Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.023
Imaš li objašnjenje zašto do ovoga još nije došlo?
Bože, kakvo pitanje.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imaš li objašnjenje zašto do ovoga još nije došlo?
Ма, то није ствар новца, нису то не знам какве паре и за наш стандард. Ако ми верујеш када би знао да ће да ми дају приступ тамо, за пар година бих сам скупио и обајавио би све што нађем за џабе.Ma jasno. Ali nije da se tu radi o milijunima jbt. Pa valjda bi se svaki povjesničar tukao za takvu priliku, realno. Valjda vlada ima svakome barem za tri parizera dnevno
Ма, то није ствар новца, нису то не знам какве паре и за наш стандард. Ако ми верујеш када би знао да ће да ми дају приступ тамо, за пар година бих сам скупио и обајавио би све што нађем за џабе.
Проблем је што то никога не интересује.
Bože, kakvo pitanje.![]()
Ма немој да ме зезаш, два месеца у Риму, смештај и клопа колико може да кошта!?A i ne bih se složio baš sa tobom sa nije stvar novca. Video sam koliko je smeštaj u Rimu, i to još relativno blizu Vatikana. I cene hrane. To je ozbiljan poduhvat koji zahteva i dosta vremena. Dakle, treba sve to obezbediti pre svega, unapred.
Што по мени аутоматски значи да га не интересује.Zapravo interesuje mnoge, ali u najčešćem slučaju kada nešto nekog interesuje, on to hoće da neko drugi uradi, a ne on.
Ма, то није ствар новца, нису то не знам какве паре и за наш стандард. Ако ми верујеш када би знао да ће да ми дају приступ тамо, за пар година бих сам скупио и обајавио би све што нађем за џабе.
Проблем је што то никога не интересује.
Па морамо да будемо свесни да ако нешто стварно хоћемо онда то за нас мора да буде друга половина 19-ог века, а таквих људи сигурно има.Ovo nije druga polovina XIX veka kada istoričar zapravo sve što radi radi iz hobija
Проблем је што је овај Свет отишао у аут и што сви нешто глуме, и глуме животе које живе, е то је проблем с људима данас. И што је најгоре то није само код нас, у том случају би имао неке наде.Vjerujem ti, zašto ne. Ne kužim argumentaciju kolege Q. i gdje je točno problem? Ponavljam, valjda bi se svaki povjesničar tukao za takvu priliku. Smještaj i hrana za nekoliko ljudi...za ajde reći ćemo.. godinu dana. Nisu to Bog zna kakve pare. Garantiram ti da bi se skupilo dovoljno love i putem neke kampanje za prikupljanje novca. Tako da bi mafijašku vladu jedino "koštao" papir i poštanska marka za službeni zahtjev.
Браво, то је то, 4 или 6 вентилатора то бих могао и ја да им купим али би ме било срамота то да објавим.Terate me da zažem sad malo u politiku, ali mislim da je dosta bilo.
Izguglajte ministarku Micu Zavetnicu koja poklanja 6 ventilatora. Eto, neka bude barem to.
Ma jasno, kad vlast mora po svaku cenu da ugura Rio Tinto da eksploatiše litijum jer će inače bankrotirati, tek tu nema ništa od novca za slanje nekih likova koji će nešto da brljaju po vatikanskim arhivama a od koje režim neće imati nikakve koristi za sebe.Terate me da zažem sad malo u politiku, ali mislim da je dosta bilo.
Izguglajte ministarku Micu Zavetnicu koja poklanja 6 ventilatora. Eto, neka bude barem to.
Велики Комнини из Трапезунта званично су се одрекли својих права и претензија на ромејски царски престо тек споразумом о браку Јована II Великог Комнина са ћерком Михаила VIII Палеолога. међутим, већ у време Савиних припрема за пут било је јасно да су владари Трапезунта избачени из сваке озбиљне приче око обнове Ромејског царства.@Statler and Waldorf ispravi me ukoliko grešim, ali (trapezuntski) car Aleksije I Veliki Komnin se u periodu 1219-1221 odrekao svoje pune imperijalne ambicije, preuzeo titulu samodršca Istoka (ili tako nešto?) i de jure prihvatio latinskog cara?
