zakon u avgustu definitivno usvojen, po svoj prilici.
Veliki pozdrav!

Poslednja izmena:
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/news_921

Nije ipak toliko strasno, bar prema ovome i prema svemu sto ja znam, i ako nisam jos u Nemackoj.
Od januara stupa novi zakon na snagu, ali se ne ukida Berufserlaubnis. Promene ce imati mozda i vise dobrih nego losih strana.
Berufserlaubnis bi uvek i svuda trebalo da vazi dve godine (a ne krace kao sada u vecini pokrajina). Aprobacija se dobija polaganjem ispita u okviru tog roka kao i do sada.
Za detaljnije info. vidite link.
O svemu ovome, je jos pre par meseci pisala Anastanisic. Ja bih jos dodao da je zakon u avgustu definitivno usvojen, po svoj prilici.
Veliki pozdrav!

Ne radi link. Ajd opet ako je nekako moguce... hvala

Za sve kolege stomatologe, danas mi je konacno stiglo zvanicno obavestenje iz ministr.za izobrazevanje u kojem kazu-po novom zakonu koji je vec na snazi(pojma nemam kada je to doneseno pratila sam redovno do avgusta ove godine)nostrifi.diploma mi je priznata u svim zemljama clanicama Eu :ok: To je neki zakon o zdruzivanju evropskih programa za izobrazevanje u namen olaksanja zaposljavanja zdrv,radnika u eu.Ovo vazi za stomatologe,ne znam za lekare,proverite da li i vas obuhvata...
Tako da kolege,molim vas,ne zalecite se sto se Nemacke tice..ne verujem da ce biti dovoljno samo znanje jezika za pocetak rada.Prednost ce imati njihovi stomatolozi,pa mi sa nostrif.diplomom pa tek na kraju kolege bez zavrsene nostrifikacije iz zemalja neclanica eu tj Srbije.To je realnost nazalost.Za par nedelje cu imati zvanicnu potvrdu iz Aus pa cu se javiti i obavestiti.

Back