Srbi i Srbijanci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U "Uzoj Srbiji" kako je ti nazivas NEMA SRBIJANACA, IMA SRBA! MI SMO SRBI KAO I SVI DRUGI SRBI, IZVAN MATICE SRBIJE!

Ма ко је рекао ужа Србија???? :evil: Шта ми ту подмећеш? Ужа Србија је политички термин из СФРЈ, а не име за регију!! Ја сам за укидање аутономија, јеси ли ти свесна са киме се уопште расправљаш? :evil:

"Нема Србијанаца има Срба...." Ма ни у Крушевцу нема КРушевљана, има Срба. :hahaha:

Ajd` malo razmisli ko i kada je te pesme napisao?

Написали су их Србијанци који воле да се представљају као Србијанци и диче се тиме што су Србијанци. Као што има и Херцеговаца који се диче што су Херцеговци.

За које ти тврдиш да их ја измишљам. :neutral:

Ма ко је рекао ужа Србија???? :evil: Шта ми ту подмећеш? Ужа Србија је политички термин из СФРЈ, а не име за регију!! Ја сам за укидање аутономија, јеси ли ти свесна са киме се уопште расправљаш? :evil:

"Нема Србијанаца има Срба...." Ма ни у Крушевцу нема КРушевљана, има Срба. :hahaha:

Написали су их Србијанци који воле да се представљају као Србијанци и диче се тиме што су Србијанци. Као што има и Херцеговаца који се диче што су Херцеговци.

За које ти тврдиш да их ја измишљам. :neutral:

A one koje su starije od tih tvojih koje ti je Presretac izeneo, ko je napisao?
Zasto je Vojvoda Sindjelic srpski, a ne srbijanski sin?
Zasto sve moje reci okreces?
Ja ti kazem da smo mi u Pomoravlju i Sumadiji alergicni na to "Srbijanci", a ti pisi ovde referate i pravi me na glupacu koliko hoces!
Sam pises to sto pises, pa izvrces, ne znas kad si gladan.
Ne zelim vise da komentarisem tvoje postove, jer si ti pametan, a ja glupa i neobrazovana!

A one koje su starije od tih tvojih koje ti je Presretac izeneo, ko je napisao?
Zasto sve moje reci okreces?
Ja ti kazem da smo mi u Pomoravlju i Sumadiji alergicni na to "Srbijanci", a ti pisi ovde referate i pravi me na glupacu koliko hoces!
Sam pises to sto pises, pa izvrces, ne znas kad si gladan.
Ne zelim vise da komentarisem tvoje postove, jer si ti pametan, a ja glupa i neobrazovana!
Немој тако, можда човек има склоности ка новокомпонованој музици, а не према српским епским песмама. :mrgreen:

Original postavio Plavo Andjelce:
U "Uzoj Srbiji" kako je ti nazivas NEMA SRBIJANACA, IMA SRBA! MI SMO SRBI KAO I SVI DRUGI SRBI, IZVAN MATICE SRBIJE!
Kako ja gledam na ovu stvar, tu i nema neke dileme. Svoje krsno ime niste birali pri rođenju već vam ga je NEKO DRUGI nadenuo. Možda Vam se i ne dopada, ali se odazivate na njega. Čak iako se iz inata neodazivate jer želite da vas drugačije zovu, znate da se odnosi upravo na Vas. Znači, sebe nazivate onako kako smatrate ispravnim ali besmisleno je duriti se kada vas drugi naziva rečju koja ima potpuno isto značenje.
Kao kada bi ovde na forumu neki Englez, Nemac ili Holanđanin tražio od svih da ih nazivamo isključivo njihovim izvornim nazivima jer su naši nazivi za njih netačni i vredjaju ih.
Verujem da koristite Guglov pretraživač i tamo u izborniku languague stoji opcija SERBIAN. Jeli Vas to uvredilo i možda ste prešli na drugi, pretraživač?

