Srednjovekovna Hrvatska

Postoje razlike između bosančice(ili Hr. ćirilice) i vaše ćirilice jer naše pismo je miks glagoljice i ćirilice. A da to nisu dva ista pisma onda ne bi vi u nekim dijelovima države koristili istovremeno i bosančicu i ćirilicu već samo jedno od ta dva pisma i ono bi imalo samo jedan naziv ne dva.

Inače Konstantin vas je smistia do Cetine, a Poljička rep. je na našoj strani granice, a s njom i Split, Trogir, Knin, Zadar itd. šta su mista di se mogu pronać tragovi korištenja Bosančice ili harvatskog pisma. O tome malo više u nastavku :)

PS bila je rasprava o tome jel Boka kotorska bila u sastavu Hrvatske pa priložih tih par karata da potvrdim navedenu činjenicu.
Дај уозбиљи се ако хоћеш неки дијалог.Босанчица је измишљен назив за српску ћирилицу у Босни, сва филозофија..

Јој бре...
Dalmatian_principalities,_9th_century.png

Брач је део Неретљанске кнежевине која је насељена Србима.

То може да ти буде доказ да је Бока део Аустроугарске, евентуално Далмације, има ли неки мит из хрватског хиљадугодишњег права који ниси покупио.

Ovaj...šta????
Evo na brzinu, a siguran sam da nije jedini spomen da je Hr.ćirilica nastala ka kombinacija glagoljice i ćirilice:

https://jezik.hr/cirilica.html

"Iako ćirilična slova koja se nalaze na epigrafskim spomenicima iz 11./12. stoljeća još ne sadržavaju posebnosti kojima će se odlikovati hrvatska ćirilica, ta će obilježja, ponajprije utjecajem glagoljice, postajati sve izraženija tijekom 13. i 14. stoljeća, dok se vremenom konačnoga oblikovanja sustava hrvatske ćirilice obično smatra 15. stoljeće."

Evo na brzinu, a siguran sam da nije jedini spomen da je Hr.ćirilica nastala ka kombinacija glagoljice i ćirilice:

https://jezik.hr/cirilica.html

"Iako ćirilična slova koja se nalaze na epigrafskim spomenicima iz 11./12. stoljeća još ne sadržavaju posebnosti kojima će se odlikovati hrvatska ćirilica, ta će obilježja, ponajprije utjecajem glagoljice, postajati sve izraženija tijekom 13. i 14. stoljeća, dok se vremenom konačnoga oblikovanja sustava hrvatske ćirilice obično smatra 15. stoljeće."

Jesi li proverio šta si postavio ono gore?

Дај уозбиљи се ако хоћеш неки дијалог.Босанчица је измишљен назив за српску ћирилицу у Босни, сва филозофија..

Јој бре...
Pogledajte prilog 1755022
Брач је део Неретљанске кнежевине која је насељена Србима.

То може да ти буде доказ да је Бока део Аустроугарске, евентуално Далмације, има ли неки мит из хрватског хиљадугодишњег права који ниси покупио.

Jel ti znaš di je Poljička rep., Split, Zadar ili Knin? Jer tamo ti nema Srba ni po Konstantinu ni po Duhu svetom, a opet se koristi Hr.ćirilica.

Kakve veze ima jel Hrvatska u sklopu AU ako je Boka pod Hrvatskom i u njenim ganicama? Koji su to glupi argumenti? Tvojom uvrnutom logikom onda ni Split, Osijek, Rijeka ili Zagreb nisu bili u Hrvatskoj za vrime SFRJ :D

Jel ti znaš di je Poljička rep., Split, Zadar ili Knin? Jer tamo ti nema Srba ni po Konstantinu ni po Duhu svetom, a opet se koristi Hr.ćirilica.

Kakve veze ima jel Hrvatska u sklopu AU ako je Boka pod Hrvatskom i u njenim ganicama? Koji su to glupi argumenti? Tvojom uvrnutom logikom onda ni Split, Osijek, Rijeka ili Zagreb nisu bili u Hrvatskoj za vrime SFRJ :D
Не лупај Сплит, Задар и Книн нису део Пољичке републике.

Ако је Хрватска у склопу АУ онда Бока није у Хрватској него исто у АУ, тачније у Далмацији са аустријским гувернером у Задру.Док сама Хрватска није држава него покрајина и има бана кога му одређује сабор у Будиму, а то обично и није Хрват као ни представници аристократије у сабору, а сад не митоманиши више и врати се у средњи век.
Наравно да нису, били су у Југославији.

Zašto ti stalno ubacuješ Srbe u priču kao da je netko tvrdio da je bilo što u vezi njih "diskutabilno"? To je tvoja tvrdnja u vezi sjevernih Hrvata i s tim je diskusija i počela. Uostalom tema je srednjovjekovna Hrvatska, ne Srbija.

O "Nestoru" se priča sa određenom skepsom zbog podataka o kijevskim rusima. Ne zbog spomena Hrvata koji se par puta spominju onako usput. Nikako da kapiraš. Nestor, Kadlubek, Porfirogenet, Al Masudi i još hrpa njih spominju Hrvatsku na sjeveru, što je iz Bog zna kojeg razloga za tebe diskutabilnu.

