Случај Милоша Милојевића

O vinčanskim Srbima i drugim baucima

Foto: Predrag Trokicić

Kada sam prvi put čuo za „novoromantičare“, mislio sam da su tema Duran Duran i Spandau Ballet. Međutim jok, kamo sreće da pričamo o britanskom popu iz 80-ih: zapravo, u pitanju je krovni termin za raznoliku skupinu pobornika nekih od najbizarnih pseudoistorijskih izmošljotina koje su se ikada zapatile u domaćoj javnosti.

Teško je uopšte zaokružiti čitavu stvar, jer tu ima zaista svačega, ali je nekakva zajednička tačka, sasvim očekivano, da nas svi ostali lažu i da nismo ni svesni prave istorije Srba i Srbije koja je, naravno, starija i važnija nego što možemo i da zamislimo: tipa, da su Srbi bili tu gde su i pre doseljavanja Slovena, da su bili pravoslavci i pre shizme, da je ćirilica starija od Klimenta i Nauma, da su i neki rimski carevi bili Srbi, ma, kakva antika, da Srbi sežu unazad najmanje do neolita, jedno 7000 godina u prošlost, da je i Vinčanska kultura zapravo srpska – samo što su nam to fantastično nasleđe oteli i sakrili Nemci i Austrijanci uz pomoć onih naših starih neprijatelja, domaćih izdajnika.

Možda sve ovo liči na one nadriistorijske pojave koje su bile popularne devedesetih, ali stvar je ozbiljnija od odavno prežvakanih „teorija“ Jovana Deretića i sličnih – ovo je, naime, gotovo mejnstrim. U sferi politike, ovu priču sada ponavlja nekada popularni opozicionar Saša Radulović, koji, u pauzama između teorija zavere o „bankarskom globalizmu“ i tajnim nemačkim planovima da se Srbi zamene izbeglicama, otkriva vinčanske simbole skrivene u srpskim srednjovekovnim artefaktima. Naravno, na Tviteru.

Nije na „novoromantizam“ imuna ni naučna zajednica. Sasvim opušteno, dr Sanja Šuljagić sa Instituta za političke studije jedan tobože istraživački članak (koji je, inače, finansirala država Srbija) počinje sa: „U okviru udruženog zapadnog kolonijalnog kulturološkog projekta depravoslavizacije i desrbizacije srpskog naroda u Srbiji od 19. veka do danas…“ Da ne citiram dalje – nisu tu samo fantazmagorije kao što je „depravoslavizacija“, tu su i izdaje, tajne konvencije, i ni manje ni više nego „srpski rimski car Konstantin“. Ali ovo su samo dva mala izdanka jedne celokupne, duboko ukorenjene industrije sumanutosti. Nisu to nikakvi kuloari: zagrebite malo i naći ćete antičke i vinčanske Srbe u bezbroj knjiga i izdavačkih projekata (Sajam knjiga u Beogradu ih je pun svakog oktobra), u prostorijama kulturnih centara širom zemlje, na stranicama tabloida i na Jutjub kanalima, u TV i radio emisijama svih vrsta, u školama i na fakultetima.

Pre par nedelja, 140 stručnjaka u oblasti društveno-humanističkih nauka u Srbiji potpisalo je apel protiv delovanja udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare.

Malo pozadine: Miloš Milojević bio je oficir vojske Kneževine Srbije u toku ratova protiv Osmanlijskog carstva 70-ih godina 19. veka ali i, po rečima Ilariona Ruvarca, možda najistaknutijeg istoričara tog doba, šarlatan i falsifikator mnogobrojnih navodno srpskih narodnih predanja, artefakata i spomenika. Pišući neku vrstu putopisa iz raznih krajeva Srbije, Milojević je izmišljao sve, od antičkih Srba na prostranstvima Azije do „srpskih“ natpisa i spomenika iz vremena rimskog carstva. Zvuči poznato.

Mada ga je istoriografska struka pre više od jednog veka odbacila kao prevaranta, 2010. u Crnoj Bari osniva se udruženje koje nosi njegovo ime a koje, kako navode, želi da se sagleda Milojevićev „nemerljiv doprinos očuvanju srpske tradicije i običaja, istorije i u suštini srpstva u celini“, čiji je cilj „aktivno proučavanje i stručna analiza rada Milojevića koja će biti svetionik sveopštoj obespućenosti koja preti našoj budućnosti“.

To aktivno proučavanje i stručna analiza, na osnovu drugih, jednako funkcionalno nepismenih saopštenja ove organizacije podrazumeva iz nekog razloga i „otkriće“ da se naselje Crna Bara nekada davno zvalo Jordan, ali i promociju knjige upečatljivog naziva Rumunija i Rumunizacija Srba, kao i druge jednako opskurne aktivnosti. Međutim, ono što ovu pojavu izdvaja u domaćoj javnosti i što je po svemu sudeći i izazvalo reakciju 140 potpisnika pomenutog apela jeste njen „uspeh“ u osvajanju javnih prostora širom zemlje.

Naime, ova grupa ljudi koja trguje besmislicama, prodaje maglu i notorne prevare, širi sumanute teorije zavere pod velom nekakvog „obrazovanja“, koja to čini na takvom nivou da je nemoguće kritikovati ih a ne osetiti se kao poslednja budala – e baš oni su samo u poslednje dve godine bili gosti Skupštine grada Novog Sada, Etnografskog muzeja u Beogradu, Narodne biblioteke (uz „sestrinsko“ društvo „Sveti Sava“), opštine Bogatić, a već dve godine zaredom dobijaju sredstva od Ministarstva kulture Republike Srbije. Kakva crna margina!

Posledica svega toga nije samo kontaminacija javnog prostora. Javno mnjenje po prirodi poseduje svoj ugao ili perspektivu; njegova pažnja je ograničena i usmerena ka određenom prostoru – „duhu vremena“ ako hoćete – kojeg politički i ideološki akteri ne pokušavaju samo da popune, već i da oblikuju. Najveća borba se uvek vodi oko granica prihvatljivog i prihvaćenog. To je, uostalom, metodologija vladajuće stranke već gotovo celu deceniju.

Problem nije u tome što „novoromantičari“ zauzimaju kulturni prostor, medije i javna sredstva koja bi trebalo da budu usmerena ka realnom, smislenom obrazovanju javnosti, već u tome što oni erodiraju sam prostor u kojem razmišljamo o našoj stvarnosti i u kojem planiramo da je promenimo. Budući da su teze kojima zamućuju našu perspektivu toliko sumanute, toliko van bilo koje granice smislenog, korisnog ili realnog, one prave nov prostor – nazovimo ga „prostorom neprihvatljivih laži“ – protiv kojeg javnost i struka kad-tad moraju da ustanu i da apeluju, ali tada je već kasno.

Kasno je zbog toga što smo, sumanutom akcijom i razboritom reakcijom, stvorili prostor neprihvatljivih laži, ali ono što je ostalo iza njega, daleko iza njega, jeste prostor „prihvatljivih“, ali svejedno laži. U odnosu na ovo, izmišljotina o trideset ili koliko već hiljada Beograđana koje su komunisti navodno ubili po završetku rata izgleda kao predmet realne akademske rasprave, a ne kao podmetačina kakva jeste.

Kako u odnosu na ovo izgledaju one dobro poznate laži: da na Kosovu nije bilo ugnjetavanja pa pokolja Albanaca, da je Albance „uvezao“ večiti srpski neprijatelj Tito, da zločin u Srebrenici nije bio toliko veliki (svakako ne genocid), da nije bilo logora na teritoriji današnje Republike Srpske, da je Jugoslovenska vojska u otadžbini (JVuO) bila antfašistički akter, da je u Jasenovcu ubijeno 700 hiljada Srba, da opsada Sarajeva nije bila strašna, da je Goli Otok bio mesto obračuna sa srpskim nacionalistima, da je Nedić „spasavao Srbiju“, da 1999. nije bilo mnogo hladnjača? Jesu li te izmišljotine prihvatljivije od vinčanskih Srba i sličnih besmislica?

