Srbi i Srbijanci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Зато што то ТИ не желиш, а представљаш да НИКО не жели. У Крушевцу цела спортска хала пева "Јелек, антерија и опанци, по том нек се знају Србијанци".

P.S. А имаш и ову песму:

"Србијанац, Србијанка, весеље је без престанка,
воле песму, коло воде, то су Срби, Срби роде."

Дакле, Срби из Мораве и Шумадије су СРбијанци и Србијанке.

:zcepanje:
Pa peva, jer je tekst pesme takav!
Shvati da to nije samo moja zelja, vec zelja vecine nas iz "uze Srbije" (kako vi to nazivate)!

Па ти си рекла да Србијанци нису Срби, ја кажем да јесу.

Jel se ti samo pravis lud ili...?
Svi smo mi Srbi, bilo da smo iz Sumadije, Pomoravlja, Bosne, Hrvatske, sa Kosmeta, iz Vojvodine, iz Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske... (ajd`sad i ovo shvati krivo)!
Nema Srbijanaca, ima samo Srba!

Poslednja izmena od moderatora:
Без обзира на добре намере људи који користе тај термин, као што видимо он у себи садржи сепаратистичке импликације који постепено утиче на подсвест људи, чак иако свесно нису сепаратисти.

То је само због тога што ниси у стању да разликујеш синониме... јeбига. А ја то не могу да ти објасним ако сам нећеш да схватиш, могу само да кажем "Океј, јесте, тако је", па да се окренем и наставим по старом јер знам да сам у праву. Зато и кажем да боље да престанемо око овога јер је очигледно да један другог никад нећемо убедити и да се никад нећемо сложити.

Исту такву грешку као и ти праве сада међу "бошњачком" мањином, јер не прихватају да у пасошу пише "српско држављанство". Нису људи у стању да "српски" значи и "од Срба" и "од Србије", да у једном контексту иста реч "српски" може да се односи на Србију, а у другом контексту на Србе. За њих је то само за Србе и не можеш их убедити да није тако, па да окренеш свет наглавачке. Једноставно не разумеју синониме, а један синоним (да се односи на Србе) им толико смета да неће ни да прихвате постојање овог другог. Тако теби тај сепаратизам код тих Чанкових идиота и осведочене намере комуниста да Војводину издвоје из састава Србије спречавају да схватиш да може да постоји и синоним за реч Србију и да се он не односи на државу.

Као што не примећујеш то што си цитирао, управо говори да Срби из Мораве и Шумадије термин "Србијанац" сматрају синонимом за Србе, не за свој крај.
Са друге стране тај термин сматрају увредљивим уколико служи за означавање њих као Срба из "Уже Србије".

Није тачно. Наведи ми где се реч СРбијанац наводи погрдно и која новина или телевизија је забранила ту реч као увредљиву и ко је иког тужио за употребу те речи? Није увредљива и то сад вас пар овде колективно измишљате. Ено ти 500 песама о томе, свашта.

У песми Србијанац НИЈЕ синоним за Србе, јеси ти уопште послушао песму? :dontunderstand: Шта сад, ако неко запева: "Ми смо Лале, ми смо Срби" или "Ми смо КРајишници, ми смо Срби" да то значи да су Лала и Крајишник синоними за Србе?

У песми није Србијанац = Србин, већ је Србијанац < Србин, дакле само део српског народа. Србијанци јесу Срби, али нису сви Срби Србијанци. Зашто у песми не пева да Срби имају и Тису, Дунав, Дрину? Видиш да пева о Србијанцима.

Jel se ti samo pravis lud ili...?
Svi smo mi Srbi, bilo da smo iz Sumadije, Pomoravlja, Bosne, Hrvatske, sa Kosmeta, iz Vojvodine, iz Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske... (ajd`sad i ovo shvati krivo)!

Ма да, нема ни Босанаца, Црногораца, Херцеговаца... то све лажу душмани.

Ко је овде рекао да Србијанци нису део српског народа? :dontunderstand: Јеси ти успела до сад да схватиш о чему се овде прича?

Nema Srbijanaca!

Нема, нема... :mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:
Ма да, нема ни Босанаца, Црногораца, Херцеговаца... то све лажу душмани.

Ко је овде рекао да Србијанци нису део српског народа? :dontunderstand: Јеси ти успела до сад да схватиш о чему се овде прича?

Нема, нема... :mrgreen:

Da li si ti uspeo da shvatis? Luctor ti je lepo i slikovito objasnio, jedino i da ti nacrta!
Kada sam ja rekla da ti tvoji legendarni "Srbijanci" nisu deo srpskog naroda?
Ja sam ti rekla da u "uzoj Srbiji" kako je vi zovete, NEMA SRBIJANACA, VEC SAMO SRBA!