Је л' има теоретске шансе да ти до краја ове теме укапираш да Србијанац није националан појам него регионалан и да су Србијанци српске националности?

А ја кажем да ти не верујем јер само на ју-тјубу имаш концерте из Поморавља и Шумадије где сав окупљен народ пева песме у којима се помињу и величају Србијанци.

Све те песме су ти хит међу Шумадинцима и Поморавцима.

Па немој, ко те тера.

Kako ja gledam na ovu stvar, tu i nema neke dileme. Svoje krsno ime niste birali pri rođenju već vam ga je NEKO DRUGI nadenuo. Možda Vam se i ne dopada, ali se odazivate na njega. Čak iako se iz inata neodazivate jer želite da vas drugačije zovu, znate da se odnosi upravo na Vas. Znači, sebe nazivate onako kako smatrate ispravnim ali besmisleno je duriti se kada vas drugi naziva rečju koja ima potpuno isto značenje.
Kao kada bi ovde na forumu neki Englez, Nemac ili Holanđanin tražio od svih da ih nazivamo isključivo njihovim izvornim nazivima jer su naši nazivi za njih netačni i vredjaju ih.
Verujem da koristite Guglov pretraživač i tamo u izborniku languague stoji opcija SERBIAN. Jeli Vas to uvredilo i možda ste prešli na drugi, pretraživač?

Šta s tim Serbian ? Pridev (adjective) Serbian-srpski, Imenica (noun) Serbian - Srbin. Serbian language - Srpski jezik, Serbian Government- Srpska Vlada....

Не постоји србијанско држављанство, од државе Србије је придев српско. :neutral: Србијанска је регија.

Ух...:dash:

Већ сам рекао да не постоји "србијанска" регија.

Али ево постављам ти питања које илуструју апсурдност тог термина...

Ако је од државе Србије придев српско, одакле води порекло термин "србијанско"?
По чему је названа та наводна "србијанска регија"?

Океј, али ја те лепо питам да ми наведеш где се то реч Србијанац третира као увредљива, које увредљиве конотације има и да ли знаш да је неко неког тужио за употребу те речи?

У хрватском и "бошњачким" медијима се користи термин "србијански" као замена за "српски" да када вређају по националној основи Србе у званичним медијима не испадне да заиста вређају Србе као народ, него само одређене Србе.
Да је то веома плитка превара, видело се из оних линкова, где час говоре о "великосрпској" а час о "великосрбијанској" политици.
А изрази "србијанска копилад","србијанске ку рве","србијански четници","србијанска агресија","србијански побуњеници" се јасно односе на Србе као такве.

Уосталом нико никог није тужио за употребу речи "Рац", "Влах", "Србоћетник" и сл, али се они користе и користили су се.Ти термини јесу увредљиви за српски народ.

И зашто се ти уопште штрецаш око тога и да ли исто тако сматраш да Босанци, Херцеговци или Славонци "не постоје"?

Ми се овде играмо очигледно глувих телефона...:dash:

Управо Босанци,Херцеговци и Славонци постоје као регионалне одреднице.
"Војвођани" и "Србијанци" нису регионалне одреднице.

Па на овој теми је још пре 100 година речено да је Србијанац Србин из цент. Србије, као што је Лала Србин из Баната, или као што је Славонац само Србин/Хрват из Славоније, али не и Мађар или НЕмац.

На овој теми је речено како је "Србијанац" Србин из државе Србије, за разлику од оних који Срба који не живе у држави Србији.
Пре сто година држава Србија (не непостојећа регија) није обухватала територију садашње Војводине, али је сада обухвата.
Ти некадашњу територију државе Србије из 19 века проглашаваш за регију.
Тиме посредно,ненамерно и несвесно имплицираш да Војводина није део државе Србије, иако свесно, наравно тако не мислиш.
Али као што сам рекао има неколико значења термина "Србијанац" и сви они међусобно противрече, из чега следи да је термин апсурдан.

Славонац,Лала јесу регионалне одреднице, "србијанац" то није као ни "војвођанин".