Ne treba ništa ignorisati, ali iskreno, apeli ovde nisu dovoljni. Uostalom, domaća istorijska struka treba da bude svesna da se suparnicima ne daju eufemizovani nadimci kao što je „novoromantičari“. To nisu ljudi sa kojima se da raspravljati kao sa kolegama – pre više od sto godina, Ilarion Ruvarac nije Miloša Milojevića nazvao „romantičarem“, već je sa njim polemisao i sa pravom ga nazvao šarlatanom, kako ga je društvo vremenom i zapamtilo.

Moja poruka za domaću struku je: rečnik srpskog jezika je u poslednjih sto godina napredovao i danas imamo i upečatljivije i prikladnije termine od „šarlatani“. Pustite mašti na volju.

Autor je urednik časopisa o nauci u društvu Odiseja.

Peščanik.net, 14.12.2019.

Није јасно што је форумаш Slaven777 канио постићи преносећи методом copy/paste аутошовинистички памфлет (овдје) неког дрипца који (наравно) има и свој кутак на антисрпском порталу "пешчаник", пардон "peščanik".
Могао је издвојити неки цитат, гдје је аутор дао допринос у олајавању лика и дјела извјесног Милоша Милојевића о којем је тема. Мада ми је глупо преузимати цитате са портала "пешчаник", пардон "peščanik", ту осим написаних и упућених гадости Србији, Српској а некад и Србима ђутуре друго ништа и нећете наћи. Евентуално то цитирати као примјер скарадног поимања ствари.

Но није то, како је форумаш Slaven777 пренио овај текст без коментара, неки логичан закључак јесте да је то афирмативно (??).
Мада не вјерујем да се слаже са једном аутошовинистичком паљбом гдје је дрипац у првој реченици покушао бити духовит (испао је глуп наравно), па онда о Милојевићу, како га је "начепио" извјесни Јован Руварац, па онда мало подсјећање на "гријехе" и по њему лажи тих злочестих негативаца (а лажи су ако неко мисли својом главом и не прихвата пропаганду коју подмећу Србима), свашта је ту упаковао, Сребреницу, опсаду Сарајева (чуј опсаду Сарајева, који мамлаз), хладњачу, Јасеновац (могао је барем ту нашу рану оставити на миру), Голи Оток, Недића, свашта нешто, да би "поентирао" како није изабран добар термин новоромантичари, већ је пожељније нешто грђе.
И један збркан текст гдје је мањак смислености покушао надокнадити вишком поганлука. Текст свакако недостојан овог пдф.

Поновићемо градиво, ако овакви дрипци лају, реже и арлаучу на Милоша Милојевића, овај самим тим заслужује поштовање па таман и да је све наопако писао.

U Milojevićevom Putopisu iz 1870. u pomenutih 895 naselja na Kosovu i Metohiji, kako kaže naučni savetnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić” dr Mirčeta Vemić, stanovništvo Kosova i Metohije je svrstano u sedam etničkih grupa: Srbi, islamizovani Srbi (Poturi), Arnauti (islamizovani Arnauti), Osmanlije, Latini (katolički Arbanasi), Čerkezi i Cigani. Među tim Milojevićevim naseljima, koja su ucrtana i na karti dr Mirčete Vemića, 483 su srpska, 92 arbanaška i 230 mešovitih naselja. U gradskim naseljima Prizren, Priština, Peć, Đakovica i Kuršumlija Srbi su činili devedeset procenata stanovništva.

Посебно је значајно било његово дело Путопис дела Праве (Старе) Србије, штампано у три књиге (1871, 1872. и 1887). Делу је претходило путовање на које је Милојевић кренуо почетком јуна 1870. Био је први Србин из Кнежевине Србије који је прешао српско-турску границу код Јанкове клисуре, прерушавајући се час у дунђера, час у даскала или зографа, са осамареним коњем, зашао у пределе између Крушевца и Куршумлије и кренуо према Косову. Време је било несигурно, свуда су крстариле разбојничке дружине, а људски живот био је веома јефтин.

Прешао је копаоничке пределе, који су у то време представљали једну врсту турске војне крајине и били насељени Арнаутима и Черкезима, избио је на Косово поље, посетио Приштину и Грачаницу, кренуо на запад и доспео у Метохију. Био је у Пећкој патријаршији, Дечанима, доспео у Призрен, отишао далеко на југ, у село Боровице, у охридском Дримколу, стигавши чак и до Елбасана у данашњој Албанији. Није ишао насумице. Свугде су га чекали и усмеравали учитељи и свештеници које је Просветни одбор раније ангажовао да тајно раде за српску ствар. Сведочења са тих путовања појавила су се у Путопису.

Милојевићеви путописи представљају праву ризницу података о историјском присуству Срба на просторима Косова, Метохије и Старе Србије, али и о њиховом животу седамдесетих година XIX века.
Ту је много података и детаља који указују на српску претхришћанску прошлост, преписани су многи стари записи и натписи са цркава, гробова, из књига, пописане древне књиге и средњовековни документи, постојеће и порушене цркве и манастири и друге средњовековне грађевине. Поименично је пописао више од хиљаду постојећих насеља, са бројем кућа и становника, разврставши их по вери и пореклу.
„Godine 1880. njih šezdeset i pet 'ustaških glavara iz Kumanovske, Krivo-Palanačke, Kočanske,Štipske, Veleske, Prilepske, Bitoljske, Oridske, Kičevske i Skopljanske nahije uputili su molbu Milošu S.Milojeviću, negdašnjem komandantu dobrovoljaca u ratovima 1876. i 1877.-1878. godine, i molili ga da im
izradi u srpske vlade da im se da 1000 pušaka sa potrebnom munici jom, da se on – M.S. Milojević postaviza komandanta i dopusti da pređu u Tursku i da dižu narod na oružje.“
„Milojević je putovao po nalogu vladinog Odbora i po intenciji Srpskog učenog društva i u saradnji i blagoslovom Srpske pravoslavne crkve (od strane mitropilita Mihaila) i Ministarstva prosvete i crkvenih dela (ministar D. Matić). On je, bez osobitog uzroka u to vreme, putovao tajno i preobučen u dibarskim haljinama pod imenom živopisca.“

Ондашњим српским интелектуалцима који су били у државној служби, а неки имали и политичке партије, и који су из удобних кућа у Београду промишљали о српству, о прошлости и будућности народној, није се свидело то што Милојевић ради. Уследили су жестоки напади.

A u Beogradu se pojavila knjiga pod naslovom Miloš S. Milojević u Prizrenu i njegovoj okolini, štampana u Državnoj štampariji. Autor se krio iza pseudonima Veličko Trpić i izložio tezu da Milojević uopšte nigde nije putovao. Ispostavilo se da je tu knjigu potpisao mladi profesor Prizrenske bogoslovije Petar Kostić, a iza svega toga izgleda stajao Stojan Novaković.