Dok padaš u trans na mitološki folklor iz Dalimilove kronike (koji se nigdje drugo ne spominje) i na Halkokondil kad ono osobno smatra da su Tribali najstariji i najbrojniji narod. I još su došli iz Hrvatske hehe Lik daje neko svoje mišljenje i to je sveto pismo za mitomane
Ja sam ti rekao da ja licno nemam problem sa tim izvorom.
Takođe ljudi sa kojima sam razgovarao na jednom dnk projektu, medju njima ozbiljnih autoriteta kako sa srpske tako i sa hrvatske strane su izrazili skepsu prema Nestorovom spisu, odatle prvenstveno dolazi i moja skepsa, sto se mene tice meni licno nestor izuzetno odgovara, kao uostalom i svi drugi izvori, svaki izvor nosi barem nesto upotrebljivo, vidimo da se neke price ponavljaju kroz razne izvore.
E, sad ja je znam sta ovde moze da ti bude nejasno.

Ovo su rukopisi na vašoj ćirilici iz 15. st. pa ako vi ne vidite razliku u odnosu na našu verziju onda ne znam šta reć. Al ne samo da je razlika u pismu nego i jeziku jer ono naše mogu donekle razumit(i slova i jezik), al ovo zato nema šanse.

IMG_7043-scaled.jpg

IMG_7076-scaled.jpg

large_image6.png

Ako sam di zabuca moje isprike i evo hr. ćirilica oliti bosanćica pa sad to usporedite s Beogradskim parimejnikom.
Šta si zabuca, bukvalno si namjerno poslao tako nešto kako bi dokazao da je bosanska ćirilica slična glagoljici, te zapravo nekakvi bućkuriš glagoljice i ćirilice. Alo? Nismo pali s Marsa. I sad ti daješ drugima da porede kad si izvršio svoje profesorke analize. Daj nas poštedi svog trolovanja.

Šta si zabuca, bukvalno si namjerno poslao tako nešto kako bi dokazao da je bosanska ćirilica slična glagoljici, te zapravo nekakvi bućkuriš glagoljice i ćirilice. Alo? Nismo pali s Marsa. I sad ti daješ drugima da porede kad si izvršio svoje profesorke analize. Daj nas poštedi svog trolovanja.
Namjerno posla? :roll: To šta sam u istom postu stavia još par slika hr.ćirilice koje se kose s mojom prvom slikom samo ćeš zanemarit jer ti se ne uklapa u priču o mojoj namjeri da nešto muljam.

S tim da nisu hr.ćirilicu pisali isto dubrovčani ili franjevci iz Bosne pa i to triba uzet u obzir, al koliko sam upoznat ni jedna verzija nije istovjetna tadašnjoj srpskoj ćirilici. Ovo bi tribala bit naša verzija hr.ćirilice jer čini se drugačijom od one prethodne šta se koristila u Bosni, al i ona je drugačija od one vaše iz 15.st.
cyr1.gif

samo ćeš zanemarit jer ti se ne uklapa u priču o mojoj namjeri da nešto muljam.
???????
Postoje razlike između bosančice(ili Hr. ćirilice) i vaše ćirilice jer naše pismo je miks glagoljice i ćirilice.
Kako bosančica nema sličnosti s glagoljicom?

Bosančica ili Hr.ćirlica:

01198bb207d86e05e51ff1acfcec088d.jpg

al koliko sam upoznat ni jedna verzija nije istovjetna tadašnjoj srpskoj ćirilici.
Sad si i ekspert za srpsku ćirilicu a do maločas nisi ni znao kako ćirilica izgleda.

???????

Sad si i ekspert za srpsku ćirilicu a do maločas nisi ni znao kako ćirilica izgleda.
Nekima od vas triba sve crtat :roll:

Da sam ima namjeru muljat onda ne bi nakon te slike koja je diskutabilna zalipia još tri koje se kose s njom i ruše mi priču. Isto tako ni ove dvi verzije hr.ćirilice ili bosanćice nisu ni blizu nalik vašoj ćirilici iz 15.st. šta je poanta svega. A to da je hr.ćirilca miks(kombinacija) glagoljice i ćirilice nisu moje riči već sam prenia šta kažu pametniji od mene i citira taj dio.

Nisam ekspert, al i ne moraš bit da uvidiš razliku između hr.ćirilice iz 15. st. i beogradskog parimejnika kojo je iz tog razdoblja. Jel tebi to isto pismo?

Не лупај Сплит, Задар и Книн нису део Пољичке републике.

Ако је Хрватска у склопу АУ онда Бока није у Хрватској него исто у АУ, тачније у Далмацији са аустријским гувернером у Задру.Док сама Хрватска није држава него покрајина и има бана кога му одређује сабор у Будиму, а то обично и није Хрват као ни представници аристократије у сабору, а сад не митоманиши више и врати се у средњи век.
Наравно да нису, били су у Југославији.
Ali u svim tim gradovima pronalaziš hr.ćirilicu, a tamo ne žive Srbi isto ka šta ne žive ni u Polj. republici jer je s naše strane Cetine. Kako odjednom više nije bitno šta piše u DAI-u i dokle su čije granice kad triba grabit priko njih :D

Boka kotorska je bila dio Hrvatske, a ti se koprcaj dalje u tim svojim vratolomijama ;)

Pitao sam te kada je to Boka Kotorska bila dio države Hrvatske, ne Kraljevine Jugoslavije.
Ovo nije kraljevina Jugoslavija nego Država Slovenaca Hrvata i Srba i vidljvo je ko je s kim u zajednici i kome šta pripada.

I jel ovo ispada da smo prije vas imali cilu Vojvodinu pod svojim granicama jer ne pamtim da ste vi prije 1945. imali baš cili taj prostor pod svojom vlašću?

Edit: vidim sad da sam krivo napisa u prošlom postu, al vidljivo je i na karti o kojoj je zajednici riječ.

Back