Kada sam ja rekla da ti tvoji legendarni "Srbijanci" nisu deo srpskog naroda?

Па, ти их искључујеш! Не можеш да кажеш "Ја нисам Србин, ја сам човек!", једно укључује друго! :eek:

Ja sam ti rekla da u "uzoj Srbiji" kako je vi zovete, NEMA SRBIJANACA, VEC SAMO SRBA!

Ма да, само ови чобани, будале што снимају песме и каче на ју-тјуб... :roll: Њима педесеторици нећу да верујем, вероваћу теби једној...

Исту такву грешку као и ти праве сада међу "бошњачком" мањином, јер не прихватају да у пасошу пише "српско држављанство". Нису људи у стању да "српски" значи и "од Срба" и "од Србије", да у једном контексту иста реч "српски" може да се односи на Србију, а у другом контексту на Србе. За њих је то само за Србе и не можеш их убедити да није тако, па да окренеш свет наглавачке.

Са обзиром да постоји хрватско држављанство, и да има "бошњака" који имају хрватско, а не хрвацкијанско држављанство, зашто би протествовали само у српском случају, осом ако немају већ јасне сепаратистичке намере, које лажно маскирају цепидлачењем око имена.
Ако Србин из Хрватске има хрватско држављанство,како то да онда Србин из Србије има србијанско држављанство?

Тако теби тај сепаратизам код тих Чанкових идиота и осведочене намере комуниста да Војводину издвоје из састава Србије спречавају да схватиш да може да постоји и синоним за реч Србију и да се он не односи на државу.
Значи Србија и Србија нису иста ствар? :think:

Главни је проблем што је "Србија" држава Срба,као што је дефинисано уставом, не географски регион или територија.
Тврдња да постоји некаква "Србија" у држави Србији која је саставни део државе Србије противречи како са географијом, тако са здравим разумом.
Реч "Србија" који се не односи на државу управо је проистекао из те намере комуниста делећи републику Србију на две покрајине и "остатак" који не спада у покрајине, имплицирајући да је тај остатак уствари Србија,али не и покрајине, самим тим спречавајући идентификацију становника покрајине са Србијом.
Не треба чудити што баш унутар Србије не престају дезинтеграциони процеси.

Убачена је коска са тим "Србијанцима" и "Војвођанима" па једни друге прозивају на тој основи.

Није тачно. Наведи ми где се реч СРбијанац наводи погрдно и која новина или телевизија је забранила ту реч као увредљиву и ко је иког тужио за употребу те речи?
Пази и "Рац" није била увредљива за оне који су користили,али је Срби сматрали увредљивом.

Чивут је турска реч за Јеврејина и у контексту турског језика није увредљива.

Ово је замимљиво:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=37040

SRBIJANSKO OBEZGLAVLJIVANJE ELITA (ELITOCID) U BOSNI I HERCEGOVINI
Objavljeno: 18. March 2010. 15:03:37
U okviru nastavka istraživanja „Srbija i Republika Srpska udruženo protiv Bosne i Hercegovine“,

Akademik Ejup Ganić i 10,000 građana BiH taoci veliko-srpske genocidne politike
Али овде:

http://www.hic.hr/books/jugoistocna-europa/jurcevic.htm
Sva pregovaracka djelatnost hrvatskih vlasti ostajala je uzaludna, jer je velikosrbijanska politika vec toliko eskalirala u pripremanju oruzanog osvajanja ...

Код ових се такође меша "Српско" са "Србијанским".
Чак иако мисле на "Србијанско" као државу Србију, то онда укључује и покрајине садржане у држави Србији.
Кад сам раније на пдф.Политика водио расправу са Блајбингером, он ме је убеђивао да су "Србијанци" сви држављани државе Србије,док ме ти убеђујеш да су они људи из регије "Србија", јужно од Саве и Дунава.

У песми Србијанац НИЈЕ синоним за Србе, јеси ти уопште послушао песму? Шта сад, ако неко запева: "Ми смо Лале, ми смо Срби" или "Ми смо КРајишници, ми смо Срби" да то значи да су Лала и Крајишник синоними за Србе?

Ти њима намећеш сопствену дефиницију шта су они, као што мени неко намеће да сам Лала, иако нисам.Чак и у Срему сада неки реч "Лала" поистовећују са особом из покрајине, што је нетачно.
Ја сам ти пустио пак песму Изворинке Милошевић која је из "уже Србије", али није етничка Српкиња а у којој је јасно да је "Србијанац" етнички Србин (да барем појаснимо), која појашњава како се тај термин сматра у "ужој Србији" не како га ти сматраш или неко из покрајине.

Ако неко каже ми смо Србенде ми смо Срби, да ли то значи да је "Србенда" регионална ознака за Србина из неког краја?

