NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Ne dokazuje ništa, već daje kontekst. Toma Arhiđakon nije pisao napamet, nego je koristio suvremene izvore. I Mihajlo je vladao 25 godina, a okolnosti su se za to vrijeme mijenjale, kao i njegov status i odnos prema drugima.
То да неко није писао на памет или шта је писао не зависи од нашег мишљења већ извора који не постоје углавном.
Дело јесте полуфиктивно полустварно уз неко критичку анализу и разматрање.
Дакле књига негог Сплитског архиђакона не доказује ништа.
Као што наше житије владара у историјском смислу се обрађују критички Доментијан и остало и пореди се са другим изворима.
Будући да неко типа Тибор Живковић није стигао да искасапи Историју Далмације на начин на који је то урадио са ДАИ и свим верзијама Дукљанина и хрватске хронике Тома Архиђакон није доказ све и за крунисање Стефана Првовенчаног даје неке другачије податке.
На Тому је доста утицало шта је чуо о чему су тада учени људи разговарали и мислили.
Он једноставно глагољицу зове готицом не зна да ли народ који живи око Сплита су Словени или Готи.
Једни говоре да су Словени јер су дошли из Чешке други кажу да су Готи јер су дошли из Пољске?!?
ВТФ?
Онда Хрвати су мешавина древних Курета и земља се одувек звала Куреција-Кроација а Курети живели на Криту и чували бебу Зевса од Титана.
Дакле има код Томе свих жанрова.
Ми не можемо на памет рећи за неког да је користио савремене изворе ако то не можемо да докажемо? Јер нам се тако свиђа!
Тај ниво дискусије је био за БГ Кафе и сличне форуме крстарица је много озбиљнији сајт од тих ваших БиХ форума и копи пејст поштапалица.
Типа ја сам интернет доктор наука ја сам познавао Тому Архиђакона лично и ја јамчим за њега?!?
Не знам да ли сте укапирали о чему се ради али у скоријиј будућности већина ваших традиционалних извора ће морати проћи кроз критичку проверу како странци типа Ковалски открива супетарски картулар, Дукљанин и већина ствари није старија од 14. века.
Оно што је најлошије што су неки стручњаци контаминирали те изворе са врло површним знањем и тим глупостима довели све у питање.
Е сад ово је све добро а ово је дописано у 14. веку?!?
У науци се то одбацује или се проглашава дипломатским фалсификатом који има историјску вредност.
Међутим код вас доста извора има ту фору ово је из 11. а ово је дописано у 14. веку.
Мене лично боли уво не интересује ме, не мешам се сем кад дођете код нас на форум и скачете по живцима.
Иначе боли ме уво али хрватска историографија односно стубови од Раичког па надаље су постављени на романтичарским стубовима формирања нације и убицирање модерних схватања у 11. век.
То јесте за то време било нормално свуда али када сте се оцепили 1992. због специфичности ситуације и хомогенизације нације ХДЗ је форсирао и вршио пропаганду на темељу застарњлих тумачења историје.
ХАЗУ сад ради пуном паром али споро то долази до обичног народа. Заправо кад њих читам и вас ко да нисте из исте државе.
Poslednja izmena: