Srednjovekovna Hrvatska

Identičnu situaciju imamo u prvoj četvrtini 10.veka, kada dalmatinskom obalom, sa sedištem u Stonu, vlada Mihajlo Višević, dok Hrvatskom i gle čuda Dalmacijom vlada Tomislav.

Opet, o Tomislavu ne postoji nikakav istorijski izvor, do jednog papinskog pisma, kao i čuvene Historije Salonitane iz 1666 godiene, dok na drugoj strani, o Mihajlu postoji pregršt istorijskih izvora. Mihajla izvori nazivaju Duksom, Reksom, vladarem rimskih gradova na dalmatinskoj obali itd....

Nagradno pitanje, ko je ovde izmišljena ličnost?

PS: dozvoljena je upotreba naučnog aparata i kritičke oštrice za rešavanje problema.
Šta misliš da je cilj tih stvarnih ili hipotetičkih krivotvorenja oko Hrvata/Hrvatske? I da li misliš da iza toga stoji (samo) Vatikan?

Ploča sa likom vladara iz crkve u Splitu i freska vladara iz crkve u Stonu. Obe su datirane u drugu polovinu 11.veka. Osoba iz Stona je kralj Mihajlo, dok za osobu iz Splita postoje mišljenja da se radi o kralju Zvonimiru. Ajde da vidimo

SPLIT (Zvonimir?) STON (Mihajlo)

1659713840209.png
1659713800163.png

Ma meni baš liče kraljevi Zvonimir i Mihajlo. Slične kape nose. I stoluju blizu jedan drugome . Ma istorija je čudo....

Ploča sa likom vladara iz crkve u Splitu i freska vladara iz crkve u Stonu. Obe su datirane u drugu polovinu 11.veka. Osoba iz Stona je kralj Mihajlo, dok za osobu iz Splita postoje mišljenja da se radi o kralju Zvonimiru. Ajde da vidimo

SPLIT (Zvonimir?) STON (Mihajlo)

Pogledajte prilog 1200411Pogledajte prilog 1200410

Ma meni baš liče kraljevi Zvonimir i Mihajlo. Slične kape nose. I stoluju blizu jedan drugome . Ma istorija je čudo....
Ja ću onako laički da pokušam nešto da napišem....
Slika levo: Ispod je neki podanik koji radi veliku metaniju (poklonjenje) vladaru. Moje mišljenje ~ verovatno neko ko je car, sad dal istočni ili zapadni...
Druga slika: vladar sa veoma raskošnom, bogatom krunom koji prinosi crkvu Bogu (svoju zadužbinu). Veoma čest prikaz na kasnijim freskama srpskih vladara. Svakako neko ko sebe smatra samodršcem.

Šta misliš da je cilj tih stvarnih ili hipotetičkih krivotvorenja oko Hrvata/Hrvatske? I da li misliš da iza toga stoji (samo) Vatikan?
Otkud znam, tek sam počeo da istražujem. Ne znam za motive, gledam isključivo činjenice.
Taj narativ oko hrvatske države počinje negde krajem 16.veka, tada nastaje hrvatska srednjevekovna država.

U vremenu koje prethodi Hrvati su bili stanovnici Hrvatske i sa Bosancima, Rašanima, Dalmatincima i ostalima su činili jedinstvenu ilirsku naciju u etničkom i političkom smislu.

Ja ću onako laički da pokušam nešto da napišem....
Slika levo: Ispod je neki podanik koji radi veliku metaniju (poklonjenje) vladaru. Moje mišljenje ~ verovatno neko ko je car, sad dal istočni ili zapadni...
Druga slika: vladar sa veoma raskošnom, bogatom krunom koji prinosi crkvu Bogu (svoju zadužbinu). Veoma čest prikaz na kasnijim freskama srpskih vladara. Svakako neko ko sebe smatra samodršcem.
Ja kao laik vidim da imaju apsolutno identične krune sa po tri krsta identičnio raspoređena na svakoj.....i vidim da stoluju na udaljenosti od 100 km jedan od drugoga. A znam da se samo jedan pominje u istorijskim izvorima.