Poslednja izmena:
Имаш користи, да докажеш да си у праву јер очигледно више пажње посвећујеш ономе што ће неко овде записати од стварног света и стварних људи за које тврдиш да не постоје.

Не вређам те. Ређам ти песму за песмом где тих твојих "99%" сви у глас певају "Ми смо Србијанци!" "Ми смо Србијанци!" а ти говориш да то не постоји.

Али само због риме! :hahaha:

U pravu sam, jer do sada ni jednog Srbina iz mog kraja nisam cula za sebe da kaze da je Srbijanac!
Novokomponovane pesme ti nisu neki dokaz,a ljudi pevaju jer je takav tekst!
S` kojim pravom ti imas da pricas o meni i vredjas me, da li ja pridajem znacaj vise ovde zapisanom, od stvarnog sveta i ljudi, kad me i ne poznajes?
Da li je to slucaj sa tobom kad tako vatreno polemises?
Smeta mi LAZ i NWPOSTOVANJE volje vecine, a to je da NE ZELIMO DA NAS NEKO NAZIVA SRBIJANCIMA, JER SMO SRBI! Sta ti je tesko da to prihvatis?
Zamolila bih te da ne odgovaras vise na moje komentare i da me vredjas u protivnom, bicu prinudjena da pocnem sa tako niskim udarcima, kao i ti i prijavim te!

Па, ти их искључујеш! Не можеш да кажеш "Ја нисам Србин, ја сам човек!", једно укључује друго! :eek:

Ма да, само ови чобани, будале што снимају песме и каче на ју-тјуб... :roll: Њима педесеторици нећу да верујем, вероваћу теби једној...

Koga ja iskljucijem? Jel ja pisem kineski ili srpski i jel ti uopste raumes!
Ponavljam ti zadnji put, a onda ignore!
U "Uzoj Srbiji" kako je ti nazivas NEMA SRBIJANACA, IMA SRBA! MI SMO SRBI KAO I SVI DRUGI SRBI, IZVAN MATICE SRBIJE!
Ajd` malo razmisli ko i kada je te pesme napisao?
Jos jednom ti savetujem, procitaj Luctorove postove!

Hajdemo da podignemo priču na malo viši nivo, bez provokacija, vredjanja i bezvrednog ćaskanja.

Ako je argumentacija iscrpena, onda neka tema ide polako naniže.

Predložio bih da se sa malo više pažnje pogledaju tekstovi stručnjaka koje je postavio kolega Mrkalj.

Са обзиром да постоји хрватско држављанство, и да има "бошњака" који имају хрватско, а не хрвацкијанско држављанство, зашто би протествовали само у српском случају, осом ако немају већ јасне сепаратистичке намере, које лажно маскирају цепидлачењем око имена.
Ако Србин из Хрватске има хрватско држављанство,како то да онда Србин из Србије има србијанско држављанство?

Не постоји србијанско држављанство, од државе Србије је придев српско. :neutral: Србијанска је регија.

Не контам зашто ме овако нешто питаш, надам се да ме ниси помешао са неким? :dontunderstand:

Значи Србија и Србија нису иста ствар? :think:

А вила и вила? Или град и град? :think:

Тврдња да постоји некаква "Србија" у држави Србији која је саставни део државе Србије противречи како са географијом, тако са здравим разумом.
Реч "Србија" који се не односи на државу управо је проистекао из те намере комуниста делећи републику Србију на две покрајине и "остатак" који не спада у покрајине, имплицирајући да је тај остатак уствари Србија,али не и покрајине, самим тим спречавајући идентификацију становника покрајине са Србијом.
Не треба чудити што баш унутар Србије не престају дезинтеграциони процеси.

Ма океј, луди смо сви који тако говоримо, а комунисти су времепловом ишли у прошлост пре 1945. и учили људе да исто тако ту реч користе.

Пази и "Рац" није била увредљива за оне који су користили,али је Срби сматрали увредљивом.

Чивут је турска реч за Јеврејина и у контексту турског језика није увредљива.

Океј, али ја те лепо питам да ми наведеш где се то реч Србијанац третира као увредљива, које увредљиве конотације има и да ли знаш да је неко неког тужио за употребу те речи?

И зашто се ти уопште штрецаш око тога и да ли исто тако сматраш да Босанци, Херцеговци или Славонци "не постоје"?

Ти њима намећеш сопствену дефиницију шта су они, као што мени неко намеће да сам Лала, иако нисам.Чак и у Срему сада неки реч "Лала" поистовећују са особом из покрајине, што је нетачно.
Ја сам ти пустио пак песму Изворинке Милошевић која је из "уже Србије", али није етничка Српкиња а у којој је јасно да је "Србијанац" етнички Србин (да барем појаснимо), која појашњава како се тај термин сматра у "ужој Србији" не како га ти сматраш или неко из покрајине.