За Србијанце сви већ 200 година знају и ко су и шта су, и они сами знају, а теби није доста што се ти правиш луд око тога, него хоћеш још и мене да слудиш
А за "Раце" већ 400 година знају ко су и шта су...

Не трудим се да те слудим, већ управо говорим да се не зна шта термин "србијанац" заиста значи:
1.Србијанац је Србин из Србије
2.Србијанац је Србин из "уже Србије".
3.Србијанац је Шумадинац
4.Србијанац је Србин
5.Србијанац је грађанин Србије
6.Србијанац је становник "уже Србије".

По теби, и некима је под 2, а за неке друге важе ове остале дефиниције.
Блајбингер ме је исто тако интензивно убеђивао као ти,али да је дефиниција под 5 уствари право значење "србијанца".

Poslednja izmena:
Је л' има теоретске шансе да ти до краја ове теме укапираш да Србијанац није националан појам него регионалан и да су Србијанци српске националности?

А ја кажем да ти не верујем јер само на ју-тјубу имаш концерте из Поморавља и Шумадије где сав окупљен народ пева песме у којима се помињу и величају Србијанци.

Све те песме су ти хит међу Шумадинцима и Поморавцима.

Па немој, ко те тера.

A jel ima sanse da ti ukapiras da NEMA u drzavi Srbiji regija koja se zove Srbija?
Koja je to regija?
Sve i da je ima, a nema je, ni u kom slucaju ne moze se izvesti ono "Srbijanac"!

I sta je sa tim SERBIAN?

A jel ima sanse da ti ukapiras da NEMA u drzavi Srbiji regija koja se zove Srbija?
Koja je to regija?

Е до сад би вала и шарпланинац укапирао.

Sve i da je ima, a nema je, ni u kom slucaju ne moze se izvesti ono "Srbijanac"!

"Волим коло Чачак и Моравац,
Јер ја сам Геџа, Геџа Србијанац!" ;)

Ма ко је рекао ужа Србија???? :evil:
Pa, "rekao" Rečnik SHKJ, sa modernim eufemističkin nazivom: RMS (Rečnik Matice srpske).

Šta ćeš, nema više SH jezika, pa kako onda rečnik da ima u nazivu SH.

To bi isto bilo kao i kada bi Vujaklijin Leksikon preimenovali u Prosvetin.

Nego, izvini... U Rečniku SHKJ piše: iz Srbije (u užem smislu).

Valjda je to isto što i uža Srbija. Ili nije!?

Gresis, steta sto me ne poznajes!
Znaci imati razlicito misljenje od nekih, podrzavati svoje misljenje znaci da je neko isfrustriran? :think::worth:

sama protiv ostatka sveta

1212860173_ksena.jpg

Тачно сам се уплашио да ће неко оно помињање шарпланинца протумачити као увреду, а није ми била намера. Шарпланинац је једноставно тврдоглава раса са којом је јако тешко радити и коме треба много пута понављати, али се на крају труд увек исплати. Зато сам написао да би до сад и шарпланинац схватио која се то регија назива у народу "Србијом" јер ако није написано 1000 пута...

Koja je to regija?

Покушај да претпоставиш на основу свега што је овде написано.

Ма. читав народ полудео, сви возе погрешном страном, једино ти на исправној.

Тачно сам се уплашио да ће неко оно помињање шарпланинца протумачити као увреду, а није ми била намера. Шарпланинац је једноставно тврдоглава раса са којом је јако тешко радити и коме треба много пута понављати, али се на крају труд увек исплати. Зато сам написао да би до сад и шарпланинац схватио која се то регија назива у народу "Србијом" јер ако није написано 1000 пута...
Zar nije Šarplaninac stanovnik Šar Planine?
Kao što je Dalmatinac stanovnik Dalmacije.

Pa, "rekao" Rečnik SHKJ, sa modernim eufemističkin nazivom: RMS (Rečnik Matice srpske).