Ovde vredi napomenuti reči Sretena L. Popovića iz njegove knjige „Putovanje po Novoj Srbiji“ gde o Milojevićevom delovanju u Makedoniji, on kaže: „Na žalost,
naši državnici slabo se o tome staraju, već i ustalačkog i vrednog Miloša Milojevića, mesto da ga na druge stvari koje će imati dobrog ploda upotrebe,
oteraše ga štono reč „gde ševa ne peva“, i ubiše u njemu i klicu u njegovim poletima i oduševljenju za tim narodima koje je, metuv glavu u torbu, obilazio i za srpsku stvar spremao, kao što ste, dragi čitaoci imali prilike čuti i iz moga u Vranji razgovora sa Džuvarovićem, trgovcem vranjskim, jednom poštenom dušom.
Milojević ne pripada ni jednoj partiji, on samo živi za srpsku ideju. Ja to dobro znam, pa bih želeo da i drugi znaju“!

Poslednja izmena:
Ustanici

U vreme Srpsko-turskih ratova (1876-1878), Milojević je osnovao i poveo u rat dobrovoljačke jedinice (ustaše) Moravsko-dobričko- dobrovoljački Ustaški kor, Dobrovoljačko-ustaški raško-ibarski kor i Deževsko-ibarsko- ustaški kor, kako su se u to vreme nazivali ustanici!!!
Uzrok prisustva u velikom broju ljudi iz neoslobođenih krajeva kod Milojevićevih ustaša, bio je njegov dotadašnji veoma plodni kulturno-prosvetno-vojni nacionalni rad, jer je na primer samo jednom prilikom sa svojim kumom Šumenkovićem tajno od juna do oktobra 1871. godine proputovao Staru Srbiju i Makedoniju, pa mu je ovaj doveo oko 150 dobrovoljaca mahom iz Ohrida i Debarske nahije.

U redovima njegovog kora bilo je i 30 pitomaca čuvenog Milojevićevog Drugog odeljenja Bogoslovije iz Beograda, koje je i formirano da bi uz redovno obrazovanje,kod tamošnjih pitomaca razvijalo jasno profilisano rodoljublje i patriotizam.
Duhovne i svetovne vlasti Kneževine Srbije nisu želele da odvode (starije) učenike u rat, pa je Miloš Milojević morao mnoge od svojih pitomaca da odbije
čak i grubo, mada su ga isti masovno molili da ih ne odbija kada se jave na zborna mesta. Najveći broj njih je Miloš primio tek nakon svog prelaska sa Supovca na Rašku.

O tadašnjem značaju Miloša S. Milojevića, pukovnik srpske vojske Vladan Đ. Đorđević navodi sledeće:

»Ko ga je video na delu u ovom ratu, taj će se sa mnom složiti. On je gotovo iz ničega stvorio na Supovcu čitav bataljon dobrovoljaca, koji je bio sastavljen iz
najraznoraznijih, a često i naraspuštenijih elemenata, i umeo je da ih drži tako u zaptu, da su bili prilično pouzdana trupa. Svih pet sela između Supovca i
Mramora, i vis pred Sečanicom on je držao sa svojim dobrovoljcima, kao da mi nismo ostupali u onakvom neredu 20-og juna, on je organizovao tamošnje
stanovništvo pošto ga je u jednoj crkvici blizu Sečanice zakleo na vernost „svesrpskom kralju Milanu i svesrpskoj kraljici Nataliji“ (ja sažaljevam što
nemam pri ruci tekst ove dragocene zakletve, jer je zaista unikum stila i patrijotskog galimatijasa), on je svoje đake, koje je u II-om odeljenju beogradske
bogoslovije vaspitavao s odličnim uspehom (po priznanju njegovog književnog kritičara St. Novakovića, kada je ovaj bio ministar prosvete), uvrstio u redove
svojih boraca, i taj inteligentni element umeo je divno da upotrebi u korist vojničke službe. U opšte iz tog arheologa i profesora razvi se na jedan put prirodni vojnički starešina, kao što je to docnije umeo i u većim razmerama da pokaže, te ga s pravom proizvedoše za počasnog kapetana I-ve klase.« [

Није јасно што је форумаш Slaven777 канио постићи преносећи методом copy/paste аутошовинистички памфлет (овдје) неког дрипца који (наравно) има и свој кутак на антисрпском порталу "пешчаник", пардон "peščanik".
Могао је издвојити неки цитат, гдје је аутор дао допринос у олајавању лика и дјела извјесног Милоша Милојевића о којем је тема. Мада ми је глупо преузимати цитате са портала "пешчаник", пардон "peščanik", ту осим написаних и упућених гадости Србији, Српској а некад и Србима ђутуре друго ништа и нећете наћи. Евентуално то цитирати као примјер скарадног поимања ствари.

Но није то, како је форумаш Slaven777 пренио овај текст без коментара, неки логичан закључак јесте да је то афирмативно (??).
Мада не вјерујем да се слаже са једном аутошовинистичком паљбом гдје је дрипац у првој реченици покушао бити духовит (испао је глуп наравно), па онда о Милојевићу, како га је "начепио" извјесни Јован Руварац, па онда мало подсјећање на "гријехе" и по њему лажи тих злочестих негативаца (а лажи су ако неко мисли својом главом и не прихвата пропаганду коју подмећу Србима), свашта је ту упаковао, Сребреницу, опсаду Сарајева (чуј опсаду Сарајева, који мамлаз), хладњачу, Јасеновац (могао је барем ту нашу рану оставити на миру), Голи Оток, Недића, свашта нешто, да би "поентирао" како није изабран добар термин новоромантичари, већ је пожељније нешто грђе.
И један збркан текст гдје је мањак смислености покушао надокнадити вишком поганлука. Текст свакако недостојан овог пдф.

Поновићемо градиво, ако овакви дрипци лају, реже и арлаучу на Милоша Милојевића, овај самим тим заслужује поштовање па таман и да је све наопако писао.

Da te je zanimao moj stav, mogao si mene pitati, bilo preko privatne poruke, bilo ovde javno. Ovako govoriš u moje ime, pretpostavljajući neke stvari iako nemaš nikakav razlog za tako nešto. Na istu temu sam delio, bez ikakvog komentara, objave Gorana Šarića, Radomira D. Đorđevića i drugih...pa nisam primetio da mi je iko skretao pažnju ili insinuirao stvari koje si ti.

No, pošto si me indirektno pitao, repliciraću, ukratko: nisam pročitao jednu reč iz tog teksta, kao što nisam pročitao ni preko 90% svega što sam kopirao i postavljao na temu (i BBvsNR pre nego što je Mrkalj otvorio ovu). Ova mi tema nije interesantna (efemerna je, po mom mišljenju) i ne mislim da zavređuje ozbiljne pažnje, a smatram da joj neki ljudi daju previše značaja. Istinu za govoreći, jeste mi interesantno gledati (to je onih 10%) reakcije, demante, itd...više sa psihološkog aspekta, koliko ljudi mogu da se vrte oko gluposti.

A tebi na čast ne služi što se baviš takvim pretpostavkama, priključujući se onima koji su na ovu temu na moj račun izbacivli zaista mnogo (@Сребрена je npr. mene proglasila glavom i bradom autorom Apela).

Da te je zanimao moj stav, mogao si mene pitati, bilo preko privatne poruke, bilo ovde javno.
Па и не занима ме, а и знам га. А и настојим бити опрезан код доношење суда о српским историчарима XIX.вијека.
...pa nisam primetio da mi je iko skretao pažnju ili insinuirao stvari koje si ti.
Па и нисам инсунуирао, барем не толико лоше. Написах
Мада не вјерујем да се слаже са једном аутошовинистичком паљбом...
Моја реакција у одговору је на текст са поменутог портала што мислим да и јесте примјетно.
No, pošto si me indirektno pitao, repliciraću, ukratko: nisam pročitao jednu reč iz tog teksta, kao što nisam pročitao ni preko 90% svega što sam kopirao i postavljao na temu .....
Добро, то смо разјаснили. И мени се догађа да приложим текст који нисам прочитао. Но онда и ако ме неко прозове због неког дијела у тексту, до мене је.
Ova mi tema nije interesantna (efemerna je, po mom mišljenju) i ne mislim da zavređuje ozbiljne pažnje, a smatram da joj neki ljudi daju previše značaja. Istinu za govoreći, jeste mi interesantno gledati (to je onih 10%) reakcije, demante, itd...više sa psihološkog aspekta, koliko ljudi mogu da se vrte oko gluposti.
Постављач сматра другачије. Ни ја ову тему не волим, али и сама чињеница да смо имали петицију историчара и иних (и да, у праву, већина је потписала форме ради, нису ни покушали докучити позадину цијеле приче) против оних који по њима злоупотребљавају дјело Милојевића говори да тема заслужује да се претресе.