Ако неко каже ми смо Србенде ми смо Срби, да ли то значи да је "Србенда" регионална ознака за Србина из неког краја?

Па на овој теми је још пре 100 година речено да је Србијанац Србин из цент. Србије, као што је Лала Србин из Баната, или као што је Славонац само Србин/Хрват из Славоније, али не и Мађар или НЕмац. А и Власи су свеједно досељеници из Румуније у Србију. И трећа генерација Херцеговаца у Војводини себе зове Херцеговцима, не дају да су Војвођани, шта онда ту испадне?

То за Србенде ти је без везе, јер не постоји регионално име Србенде, већ Србенда значи велики Србин, као кућерда, носурда, ручерда итд. За Србијанце сви већ 200 година знају и ко су и шта су, и они сами знају, а теби није доста што се ти правиш луд око тога, него хоћеш још и мене да слудиш. Ајд да сам само ја, али нормалан си човек, свестан си ваљда да ја нисам једини који овако говори, него да сам 1 од 1000, док ово што ти говориш и што, као, не знаш да постоји, свако у народу зна.

U pravu sam, jer do sada ni jednog Srbina iz mog kraja nisam cula za sebe da kaze da je Srbijanac!
Novokomponovane pesme ti nisu neki dokaz,a ljudi pevaju jer je takav tekst!
S` kojim pravom ti imas da pricas o meni i vredjas me, da li ja pridajem znacaj vise ovde zapisanom, od stvarnog sveta i ljudi, kad me i ne poznajes?
Da li je to slucaj sa tobom kad tako vatreno polemises?
Smeta mi LAZ i NWPOSTOVANJE volje vecine, a to je da NE ZELIMO DA NAS NEKO NAZIVA SRBIJANCIMA, JER SMO SRBI! Sta ti je tesko da to prihvatis?
Zamolila bih te da ne odgovaras vise na moje komentare i da me vredjas u protivnom, bicu prinudjena da pocnem sa tako niskim udarcima, kao i ti i prijavim te!

Ма који "ВИ"? Јој, јеси легенда... е, мене вређа ако ми се не обраћаш са "господару" и од сад ако ми се тако не обраћаш, пријавићу те. :lol:

Ја теби не говорим да си Србијанка, немаш за шта да ме пријавиш. Ја кажем да Срби ван централне Србије (Војвођани, Славонци, Босанци, Херцеговци, Црногорци, Далматинци итд.) Србе у централној Србији зову СРБИЈАНЦИМА. И читав ваш фолклор, ношњу, говор, обичаје итд. зову СРБИЈАНСКИМ. И показујем ти 1000 пута да људи из твог краја не само што себе тако зову, него и песме певају о томе!

Да ли си ти Србијанка или ниси, ја не знам. Можда си и Босанка или Херцеговка или Сремица, није то ни битно, то је твоја ствар и у то нико не дира. Ако ти смета да ти неко каже да си Србијанка, НИКО ТЕ НЕЋЕ ТАКО ЗВАТИ. Али ако си аутентична Српкиња из централне Србије, буди свесна да ће те описивати том речју.

И ПРЕСТАНИ ДА ТРЕТИРАШ РЕЧ СРБИЈАНАЦ КАО УВРЕДУ! То није увреда, то је регионално име! Нико, никад и нигде није рекао да је то увреда, људи се тим именом поносе!

Hajdemo da podignemo priču na malo viši nivo, bez provokacija, vredjanja i bezvrednog ćaskanja.

Ako je argumentacija iscrpena, onda neka tema ide polako naniže.

Predložio bih da se sa malo više pažnje pogledaju tekstovi stručnjaka koje je postavio kolega Mrkalj.

Ко је кога овде вређао? :dontunderstand:

Мене нико није увредио, са Луктором фино разговарам а и знам га са Политике јер смо истомишљеници, немој само мене да кажњаваш за ово што је Плави Анђелак прогласила реч Србијанац за увреду. Ја никог тако не ословљавам ако му смета, али нема право да говори у име свих и да проглашава за увреду нешто за шта нема ниједан пример да се ради о увреди, а ја имам 1000 примера да се ради о похвали и о нечему чиме се маса њених земљака поноси и радо говори. Свашта... Ни ја се не сматрам Војвођанином, али сам свестан да се то име односи на мене јер сам Србин из Војводине и свестан сам да сви Срби ван Војводине нас одавде зову тако и свестан сам да маса Срба одавде не дели моје мишљење и баш воли да се назива тако, па се не правим невешт и тврдим да нешто не постоји само зато што ми се не допада и што се ја лично не проналазим у томе. А име Србијанац је више од 100 година старије од имена Војвођанин, које је сковано тек недавно.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back