Srednjovekovna Hrvatska

Dzon Fajn kaze da je prepisivac Dukljaninov tekst prepravljao tako sto je originalno slovenske vladare nazivao hrvatskim. Takodje, izmisljao je nepostojece hrvatske vladare....

1715587814229.png

Istini za volju Radojcic je istrazivao poreklo Hrvata detaljno, napisao nekoliko naucnih radova na tu temu, medjutim nije imao taj pritisak da čačka po istoriji EU/NATO velesilne države. Fajn ga citira i prihvata takvo mišljenje jer on potiče iz države koja je veća sile od Hrvatske.

Ali šta ćemo mi danas da radimo, ko će se kod nas pozabaviti kradljivcima srpske istorije :roll:

Dzon Fajn kaze da je prepisivac Dukljaninov tekst prepravljao tako sto je originalno slovenske vladare nazivao hrvatskim. Takodje, izmisljao je nepostojece hrvatske vladare....

Pogledajte prilog 1546881

Istini za volju Radojcic je istrazivao poreklo Hrvata detaljno, napisao nekoliko naucnih radova na tu temu, medjutim nije imao taj pritisak da čačka po istoriji EU/NATO velesilne države. Fajn ga citira i prihvata takvo mišljenje jer on potiče iz države koja je veća sile od Hrvatske.

Ali šta ćemo mi danas da radimo, ko će se kod nas pozabaviti kradljivcima srpske istorije :roll:

Niko nije spomenuo kontroverznog Dukljanina; ni Gord ni ja.

Pogledajte prilog 1546881

Inače, ovo je jako zanimljivo da ti kontinuirano na svakoj temi izmišljaš listom sve šta je Ivan Lučić radio i stalno ga pljuješ, a to što je on upravo postavio temelje istoriografskog tumačenja, pa tako i da hrvatska redakcija Popa Dukljanina predstavlja kasniju preradu koja ne vredi ni pišljiva boba, kontinuirano ignorišeš.

Inače, nije tačno da je nauka dokazala dotično, već se samo uzima kao prirodna pretpostavka. Niko nije specifično i temeljno dokazao je li hrvatska ili latinska verzija starija. Štaviše, u zadnje vreme sejavlja celi niz istraživača koji listom tvrde da je tzv. Hrvatska kronika upravo starija od latinske redakcije koja bi upravo prilagođavanjem hrvatske trebalo da je nastala (Tibor Živković, Solanž Bižan, Stefan Trajković Filipović, Predrag Komatina).

Takodje, izmisljao je nepostojece hrvatske vladare....

Ovde si pogrešno preveo sa engleskog jezika Fajnove reči. Pročitaj još jednom.

Ne piše nigde da je izmišljao nepostojeće vladare.

Hrvatska verzija sadrži jedan deo na kraju kojeg nema u latinskoj; genealogiju do Zvonimira. Fajn piše da je autor hrvatske redakcije ubacio hrvatske vladare u tekst, a ne da je izmišljao. Po Dukljaninu je Zvonimir čak i sin Petra Krešimira. Autor je hteo da napravi celinu do Zvonimira, to je Fajn kazao.

uglavnom skupljao falsifikate i to sve štampao.

To si napisao već 10 puta. Ni jedan jedini put nisi naveo popis tih silnih falsifikata, bez obzira na to koliko god puta bio upitan.

Je li to taktika, šta, ako nešto dovoljno puta budeš pomenuo, neko će ti poverovati?

Po kritičkom pristupu podsećaš na Lučića, podosta.

Najiskrenije hvala! Mislim, to je prilično ozbiljan kompliment, i znatno veći nego što se i ti svestan. :heart:

Ni jedan jedini put nisi naveo popis tih silnih falsifikata
Pogledaj sadržaj svake njegove knjige :D

Lik objavi more falsifikata, i svi znaju da je rec o falsifikatima i onda kao dokaz njegove vrhunske kritike tu i tamo ostavi mogucnost da je negde rec o falsifikatu.