Poslednja izmena:
Па и не занима ме, а и знам га.

Pa ako znaš moj stav po ovom slu;aju ne znam zašto si to učinio. :lol:

Ни ја ову тему не волим, али и сама чињеница да смо имали петицију историчара и иних (и да, у праву, већина је потписала форме ради, нису ни покушали докучити позадину цијеле приче) против оних који по њима злоупотребљавају дјело Милојевића говори да тема заслужује да се претресе.

Nismo se razumeli. Govorio sam striktno o subjektivnom doživljaju, mom, a ne o tome da li i šta zaslužuje i ko ima drugačije mišljenje od mene. A ko god hoće da pretresa, neka čini kako i koliko mu volja; zato i prosleđujem vesti koje iskoče a vezao za Apel (radi drugih, koje o interesuje, a ne sebe).

Ova mi tema nije interesantna (efemerna je, po mom mišljenju) i ne mislim da zavređuje ozbiljne pažnje, a smatram da joj neki ljudi daju previše značaja.

Ova tema je tebi itekako zanimljiva sa svakog aspekta a naročito sociološkog. Zanima te kako je moguće da nekog ko nije "The Chosen One" prati stotinak tisuća ljudi.

Istinu za govoreći, jeste mi interesantno gledati (to je onih 10%) reakcije, demante, itd...više sa psihološkog aspekta, koliko ljudi mogu da se vrte oko gluposti.

Krajnje je vreme da se vratiš na jezik koji si učio i da više ne izigravaš Srbina.

Критичка историја или издаја

Потписници апела против србске историје

Зло корење расте све док се не исече! Најновији потписи Апела против србске историје нам то потврђују. Њихова мета је Милош Милојевић, србски витез који је бранио отаџбину мачем и пером, а уз њега поменули су Олгу Луковић-Пјановић и Јована Деретића. Тиме су узели на нишан све Србе који се баве својом историјом. Они су се представили под који барјак се постројавају, то је барјак Илариона Руварца и његове „критичке“ историјске школе.

Иларион Руварац је био калуђер, архимандрид Србске православне цркве, школован у Аустроугарској и био је један од истакнутих агената германске освајачке политике у деветнаестом веку. Он није био усамљен случај, него део једне шире пангерманске освајачке политике 19. века. Стара мудрост каже да, ако хоћеш да уништиш један народ, уништи прво његову историју. Деловање Руварца у Србији има свој пандан у Русији. У исто време, Милер и Шлецер, немачки професори у Русији, пропагирали су исту „критичку“ историјску школу и нападали све руске историјске личности. Руварац је био део шире германске пропагандне машине која је имала за циљ припрему словенских народа за германску окупацију. Није ли Хегел рекао да Словени нису историјски народ. То значи да могу бити брисани из историје. Фридрих Енгелс је написао да су они Словени на Балтику, који су германизовани, имали срећу да постану део цивилизованог народа. Ово као да говори Хитлер, а не такозвани вођа „научног социјализма“. Сва германска интелигенција била је уједињена у томе да словенске земље треба освојити и Словене германизовати. У складу са тим пројектом делује и „наш“ Иларион Руварац.

Ево шта о Руварцу пише Јаша Томић:

„У његовој глави зачела се ова мисао: Е, чекај брате Србине, ниси ти онако велик и славан, као што ти то прича онај ћаблов Панта Срећковић, ја ћу теби доказати, да си ти – ништа.

Оно није више реалан правац у историји, што нам га пружа Руварац. Оно је већ – инат. То се већ види по Руварчевом стилу. Каква стварност? Каква мирноћа? Руварац почиње да исмева и да се управ бекељи. Покажите ми једног јединог реалног историчара, који је ма приближно писао са онолико жучи и подсмеха о своме народу као Руварац.

Србска историја није нашла људе, који ће без икаквог милосрђа да почупају огромне расаднике Руварчеве школе. То је голема штета. Али је та историја, нажалост, нашла фантастичне ученике и присталице тога болесног калуђера.

„Сагни мало главу Србине и србски сине, јер си ти пред критичком историјом – последњи.

Ко год је се са архимандритом Руварцем састао, није се растао с њиме, а да му учени архимандрит није доказао, да он, гост његов није Србин. Или по склопу лобање, или по презимену, или по пределу у коме се ко родио, или по пределу, у коме се ко родио, или по пределу из кога је поникао нечији дед, прабаба, пронаћи ће учени архимандрит, да смо сви ми Бугари, Татари, Цигани, Власи, Арнаути, Цинцари, Грци, само не Срби.

И Руварчеве ученике познаћете данас најбоље по томе, што више свега воле да руше народне идеале, и хоће да покажу своју велику научност у првом реду тим, што имају бајаги и они куражи, да у интересу „науке“ неку истину имају од које пуца срце и њима и народу.

Он пита: А шта ћеш сад Србине брате са „косовском вечером“ кад на њој не можеш да посадиш Југ Богдана, Милоша, Косанчића и Топлицу, јер њих није могло бити тамо“.

Потписници апела против србске историје позивајући се на Руварца признали су да су они цвеће, ама какво цвеће: коров, из Руварчеве баште.

Кроз такву историјску науку требало је разорити национални понос и ослабити борбени дух, ради лакшег поробљавања. Та стратегија није никада напуштена иако су се у извесној мери мењали завојевачи. Данас је врло актуелна око отимања Косова и Метохије.

Од тога времена сви србски непријатељи који су што радили против Срба, ослањали су се на Руварца и његове следбенике. Њихова активност је највише данас изражена око отимања Косова и Метохије и стварања велике Албаније. Агресија на Србију није одлучена на пречац, припреме су интезивније рађене од 1974. године. У тим припремама су били ангажовани многи појединци и научне установе, у првом реду Србска академиоја наука (САНУ). Требало је створити некакво историјско право за Шиптаре на србске територије. Приказати их да су они ту један стари културни народ са богатом историјом. Тај подухват је извела САНУ објављивањем зборника „научних скупова“ 1988 године, под насловом „Илири и Албанци“. Овај рад САНУ долази као пресудно охрабрење Шиптарима у време бујања њиховог тероризма. Људи из САНУ су „научно“ утврдили да су Шиптари Илири па, као такви, полажу историјско право не само на Косово и Метохију него и на све србске територије. Шиптарима се дарује, приде, србска славна историја дуга два и по миленија, она током које су Срби, под именом Илира, у Римској Империји имали четрдесет два (42) императора. Шиптари који су знали да су у Србију дошли у једанаестом веку, нису знали шта да раде од среће. „Ми смо Илири, све је наше. Срби су уљези у нашу земљу. Удри по Србима!“ Да би се по иностранству лакше разумела та Академијина прошиптарска пропаганда, САНУ је све текстове превела и на француски језик.