Ja kao laik vidim da imaju apsolutno identične kape sa po tri krsta identičnio raspoređena na svakoj.....i vidim da stoluju na udaljenosti od 100 km jedan od drugoga. A znam da se samo jedan pominje u istorijskim izvorima.
Pazi, figura na slici levo... ne mora da znači da stoluje na toj teritoriji ali je svakao ta teritorija pod njegovom vrhovnom vlašću.
Slika desno: vladar jasno prinosi crkvu i na toj teritoriji vlada. To je za njega centar.

Otkud znam, tek sam počeo da istražujem. Ne znam za motive, gledam isključivo činjenice.
Taj narativ oko hrvatske države počinje negde krajem 16.veka, tada nastaje hrvatska srednjevekovna država.

U vremenu koje prethodi Hrvati su bili stanovnici Hrvatske i sa Bosancima, Rašanima, Dalmatincima i ostalima su činili jedinstvenu ilirsku naciju u etničkom i političkom smislu.
Ovo ti možda može biti od pomoći u istraživanju, a vezano je za slike koje si postavio (ukoliko želiš da istražuješ a ja sam shvatio da želiš). Velike metanije, to je meni poznato, rade se pred vizantijskim carevima i Karlom Velikim (moguće i ispred njegovih naslednika). Možda ti može biti od pomoći da istražiš da li se rade prema vladaraima uopšte, tako bi mogao doći do identiteta osobe prikazane na slici levo.

Dobro, pazi, mislim da svakako ima muljanja, ali ne treba u tome ići iz krajnosti u krajnost.

Cela je istorija prepuna muljanja.

Ali samo pogledaj šta taj čovek zapravo uopšte i piše; supertajna evropska koalicija za izmišljanje Hrvata početkom XVII veka. Protestanti i rimokatolici sklopili u podrumu Vatikana tajno dogovor da suspenduju ratne aktivnosti samo kako bi za'ebali istoriju Srba i izmislili Hrvate. Protestanti falsifikuju DAI samo radi Hrvata, zato tada nastaje ova slika u Vatikanu; Hrvatska hronika tj. redakcija Letopisa Popa Dukljanina koju je oko 1500. godine pronašao Dmine Papalić je isto falsifikovana, iako je pronađena vek ranije. Onda Splitska hronika Tome Arhiđakona je isto falsifikat iz istog veka o zapravo svi su izvori falsifikati; Romanovi se priključuju supertajnoj prohrvatskoj koaliciji pa falsifikuju sve starorusken letopise (tzv. Nestorov letopis) i u njih ubacuju Hrvate, pa onda je neko i Mavra Orbinija falsifikovao, a kako stvari stoje i Skazanije o pismeneh Konstantina Filozofa i većinu hronika i generalno pisanih izvora, pa još i poslao nekoga da prokopa krajeve nekadašnje Hrvatske koji se nalaze pod vlašću Turaka Osmanlija (!!!), krene da urezuje sva ta imena i natpise i onda ih ponovo zatrpava i to tako efikasno da će bukvalno vekovima kasnije biti otkriveno, a sve se još drži u savršenoj tajnosti da ne ostaju bukvalno ni tragovi te supertajne međunarodne operacije u kojoj učestvuju protestanti, Rimokatolička crkva, Pravoslavna crkva i mnogi muslimani.

Samp kada poslušaš sve to i kažeš naglas, čuješ koliko samo umobolno zvuči. Ne možeš a da se ne zapitaš koliki je IQ osobe koja može da tako nešto smisli. :lol:

Poslednja izmena:
Dobro. Ali kako tu da uklopimo Srbiju? Da li su Srbi dobili onda ime po Srbiji, ili je Srbija dobila ime po Srbima?
gledamo samo činjenice, u periodu od 2-7 veka srpsko ime je zabeleženo otprilke ovako, hronološki:
  • Kavkaz
  • Panonija
  • Karpati
  • Nemačka
  • Grčka
  • Mala Azija
  • Dalmacija