A onda gomila idiota koristi te navodne falsifikte da bi pisali hrvatsku istoriju, jer nemaju iz čega da je pišu osim iz Luciceve zbirke. Toliko vam je jaka drzavna istorija.

Pogledaj sadržaj svake njegove knjige :D

Lik objavi more falsifikata, i svi znaju da je rec o falsifikatima i onda kao dokaz njegove vrhunske kritike tu i tamo ostavi mogucnost da je negde rec o falsifikatu.

A onda gomila idiota koristi te navodne falsifikte da bi pisali hrvatsku istoriju, jer nemaju iz čega da je pišu osim iz Luciceve zbirke. Toliko vam je jaka drzavna istorija.

Je li možeš da izlistaš to more?

1.______
2.______
3.______
4.______
5.______

Pošto nažalost treba radi nekog stalno ponavljati stvari dok se ne nauče, evo još jednog izvora iz sredine XIII stoleća:

Qualiter Hungari ceperunt dominium Dalmatie et Chroatie
Eo namque tempore rex Suinimirus mortis debitum soluit nullumque sue posteritatis heredem reliquit. Sic ergo tota regalis sanguinis deficiente prosapia, non fuit ulterius, qui in regno Chroatorum rite succedere debuisset.

Cepit itaque inter omnes regni proceres magna discordia suboriri. Et cum diuisim modo hic modo ille regnandi ambitione sibi terre dominium uendicaret, innumerabiles rapine, predationes, cedes et omnium facinorum seminaria emerserunt. Alter enim alterum insequi, inuadere, trucidare cotidie non cessabat.

Verum his temporibus extitit quidam ex magnatibus Sclauonie, qui, cum a suis esset contribulibus multis lacessitus iniuriis multisque dampnis attritus, non sperans se posse aliter tantis resistere malis, in Hungariam profectus est. Tunc ad regem Vladisclauum ingressus, eum alloqui cepit, persuadens ei, ut ad capiendum Chroatie regnum et suo dominatui subiugandum exiret dans ei plenam fiduciam id facile posse complere, cum regnum illud uacuum et sine tutela regalis prouidentie remansisse.

His ergo Vladisclauus rex inductus consiliis absque mora coadunato exercitu copioso uenit et occupauit totam terram a Drauo fluuio usque ad Alpes que dicuntur ferree nullo obice resistente. Post hec transiuit Alpes et cepit impugnare munitiones et castra multaque prelia comittere cum gentibus Chroatie. Sed cum alter alteri non ferret auxilium essentque diuisi ab inuicem, facilem uictoriam rex potuit optinere. Nec tamen usque ad maritimas regiones peruenit, sed audiens, quod quedam gens sui regni fines intrauerat, in Hungariam repedauit. Fuit autem rex iste non solum armis strenuus, sed relligione et sanctitate insignis.

Kako su Ugri zavladali Dalmacijom i Hrvatskom

U to je doba preminuo kralj Zvonimir ne ostavivši svoga potomka kao nasljednika. Budući da se ugasio sav rod kraljevske krvi, u Hrvatskom kraljevstvu nije više bilo nikoga tko bi po nasljednom pravu trebao preuzeti prijestolje.
Pohod kralja Ladislava 1091g, bitka na Gvozdu i smrt dalmatskog kralja Petra. Ladislav obustavlja pohod zbog upada Kumana u Ugarsku, kasnije će posao završiti Koloman.
Kralj Bodin-Petar nestaje iz izvora tačno oko 1091g i nasledjuje ga Vukan.
:ok:

Pohod kralja Ladislava 1091g, bitka na Gvozdu i smrt dalmatskog kralja Petra. Ladislav obustavlja pohod zbog upada Kumana u Ugarsku, kasnije će posao završiti Koloman.
Kralj Bodin-Petar nestaje iz izvora tačno oko 1091g i nasledjuje ga Vukan.
:ok:

Vrlo interesantno, s obzirom da je Bodin doživeo Prvi krstaški rat i čak i ugostio krstaše 1097. godine.