А шта сада са нама, србским племенима, које Римљани 12. године по Христу пописаше као Илире, међу њима и Деретине? Према „научним“ доказима „наше“ Академије, ми нисмо Срби него Шиптари. Господо академици и потписници Апела, ја сам Србин Илир, то ми не можете оспорити. Србе су у Римској Империји називали – Илирима. Па онда кажу да су Илири „нестали“ негде у другом веку. Ја поседујем први речник немачко-србског језика из деветнаестог века. На њему је наслов: „Дојче – Илирише.“ Србска канцеларија у Бечу се звала „Илирска канцеларија“. Ништа од тога наши „учени“ професори не знају. Али они знају за сеобе Словена.

После Берлинског конгреса уведена је у школске програме у Србији прича о „сеобама Словена“. То је био најјачи адут антисрбске пропаганде и ко то није прихватао био је склоњен са свог положаја. Први на удару били су професори историје Пантелија Срећковић и Милош Милојевић, чиме је целокупна србска историја, причом о сеобама Словена, врхунским ударцем на Србе, једним потезом пера избрисана, а Срби представљени као варвари који су дошли ниоткуд и населили се на отету туђу територију.

Докази за ту причу не постоје, ни археолошки, ни историјски, ни генетски. Али творци те приче су нашли једну жртву којој ће то да закаче на леђа. То је ромејски цар Константин Порфирогенет са половине 10. века. Нема никаквих доказа да је он писао о сеобама Словена, напротив. Без обзира на то да ли је он био луд, или нормалан, или збуњен, није сам од себе могао да прави будалу јер је та прича по свим основама немогућа и обична будалаштина. Није могуће да један примитиван народ, земљу и градове на простору од Црног мора до Алпа отме једном развијеном народу који је имао римско војно устројство, друштвено уређење и писменост и све то без борбе, те да тај бројни ратнички народ нестане без трага ни гласа. То се наводно десило половином седмог века, а први помен о томе потиче из половине десетог века.

Како то да за три века нико о томе није ништа знао нити поменуо? У западној Европи није се знало да су се десиле неке сеобе Словена све до 1611. године. То се десило, као бајаги, око 630. године. Ми имамо устанак србских племена, Милинчића и Језераца на Пелопонезу 587. године. Они су извојевали аутономне кнежевине које су држали све до 805.године. Та србска племена на Пелопонезу била су аутономни народ.

Савременк Порфирогенетов био је папа Јован Десети. Он пише: „Илири, Трачани и Дачани су Словени“. Хришћански светац Ахилије, сахрањен у Ариљу, у цркви која носи његово име, био је проповедник хришћанства код Тривала а умро је 330 године. Остао је његов запис који се чува у Хиландару. Он каже: „Трибали се на свом језику називају Србима“. Александар Велики је у Срему ратовао против Трибала, а Херодот пише како су Трибали напали грчки град Абдеру на обали Белог Мора. Папа Пиус Други, у 19. веку пише: „Ова имена која ми употребљавамо. Илири, Трачани, Дачани и Трибали су само називи за Србе“.

Ништа од свега овога наши Апелаши не узимају у обзир јер њима није задатак да се баве историјском истином него да обаве политички задатак против Србства и Србије. Свуда и на сваком месту говоре, па су од њих то примили и наши политичари јер верују академијским и професорским „величинама“, како смо се ми на ове просторе доселили у седмом веку и отели туђу земљу и да ништа овде није наше. Када вам то неко каже одмах знате коју музику свира и да се ради о националној издаји. То су Апелаши који уче србске ђаке да се исплати бити јаничар и да је данак у крви био корисна ствар.

Јован И. Деретић

Jovan-Deretic-g6-696x460.jpg

А да изнесемо и програм Милоша Милојевића

“Вредно је и за нас сувременике пок. Милојевића и за потоње нараштаје да се на овом месту изнесе ОДГОВОР ЊЕГОВ на сва индашња и доцнија изношења противу рада његова; вредно је у толико више, што се из тога одговора види и, тако да кажем, ПРОГРАМ ЊЕГОВ и захтеви његови, и за то га ево од речи до речи:

“Са многх страна и из разних крајева слушао сам да моји и лични и начелни пријатељи говоре, а и мени су сами неки у очи говорили: да ја, у мом писменом раду, радећи на овоме, управо тржим сто па да ми се да пола; а непријатељи пак... или грде, или потурају и подмећу, да хоћу чак и Инђијце и Римљане и Јелине итд. да посрбим, да нађем Србе опет где их никад није било, где их нема итд. Не стоје ни разлози мојих сваког поштовања и уважења достојних пријатеља, као ни подметања... непријатеља; и ја једном за свагда наводим и тврдим ово:

1. Да ја нити сам кад мислио, ни мислим, док сам при овој памети тражити и налазити Србе онде и онуда, где никад несу ни били, а још мање тежити к томе, да посрбим: Кинезе, Инђијанце, па још и иструлеле кости Јелина и Римљана итд. Ко би ово радио, тога би ваљало одмах затворити у лудницу.
2. Никада несам нити идем на то да јеврејски и цинцарски шпекулишем и да тражим много, те да ми се да ма колико.
3. Сав мој рад сводио и своди се на ово: да се покаже и представи, како се је од некадашњег најмногољуднијег народа на свету дошло до још ово мало заоставших и већ изумирућих срба; те да се знајући о некадањој множини и управо неизбројности очува ово мало, што је остало, да не би и ово пропало и уништило се.

То је све и ништа друго, само да се обрати већа и боља пажња, да се очува и ово окрњено и наједено српство у србији од више калоче до белог мора и од сињег и јадранског до алте, осме и доње марице и ништа више. А коме требају иструлеле кости јелинске, римске, галске, ђерманске итд. Нека су му на част, мени не требају. Коме требају садањи инђијанци, туркмени, кинези, манџури, киргизи, немци, италијани, грци, шкипи, мађари, блгари, румуни итд. Ето му их, па нека се с њима, ако хоће, и побратими и сроди, нити ћу му сметати ни завидети. Мени треба још ово мало заоставших срба у србији у више наведеној граници; с њима мислим да живим и умрем; за њих ћу и свој живот и све и сва положити; у наведеном простору србије мислим своје кости оставити; за исти се, па ма то било и против самих сотона , као и против најрођенијег и нерођенијег борити и пасти; изнад наведених граница не мислим никад ни крочити, а камо ли шта тражити; никакве више и даље цели и интересе не видим, нити хоћу да видим, а коме је некакво словенско питање, које никад и нигде неје постојало у инђијама, тибету, гојел тепу итд., Он нека иде тамо, ја нећу; за мене има само: српско, руско итд. Питање, а не некакво словенско итд. Ја хоћу на томе да радим, и то ми је крајна цел, да ми срби живимо засебно самостално у србији вишеобележеној, под својим владаоцима, па так као са свим слободни, уједињени, уређени итд. Да живимо као засебна, самостална, цела и никим и ничим неприкосновена јединица, у савезу са осталим самосталним и сваким за себе неприкосновеним државно-народним јединицама у колу сада тако званом општесловенском , а некада само опште српском. Ово је моја и алфа и омега и ништа више; па навек ово , нека се сматра као мој коначни и за свагда закључни одговор на све говоре, наводе, тумачења, тврдње, подметања мога рада итд ...

Извор: https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/casopisi_pretrazivi_po_datumu/Brastvo/1899/b008#page/201/mode/1up

Milos Milojevic program.jpg

1. Да ја нити сам кад мислио, ни мислим, док сам при овој памети тражити и налазити Србе онде и онуда, где никад несу ни били, а још мање тежити к томе, да посрбим: Кинезе, Инђијанце, па још и иструлеле кости Јелина и Римљана итд. Ко би ово радио, тога би ваљало одмах затворити у лудницу

Jes' malo morgen.

