SRBI MUSLIMANI !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
srbijauvremecarakrepimitb6.jpg

srbijauvremekraljabodinbw1.jpg

E neznam sto da vam kazem :mrgreen: ovo nije moj fah.

Znam samo da sam bio zapanjen slicnoscu govora i sastavljanja rijeci i recenica izmedju dalmatinaca, i starijeg Crnogorskog stanovnistva sa podrucje glavnog grada crne gore(Podgorice) i sire okoline, Skadra i podrucja oko Skadra,
Neka povezanost ima pa da me yebes, al ne znam kako, al nisu to cista posla.... :mrgreen:
Ne bih se zacudio da je to nekad bio isti narod :mrgreen:

taj govor netriba da te buni,ni tebe ni nikojeg drugog insana.

dokaz prisutnosti hrvata na tim krajevima,jedino se jos uocava na jezicnoj razini.hrvatska do draca dugog vika bila nije,ali se kako si i sam reka,isti jezik nastavia da prica

Za pocetak procitaj prvih par stranica Putopisa Jeroteja Racanina:

004unw.jpg

Ne da mi se detaljno, no ovaj primjer Račaninova jezika daje smjerokaz
kamo bi se kretao srpski jezik da nije bilo vukovačke intervencije:

* to je narodni jezik, ne slavenosrpski

*u njem se čuva jat (latinično ě, ne da mi se uvaljivati ćirilske grafeme). Tako bijaše u ruskom i ostalim ćirilskim slavenskim jezicima do 20. st.

*čuvaju se funkcionalni oblici kao ie, iu, latinično ...

*sličan je ruskom (i njekim hrvatskim narječjima u nepostojanju stanovitih tipova
jotacije): pojdosmo (j kao u ruskom, ćirilsko i s kvačicom), dočetci- ago (svetago, ne svetoga), ....No to nije puno

*ima oblike kao guščeri, ščeta (šteta), člověk,

*ima /ć/ i /đ/, i dobro ustrojen grafemski sustav. Višak je, mislim, debeli jer- no to je sitnica.

* veća je zamjerka stara poraba ot za /od/, oblici kao krvoprolitie (no to je rješivo),a nema ruskih oblika tečet, padet, ...ima izgovorne gen.pl Turaka (ne Turak ili Turec'), Pravopis je miješano fonemski-morfonemski (iskopan, Srbskij),...

Generalno:

* srpski narodni jezik uz manji oblik rusizama i cksl. Koji se mogu ili izbaciti, ili
inkorporirati. Staroštokavski u dijelu zbog nepostojanja jotacije (cvetje, ..), no jedini
jači problem bi bilo izbacivanje debeloga jera i jerija (y, byl u ruskom). Ostalo je narodni jezik na razini ruskoga onoga doba, i uz malo dotjerivanja mogao je biti polifunkcionalan
več 1810-1820.

Osim jata, višci su debeli jer i jeri. Možda još nješto, no općenito je OK. Usporediti s
ruskim:
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_alphabet

E neznam sto da vam kazem :mrgreen: ovo nije moj fah.

Znam samo da sam bio zapanjen slicnoscu govora i sastavljanja rijeci i recenica izmedju dalmatinaca, i starijeg Crnogorskog stanovnistva sa podrucje glavnog grada crne gore(Podgorice) i sire okoline, Skadra i podrucja oko Skadra,
Neka povezanost ima pa da me yebes, al ne znam kako, al nisu to cista posla.... :mrgreen:
Ne bih se zacudio da je to nekad bio isti narod :mrgreen:

Ovisi od toga što podrazumijevaš po riječi "narod".

jesi ti procitao moje postove o ikavici,o cemu pricas :dontunderstand:

tek si dosao na forum,a neda mi se s tobom prepirat sada.pola njih (srba) ima hrvatske korijene i ovdje se radi o povijesnim debatama,tako da nekakve izjave tipa "ikavica je hrvatska" (iako znamo da jeste) nije ni blizu dovoljna da potvrdi tu cinjenicu.

opet ponavljam jesi ti citao ista od mojih izjava na ovu temu?

razvodnjavam sa nekom pricom o ikavici u centralnoj srbiji??

koliko dobro poznajes povijest pa mislis da bi neku temu mogao minirati???

i za kraj,radi se o tvojoj ekavici.niko lud osim jednog idiota varazdinca "kyo" ne pise na ekavici.njemu je ekavica svakako standardna.pa se ti pojavis kao neki splicanin i pocnes na ekavici pisat,aloooo

tek si dosao da branis hrvatske inrerese,prelistaj malo sta je se desavalo prije

Dobro čvrsnice,
Prvo, ja nisam povjesničar i ne pada mi na pamet izučavati povijest da bi se raspravljao sa Srbima jer jednostavno nije moguće iznijeti toliko argumenata koliko ih Srbi mogu izmisliti. Izmišljaju ih već stoljećima i jednostavno su u tome nenadmašni.
Stoga moraš dopustiti da se na ovom forumu pojavi i Hrvat koji nije "doktor povijesti", ali koji lako može uočiti nelogičnosti u njihovim postovima i to iskoristiti, ako za ništa drugo, onda za to da im se podsmjehne. Ako si naletio na bilo koji moj post na drugim temama, onda si mogao vidjeti da nijedan nije duži od dvi-tri rečenice i da su mnoge takve teme nakon par takvih "uboda" vrlo brzo išle u lock. Pa zar nije jednostavnije npr. pozvati ih na Stradun nego natezati se sa nekakvim argumentima, koji čak i kad bi bili do riječi točni, nemaju nikakvu vrijednost osim da izazovu mržnju nas prema njima i njih prema nama. A nama odgovara mir jer sve što smo propustili realizirati u ranijim razdobljima, sada možemo riješiti mirnim putem i to na njihov račun. Mislim da kod ovih naših Hrvata na forumu prevladava obranaški stav koji je u konačnici kontraproduktivan jer mislim da treba pokazati nadmoć, a koje se oni i te kako boje, ne toliko na papiru koliko na terenu..
Cijelo srpstvo je u raspadu na svim frontovima (na hrvatskom, na albanskom, na crnogorskom, a neće dugo pa će i na bosanskom) i prema njima treba imati napadački stav čak i onda kad oni potežu teme o ustaškim zločinima i nekim drugim stvarima gdje bi čak i mogli naći nekakvih argumenata, a kamoli ne na ovakvim debilnim temama kao što je "Srbi muslimani".

Drugo, moje forsiranje srpske ekavice uz istovremeno potpuno ignoriranje ćirilice i svakoga koji bilo šta na njoj napiše na ovom forumu također predstavlja jednu vrstu zajebancije na njihov račun, a napisa sam ti ko mi je dao ideju za to. Za onog "kyo" nemam pojma je li Hrvat ili nije, ali ako jest, možda je i on odlučio biti u nećemu svojstven, pa makar i u idiotizmu, a ti nemaš razloga da ga vrijeđaš zbog toga.

Treće, ne treba biti puno ni pametan za shvatiti da je ikavski govor isključivo hrvatski, jer sam upoznao svaki dio lijepe naše i njena rasprostranjenost (sadašnja i u prošlosti) se, osim u kajkavskom dijelu, potpuno poklapa sa povijesnim granicama lijepe naše, a osim nas Hrvata niko drugi je ni ne govori u slavenskom svijetu uopće osim, čini mi se, malog dijela zapadne Ukrajine. Tvoje spominjanje ikavice navodno u centralnoj Srbiji je dovoljan razlog da ostatak tog tvog posta nisam ni pročitao jer si tim dijelom izašao izvan granica našeg interesa. A ikavica je bitna i za ovu temu jer mnogi muslimanski, i prije toga bosanski, izvori (a donedavno i govor većine bosanskih muslimana), su na ikavici.

Eto, dopusti da nisam toliko pametan i načitan kao ti, ali ovdje želim braniti ono što mislim da su hrvatski interesi, odnosno pokazati kako mislim da se Hrvati trebaju postavljati prema Srbima pa makar ovdje bio i usamljen.

