Srpski lekari u Nemačkoj

Jos jedan u nizu clanaka o odlasku lekara http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...kara-u-praksi-i-visak-na-birou-za-nezaposlene .

I ja se spremam za odlazak, i bila bih jako zahvalna ako neko ima informaciju vezanu za potrebna dokumenta. Nazalost, ja sam vec 3 godine na birou, nikada nisam radila, a po svoj prilici ni necu! Da li je potrebno uclanjivati se u lekarsku komoru, davati novac za dokument koji potvrdjuje da nikada niste osudjivani a pri tom nikada niste radili u struci??!

@Hoffentlich... Pa pravo da vam kazem nije bas obavezno samo se treba dobro raspitati... Kolega koji za koji dan ide u Meckelburg-Vorpommern i dobio je Berufserlaubnis nije vadio taj dokument vec je smao napisao izjavu da nikad nije radio u struci i da nikada nije bio clan nase komore... Tako da je sve to individualno... ali da, najcesce mora...

Jos jedan u nizu clanaka o odlasku lekara http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...kara-u-praksi-i-visak-na-birou-za-nezaposlene .

I ja se spremam za odlazak, i bila bih jako zahvalna ako neko ima informaciju vezanu za potrebna dokumenta. Nazalost, ja sam vec 3 godine na birou, nikada nisam radila, a po svoj prilici ni necu! Da li je potrebno uclanjivati se u lekarsku komoru, davati novac za dokument koji potvrdjuje da nikada niste osudjivani a pri tom nikada niste radili u struci??!

Ne treba vam za svaku regiju taj dokument. Za Thüringen vam sigurno ne treba. Moja preporuka je da najpre dobijete posao pa se tek onda uclanite u komoru, naravno ako je potrebno. Cela procedura uclanjivanja i dobijanja te potvrde traje 1-2 dana.

Za sve kolege koje razmisljaju o Nemackoj, a nostrifikovali su diplomu u Sloveniji: moj kolega je zavrsio studije u Bg, pa je, obzirom da ima slovenacko drzavljanstvo, 2011. nostrifikovao u Sloveniji. Na potvrdi o nostrifikaciji mu (sitnim slovima, naravno!) pise da je izvrsena po pravilima koja su vazila do 2004, dakle pre ulaska Slo u EU (!). Naravno, niko nije imao pojma da se ista moze raditi 2011. po pravilima do 2004. Kontaktirao je komore u Berlinu i Nordrhein Westfalen, i rekli su mu da je sto se aprobacije tice potpuno nebitno drzavljanstvo i nostrifikacija, nego samogde su zavrsene osnovne studije (navodno je svejedno i ako ste Englez koji je studirao u Srbiji, pa nostrifikovao u Britaniji ). Doduse, nije sve tako crno, jer su mu takodje rekli i da svaki slucaj posebno razmotre, i moguce je oslobadjanje od dela ispita, ili cak celog, ali po defaultu ne.
A zakon koji je spomenut se odnosi na lekare, farmaceute i stomatologe, i mozete ga naci kao:
Erläuterungen zum Anerkennungsgesetz des Bundes
Gesetz zur Verbesserung der Feststellung und Anerkennung
im Ausland erworbener Berufsqualifikationen

ogiiice..ovo sto je napisano je bas sok:evil:
To je maximalni bezobrazluk...da je toliko god posle radjeno po nekom zakonu uz 2004.Znajuci slovenacku administraciju uopste me ne cudi,i nije nemoguce.Ali postoji mogucnost zalbe,i on je imao na to pravo-sve zavisi od nastvavnog plana i programa,kada je upisana nostrfifikacija,kada je zavrsio ,da li je studirao po 6 ili 5 godisnjem programu u Bg?U svakom slucaju hvala na info

U Bg je studirao po sestogodisnjem programu. To je toliko besmisleno, i sigurno bi mogao nesto da uradi zalbama, ali sad se preorijentisao na Nemacku i ne zeli vise vremena da gubi na Sloveniju, ionako te sve te admi nistracije samo zavlace i razvlace.

Postovani,

Pre svega zeleo bih da pohvalim temu i korisne informacije koje mogu biti od izuzetnog znacaja kako potencijalnim kandidatima, tako i nama agencijama. Odmah cu da napomenem da se ja javljam u svojstvu posrednika za zaposljavanje medicinskih tehnicara u Nemackoj, kako kasnije ne bi bilo nekih zabluda i "razapinjanja na krst".

