Srednjovekovna Hrvatska

Ne dokazuje ništa, već daje kontekst. Toma Arhiđakon nije pisao napamet, nego je koristio suvremene izvore. I Mihajlo je vladao 25 godina, a okolnosti su se za to vrijeme mijenjale, kao i njegov status i odnos prema drugima.

То да неко није писао на памет или шта је писао не зависи од нашег мишљења већ извора који не постоје углавном.
Дело јесте полуфиктивно полустварно уз неко критичку анализу и разматрање.
Дакле књига негог Сплитског архиђакона не доказује ништа.

Као што наше житије владара у историјском смислу се обрађују критички Доментијан и остало и пореди се са другим изворима.

Будући да неко типа Тибор Живковић није стигао да искасапи Историју Далмације на начин на који је то урадио са ДАИ и свим верзијама Дукљанина и хрватске хронике Тома Архиђакон није доказ све и за крунисање Стефана Првовенчаног даје неке другачије податке.
На Тому је доста утицало шта је чуо о чему су тада учени људи разговарали и мислили.
Он једноставно глагољицу зове готицом не зна да ли народ који живи око Сплита су Словени или Готи.
Једни говоре да су Словени јер су дошли из Чешке други кажу да су Готи јер су дошли из Пољске?!?
ВТФ?
Онда Хрвати су мешавина древних Курета и земља се одувек звала Куреција-Кроација а Курети живели на Криту и чували бебу Зевса од Титана.

Дакле има код Томе свих жанрова.

Ми не можемо на памет рећи за неког да је користио савремене изворе ако то не можемо да докажемо? Јер нам се тако свиђа!

Тај ниво дискусије је био за БГ Кафе и сличне форуме крстарица је много озбиљнији сајт од тих ваших БиХ форума и копи пејст поштапалица.

Типа ја сам интернет доктор наука ја сам познавао Тому Архиђакона лично и ја јамчим за њега?!?

Не знам да ли сте укапирали о чему се ради али у скоријиј будућности већина ваших традиционалних извора ће морати проћи кроз критичку проверу како странци типа Ковалски открива супетарски картулар, Дукљанин и већина ствари није старија од 14. века.

Оно што је најлошије што су неки стручњаци контаминирали те изворе са врло површним знањем и тим глупостима довели све у питање.

Е сад ово је све добро а ово је дописано у 14. веку?!?
У науци се то одбацује или се проглашава дипломатским фалсификатом који има историјску вредност.
Међутим код вас доста извора има ту фору ово је из 11. а ово је дописано у 14. веку.

Мене лично боли уво не интересује ме, не мешам се сем кад дођете код нас на форум и скачете по живцима.
Иначе боли ме уво али хрватска историографија односно стубови од Раичког па надаље су постављени на романтичарским стубовима формирања нације и убицирање модерних схватања у 11. век.
То јесте за то време било нормално свуда али када сте се оцепили 1992. због специфичности ситуације и хомогенизације нације ХДЗ је форсирао и вршио пропаганду на темељу застарњлих тумачења историје.

ХАЗУ сад ради пуном паром али споро то долази до обичног народа. Заправо кад њих читам и вас ко да нисте из исте државе.

Poslednja izmena:
Objasni otkud onda toliko ostataka u pleteru koji se pronalaze isključivo po lokacijama di su obitavali Hrvati, naši vladari, di su bile naše crkve, grobovi i slično? Zašto se pleterni ostaci ne pronalaze u Šumadiji, Kosovu i Raškoj?
Da ima krečnjaka-vapnenca u Dolomitima ne bi se zvali Dolomiti. Krečnjak je podatan za meka dleta zato su kolonijalne ekspoziture langobardskih kamenorezaca bile u Dalmaciji.

https://essd.copernicus.org/articles/14/4129/2022/essd-14-4129-2022-f05-web.png

essd-14-4129-2022-f05-web.png

Ono što su Hrvati proglasili "svojim kamenjem" uglavnom su već bili u procesu prvobitne obrade oštećeni i zato odbačeni komadi.