Šta ćeš, nema više SH jezika, pa kako onda rečnik da ima u nazivu SH.

To bi isto bilo kao i kada bi Vujaklijin Leksikon preimenovali u Prosvetin.

Nego, izvini... U Rečniku SHKJ piše: iz Srbije (u užem smislu).

Valjda je to isto što i uža Srbija. Ili nije!?

Па то је онда интерпретација интерпретације. Термин "ужа Србија" се односи на административну целину Србије без покрајина и у питању је нешто што директно разара српску државност.

Луктор је мени рекао "Територија 'уже Србије' КАКО ЈЕ ТИ НАЗИВАШ" а ја се од тог термина јежим и не користим га никад. Сад испада да ја користим ту терминологију зато што у речнику пише Србија (у ужем смислу). То ужи смисао може бити било шта. Може бити и та "ужа Србија", али не мора.

Ако је СХ скраћеница за српскохрватски, не знам како "више нема" тог језика, кад је само име промењено а не језик?

Него мене овде нешто друго занима. Да ли је стварно могуће да Срби из централне Србије баш стварно немају појма шта значи Србијанац и стварно немају појма на кога се то односи, ко ту реч користи и шта она значи, или је ово само онај српски инат, да се правимо да не постоји нешто што нас нервира? :confused:

Zar nije Šarplaninac stanovnik Šar Planine?
Kao što je Dalmatinac stanovnik Dalmacije.

Ма јок. Аутохтони овчарски пас, користио се у ЈНА заједно са немачким овчаром. Све може да научи, само мнооого треба радити са њим и понављати му.

Покушај да претпоставиш на основу свега што је овде написано.

Ма. читав народ полудео, сви возе погрешном страном, једино ти на исправној.