Potpuno je isključeno da se radilo o seobama. Apsolutno. Selio se naziv, ime. Mnoga plemena su želela da nose to ime. I za ovo što tvrdim postoji istorijski izvor, samo on se odnosi sa Suebe, gde autor kaže da to ime žele da nose i prisvoje i mnoga druga od Sueba udaljena plemena. Ta rasuta plemena su verovatno nosila svest o nekom dalekom zajedničkom poreklu, te su prisvajala srpsko ime.
Tako da naziv Srbija se ustalio za teritoriju prema imenu naroda, ali specifično za teritoriju na kojoj je počela obnova otadžbine nakon njene propasti i padanja u kandže Ugara i Grka.
Desilo se da je obnova počela na teritoriji Raške, te otuda ta podvala da je isključivo Raška=Srbija.

Cela je istorija prepuna muljanja.

Ali samo pogledaj šta taj čovek zapravo uopšte i piše; supertajna evropska koalicija za izmišljanje Hrvata početkom XVII veka. Protestanti i rimokatolici sklopili u podrumu Vatikana tajno dogovor da suspenduju ratne aktivnosti samo kako bi za'ebali istoriju Srba i izmislili Hrvate. Protestanti falsifikuju DAI samo radi Hrvata, zato tada nastaje ova slika u Vatikanu; Hrvatska hronika tj. redakcija Letopisa Popa Dukljanina koju je oko 1500. godine pronašao Dmine Papalić je isto falsifikovana, iako je pronađena vek ranije. Onda Splitska hronika Tome Arhiđakona je isto falsifikat iz istog veka o zapravo svi su izvori falsifikati; Romanovi se priključuju supertajnoj prohrvatskoj koaliciji pa falsifikuju sve starorusken letopise (tzv. Nestorov letopis) i u njih ubacuju Hrvate, pa onda je neko i Mavra Orbinija falsifikovao, a kako stvari stoje i Skazanije o pismeneh Konstantina Filozofa i većinu hronika i generalno pisanih izvora, pa još i poslao nekoga da prokopa krajeve nekadašnje Hrvatske koji se nalaze pod vlašću Turaka Osmanlija (!!!), krene da urezuje sva ta imena i natpise i onda ih ponovo zatrpava i to tako efikasno da će bukvalno vekovima kasnije biti otkriveno, a sve se još drži u savršenoj tajnosti da ne ostaju bukvalno ni tragovi te supertajne međunarodne operacije u kojoj učestvuju protestanti, Rimokatolička crkva, Pravoslavna crkva i mnogi muslimani.

Samp kada poslušaš sve to i kažeš naglas, čuješ koliko samo umobolno zvuči. Ne možeš a da se ne zapitaš koliki je IQ osobe koja može da tako nešto smisli.
Misliš na @Kole11 ili na Deretića?
U svakom slučaju ja to malo drugačije posmatram, a napisaću ukratko.... Smatram da ako neko ima pokušaja da reši stotine istorijskih enigmi, ukoliko 99 budu apsolutne gluposti a samo jedna bude na dobrom tragu, mislim da je to ozbiljan pomak. Ja tako gledam na te stvari. I sam, privatno, kada se nečim bavim napravim omašku, a onda uradim autorecenziju i ono... sam sebi kažem šta ti mlatiš. Šta je u tome najvažnije ~ biti iskren prema sebi.

gledamo samo činjenice, u periodu od 2-7 veka srpsko ime je zabeleženo otprilke ovako, hronološki:
  • Kavkaz
  • Panonija
  • Karpati
  • Nemačka
  • Grčka
  • Mala Azija
  • Dalmacija

Potpuno je isključeno da se radilo o seobama. Apsolutno. Selio se naziv, ime. Mnoga plemena su želela da nose to ime. I za ovo što tvrdim postoji istorijski izvor, samo on se odnosi sa Suebe, gde autor kaže da to ime žele da nose i prisvoje i mnoga druga od Sueba udaljena plemena. Ta rasuta plemena su verovatno nosila svest o nekom dalekom zajedničkom poreklu, te su prisvajala srpsko ime.
Tako da naziv Srbija se ustalio za teritoriju prema imenu naroda, ali specifično za teritoriju na kojoj je počela obnova otadžbine nakon njene propasti i padanja u kandže Ugara i Grka.
Desilo se da je obnova počela na teritoriji Raške, te otuda ta podvala da je isključivo Raška=Srbija.
Dobro, ali šta ćemo onda sa jezikom kojim govorimo? Na kojim prostorima se on govorio od 2 do 7 veka? Šta za Suebe, to te nisam shvatio?

ovo je samo jedan kompletni popis, koji se ne bavi valorizacijom pojedinačnih stavki...