Ukoliko ste zainteresovani za rad ili imate bilo kakvih pitanja molio bih da me kontaktirate putem privatne poruke kako ne bih javno reklamirao agenciju. Svestan sam da se mnogi ljudi plase ( i to sa razlogom) basnoslovnih agencijskih provizija, koje sam i ja iskusio na svojoj kozi pre par godina prilikom svog zaposljavanja na kruzeru. Vodjeni tim gorkim iskustvom politika nase agencije je da se provizija ne naplacuje (sto je u skladu sa Zakonom), znaci jedini troskovi kandidata ce biti u vezi prikupljanja dokumenata, prevoda, overa, itd.

Pozdrav i puno srece u pronalazenju posla

Pozdrav za sve kolege:D
Nova sam na forumu, a razlog tome je sto sam konacno nakon 5 godina tapkanja u mjestu odlucila otici odavde, a cini mi se zahvaljujuci vasoj azurnosti i kolegijalnosti da ovde mogu pronaci dosta odgovora na bezbroj pitanja koja me cekaju:D.
Posto je osnovni preduslov Njemacki jezik za sada cu resavati samo to "pitanje":)
Krecem od nule i zanimaju me vase sugestije ili preporuke prof koji su vec imali iskustva sa "nama":). Da li da odmah krenem sa individualnim casovima ili grupnom nastavom? Nisam neki talenat za jezike, ali ako sam zavrsila ovaj nas fakultet naucicu i taj Njemacki pa kako god :)
Zivim i radim u Beogradu, a svaka sugestija ili komentar dobro ce mi doci.
Hvala unaprijed svima.
P.S. odusevljena sam kolegijalnoscu koju sam vidjela na ovom forumu. Uvijek sam govorila da medju nama ima i ljudi:)
Veliki pozdrav!

Drage kolege, da li bi neko mogao da mi preporuci skolu jezika za B2 nivo (intenzivni kurs) u DE?
Suprug i ja smo nezaposleni lekari. Krajem decembra zavrsavamo B1 nivo, pa bi vise nivoe pohadjali u DE. Rekla bih da je efikasnije i mozda u neku ruku brze.
Nije nam bitan grad, samo da je skola tj. kurs dobar.
Hvala unapred i veliki pozdrav.

Da li je neko polagao skoro test komunikacije sa pacijentom u Heidelbergu i moze li podeliti iskustvo? Trenutno sam na hospitaciji u Thüringenu i ne mogu da dobijem termin za aprobaciju dok ne polozim taj test. Posto imam EU-diplomu, preskocila sam proces nostrifikacije. Unapred zahvalna...

Kada nesto zelite da uradite prvo se dobro informirajte o tijeku i posebnu o ishodu toga sto radite,jer nema svrhe davati novce i vrijeme ako je ishod neuspjesan. Sasvim je uredu da svaka drzava ima svoja pravila pa i DE. Sjecam se svoje kolegice koja je upisala studij u BG pa nakon druge godine godine studija zeljela doci u Wien, sto je receno da moze ali da pokrene svoj studij ispocetka sto je rezultiralo negodovanjem. I nije dosla u Wien jer nije joj to pasalo,ali trebala je jer bi joj se taj tijek isplatio. Isti i ja sam imao problema da nostificiram Diplom na Balkanu te sam onda odlucio da to ne uradim jer nema svrhe boriti se sa tzv krkanskim kvazi intelektualcima. A nisam jedini jer poznajem na desetine kolega iz Zapada koji nisu uspjeli to uraditi i na kraju i nisu uradili nego su opet spakirali se i odrpsali. Zato Vam kazem prvo provjerite tijek pa onda to uradite. Nostrifikacija nije isto kao osnovni studij u domovini u kojoj ste studirali. Postoje zakonske odredbe da nakon nostrifikacije morate raditi neko vrijeme da bi Vam priznali diplomu kao takvu. Kada nostrificirate diplomu postoje olaksice ali nece je priznati u potpunosti jer takav je njemacki sustav,ali uvijek postoji individualnih slucajeva koji uspiju. I to mi je drago cuti kada netko uspije u zivotu uciniti nesto sto malo izmice birokraciji i njemackom sustavu.

