NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Код Логотета се дефинитивно помињу само Хрвати и остали и на словенском примерку који прати најпоузданије редакције Логотета.I ovo smo sve prošli. Postavio sam sve šta piše Simeon Logotet kada si prvi put otvorio ovo pitanje, u originalu i prevodu.
Pogledajte prilog 1538739
Izvori se razlikuju. Najčešće se nabrajaju Hrvati. U nekim izvorima se nabrajaju i drugi narodi, Mađari i Srbi.
τὰ γοῦν πέριξ ἔθνη, Τοῦρκοι, Σέρβοι, Χρωβάτοι, καὶ οἱ λοιποί, τὴν τοῦ Συμεὼν ἀναμαθόντες τελευτὴν ἐκστρατεύειν κατὰ Βουλγάρων ἐβουλεύοντοKada su obližnji narodi, Turci, Srbi, Hrvati i ostali, saznali za Simeonovu smrt, odmah su napravili planove da krenu u pohod protiv Bugara
U istom deliću Skilica je Hrvatima i Mađarima dodao još i Srbe. Ovo baš nikada nisi obrazložio, već se samo praviš, kada o ovome pričamo, kao da Skilica ne postoji.![]()
Међутим поменуо си у ДАИ сеобу жупана на превару чини ми се после напада Захарије по сећању.
Тада доводе Бугари Часлава и Захарија бежи.
Међутим кључни део је баш да следећи напад са запада су извели Срби вероватно са Хрватима јер владара нема наводно дослуху са краљицом Зое.
Тада описује моменат да је у Србији остало 20 људи да тај део војске који се одвојио од главнине упућене на Цариград бива поражен од Хрвата?!
Међутим он напомиње да се највећи део Срба који је у Бугарској и Цариграду налази ипак у Хрватској.
То сам питање поставио давно јер је тај напад одвио без архонта Срба и који није напоменут овде је очигледно била здружена акција са Хрватима које највероватније предводи Томислав.