Царица Милица и змај од Јастрепца
Вала Богу, вала јединоме!
Цар Лазаре сједе за вечеру,
Покрај њега царица Милица;
Милица је сјета невесела,
У образу бл'једа и потмула;
А пита је славан цар Лазаре.
"О Милице, о моја царице!
"Што те питам, право да ми кажеш:
"Што си тако сјетна невесела,
"У образу бл'једа и потмула?
"Шта т' је мало у двору нашему?"
Вели њему царица Милица:
"Цар-Лазаре, Српска круно златна!"Кад ме питаш, право ћу ти казат':
"Свашта доста у двору нашему,
"Него има годиница дана
"Како је се змаје навадио,
"Навадио змаје од Јастрепца,
"Те долази на бијелу кулу,
"Те ме љуби на бијелој кули."
Кад то чуо славан цар Лазаре,
Он говори царици Милици.
"Чу ли мене, царице Милице!
"Када буде вече по вечери,
"Те отидеш на бијелу кулу,
"А дође ти змаје од Јастрепца,
"Упитајде змаја од Јастрепца,
"Боји ли се још кога до Бога,
"И на земљи какога јунака."
Мало време за тим постојало,
Оде царе на танке чардаке,
А царица на високу кулу.
Мало било, за Дуго не било,
Засија се Јастребац планина
А полеће змаје од Јастрепца
Од Змајевца од воде студене,
Те се прими уз Крушево равно
А долеће на бијеле куле,
Те он паде на меке душеке,
Збаци змаје рухо огњевито,
Па с царицом леже на јастуке.
Онда вели царица Милица:
"О Бога ти, змаје од Јастрепца!
"Кад долазиш на бијелу кулу,
"Те ти са мном лежиш у душеку,
"Бојиш ли се још кога до Бога,
"Ја на земљи какога јунака?"
Али вели змаје од Јастрепца:
"Муч' Милице, муком замукнула!
"Томе те је Лазо научио."
Милица се змају кунијаше:
"Није, змаје, живота ми мога!
"Већ те видим да си добар јунак."
А кад чуо змаје од Јастрепца,
Превари се, уједе га гуја,
Па царици оде говорити:
"Кад ме питаш, да ти право кажем
"Што је земље на четири стране,
"Не бојим се никога до Бога
"Ни на земљи какога јунака,
"До што кажу Сријем земљу равну
"И у њему село Купиново,
"А у селу Змај-Деспота Вука,
"Њега с' бојим на земљи јунака,
"Јер ја Вука одавно познајем:
"Кад смо били ђеца у лудости,
"У Јастрепцу високој планини,
"Те кад би се игре поиграли,
"Свагда би ме надиграо Вуче;
"Њега с' бојим на земљи јунака."
То ти змаје у ријечи бјеше,
А изиђе даница звијезда,
Те се крену змаје од Јастрепца
И одлеће Јастрепцу планини,
А царица цару на чардаке,
Те казује, шта ј' од змаја чула
А кад царе саслуша Милицу,
Он отиде ситну књигу писат',
Те је шаље Сријем-земљи равној
На кољено Змај-Деспоту Вуку:
"Чујеш мене, Змај-Деспоте Вуче!
"Дођи мене ка Крушевцу граду,
"Те погуби змаја од Јастрепца,
"Да ми змаје царицу не љуби,
"А даћу ти три товара блага,
"И даћу ти Сремску бановину
"У државу за живота твога."
Оде књига Сријем-земљи равној,
А кад дође Змај-Деспоту Вуку,
Те је Вуче књигу проучио,
Жао му је змаја погубити,
Па се Вуче врло замислио:
Ал' ће ићи, али ићи не ће;
Све мислио, на једно смислио,
Те с' опреми на танку чардаку,
А сиде се у подруме вранцу,
Виловита вранца посједнуо,
Ноћом оде ка Крушевцу граду,
Па не шћеде Лазаревој кули,
Веће паде у поље Крушево
У пшеницу славнога Лазара.
Туна Вуче вранца припињаше,
А пребијел шатор распињаше.
У том свану и ограну сунце,
Уранио славан цар Лазаре,
Те се шета по тананој кули,
Метну очи низ поље Крушево,
Те угледа шатор у пшеници
И под њиме Змај-Деспота Вука,
Па казује царици Милици:
"Чудан јунак у пољу нашему
"У пшеници шатор разапео,
"И он сједи, пије рујно вино."
А кад чула царица Милица,
Метну очи пољу у пшеницу,
Те познаде Змај-Деспота Вука,
Па је тихо цару говорила,
"Оно јесте Змај-Деспоте Вуче:
"Онаки је змаје од Јастрепца."
Кад зачуо славан цар Лазаре,
Оправи му господску ужину
И спреми му вина рујевнога,
А зове га себе на вечеру;
Али Вуче на вечеру не ће,
Веће оста у пољу Крушеву,
И цару је 'вако поручио:
"Нека каже царици Милици,
"Нек на кули не затвори врата,
"И нек чека змаја на душеку,
"А нека му за ме не казује,
"А ја знадем, кад ћу ударити
"И како ћу змаја погубити."
Слуга каза цару честитоме,
А цар госпи царици Милици.
Тако било, за дуго не било:
Данак прође, тавна ноћца дође,
Те цар оде на танке чардаке,
А царица на бијелу кулу,
Па на кули не затвори врата,
Него чека змаја од Јастрепца.
Мало било време постајало,
Засија се Јастребац планина
И полеће змаје од Јастрепца,
Право паде на бијелу кулу,
Те царици сједе у душеке,
Ал' повика Змај-Деспоте Вуче:
"Ко се љуби на бијелој кули,
"Нек излази из бијеле куле
"Зар не види, ђе је погинуо?"
Кад то чуо змаје од Јастрепца,
А он рече царици Милици:
"Хеј Милице, да те Бог убије!
"Ти си мене издала Лазару."
То изрече, из куле утече,
Па не бјежи Јастрепцу планини,
Већ побјеже небу под облаке,
А ћера га Змај-Деспоте Вуче,
На високо њега сустигао,
Удари га тешком топузином,
Те му преби у рамену крила,
Змаје паде у зелену траву,
Па запишта, као змија љута:
"'Вако било свакоме јунаку,
"Који свашта љуби својој каже!"
А долеће Змај-Деспоте Вуче,
Те он Змају одсијече главу,
Однесе је цару на чардаке,
Баци му је на свил'ну сеџаду.
А кад Лазо сагледао главу,
Од стра' њега увати грозница,
Па он спреми Змај-Деспоту Вуку,
Спреми њему три товара блага,
И спреми му сићана вермана
А за ону Сремску бановину
У државу Змај-Деспоту Вуку
Докле тече сунца и мјесеца
И његова ђела и кољена;
Па је Лазо говорио Вуку:
"Ето сине, Змај-Деспоте Вуче,
"Ето тебе неколико блага;
"Ако тебе понестане блага,
"А ти дођи поочиму твоме,
"Биће блага колико ти драго."
И по том су време живовали
И свој своме био на невољи,
Те с' помиње јунак по јунаштву,
Као добар данак у години.