Umreću od smeha ako se ispostavi tačno ono što je Ristić izjavio (da Milojević i jeste bio u ludnici). :lol:

2. Никада несам нити идем на то да јеврејски и цинцарски шпекулишем и да тражим много, те да ми се да ма колико.

:mrgreen:

Jes' malo morgen.

Umreću od smeha ako se ispostavi tačno ono što je Ristić izjavio (da Milojević i jeste bio u ludnici). :lol:

:mrgreen:
Пре ће Ристић завршити у лудници него тако нешто доказати... Уосталом он има проблем и самом себи да докаже нешто.

А Милојевић СТВАРНО јесте радио ово што је писао, за разлику од његових противника.Слично се понавља и данас.

А Милојевић СТВАРНО јесте радио ово што је писао, за разлику од његових противника.Слично се понавља и данас.

Nemoj se ljutiti što ću tako reći, ali posle iskustva iz diskusije veza sa tzv. enigmom Prizrenskog epitafa, nisam iznenađen što misliš da je to istina.

Poslednja izmena:
Srbi narod najstariji — brutalni pokušaj falsifikovanja istorije

Teza da je srpski narod najstariji narod na svetu do skoro je smatrana ravnom stavu da je Zemlja ravna ploča. Međutim, ova teza postala je toliko raširena da je pre izvesnog vremena više od 140 stručnjaka iz oblasti društveno-humanističkih nauka potpisalo apel protiv štete koju čini u srpskom društvu.

Namera apela je da upozori javnost na štetnost brutalnih pokušaja falsifikovanja srpske nacionalne istorije sa ciljem stvaranja slike koja nije autentična i koja nije zasnovana na činjenicama i uspostavljanja mitomanske slike o srpskoj istoriji, kaže istoričar Dejan Ristić.

Srbi, najstariji narod — ratovali protiv faraona...
Među „autohtonističkim teorijama“
o poreklu Srba ima i onih koje govore da su Srbi potekli sa Sirijusa, iz Indije, da su ratovali protiv egipatskih faraona i kineskih careva, da su živeli na teritoriji Afrike, Azije i različitih delova Evrope.

„Istorija je, kao i svaka druga nauka, pre svega nauka. Ona je zasnovana na činjenicama, na traganju za pisanim izvorima, na unutrašnjoj i spoljnoj analizi istorijskih izvora. Kod nas istoričara, za razliku od umetnika, a umetnost počiva na slobodi izraza, ne postoji sloboda istorijskog tumačenja događaja, ličnosti, istorijskih procesa. Mi ne možemo da tumačimo prema našim ličnim stavovima, političkim, ideološkim, verskim, kulturološkim, jezičkim… Moramo da se držimo onoga što istorijski izvori sadrže, ne smemo dodavati, ne smemo konstruisati, ne smemo izbacivati“, objašnjava Ristić.

1121469978.jpg

Apel je ujedinio ne samo naučnike iz različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, istoričare, arheologe, etnologe, teologe, već i ljude različitih ideoloških i političkih pogleda na svet.

Šta je pseudoistorija?
Iako ne postoji opšta definicija pseudoistorije, sva tumačenja saglasna su da je pseudoistorija (lažna istorija) izmišljanje i falsifikovanje prošlosti, bilo u dnevnopolitičke svrhe, bilo zarad sticanja lične koristi, objašnjava istoričar Aleksandar Uzelac šta se podrazumeva pod pojmom pseudoistorije.

„Ono što odvaja pseudoistoriju ili lažnu istoriju od istorije jeste to što lažna istorija i njeno tumačenje ne poseduju nikakav naučni metod. Ona negira istorijske izvore, negira sve ono što joj ne ide u prilog, ne postoji nikakav recenzentski postupak ili procena struke. Poslednje, ali ne i najmanje važno, uvek je prisutna nekakva teorija zavere kojom se pokušava objasniti nekakva pseudoistorijska tvrdnja“, kaže on.

Srpski pseudoistoričari obično se pozivaju na Berlinski kongres iz 1878, na kojem je, navodno, Srbima zabranjeno da izučavaju svoju istoriju. Takođe, neki od njih pozivaju se na „rimsku revoluciju“ tokom koje su uništene tekovine etrurske („etruske“) civilizacije, izvorno srpske, ili na zabranu dela Miloša S. Milojevića.

1121469834.jpg

Jedna od konstrukcija srpskih pseudoistoričara jeste i „bečko-berlinsko-vatikanska istorijska škola“, termin koji ne postoji u nauci, objašnjava Uzelac.

Pseudoistorija u Srbiji — uvoz iz NDH
Rodonačelnikom srpske pseudoistorije u novije doba smatra se Olga Luković Pjanović, tokom Drugog svetskog rata udata za Adolfa Bratoljuba Klaića, tvorca hrvatskog novogovora u vreme NDH, koji je u „korienskom pravopisu“, koji je bio na snazi u NDH, negirao jednačenje suglasnika po zvučnosti.

„Naši autohtoniste prepoznaćete po tome što izbegavaju da koriste jednačenje suglasnika po zvučnosti, što govore o ’srbstvu‘ i ’srbskom‘ jeziku, što je tvorevina koja je, zanimljivo, potekla iz jedne ustaške sredine. To je zanimljiv pokazatelj odakle i duvaju ti vetrovi autohtonizma. Oni su danas u Srbiju uglavnom uvezeni od ljudi spolja, iz sredina za koje ne možemo reći da su naklonjene srpskim nacionalnim interesima“, naglašava Uzelac.

Nehotični rodonačelnik crnogorskog separatizma
Za rodonačelnika teorija o Srbima kao najstarijem narodu autohtonisti uzimaju ime Miloša S. Milojevića. On tehnički govoreći nije bio autohtonista, već kako Uzelac kaže, fantasta koji je domišljao srpsku istoriju, pronalazio Srbe na Kineskom zidu i u Kongu i tvrdio da su Srbi na Balkan došli pre više hiljada godina iz Indije. Pri tome, Milojević je bio istaknuti nacionalni delatnik i ratni heroj, a nažalost i čovek za kog su savremenici tvrdili da ima dijagnozu.

„On nije bio samo prvi srpski autohtonista, kako se to danas kaže, veći jedan od prvih Jugoslovena. Tako da on nije domišljao samo prošlost Srba i prenosio je hiljadama godina u prošlost, nego, recimo, i prošlost Hrvata, koje je smatrao srodnim ili identičnim Srbima“, objašnjava Uzelac.
Štetnost Milojevićevih tvrdnji naš sagovornik vidi u tome što je Milojević prvi koji je tvrdio da je prostor srednjovekovne Duklje ili Zete (današnje Crne Gore) „crvena Hrvatska“. Tako je Milojević nehotično postavio temelje crnogorskog separatizma i odvajanja Crnogoraca od Srba, insistirajući na hrvatskom poreklu Dukljana, što su kasnije zloupotrebljavali hrvatski nacionalisti sa kraja 19. veka, kao i njihovi crnogorski saveznici Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija.

„Taj primer je sasvim dovoljan da pokaže koliko pseudoistorijske besmislice mogu da budu izuzetno štetne po srpske nacionalne interese, čak i ako potiču od samoproklamovanih velikih srpskih patriota“, napominje Uzelac.
U vreme kada je objavljivao svoja dela, Milojević čak nije ni bio kritikovan — bio je naprosto ismejan. Njega niko nije uzimao za ozbiljno ni u naučnoj, ni u široj javnosti. Tako su njegove knjige gurnute na marginu — one nikada nisu zabranjivane.

Nova pseudoistorijska „škola“ protiv srpskih nacionalnih interesa
U svetlu najnovijih događanja u Crnoj Gori Ristić upozorava na stvaranje nove autohtonističke „škole“ zasnovane na Milojevićevim besmislicama. Autohtonisti su tokom obeležavanja 800 godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve bili izuzetno agresivni prema toj instituciji, smatrajući je neprijateljem Srba, koja krije „pravu“ srpsku istoriju.

