Srednjovekovna Hrvatska

DSC5605.jpg

DSC5637-ffa.jpg

1158.jpg

Kako te nije sramota da postavljaš tone slika iz 21. veka na temu o srednjem veku, a onda mene da prozivaš zbog jedne od pre 90 godina koja prikazuje hrvatski povijesni grad Novi Vinodol o kojem se upravo vodi rasprava?
Nevjerovatno nešto koje usporedbe ti daješ :D Pa ja stavljam slike koje se tiču stvari, priča i događaja iz srednjeg vijeka, a to šta pop Dukljanin ili Toma Arhiđakon nisu udrili par slija s fotoaparatom ili mobitelom pa da mogu iskoritit njihove nije do mene.

PS koliko sam upratia ne vodi se rasprava oko Novog Vinodolskog već oko Vinodoslskog zakonika.

Ma kakvi. Ne bi imalo to doslovno nikakvog smisla. Tomislav je neprijatelj Simeona; Hrvati su neprijatelji Bugara, a ne njihovi saveznici, dam im sada isporučuje lica koja oni traže.

Osim toga, kao što rekoh, ne bi tako stajalo. Pisalo bi mletačke granice. Tekst znači da poslanstvo nije uopšte ni ušlo u Hrvatsku, nikada.
Tomislav je postao neprijatelj Simeona nakon što je Bugarska napala Hrvatsku.
Osim toga, pročitaj ti u celosti šta to Toma Arhiđakon tu, tačno piše. On je koristio jednu konstrukciju koja se javlja u pojedinim darovnicama.

Reč je tu vrlo evidentno o crkvenoj provinciji. Nedavno sam čitao i jedan rad na datu temu; mislim da je od Ivana Basića. Postaviću kad se prisetim. To je splitska crkvena provincija. Sam Toma kaže da je Stjepan Držislav bio prvi hrvatski kralj (od 988. godine), te Tomislava naziva izričito knezom.
Riječ je o vlasti hrvatske kraljevske loze nad navedenim teritorijem.

tommm.png

Koja je ovde tema?
Utvrda Fortica na Pagu, a kroz ove otvore na zidovima se gađalo neprijatelja u slučaju napada. Mislim da je to više nego očito, a graditelji utvrde zasigurno nisu mogli znat da će neko par stotina godina nakon nasuprot njih sagradit most i da će otvori gledat baš na njega. A ni taj kadar i otvor nisu izuzeci jer ima još varijacija na tu temu:
7d4a563c7c341e5a7d2f9c70e1617c9728b1f9bc_2_375x500.jpeg

view-velebit-mountains-pag-bridge-260nw-2160317361.jpg
view-pag-bridge-fortica-fortress-260nw-2157605337.jpg

Ulomak ciborija uzidan u kuću Vidas
figure_002.jpg

Ulomak luka oltarne pregrade, Zbirka „Stomorica“ u Novalji
figure_003.jpg

Ulomak ciborija s križem i ostacima natpisa
Da ima krečnjaka-vapnenca u Dolomitima ne bi se zvali Dolomiti. Krečnjak je podatan za meka dleta zato su kolonijalne ekspoziture langobardskih kamenorezaca bile u Dalmaciji.

https://essd.copernicus.org/articles/14/4129/2022/essd-14-4129-2022-f05-web.png

essd-14-4129-2022-f05-web.png

Ono što su Hrvati proglasili "svojim kamenjem" uglavnom su već bili u procesu prvobitne obrade oštećeni i zato odbačeni komadi.

Da ima krečnjaka-vapnenca u Dolomitima ne bi se zvali Dolomiti. Krečnjak je podatan za meka dleta zato su kolonijalne ekspoziture langobardskih kamenorezaca bile u Dalmaciji.

https://essd.copernicus.org/articles/14/4129/2022/essd-14-4129-2022-f05-web.png

essd-14-4129-2022-f05-web.png

Ono što su Hrvati proglasili "svojim kamenjem" uglavnom su već bili u procesu prvobitne obrade oštećeni i zato odbačeni komadi.
Mogu pleteri bit i od Marsovaca, al mi ih na ovim prostorima pronalazimo samo u kontekstu Hr. vladara i Hr. naroda, a to je ono šta je najbitnije.

Back