Odgovor na ovaj post

Neko ih odbacia i oni završili baš u hr grobovima i crkvama ili s imenima hr vladara? Obzirom na dobru vezu i odnos Zahumlja i Dubrovnika sa Srbijom kako to da baš niti jedan nije slučajno završia po Šumadiji ili Raškoj? Pričamo o razdoblju od par stotina godina ne o par dana kako je u Zahumlju, Paganiji, Dubrovniku, Šumadiji i Raškoj živia jedan te isti narod s istim vladarom(ili bar u kakvim vezama) pa mi teško za povirovat da baš niti jedan jedini pleter nije završia kod vas u unutrašnjosti kroz svo to vrime? Šta bi moga bit razlog tome jel imaš neko objašnjenje možda?

Када су у питању "хрватски краљеви" једини поуздан извор који такву могућност даје (прије Дмитра Звонимира) јесте спис извјесног Томе Архиђакона који је писао у XIII вијеку (овдје стр 54-55)
Toma arhidjakon 054-55.jpg

Који пише да су Држислав и његови насљедници носили наслов краљева Далмације и Хрватске.
Но Тома пише да су краљевско достојанство примали од царева цариградских. Ово је апсолутно немогуће јер тако нешто није постојало у Ромејском царству свих тих вијекова.
Наводи у Томином рукопису када пише о његовом времену и дешавањима у XIII вијеку су изванредно вриједни, дају корисне информације, но када пише о догађајима у Х вијеку и раније има подоста нетачности као у наведеном случају, информација које немају потврду у другим изворима и непрецизности.
Ако додамо да је Дмитар Звонимир који је "ван сваке разумне сумње" носио титулу краља, да би се уопште уздигао на тај положај као кнез дао завјерницу Светој Стопици (и којом је Хрватска изгубила значајне елементе аутономије, заправо Хрватска је као краљевина постала феудом, власништвом Свете Столице), опет "ван сваке разумне сумње" можемо закључити да је први, посљедњи и једини краљ у хрватској историји Дмитар Звонимир отприлике у периоду од око 1.076. до 1.089.године

Pa jučer mi rečeno kako srpski vladari nemaju svoju ostavštinu u kamenu jer su koristili samo papir. Moguće da si i ti bia taj koji je to napisa :D
На папиру је и записан српски кнез Вишеслав.Не знам ко ти је то рекао.
Имаш портрет једног владара што је још боље од неког сумњивог камења, као мошти другог.

Odgovor na ovaj post

Neko ih odbacia i oni završili baš u hr grobovima i crkvama ili s imenima hr vladara? Obzirom na dobru vezu i odnos Zahumlja i Dubrovnika sa Srbijom kako to da baš niti jedan nije slučajno završia po Šumadiji ili Raškoj? Pričamo o razdoblju od par stotina godina ne o par dana kako je u Zahumlju, Paganiji, Dubrovniku, Šumadiji i Raškoj živia jedan te isti narod s istim vladarom(ili bar u kakvim vezama) pa mi teško za povirovat da baš niti jedan jedini pleter nije završia kod vas u unutrašnjosti kroz svo to vrime? Šta bi moga bit razlog tome jel imaš neko objašnjenje možda?

Prilozi

• Screenshot_20250709_221931_Chrome.jpg
    Screenshot_20250709_221931_Chrome.jpg
    121,6 KB · Pregleda: 8
  • Screenshot_20240906_124706_Chrome.jpg
    Screenshot_20240906_124706_Chrome.jpg
    194,1 KB · Pregleda: 8
Objasni otkud onda toliko ostataka u pleteru koji se pronalaze isključivo po lokacijama di su obitavali Hrvati, naši vladari, di su bile naše crkve, grobovi i slično? Zašto se pleterni ostaci ne pronalaze u Šumadiji, Kosovu i Raškoj?
Зато што је овамо превагнуо утицај из Цариграда а не Рима.И где су ти владари сахрањени?