„Kod nas se sada budi autohtonistički pokret, koji zasniva svoje stavove na Milojevićevim besmislicama, i iznutra, iz Srbije, plasira izuzetno opasne, potpuno neistinite tvrdnje u periodu kada se konkretno naša crkva i naša država suočavaju sa i te kako ozbiljnim problemima na teritoriji Crne Gore“, kaže Ristić.

Milojevićevi stavovi koje su njegovi fanatizovani sledbenici tokom 2019. godine posebno akcentovali su napadi na crkvu i Svetog Savu i na sve ono što čini srpski nacionalni identitet, dodaje on.

I Rusi su ismejali Milojevića
Milojevića ne samo da su ismejali njegovi savremenici iz Srbije, već i savremenici iz Rusije. Tako čuveni konzul Ivan Stepanovič Jastrebov u svom delu „Stara Srbija i Albanija“ pokazuje da je Milojević izmišljao crkve i natpise u njima, nazivajući Milojevićeve putopise „zbornikom tendencioznih laži i obmana“.

U najvećoj enciklopediji carske Rusije, objavljenoj u izdavačkoj kući „Brokhauz-Efron“, objavljivanoj krajem 19. veka, u noti o Milojeviću kaže se da je strahovito izmišljao, navode naši sagovornici.

https://rs-lat.sputniknews.com/anal...ariji-narod-na-svetu-falsifikovanje-istorije/

Srbi narod najstariji — brutalni pokušaj falsifikovanja istorije

Teza da je srpski narod najstariji narod na svetu do skoro je smatrana ravnom stavu da je Zemlja ravna ploča. Međutim, ova teza postala je toliko raširena da je pre izvesnog vremena više od 140 stručnjaka iz oblasti društveno-humanističkih nauka potpisalo apel protiv štete koju čini u srpskom društvu.

Namera apela je da upozori javnost na štetnost brutalnih pokušaja falsifikovanja srpske nacionalne istorije sa ciljem stvaranja slike koja nije autentična i koja nije zasnovana na činjenicama i uspostavljanja mitomanske slike o srpskoj istoriji, kaže istoričar Dejan Ristić.

Srbi, najstariji narod — ratovali protiv faraona...
Među „autohtonističkim teorijama“
o poreklu Srba ima i onih koje govore da su Srbi potekli sa Sirijusa, iz Indije, da su ratovali protiv egipatskih faraona i kineskih careva, da su živeli na teritoriji Afrike, Azije i različitih delova Evrope.

1121469978.jpg

Apel je ujedinio ne samo naučnike iz različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, istoričare, arheologe, etnologe, teologe, već i ljude različitih ideoloških i političkih pogleda na svet.

Šta je pseudoistorija?
Iako ne postoji opšta definicija pseudoistorije, sva tumačenja saglasna su da je pseudoistorija (lažna istorija) izmišljanje i falsifikovanje prošlosti, bilo u dnevnopolitičke svrhe, bilo zarad sticanja lične koristi, objašnjava istoričar Aleksandar Uzelac šta se podrazumeva pod pojmom pseudoistorije.

Srpski pseudoistoričari obično se pozivaju na Berlinski kongres iz 1878, na kojem je, navodno, Srbima zabranjeno da izučavaju svoju istoriju. Takođe, neki od njih pozivaju se na „rimsku revoluciju“ tokom koje su uništene tekovine etrurske („etruske“) civilizacije, izvorno srpske, ili na zabranu dela Miloša S. Milojevića.

1121469834.jpg

Jedna od konstrukcija srpskih pseudoistoričara jeste i „bečko-berlinsko-vatikanska istorijska škola“, termin koji ne postoji u nauci, objašnjava Uzelac.

Pseudoistorija u Srbiji — uvoz iz NDH
Rodonačelnikom srpske pseudoistorije u novije doba smatra se Olga Luković Pjanović, tokom Drugog svetskog rata udata za Adolfa Bratoljuba Klaića, tvorca hrvatskog novogovora u vreme NDH, koji je u „korienskom pravopisu“, koji je bio na snazi u NDH, negirao jednačenje suglasnika po zvučnosti.

Nehotični rodonačelnik crnogorskog separatizma
Za rodonačelnika teorija o Srbima kao najstarijem narodu autohtonisti uzimaju ime Miloša S. Milojevića. On tehnički govoreći nije bio autohtonista, već kako Uzelac kaže, fantasta koji je domišljao srpsku istoriju, pronalazio Srbe na Kineskom zidu i u Kongu i tvrdio da su Srbi na Balkan došli pre više hiljada godina iz Indije. Pri tome, Milojević je bio istaknuti nacionalni delatnik i ratni heroj, a nažalost i čovek za kog su savremenici tvrdili da ima dijagnozu.

Štetnost Milojevićevih tvrdnji naš sagovornik vidi u tome što je Milojević prvi koji je tvrdio da je prostor srednjovekovne Duklje ili Zete (današnje Crne Gore) „crvena Hrvatska“. Tako je Milojević nehotično postavio temelje crnogorskog separatizma i odvajanja Crnogoraca od Srba, insistirajući na hrvatskom poreklu Dukljana, što su kasnije zloupotrebljavali hrvatski nacionalisti sa kraja 19. veka, kao i njihovi crnogorski saveznici Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija.

U vreme kada je objavljivao svoja dela, Milojević čak nije ni bio kritikovan — bio je naprosto ismejan. Njega niko nije uzimao za ozbiljno ni u naučnoj, ni u široj javnosti. Tako su njegove knjige gurnute na marginu — one nikada nisu zabranjivane.

Nova pseudoistorijska „škola“ protiv srpskih nacionalnih interesa
U svetlu najnovijih događanja u Crnoj Gori Ristić upozorava na stvaranje nove autohtonističke „škole“ zasnovane na Milojevićevim besmislicama. Autohtonisti su tokom obeležavanja 800 godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve bili izuzetno agresivni prema toj instituciji, smatrajući je neprijateljem Srba, koja krije „pravu“ srpsku istoriju.

Milojevićevi stavovi koje su njegovi fanatizovani sledbenici tokom 2019. godine posebno akcentovali su napadi na crkvu i Svetog Savu i na sve ono što čini srpski nacionalni identitet, dodaje on.

I Rusi su ismejali Milojevića
Milojevića ne samo da su ismejali njegovi savremenici iz Srbije, već i savremenici iz Rusije. Tako čuveni konzul Ivan Stepanovič Jastrebov u svom delu „Stara Srbija i Albanija“ pokazuje da je Milojević izmišljao crkve i natpise u njima, nazivajući Milojevićeve putopise „zbornikom tendencioznih laži i obmana“.

U najvećoj enciklopediji carske Rusije, objavljenoj u izdavačkoj kući „Brokhauz-Efron“, objavljivanoj krajem 19. veka, u noti o Milojeviću kaže se da je strahovito izmišljao, navode naši sagovornici.

https://rs-lat.sputniknews.com/anal...ariji-narod-na-svetu-falsifikovanje-istorije/

Аутор критике се крио иза псеудонима Величко Трпић и изложио је тезу да Милојевић уопште нигде није путовао. Испоставило се да је ту књигу потписао млади професор Призренске богословије Петар Костић, а иза свега тога стајао је Стојан Новаковић. Милош С. Милојевић у Призрену и његовој околини / од Величка Трпића Призренца. - У Београду : Државна шампарија, 1880. - 106 стр. - Право име аутора: Иван Степанович Јастребов. - Псеудоним разрешен према В. М. Кнежевићу. - "Стварни аутор ове критике Иван Степановић Јастребов(1839-1894), царско руски генерал у Скадру, Призрену и Солуну није могао потписати овај свој рад из РАЗУМЉИВИХ РАЗЛОГА"-->белешка др. Војислава Јовановића Марамбоа на полеђини насл. стр.: https://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/33274127, (извор: Др. Војислав М. Јовановић – Марамбо, Потрага за украденом историјом извештај о пљачки сербских историјских докумената у Другом светском рату и настојањима да се врате Србији, Југоисток, Београд 2011.)