Materijalni ostaci:
* Natpis Mislava iz prve polovine IX st. sa ograde Begovače u Biljanima Donjim
* Natpis iz Pridrage za koji se spekuliše da je Mislavov (ca. 835-845)
* Natpis kneza Trpimira (845-864) iz Rižinice kod Solina
* Natpis kneza Branimira (879-892) iz 888. godine iz Muća Gornjeg
* Branimirov natpis iz Nina
* Branimirov natpis iz Ždrapnja kod Skradina (ovde nastavak)
* Branimirov natpis iz Šopota kod Benkovca
* Branimirov natpis iz lokaliteta Otres-Lukačuš kod Bribira (ovde fotografija)
* Branimirov natpis sa Crkve Sv. Martina u Lepurima kod Benkovca
* Natpis sa Višeslavove krstionice
* Natpis kneza Muncimira (892-910) iz Crkvine s Biskupije kod Knina iz 895. godine
* Natpis kneza Stjepana Držislava s kraja X st. iz Katpula kod Knina
* Nadgrobni natpis Jelene Slavne (976)
* Natpis kraljice Domaslave
* Baščanska ploča

Pisani izvori:
* Anali iz Lorša
* Trpimirova darovnica
* ovde papinska pisma
** odlomak pisma pape Jovana VIII (872-882) iz 872/3. godine Domagoju (864-876)
** fragmenat pisma istog pape istom vladaru iz 874/5. godine
** pismo istog pape Zdeslavu (878/9) iz 879. godine
** prvo njegova pismo Branimiru (879-892)
** drugo njegova pismo Branimiru (879-892)
** pismo pape Jovana X (914-928) Tomislavu (910-928)
* Zaključci splitskog sabora iz 925. g.
* Muncimirova darovnica
* Čedadski jevanđelistar
* Gotšalkov traktat (846-848)
* Spis o narodima cara Konstantina VII Porfirogenita
*Venecijanska hronika Ivana Đakona s početka XI stoleća
* Darovnica Radovana Krševanu iz 1070. g.
* potvrda gornje darovnice za Suhovar
* Povelja Petra Krešimira o području Rapske biskupije iz 1071. g.
* darovnica Paške opštine
* Zvonimirova darovnica za Pusticu u Lažanima (1076)
* Zvonimirova zavjernica papi Grguru VII
* potvrda Stjepana II za pomenutu Pusticu (1089)
* Korčulanski kodeks (između ostalog, sadrži zakletvu Petra Krešimira papi Aleksandru II)
* Supetarski kartular
* Historia Salonitana
* Barski rodoslov

Ima ih još, pre svega mislim na izvore koji se tiču Petra Krešimira i Dmitra Zvonimira...ovo je ono čega sam se setio ovako, iz glave, obuhvatajući najpoznatije.

Drugi deo:
https://www.youtube.com/watch?v=aQJ2TuE-49c&ab_channel=KCNS
Srednjevekovna Austrija, Mađarska i Italija? Ok.

Pitaš ozbiljno?
Verovatno su i Lužički Srbi dobili ime zato što se oblast u kojoj žive zove Srbija?
Pa to je podmetačina izneta u DAI, 1611. godine, da su se Srbi na Balkan doselili iz severne Srbije. To je u svesti svakoga od nas, sa tom podvalom smo zadojeni i odrasli i nije se lako rešiti toga na mentalnom nivou. Ja sam uspeo jer sam krenuo da čitam, ali mnogi pošteni ljudi to još uvek ne mogu.

Iako je i u tom delu laž očigledna, jer se prvo tvrdi da su se Srbi doselili iz zemlje Srbije a odmah potom da su dobili naziv Srbi zato što su bili rimski robovi. Znači veze niđe.

Back