Ja sam detektovao dvojicu falsifikatora, Lučića, za koga je to uostalom opšte poznato, i Johanesa Mersa.

I obojicu si promašio.

Ovom drugome si i promašio čak i ko je, i poistovetio ga sa potpuno drugom osobom koja se isto zove. :lol:

Ispostavilo se da ništa živo ni o jednom ni o drugom ni ne znaš. Većina stvari se ispostavila da si ih samo izmislio. Mislim, sve, sve, ali da čak i pobrkaš dve različite osobe istog imena. :dash:

Зато што је овамо превагнуо утицај из Цариграда а не Рима.И где су ти владари сахрањени?

Znaš ti dobro gdje. Tamo gdje ih Toma Arhiđakon spominje. Točno tamo gdje je kasnije otkriven epitaf kraljice Jelene. A gdje su Vlastimirovoći? Nema ih. Aha da, imate jednog i to u Albaniji :lol:

То је карта Александра Логоса.
Он је историчар а ти си мали батица црвена ти краватица.
Обрат'се човјеку ак" те нешто занима!

https://sr.wikipedia.org/wiki/Александар_Логос

Nije li Drašković rekao Šekiju da je na sarajevskom faksu najteže vrata otvoriti? Izgleda da je Logos živi dokaz za to. Zamisli crtat kartu Srbije izvan Vrbasa i Duklja u sklopi iste Srbije :lol:

То да неко није писао на памет или шта је писао не зависи од нашег мишљења већ извора који не постоје углавном.
Дело јесте полуфиктивно полустварно уз неко критичку анализу и разматрање.
Дакле књига негог Сплитског архиђакона не доказује ништа.

Као што наше житије владара у историјском смислу се обрађују критички Доментијан и остало и пореди се са другим изворима.

Будући да неко типа Тибор Живковић није стигао да искасапи Историју Далмације на начин на који је то урадио са ДАИ и свим верзијама Дукљанина и хрватске хронике Тома Архиђакон није доказ све и за крунисање Стефана Првовенчаног даје неке другачије податке.
На Тому је доста утицало шта је чуо о чему су тада учени људи разговарали и мислили.
Он једноставно глагољицу зове готицом не зна да ли народ који живи око Сплита су Словени или Готи.
Једни говоре да су Словени јер су дошли из Чешке други кажу да су Готи јер су дошли из Пољске?!?
ВТФ?
Онда Хрвати су мешавина древних Курета и земља се одувек звала Куреција-Кроација а Курети живели на Криту и чували бебу Зевса од Титана.

Дакле има код Томе свих жанрова.

Ми не можемо на памет рећи за неког да је користио савремене изворе ако то не можемо да докажемо? Јер нам се тако свиђа!

Тај ниво дискусије је био за БГ Кафе и сличне форуме крстарица је много озбиљнији сајт од тих ваших БиХ форума и копи пејст поштапалица.

Типа ја сам интернет доктор наука ја сам познавао Тому Архиђакона лично и ја јамчим за њега?!?

Не знам да ли сте укапирали о чему се ради али у скоријиј будућности већина ваших традиционалних извора ће морати проћи кроз критичку проверу како странци типа Ковалски открива супетарски картулар, Дукљанин и већина ствари није старија од 14. века.

Оно што је најлошије што су неки стручњаци контаминирали те изворе са врло површним знањем и тим глупостима довели све у питање.

Е сад ово је све добро а ово је дописано у 14. веку?!?
У науци се то одбацује или се проглашава дипломатским фалсификатом који има историјску вредност.
Међутим код вас доста извора има ту фору ово је из 11. а ово је дописано у 14. веку.

Мене лично боли уво не интересује ме, не мешам се сем кад дођете код нас на форум и скачете по живцима.
Иначе боли ме уво али хрватска историографија односно стубови од Раичког па надаље су постављени на романтичарским стубовима формирања нације и убицирање модерних схватања у 11. век.
То јесте за то време било нормално свуда али када сте се оцепили 1992. због специфичности ситуације и хомогенизације нације ХДЗ је форсирао и вршио пропаганду на темељу застарњлих тумачења историје.