Drugim rečima — jok.

Dakle nema izvora za Bodina iz 1097 i opet si slagao. Dobro, da dodam u i ovu laz na spisak, zajedno sa ostalima.

Rekao bih dobar pokušaj, ali nije, tako da ne mogu. :lol:

Čak i da si zaboravio da si uslovljen odgovaranjem na 40 pitanja da bih ja tebi odgovorio na i jedno jedino, pa i da si zaboravio (a što evidentno jesi) da smo već diskutovali o ovome i da si i ti sam pričao o krstašima na Bodinovom dvoru, trebalo bi pored toga da znaš da mi ne pada mi na kraj pameti neke najelementarnije stvari da objašnjavam. Bukvalno imaš Gugl; ovo je potforum istorija, očekuje se da se pripremiš makar u najosnovnijim okvirima, umesto da postavljaš konstantno glupa pitanja na koje možeš sam dati odgovor za manje od 5 sekundi ako nisi baš toliko lenj i bez praktično trunke inicijative.

Крај првог пасуса..
Pogledajte prilog 1547800
Dobri moj Gorde, mnogo puta smo prosli ovaj izvor, on je mnogo bitan zato sto dokazuje da nema Hrvatske jer krstasi prolaze kroz zemlju jednog kralja od Istre do Draca, godine 1097.
E sad dalje, ako Uzelac, Cirkovic i ostala vesela ekipa napisu da je rec o Bodinu, to ne mora da bude istina jer papir trpi sve. Rajmond kaze da je dosao kod kralja Slovena, ne navodeci ime, a mi iz ostalih izvora, prvenstveno Komnine znamo da je vladar Dalmacije od 1091g pa nadalje, Vukan, nasledivsi Bodina cija je sudbina ostala nepoznata.
A ja ti kazem da je Bodin poginuo sprecavajuci ugarski upad 1091. Ugari su se povukli zbog napada Kumana, Vukan je preuzeo vlast i vladao do sledeceg napada Ugara pod Kolomanom.

O tom napadu Ugara pod Kolomanom sam pisao ranije, on jetada dosao do Draca i presao u Italiju, ali tada jos nisam kapirao da je Bodin poginuo ranije boreci se protiv Ladislava. Jbg sta da radim, mnogo nam je lose skolstvo pa moram sam da se obrazujem.

Dobri moj Gorde, mnogo puta smo prosli ovaj izvor, on je mnogo bitan zato sto dokazuje da nema Hrvatske jer krstasi prolaze kroz zemlju jednog kralja od Istre do Draca, godine 1097.
E sad dalje, ako Uzelac, Cirkovic i ostala vesela ekipa napisu da je rec o Bodinu, to ne mora da bude istina jer papir trpi sve. Rajmond kaze da je dosao kod kralja Slovena, ne navodeci ime, a mi iz ostalih izvora, prvenstveno Komnine znamo da je vladar Dalmacije od 1091g pa nadalje, Vukan, nasledivsi Bodina cija je sudbina ostala nepoznata.
A ja ti kazem da je Bodin poginuo sprecavajuci ugarski upad 1091. Ugari su se povukli zbog napada Kumana, Vukan je preuzeo vlast i vladao do sledeceg napada Ugara pod Kolomanom.

O tom napadu Ugara pod Kolomanom sam pisao ranije, on jetada dosao do Draca i presao u Italiju, ali tada jos nisam kapirao da je Bodin poginuo ranije boreci se protiv Ladislava. Jbg sta da radim, mnogo nam je lose skolstvo pa moram sam da se obrazujem.

Kako ti tačno prevodiš reč Bodinus? :lol:

Back