- Poruka
- 13.833
Granice su (stare), realno, u svijetu i kod nas, priznate-ove:
Godina 950.
Godina 950.

Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Već si naznačio obrise vašeg sledećeg mita: Srbi ikavci to jest Srbi čakavci. Zatim sledi Srbi kajkavci. Kad završite sa ovim prostorima onda na kraju šlag: i Rusi su u stvari Srbi jer Rusi govore štokavski.
Mislio sam da Vuka Karadžića niko ne može da nadmaši!
Ima toga dosta... npr Crnogorci (bilo koje vjere) iz Podgorice i okoline ne kazu "nedao bog" nego "nida bog" a nastavci "isa, dosa, stiga......." su sasvim dio naseg govora oduvijek, ja npr nikad nebih rekAO nego bih REKAuvijek AO SE ZAVRSAVA SAMO SA A
Sad sam naša malo vremena, čvrsnice, da ti odgovorim na ovu tvoju debilnu provokaciju, usput se dotičući samo ove teme, iako bi ti najradije odgovorio na pdf politika.cilo vrime je tu al je srbi pisu i oni koji misle da su srbi
ma ti si neki presvuceni![]()
Granice su (stare), realno, u svijetu i kod nas, priznate-ove:
Godina 950.
![]()
Sad sam naša malo vremena, čvrsnice, da ti odgovorim na ovu tvoju debilnu provokaciju, usput se dotičući samo ove teme, iako bi ti najradije odgovorio na pdf politika.
Na ovom forumu sam točno 22 dana i u toliko dana sam sakupio od njih (Srba) toliko uvreda u stilu: ustaša, usraša, genocidni katolik, bolesnik, poziva da će nam krvlju sve naplatit, traženja da im dam broj mobitela da mi "menjaju lični opis" i sl., a nijednu nisam prijavio jer me upravo zabavlja to kako oni izgube kontrolu nad sobom kad ih se pogodi. A u svakoj temi smo im nadmoćni.
Al zato si me ti ovim postom iživcirao do daske, jer upravo pisanje mnogih hrvatskih forumaša me i potaklo da se ovdje registriram.
Pogledaj samo svoj nastup u ovoj temi.
Srbi su ovu temu počeli sa kilometarskim litanijama o Srbima muslimanima, Onda ih je naprije načeo Urvan Hroboatos sa kupreškom ikavicom. Potom se jedan od njih izgubio proglašavajući riječ "nisam" ikavicom. Javio se Crnogorac sa primjerom ikavice podgoričkih muslimana, a ja sam njegovu izjavu proširio na Crnogorce općenito. A Crnogorac mi to potvrđuje, daje primjer Crnogoraca u Albaniji koji nisu bili izloženi srbizaciji i još u slijedećoj izjavi samo šta mi nije nacrtao granice Crvene Hrvatske.
Imamo opet dobijenu situaciju, a onda se javljaš ti i počinješ filozofirati i razvodnjavati sa pričom o ikavici u centralnoj Srbiji i na kraju ideš u offtopic, mene proglašavaš Srbinom, posrbicom ili ne znam šta več.
Molin te ka Boga, ne pomaži nam više, bar ne u temama u kojima sam se ja uključio u namjeri da im miniram.
Pogledaj malo kako im je završila tema o ustaškim zločinima, razbijenim autobusima, kako je skrenula ona susjedna tema o Hrvatima nakon šta smo ih pozvali na Stradun. Tamo se onaj Mrkalj, nakon također kilometarskih postova, počeo izvlačiti da nije "još vreme", nastavio sa navodno srpskim prezimenima i opet dobio po repu sa onom ISTINITOM pričom o tenku. Na kraju je počeo kukati kako treba "redefinisati" srpsku
historiografiju, a njegovi sunarodnjaci su ga na kraju proglasili Tuđmanovcem.
A sad bre, ne smaraj više.
jesi ti procitao moje postove o ikavici,o cemu pricas
tek si dosao na forum,a neda mi se s tobom prepirat sada.pola njih (srba) ima hrvatske korijene i ovdje se radi o povijesnim debatama,tako da nekakve izjave tipa "ikavica je hrvatska" (iako znamo da jeste) nije ni blizu dovoljna da potvrdi tu cinjenicu.
opet ponavljam jesi ti citao ista od mojih izjava na ovu temu?
razvodnjavam sa nekom pricom o ikavici u centralnoj srbiji??
koliko dobro poznajes povijest pa mislis da bi neku temu mogao minirati???
i za kraj,radi se o tvojoj ekavici.niko lud osim jednog idiota varazdinca "kyo" ne pise na ekavici.njemu je ekavica svakako standardna.pa se ti pojavis kao neki splicanin i pocnes na ekavici pisat,aloooo
tek si dosao da branis hrvatske inrerese,prelistaj malo sta je se desavalo prije
Руси не говоре штокавски јер је штокавица дијалект/језик западног Балкана, а не било који словенски језик који користи речцу "што". По тој "логици", говори Пирота и Лесковца не би спадали у штокавске говоре (пошто користе речце "кво" и "кое"), већ би спадали у "квокавски" и "коекавски", респективно.
На послетку, браћа Руси и не кажу "што", већ "что", по којој би накарадној логици требало да спадају у "чтокавце". Подсећам, подела на штокавицу, кајкавицу и штакавицу постоји једино у оквиру некадашњег стандарда српскохрватског језика. Било који други словенски језик осим некадашњег "српскохрватског" који би такође користио речце што, кај или ча, не би спадао ни у једну од те три групе.