То да ниси паметан и начитан се види не мораш да понављаш више пута да би то схватили.
А што се СРПСТВА тиче а видим да се тога бојиш чим га толико помињеш имаћеш прилике да га видиш ускоро чим се однос снага у свету мало пољуља.
:bye:

Dobro čvrsnice,
Prvo, ja nisam povjesničar i ne pada mi na pamet izučavati povijest da bi se raspravljao sa Srbima jer jednostavno nije moguće iznijeti toliko argumenata koliko ih Srbi mogu izmisliti. Izmišljaju ih već stoljećima i jednostavno su u tome nenadmašni.
Stoga moraš dopustiti da se na ovom forumu pojavi i Hrvat koji nije "doktor povijesti", ali koji lako može uočiti nelogičnosti u njihovim postovima i to iskoristiti, ako za ništa drugo, onda za to da im se podsmjehne. Ako si naletio na bilo koji moj post na drugim temama, onda si mogao vidjeti da nijedan nije duži od dvi-tri rečenice i da su mnoge takve teme nakon par takvih "uboda" vrlo brzo išle u lock. Pa zar nije jednostavnije npr. pozvati ih na Stradun nego natezati se sa nekakvim argumentima, koji čak i kad bi bili do riječi točni, nemaju nikakvu vrijednost osim da izazovu mržnju nas prema njima i njih prema nama. A nama odgovara mir jer sve što smo propustili realizirati u ranijim razdobljima, sada možemo riješiti mirnim putem i to na njihov račun. Mislim da kod ovih naših Hrvata na forumu prevladava obranaški stav koji je u konačnici kontraproduktivan jer mislim da treba pokazati nadmoć, a koje se oni i te kako boje, ne toliko na papiru koliko na terenu..
Cijelo srpstvo je u raspadu na svim frontovima (na hrvatskom, na albanskom, na crnogorskom, a neće dugo pa će i na bosanskom) i prema njima treba imati napadački stav čak i onda kad oni potežu teme o ustaškim zločinima i nekim drugim stvarima gdje bi čak i mogli naći nekakvih argumenata, a kamoli ne na ovakvim debilnim temama kao što je "Srbi muslimani".

Drugo, moje forsiranje srpske ekavice uz istovremeno potpuno ignoriranje ćirilice i svakoga koji bilo šta na njoj napiše na ovom forumu također predstavlja jednu vrstu zajebancije na njihov račun, a napisa sam ti ko mi je dao ideju za to. Za onog "kyo" nemam pojma je li Hrvat ili nije, ali ako jest, možda je i on odlučio biti u nećemu svojstven, pa makar i u idiotizmu, a ti nemaš razloga da ga vrijeđaš zbog toga.

Treće, ne treba biti puno ni pametan za shvatiti da je ikavski govor isključivo hrvatski, jer sam upoznao svaki dio lijepe naše i njena rasprostranjenost (sadašnja i u prošlosti) se, osim u kajkavskom dijelu, potpuno poklapa sa povijesnim granicama lijepe naše, a osim nas Hrvata niko drugi je ni ne govori u slavenskom svijetu uopće osim, čini mi se, malog dijela zapadne Ukrajine. Tvoje spominjanje ikavice navodno u centralnoj Srbiji je dovoljan razlog da ostatak tog tvog posta nisam ni pročitao jer si tim dijelom izašao izvan granica našeg interesa. A ikavica je bitna i za ovu temu jer mnogi muslimanski, i prije toga bosanski, izvori (a donedavno i govor većine bosanskih muslimana), su na ikavici.

Eto, dopusti da nisam toliko pametan i načitan kao ti, ali ovdje želim braniti ono što mislim da su hrvatski interesi, odnosno pokazati kako mislim da se Hrvati trebaju postavljati prema Srbima pa makar ovdje bio i usamljen.

ne smatram sebe pametnim ili nacitanim,naprotiv

pretpostavit cu da si torcidas pa te necu kritizirat

ne radi se samo o povijesnim granicama kad je ikavica u pitanju,radi toga si i napisao glupost da je moje spominjanje ikavice u srbiji glupost.ocito ne poznajes o cemu se radi.procitaj moje textove do kraja

i malo boljim srpskim poznavateljima lingvistike na forumu je jasno o cemu se radi kad je ikavica u pitanju,samo naravno nikad neces dobiti potvrdan odgovor.

kyo je izrod,bez potrebnog objasnjavanja

budi pozdravljen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back