ХАЗУ сад ради пуном паром али споро то долази до обичног народа. Заправо кад њих читам и вас ко да нисте из исте државе.

Ti se pucaš nečim. HS je polufiktivno? Jel ti brkaš HS sa Dukljaninom?

Pišeš li ti ovo uopće sam ili ti ovo ChatGPT prodaje govna na žlicu?

Ozbiljno pitanje.

Onda bi trebalo da znaš vrlo dobro da je Strojimirov pečat jedini materijalni ostatak na kojem se pominje neki Višeslavić.

Pored, naravno, teze da se ostatak imena kneza Petra Gojnikovića nalazi na ulomku iz Martinićke Gradine (sačuvan je jedan deo natpisa nekog Petra). I oko famozne Višeslavove krstionice.

E sad, zašto bi postavio to pitanje na temi o Srednjovekovnoj Hrvatskoj, a ne Srbiji, to je pitanje za tebe (ako zaista nije reč o mrkaljisanju).

Poslednja izmena:
Znači kad Konstantin piše o "belim" Srbima, tad je autoritet. Kad spomene Veliku Hrvatsku i da Hrvati imaju mnogo zemlje, onda nije opisivao, ne zna se granice, čitaj kritički.

Pa odluči se, ili je Konstantin validan izvor za sve, ili ga bacamo cijelog. Ne možeš cherry-pickati što ti paše. A što se tiče granica, ni za Belu Srbiju ne postoje jasne granice, pa ipak imate komplekse kad god netko spomene Belu Hrvatsku.

I za kraj, "nije bilo bele Hrvatske ni Srbije"? Onda slobodno javi to SANU-u, pa nek spale pola svojih mitova i škrabotina iz 80-ih.
Jel umes ti da citas? Lepo sam rekao da su i bela Srbija i Bela Hrvatska diskutabilne neodredjene teriorije, opisane vise u smislu predanja nego sto je neko bas precizno znao o njima, to barem vidimo iz svih drugih izvora toga vremena.

Onda bi trebalo da znaš vrlo dobro da je Strojimirov pečat jedini materijalni ostatak na kojem se pominje neki Višeslavić.

To znam, pitam jel se u međuvremenu nešto u novo otkrilo kao spomenuti ulomak kneza Branimira. Frontiersman, Kole, Mrkalj, Nikša Freakijos i ekipa bi sad tvrdili da Vlastimirovići nisu postojali jer nemamo njihovih grobova ni drugih arhitektonskih ostataka. Ali ja sam čvrsto uvjeren da su ipak postojali

Pored, naravno, teze da se ostatak imena kneza Petra Gojnikovića nalazi na ulomku iz Martinićke Gradine (sačuvan je jedan deo natpisa nekog Petra). I oko famozne Višeslavove krstionice.

Zanimljivo. Čija je teza? Ima li neki rad? Jer otkud Petar Gojniković u Duklji? :think:

E sad, zašto bi postavio to pitanje na temi o Srednjovekovnoj Hrvatskoj, a ne Srbiji, to je pitanje za tebe (ako zaista nije reč o mrkaljisanju).

Pitam. Ne vidim temu o "srednjovjekovnoj Srbiji" i arheološkim nalazima iz iste. Valjda je Srbije tu negdje blizu i dost povezana sa susjednom Srbijom. Imamo i cijenjene forumaše srpske nacionalnosti (poput Krishne i Lekizana) koji su podrijetlom iz Hrvatske.

Poslednja izmena:
Jel umes ti da citas? Lepo sam rekao da su i bela Srbija i Bela Hrvatska diskutabilne neodredjene teriorije, opisane vise u smislu predanja nego sto je neko bas precizno znao o njima, to barem vidimo iz svih drugih izvora toga vremena.

Nestorova kronika (jel on autor ili ne, nije ni važno) spominje i jedne i druge Hrvate. Imaš li ti objašnjenje za to ako su ipak toliko "diskutabilne neodređene teritorije"?

Back