Time trapezuntski car nikako nije mogao biti potencijalna adresa, umesto nikejskog?
све области западно од Софије простор су тзв. Бугарске архиепископије, која је као привремено решење (а испоставило се да је трајно стање) стављена под врховну управу Цара Ромеја.Mислим да има на Охридским повељама 1. и 2. не знам сад на памет али ушле су и неки делови Срема.Пронаћићу и поставићу тачно.
Велики Комнини из Трапезунта званично су се одрекли својих права и претензија на ромејски царски престо тек споразумом о браку Јована II Великог Комнина са ћерком Михаила VIII Палеолога. међутим, већ у време Савиних припрема за пут било је јасно да су владари Трапезунта избачени из сваке озбиљне приче око обнове Ромејског царства.
1282. кад је Јован II отпутовао у Цариград ради венчања, мада су ти преговори трајали неко време и пре самог пута. Јованови наследници су само Цареви Истока (Анатолије).Kad je bio taj sporazum?
1282. кад је Јован II отпутовао у Цариград ради венчања, мада су ти преговори трајали неко време и пре самог пута. Јованови наследници су само Цареви Истока (Анатолије).
мада треба узети у обзир и то што је један од браће Великих Комнина оснивача Трапезунтског царства, Давид, прихватио врховништво латинских господара.
пре Савиног пута, браћа Велики Комнини (Алексије I и Давид) већ су били озбиљно потиснути са стратешких прилаза Цариграду и избачени из даље игре око обнове ромејског царског наслеђа. а Давид, који је управљао областима Пафлагоније и одатле угрожавао поседе Теодора Ласкариса у Витинији, признао је власт Хенрика I Фландријског и постао његов вазал и поданик. то је свакако умањило престиж потомака Комнина и нанело огромну штету њиховом угледу у грчком свету.Pa to je nebitno za kontekst 1219-1221.
пре Савиног пута, браћа Велики Комнини (Алексије I и Давид) већ су били озбиљно потиснути са стратешких прилаза Цариграду и избачени из даље игре око обнове ромејског царског наслеђа. а Давид, који је управљао областима Пафлагоније и одатле угрожавао поседе Теодора Ласкариса у Витинији, признао је власт Хенрика I Фландријског и постао његов вазал и поданик. то је свакако умањило престиж потомака Комнина и нанело огромну штету њиховом угледу у грчком свету.
мислим да није. Алексије је своју пажњу углавном усмеравао на Понт и његове важне луке, док се Давид бавио западним областима ближим Цариграду и тако дошао у непосредан сукоб са Теодором Ласкарисом.A je li Aleksije I tada priznavao latinskog cara?
мислим да није. Алексије је своју пажњу углавном усмеравао на Понт и његове важне луке, док се Давид бавио западним областима ближим Цариграду и тако дошао у непосредан сукоб са Теодором Ласкарисом.
као и спор између двојице папа. легитиман је онај који се одржи. Никејци су се одржали и успели у својим намерама. Трапезунт није, као ни Солун.To onda moramo tretirati kao spor između dva cara.
као и спор између двојице папа. легитиман је онај који се одржи. Никејци су се одржали и успели у својим намерама. Трапезунт није, као ни Солун.
слажем се. с тим што су Никејци тад већ несумњиво деловали као (нај)озбиљнији претенденти на ромејско царско наслеђе.Solun tada nije figurisao; to je nebitno.
Znam da su se Nikejci održali, ali ovde pitanje koje postavljam jeste specifično o stanju u vreme te ključne faze, 1218-1221. Treba imati i tadašnju situaciju na umu.
Ako postoji neki spor između dva cara, onda je otvoreno pitanje koji je legitimna adresa.