Ако баш прочиташ те изворе пипа Хонијата и тд долази до једног симпатичног дела када Манојло Комнен поражава Хуне(Угре) кад их неки мештани позивају у Далмацију.
Они изко ментаришу исто тако парафразирам "Ми знамо Далмација хајде покажите нам неку другу Далмацију коју не знамо"?
Онда следи опис града Сплита у којем је био Комнен као и опис Диоклецијанове палате и тд....
Врло романтичан опис Сплита и Салоне и утисак самог Манојла Комнена.
Дакле сасвим сигурно су знали за Сплит и Салону сад што политички нису признавали тај део као главни већ према својим упориштима то је већ нешто друго.
Далмати су Срби чак и Босанци су босански Далмати под Баном Борићем.
Отишао сам даље Хрватско име почиње да се појављује у ово време 11. век као нешто што Ромеји зову Срби који се још Хрватима зову и обрнуто.
Врло јасно да из перцепције писаца који су чак познавали владалачке династије и писали о Србима појаву хрватског имена перципирају као нешто блиско Србима по језики , војно , опреми и свему како су ихперципирали.
Постоји минимална могућност да је Бодина као бугарски краљ Петар 2 после смрти Звонимира овладао номинално Далмацијом можда јер је једина власт коју крстсши познају логичније да би се братимили са неком браћим Хрватима краљевима и кнезовима а не краљем Словена у Скадру.
Да је то постојало икако свакако после Бодинове смрти сигурно не.
Све ово је конструкт 19. века и касније где сви покушавамо да перципирамо овдашње нације у ондашње појмове народа.
Онда се негде искључују Хрвати ови Србе муслимани и једне и друге попут мени лично цењеног Муамера Зукорлића који одаје велику истину да у ДАИ не постоје ни Србија ни Хрватска само Босна!
Елем Хрватска није никад имала облик самосталности Србије нити је могла обновити ту државу мачем.
Али су рано стекли своју племићку елиту која је била напредна и конкурентна тада политичком западу.
Имала је идеју о својој државности и обнови умели су саставити смицалице и документе како би себи обезбедили повластице и права иако су можда измишљени.
Свакако је постојала државотворна идеја код Хрвата који су се развијали уз политички запад и у тој држави СХС-Југославији Хрвати су били далеко напреднији политички од Срба.Ми нисмо умели уопште да се одупремо њиховој политици.
Оно што је Беч некако држао под контролом Београд су разјебали политички за 20-ак година.
Дакле учи макар ако хоћеш и од својих политичких непријатеља.
Хрвати су много више ценили своју слободу и ссмосталност од Срба и тако је и данас.