Za sve kolege koje razmisljaju o Nemackoj, a nostrifikovali su diplomu u Sloveniji: moj kolega je zavrsio studije u Bg, pa je, obzirom da ima slovenacko drzavljanstvo, 2011. nostrifikovao u Sloveniji. Na potvrdi o nostrifikaciji mu (sitnim slovima, naravno!) pise da je izvrsena po pravilima koja su vazila do 2004, dakle pre ulaska Slo u EU (!). Naravno, niko nije imao pojma da se ista moze raditi 2011. po pravilima do 2004. Kontaktirao je komore u Berlinu i Nordrhein Westfalen, i rekli su mu da je sto se aprobacije tice potpuno nebitno drzavljanstvo i nostrifikacija, nego samogde su zavrsene osnovne studije (navodno je svejedno i ako ste Englez koji je studirao u Srbiji, pa nostrifikovao u Britaniji ). Doduse, nije sve tako crno, jer su mu takodje rekli i da svaki slucaj posebno razmotre, i moguce je oslobadjanje od dela ispita, ili cak celog, ali po defaultu ne.
A zakon koji je spomenut se odnosi na lekare, farmaceute i stomatologe, i mozete ga naci kao:
Erläuterungen zum Anerkennungsgesetz des Bundes
Gesetz zur Verbesserung der Feststellung und Anerkennung
im Ausland erworbener Berufsqualifikationen

Mikey..istina je sve sto si napisao.Tako drzave stite svoj trziste rada,sto dodje i normalno.Na samom pocetku nostrfikacije(pocela je 2011)vazeci zakon u Slo nas je sve obavezivao da moramo po zavrsetku nostrfikacije raditi pune 4 god u Slo pa tek onda imamo pravo rada u drugim drzavama EU.Zbog recesije,u januaru 2012 Slo je promenila zakon i ''pustila''da se tako izrazim sve dr nostrfiikante tako da vise nisu potrebne one 4 god rada.Ali,tu je i druga strana medalje..u kojoj je zemlji priznata nostrifik.diploma u potpunosti?Na sajtu minist.za izobraz.su postavili ceo spisak zemalja i moze se proveriti,ja sam ipak poslala i cekam odgovor..tako da cu javiti kolegama kad mi stigne i imacete info iz prve ruke sto se tice Aust I Nemacke.Ako mi traze bilo kakvu dopunu,nemam vise ni novca ni energije a ni godina za bacanje da bih polagala tu razliku pa cu morati raditi u Slo par godina.

geduld za Thüringen ti treba potvrda iz lekarske komore.

Koleginice, sada ste me malo zbunili. Ja sledece nedelje predajem za Berufserlaubnis u Thüringenu. Zatrazila sam iz Thüringen Landesverwaltungsamt spisak dokumentacije koju trebam da prikupim, medju kojima je i sledeci dokument: Erklärung, dass kein gerichtliches Strafverfahren, staatsanwaltliches Ermittlungsverfahren oder Berufsgerichtsverfahren anhängig ist. Pored toga sam dobila formular na kome pise ovo isto samo je potrebno da se dodaju licni podaci i da se potrpise. Pitala sam ponovo da li ova izjava treba biti negde overena i rekli su mi ne, dovoljan je samo moj potpis...

Zasto ste tako sigurni da treba?

Inace ja polazem Patientenkommunikationstest u Jeni u dezembru, pitajte slobodno sta vas interesuje.

Jos ovo, ne secam se da li sam stavljao link, ali kome ce trebati nek skine dok je jos u Srbiji. Svi se kunu u ovu knjigu, EKG je u pitanju.

1. Link: http://eknigi.org/gumanitarnye_nauki/155942-ekg-kurs-f252r-isabel.html
2. Za internu Herold je zakon, lako se nalazi na netu, kad ste vec u Nemackoj najjeftinije je na amazonu, vredi kupiti, malo je veca od tableta, moze se nositi sa sobom.
3. I Arzneimittel pocket plus. Neizostavna stvar.

Je l' to dodje onda isto kao i kod nas?
6-24 meseca je kao nas staz a Aprobacija je kao nas drzavni ispit?

Nije bas. Ovde odmah dobijas punu platu i krece spec. sem u BW valjda. Nas drzavni se polaze ovako(pucketam prstima), o medicini pricas cirka 2 minuta ukupno. Nemci to rade iz dva dela(mozda i 3 cak, nisam siguran) i bogami debelo se uci, Imaju prakticnu godinu, koja menja sestu godinu studija i tu sve nauce, hteli ne hteli. To je je li nesto 'kao' nas staz. Aprobacija je ustvari licenza-dozvola koju mi iz ne EU dobijamo nakon sto polozimo ispit, jedan ispit. Koji se je li zove Kenntnisstandpruefung i sl a koji je u svakodnevnom govoru je li poznat kao Aprobacija. A 6 meseci do dve godine je rok na koji se izdaje Berufserlaubnis iliti dozvola za rad, i za koje vreme mora da se podnese zahtev za Aprobaciju.

¯\_(ツ)_/¯

Poslednja izmena:

Back