Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Zavisi koji stupanj mitomanije. Jer imaš ove koji su zagrezli da su svi hrvati pokatoličeni Srbi i takvih je odokativno 39% kod njih, a da su Hrvati naselili samo do Cetine i Vrbasa misli valjda njih otprilke 59% dok ovi ostatak od cca 2% gleda na način ka i svi neutralni povjesničari koji ih smištaju u Rašku i okolicu. Ili 1% nisan još na čisto :D
Отприлике је толико, 1%, реалних Хрвата незадојених митоманијом на овом форуму.

Dosta dotjerani prijevodi, zato ih je na srpskom teško naći u originalu . Bio sam prije dosta godina našao rad na engleskom, mislim da Rusa, o razvoju slavenskih jezika gdje su dani primjeri. Bio je i jedan srpski dokument iz 13.st. koji je prenio na latinici slovo po slovo i znak po znak, srpski je ipak tako izgledao dosta drugačiji od onoga kako se inače predstavlja.

Dosta dotjerani prijevodi, zato ih je na srpskom teško naći u originalu . Bio sam prije dosta godina našao rad na engleskom, mislim da Rusa, o razvoju slavenskih jezika gdje su dani primjeri. Bio je i jedan srpski dokument iz 13.st. koji je prenio na latinici slovo po slovo i znak po znak, srpski je ipak tako izgledao dosta drugačiji od onoga kako se inače predstavlja.
Имаш бројне српске повеље у оригиналу где се виде примери српског народног језика тако да не митоманиши.Уосталом прочитај ово што сам ти дао за почетак, јесте да се не уклапа у хрватски лингвистички циркус али што пре то схватиш биће ти лакше.

Jučer sam spomenia kako se u Vinodoskom zakonu spominje pretvorba iz M u N na kraju riči(radiN, jesaN, nisaN, ideN) ili da se u ričima koje započinju na H ono ne koristi( 'oću, 'ladovina, 'vatat itd.) pa me zanima jel ima takvih primjera lokalizama kod Srba koji su stari gotovo 1 000 godina i u kontinuitetu se koriste u narodu(ka šta je slučaj kod nas jer VZ zakon datira iz 1280.)

I druga stvar iako je nevezano za ovo prvo, zašto se kod vas nije zadržalo nijedno ime tih starih provnicija jer niko od vas neće reć da živi u Moesiji ili Trakiji dok se kod nas zadržala i Dalmacija i Istra pa i Panonija u neku ruku iako je znatno češće Slavonija u uporabi(koja je također dosta star naziv za tu regiju)?

Jučer sam spomenia kako se u Vinodoskom zakonu spominje pretvorba iz M u N na kraju riči(radiN, jesaN, nisaN, ideN) ili da se u ričima koje započinju na H ono ne koristi( 'oću, 'ladovina, 'vatat itd.) pa me zanima jel ima takvih primjera lokalizama kod Srba koji su stari gotovo 1 000 godina i u kontinuitetu se koriste u narodu(ka šta je slučaj kod nas jer VZ zakon datira iz 1280.)
Glas H nije korišćen od strane većine Srba prije ere masovnijeg školovanja u 20-om vjeku dok su Srbi bili pretežno ruralni narod.

Pa jel imate di zapisano ka mi u Vinodolskom Zakonu ili se to "zna" kako i inače ide kod vas?
U srpskim srednjevjekovnim poveljama postoji glas H, znači da smo ga koristili u srednjem vjeku. Počeli smo ga gubiti u osmanskom periodu i gotovo potpuno izgubili u narodnim govorima. Ali smo ga vratili u novije doba putem masovnijeg školovanja.

U zapadnoj Hercegovini se nikad nije govorila čakavica. Na onoj karti dijalekata iz predturskog doba koju su radili hrvatski lingvisti granica čakavice i štokavice je ucrtana oko Sinja, čakavica ne kači ni komad zapadne Hercegovine.
Eto vidiš da čak i po kartama na koje se ti pozivaš nisu svi Hrvati bili čakavci u srednjem vjeku nego je bilo i štokavaca Hrvata.

U zapadnoj Hercegovini se nikad nije govorila čakavica. Na onoj karti dijalekata iz predturskog doba koju su radili hrvatski lingvisti granica čakavice i štokavice je ucrtana oko Sinja, čakavica ne kači ni komad zapadne Hercegovine.
Na toj karti stoji da su zapadna Srbija, istočna Bosna, istočna Hercegovina, Crna Gora bile istočno-štokavske odnosno jekavsko-štokavske. To znači da nije točna tvoja tvrdnja da je zapadna Srbija bila ikavsko-štokavska.