Mili Boze cuda velikoga, nigde ne bese tvoje "srbijanske", vec "Цар-Лазаре, Српска круно златна!

joj breeeee....... koliko su uspeli da nakucaju za par dana koliko nisam zalazio ovuda!!! :D

Sto bi rekao jedan cilac... MUCH ADO ABOUT NOTHING!

Postoje reci Srbin i Srbijanac i obe imaju kako sintakticki tako i sintagmaticki smisao. Mislim da sam ja jedan od prvih koji je zakuvao na ovu temu tvrdnjom da je medju Srbima VAN Rep. Srbije termin SRBIJANAC oznacava SRBINA iz SRBIJE. Ako sam ja Hercegovac pa me Srbin iz Srbije naziva Bosancom, ne mogu reci da mi prija ali necu nikada uzeti to kao smrtni greh.

Dobro je primetio Menjam.se da su Srbi iz Srbije vrlo cesto sa omalovazavanjem gledali na Srbe koji ne zive na teritoriji Rep. Srbije. Glupo nasledstvo ********* da je Srbin samo onaj ko zivi u AVNOJ-evskim granicama Srbije.

A evo sta pisu u recniku braca Rusi:
СЕРБИЯНКА
сербиянки (книжн. устар.). Женск. к сербиянин и к серб (см. сербы).

pored toga, u Rusiji je poznat ciganski ples koji se naziva upravo tako- Serbijanka.... Nastao od cigana koji su se preselili iz Srbije jos u vreme carske Rusije. Sve one prelepe ruske ciganske romanse koje smo svi mi slusali su nastale od tih cigana (a treba reci da su oni ostavili dubok trag u ruskoj kulturi).

Inace, ti cigani koji su poreklom iz Srbije NIKADA nece reci za sebe da su cigani vec sa ponosom isticu da su Srbijanci. To im dodje kao neki aristokratski status.
pesma iz vremena 2. sv. rata

А. Недогонов: Сербиянка-ягодка

Помню, помню, пела наша рота:
Ой, ты славен, град Белград!..—

Подпевала горная пехота —

рота титовских солдат.

С нами — вся в цветах наряда —

под гитару юнака пела девушка Белграда —

сербиянка Ягодка.
На прощанье танковая рота подарила теплый взгляд:
- До свиданья, горная пехота, до свидания, Белград!

До свидания, отрада,

до виджения, пока,

сербиянка из Белграда — партизанка Ягодка!

Славянский марш

В сентябре 1876 года Чайковский получил заказ Дирекции Русского музыкального общества написать для концерта в пользу Общества Красного креста марш. Благотворительный концерт был предназначен в пользу раненых в русско-турецкой войне. Всё русское общество и сам Чайковский с огромным сочувствием и душевным трепетом относились к происходящему на Балканах, борьбе славянских народов против османского владычества. В период сочинения марша Чайковский называет его "Сербо-русским маршем". При издании марш получает название "Славянский".

http://www.tchaikov.ru/marche.html

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back