- Poruka
- 7.830
Претпостављам да питаш за овај део о краљевима заштитницима и краљевима годподарима.нисам те добро разумео.
Уптаво читам једну , мислим да је докторска дисертацина из 2017 године и баш о времену Инокентија и Хонорија, углавном је базирано на краљевине Арагона, Наваре, Сицилије, Енглеске али и острва Ман.
Суптина би била да су постојали краљеви који нису плаћали никакав порез у новцу папи, њихови архиепископи су иммали право крунисања наредног краља без учешћа легата, па она која су плаћала порез у новцу и сваки наредни краљ би морао да добије папску потврду преко легата, односно све наново. Има још пар комбинација, и могло је доћи до промена у статусима неке краљевине забисно од прилика.
Једна врста би били ти краљеви господари који би били оно класика како ми обично мислимо, апсолутно независни, а други би , ти заштитници, били у суштини постављени од стране папе уз плаћање пореза у новцу, и није им било загарантовано да их синови, чак ни било ко из породице наследити, нити су наследници могли бити самостално крунисани.
Морам још мало да погледам па за сада узми с резервом, да поједина краљевства нису имала ни ранг архиепископије, а нека, ка Угарско, две.
Та Угарска верзија је била намењена од папе Србији после Вукановог доласка у Рас али је одуговлачена од Емерика и никада се није десила. Дакле, у српској опцији би то била барска и највјероватније рашка; на крају свега се нешто слично и десило само је једна била православна а друга католичка.
Надам се да сам успео донекле да појасним. Уколико желиш могу ти послати и ту дисертацију.