На Ластову и по Истри је још било тада и остало народа који је причао чакавски, у другој половини тог века се и то штокавизирало или ти србизирало кроз отварање школа када је Вуков српски језик ушао у школски систем.
Nije Vukov srpski ušao u školski sistem kod nas jer mi smo i prije Vuka dok se on još nije ni rodio koristili štokavicu. Razni naši fratri iz Dalmacije, Dubrovnika, Bosne i Hercegovine kao na primjer Filip Grabovac, Andrija Kačić Miošić, Toma Babić, Petar Knežević, Ivan Filipović Grčić, Lovro Šitović, Nikola Lašvanin, Augustin Vlastelinović, Ivan Tomko Mrnavić, Ivan Ančić, Bernandin Pavlović, Dominik Zlatarić, Mavro Vetranović, Nikola Nalješković, Hanibal Lucić su pisali svoje knjige štokavicom i nazivali svoj jezik i narod hrvatskim imenom u 18. vijeku, 17. vijeku, 16. vijeku.

Nije Vukov srpski ušao u školski sistem kod nas jer mi smo i prije Vuka dok se on još nije ni rodio koristili štokavicu. Razni naši fratri iz Dalmacije, Dubrovnika, Bosne i Hercegovine kao na primjer Filip Grabovac, Andrija Kačić Miošić, Toma Babić, Petar Knežević, Ivan Filipović Grčić, Lovro Šitović, Nikola Lašvanin, Augustin Vlastelinović, Ivan Tomko Mrnavić, Ivan Ančić, Bernandin Pavlović, Dominik Zlatarić, Mavro Vetranović, Nikola Nalješković, Hanibal Lucić su pisali svoje knjige štokavicom i nazivali svoj jezik i narod hrvatskim imenom u 18. vijeku, 17. vijeku, 16. vijeku.
Ако похрватиш све те поменуте и оно што су писали онда јесте.
Рано је то још за српски језик код Хрвата.

Mi ikavicu imamo zapisanu u 13.st., a u vas su uvik neke pretpostvake i zna se(adeze).
Ima tragova ikavice u srcu Šumadije iz 14-og vjeka. Ako je u zapadnoj Srbiji i Šumadiji nekad bilo ikavice a biće da jeste, ta ikavica nije imala nikakve veze s vama. Ona je tamo nastala nezavisno od ikavice u Dalmaciji, zapadnoj Hercegovini itd. Da ti dočaram plastično. Ikavica je kao krila. Golub i bumbar oba imaju krila, ali njihova krila su različitog porijekla. Tako je isto da ikavicom širom slovenskog svjeta. Ukrajinski ikavizam nema nikakve veze sa vašim, kao što nije ima ni nekadašnji šumadijski/zapadnosrbijanski ikavizam.

Ima tragova ikavice u srcu Šumadije iz 14-og vjeka. Ako je u zapadnoj Srbiji i Šumadiji nekad bilo ikavice a biće da jeste, ta ikavica nije imala nikakve veze s vama. Ona je tamo nastala nezavisno od ikavice u Dalmaciji, zapadnoj Hercegovini itd. Da ti dočaram plastično. Ikavica je kao krila. Golub i bumbar oba imaju krila, ali njihova krilima su različitog porijekla. Tako je isto da ikavicom širom slovenskog svjeta. Ukrajinski ikavizam nema nikakve veze sa vašim, kao što nije ima ni nekadašnji šumadijski/zapadnosrbijanski ikavizam.
Ima tragova srpskih imena u ukrajini, hrvatskih imena u srbiji...pa ne znaci nista jer su iznimke
Moze bit grupica ljudi, moze bit slucajnost ko sto danas govorite nisam sto je ikavski...

Pokazuje da su Šopi starosjedioci, a većina ostalih Torlaka doseljenici s juga iz Makedonije.
Slično bi onda išlo i za južne enklave na Kosovu?

Čim unosiš slavu, onda pokazuješ da nije bitan samo lingvistički kriterij.

I torlaci nisu štokavci.
Isto kao ni Makedonci, ili stanovnici Sof
615739_mapa_ff.jpg
ije...

Koji su dokazi da je scakavstina srpski?
Koji je dokaz da su ti katolici bili srbi?
Каква шћакавштина, у Дубровнику се говорио штокавски и то ијекавски источнохерцеговачки.
Зато што говоре језиком којим говори и цела околина Дубровника српским.

Каква шћакавштина, у Дубровнику се говорио штокавски и то ијекавски источнохерцеговачки.
Зато што говоре језиком којим говори и цела околина Дубровника српским.
Jekavski? Prolitje,svitlo,zvizda,prid,ovdi,gdi,cvitju,
Ki-cakavski tj-cakavski travam-cakavski lokativ
Screenshot_20251006-213206_Word.jpg

Ima tragova ikavice u srcu Šumadije iz 14-og vjeka. Ako je u zapadnoj Srbiji i Šumadiji nekad bilo ikavice a biće da jeste, ta ikavica nije imala nikakve veze s vama. Ona je tamo nastala nezavisno od ikavice u Dalmaciji, zapadnoj Hercegovini itd. Da ti dočaram plastično. Ikavica je kao krila. Golub i bumbar oba imaju krila, ali njihova krila su različitog porijekla. Tako je isto da ikavicom širom slovenskog svjeta. Ukrajinski ikavizam nema nikakve veze sa vašim, kao što nije ima ni nekadašnji šumadijski/zapadnosrbijanski ikavizam.
Zašto onda mi nismo mogli razvit štokavicu neovisno o vama? :np:

Back