Житељи руралних области говоре на разне неправилне начине и на различит начин упрошћавају стандардне форме. На пример, стандардна форма "рекао" се по крајњим западним крајевима упропашћује (да не кажем, посељачује) на река', а по источним и северним на рек'о. Има ту и комичних момената, на пример када човек који се тек окупао (прао се), за себе каже да је "прасе".
Има и по Херцеговини сличних икавизама. На пример, уместо "сједи", каже се "сиди"; уместо "бјежи" "бижи", уместо "дјед", "дид" и слично. По Војводини се каже и "сикира" уместо "секира", "видио" уместо "видео" и сл. Мада онај пример са "нида Бог" није икавица, већ различита конструкција, то јест употреба речце "ни" уместо речце "не", као што негацију са "ни" уместо "не" имамо у: никако, ништа, нити, нитков, никад, ничије, ниједан, нигде. Ту чак при негацији са "не" добијамо речи поптуно суптротног значења: некако, нешто, некад, нечије, негде.
Skrenuli ste s teme.!
Tema je Srbi Muslimani!![]()
Pa skrenulo se sa teme odavno . No posto vidim da se ovde kace karte ( ogromne .) ,
Evo nemacke karte iz 900 godine
![]()
Pa skrenulo se sa teme odavno . No posto vidim da se ovde kace karte ( ogromne .) ,
Evo nemacke karte iz 900 godine
![]()
To nije njemačka karta iz 900, nego o 900. Autentične karte su ove, npr.
Karta Ilirika- Banska Hrvatska, Dalmacija, Bosna i Slavonija, Amsterdam 1669.
![]()
Daj malo vecu rezoluciju, nista ne vidim
pod to selo na zapadu srbije vjerujem da podrazumjevas na dio izmedju loznice i sapca .svojim dolaskom nisu skroz izgubili ikavicu,kao ni prezimena,a sve upucuje da su dosli iz sinjskog kraja,okolica splita,hrvati da nemoze veci i za njih tvrdit da su nekakvi srbi ikavci je ravno nuli. (doduse sada su srbi).
srba ikavaca imas nesto i u sjeverozapadnoj bosni.jedini prezivili cetnicka klanja jer su se pisali ko srbi,ostali koji se nisu pisali ko srbi,nisu vise medju nama.
ikavica u vojvodini je dobro evidentirana,mislim na migracije,sto daje veoma malo prostora za srpsku mitologiju,pa je srbi toliko i ne iskoristavaju.
ikavica u centralnoj srbiji isto ima hrvatske korijene (sto je vjerovatno rak rana za srpsku mitologiju.srpski autori pokusavaju prikazati da je ona nastala tamo samoinicijativno).turci povlace stanovnistvo iz okupiranih hrvatskih krajeva i sele ih u tada pustu sumadiju.isto i po prezimenima uocljivo.
ako ista ima veze sa hrvatima,njega karakterizira,kao i njegovu zemlju.onda je to ikavica.svi koji tvrde suprotno ili lazu sami sebe ili nikad nisu bili u kontaktu sa hrvatima.
Kao jasan jezični trag najvećeg prostranstva srednjovjekovnoga hrvatskog kraljevstva, raznoliki ikavski (ili bar poluikavski) govori su sve do danas više-manje mozaično rašireni od Trsta pa do Subotice i Prokletija: veći dio Istre, istočnog Kvarnera, Like, Bela Krajina, dio Žumberka, zapadnog Zagorja (Sutla), veći dio Dalmacije, zapadne Hercegovine, Završja/Tropolja, srednje i zapadne Bosne, južne i istočne Slavonije, na sjeveru Bačke (među Hrvatima Bunjevcima),u podunavlju Bačke Hrvati Šokci, dijelom na sjeveru Crne Gore te na područjima tzv. Turske Hrvatske (Cazinska Krajina i Bosanska Krajina), a ikavski govori zastupljeni su i među hrvatskim iseljenicima u prekomorskim zemljama. Najveća cjelovita prostranstva dominantnih hrvatskih ikavaca pružaju se na jugozapadu od Savudrije pa sve do Neretve i na sjeveroistoku od Gradiške pa do Subotice, također ikavica je dominantna od Cazinske krajine preko Banjalučke regije sve do srednje Bosne (rijeka Bosna).
4) kod Srba- koji je to oblik jezika koji je autentično srpski, a nije vukovski ? Koj isu auktori pisali njime ? Kada ?
A Crnogorac mi to potvrđuje, daje primjer Crnogoraca u Albaniji koji nisu bili izloženi srbizaciji i još u slijedećoj izjavi samo šta mi nije nacrtao granice Crvene Hrvatske.
Potom se jedan od njih izgubio proglašavajući riječ "nisam" ikavicom.
Ima li ih?
Ja znam jedino za Smaja Sabotica iz Bijelog Polja![]()
Za pocetak procitaj prvih par stranica Putopisa Jeroteja Racanina:
![]()
![]()
![]()
![]()
Nema to nikakve veze sa srpskom mitologijom, niti sa Hrvatima. To je banatski govor.![]()
4) kod Srba- koji je to oblik jezika koji je autentično srpski, a nije vukovski?