1-ca82ac9e09.jpg

Имам такозвану критику и то ЖИВУ КЊИГУ ''Милош С. Милојевић у Призрену и његовој околини'', штампана у Државној штампарији 1880. У њој Јастребов, односно Петар Костић (по налогу Стојана Новаковића) који је урадио превод, критикује Милојевића на начин где износи Милојевићеве поједине записе без икаквих доказа о побијању било које Милојевићеве тезе. Једна најзанимљивија теза Јастребова је теза о ГРОБУ ЦАРА ДУШАНА, и налази се на последње две стране поменуте критике, где се Јастребов подсмева Милојевићу јер овај ''тражи Душанов гроб машући својим револвером где год да се упути понајвише Призреном''! Јастребов дакако није морао носити револвер у то време јер је био дипломата, док га је Милојевић морао носити јер га је на сваком ћошку Старе Србије где год да се кретао чекала га је смрт, односно убиство. Милојевић је у тим условима путовао Старом Србијом. Шта год да је Милојевић нашао од историјских артефаката у Старој Србији, а да је за то знао и дотични Јастребов у критици је критиковао и наводио као псеудо писаније Милојевића. Међутим, навешћу да је гроб Цара Душана пронађен на основу дела хрисовуље цара Душана на којој је наведена локација Душанове задужбине професор Радослав Грујић кренуо је 1927. године у потрагу. Хрисовуља га је довела до клисуре реке Бистрице недалеко од Призрена, где су у то време харале Албанске и Бугарске банде. На назначеном месту је почео ископавања и убрзо су почели да израњају делови цркве, конак и други објекти. Хрисовуљу је дакако разматрао и сам Милојевић, и сам Милојевић и његова путовања по Старој Србији су били добрим делом извориште професору Радославу Грујићу.

Јастребов је заједно са Стојаном Новаковићем радио на одношењу пронађених артефаката у Београд, а потом у Беч у царски државни институт. Путешествије Милојевића по Старој Србији помогле су Јастребову да означи места артефаката. Многи артефакти се данас налазе у Санк Петерсбургу и Москви. Добар део артефаката пронађених у Драчу, Скадру и другим местима такође су однешени у такозване ''центре'' Хумског археолошког наслеђа, уз помоћ ''чувеног'' руског царског генералног конзула Ивана Степановича Ястребова.

Негде мало иза времена рада професора Грујића, са потрагом за сербским артефактима Старе Србије кренуо је др. Војислав М. Јовановић – Марамбо. Рад доктора Јовановића ''Југословенске архиве у Другом светском рату – Београд и Србија објављен је први пут у ''Зборнику Матице сербске за књижевност и језик у седам наставака од 1974. до 1976. године (књига 22, св. III; књ. 23, св. I; књ. 23, св. II; књ. 23, св. III; књ. 24, св. I; књ. 24, св. II; књ. 24, св. III. У свим наведеним Зборницима налазе се снимци и факсимили артефаката који се у највећем делу налазе у Аустријском државном институту, Берлину, Лондону и т.д. Многе од њих је Милојевић сам пронашао и описао у својим Путовањима Старом Србијом, међутим велика већина нису одавно у Србији. Све што се могло физички понети, однешено је, све што се није могло физички понети, бивало је уништено. Један део тога, комунистичке власти након 1951. године предале су на чување Приштинском универзитету где су се генерације Алабанаца школовале на тези Албанског аутохтонизма на Хуму као наследницима старих Дарданаца и Дарданске Троје (ово је доказана псеудоисторија, а Милош С. Милојевић је у XXI постао највећи сербски псеудо хисторик, коме је то толико важно да то тако буде, питам се!???).

Током другог светског рата али и пре њега, са простора Старе Србије, централне Србије однешено је по доказатељству, и изузетном прегалачком раду, као једном од најбољих светских АРХИВИСТА др. Војислава М. Јовановића – Марамба 36 жељезничких вагона крцатих са старим књигама, списима, архелошким артефактима. Однешени су чак и откопани костури са многих археолошких налазишта (старих гробаља) у антрополошки институт у Берлину. Добар део њих били су део колекције Народног Музеја у Београду.

Недоследности према Милошу С. Милојевићу су заиста постала веома гадљива људима који знају да мисле и размишљају, мени итекако јер се лично доследно бавим повезивањем чињеница, иако нисам школовани археолог или историчар, али то сигурно боље радим од рецимо Дејана Ристића ("Snake bgd" његов википедијашки псеудоним) чувеног педеранта и дежурног пљувача по делу Милоша С. Милојевића. Споменућу и ''безобзирно'' коруптивног Радивоја Радића који не зна нити једне речи старогрчког језика а назива се водећим ''Византологом'', међутим, тај је једна најобичнија ништарија, баш као и Дејан Ристић.

Пс.- Славене понекад звучиш одатупављено, управо као Дејан Ристић јер му одећу и чарапе још увек бира његова мама. Кажу упућени да га је док је био мали његова мама облачила женском одећом.

Poslednja izmena od moderatora:
Аутор критике се крио иза псеудонима Величко Трпић и изложио је тезу да Милојевић уопште нигде није путовао. Испоставило се да је ту књигу потписао млади професор Призренске богословије Петар Костић, а иза свега тога стајао је Стојан Новаковић. Милош С. Милојевић у Призрену и његовој околини / од Величка Трпића Призренца. - У Београду : Државна шампарија, 1880. - 106 стр. - Право име аутора: Иван Степанович Јастребов. - Псеудоним разрешен према В. М. Кнежевићу. - "Стварни аутор ове критике Иван Степановић Јастребов(1839-1894), царско руски генерал у Скадру, Призрену и Солуну није могао потписати овај свој рад из РАЗУМЉИВИХ РАЗЛОГА"-->белешка др. Војислава Јовановића Марамбоа на полеђини насл. стр.: https://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/33274127, (извор: Др. Војислав М. Јовановић – Марамбо, Потрага за украденом историјом извештај о пљачки сербских историјских докумената у Другом светском рату и настојањима да се врате Србији, Југоисток, Београд 2011.)

Негде мало иза времена рада професора Грујића, са потрагом за сербским артефактима Старе Србије кренуо је др. Војислав М. Јовановић – Марамбо. Рад доктора Јовановића ''Југословенске архиве у Другом светском рату – Београд и Србија објављен је први пут у ''Зборнику Матице сербске за књижевност и језик у седам наставака од 1974. до 1976. године (књига 22, св. III; књ. 23, св. I; књ. 23, св. II; књ. 23, св. III; књ. 24, св. I; књ. 24, св. II; књ. 24, св. III. У свим наведеним Зборницима налазе се снимци и факсимили артефаката који се у највећем делу налазе у Аустријском државном институту, Берлину, Лондону и т.д. Многе од њих је Милојевић сам пронашао и описао у својим Путовањима Старом Србијом, међутим велика већина нису одавно у Србији. Све што се могло физички понети, однешено је, све што се није могло физички понети, бивало је уништено. Један део тога, комунистичке власти након 1951. године предале су на чување Приштинском универзитету где су се генерације Алабанаца школовале на тези Албанског аутохтонизма на Хуму као наследницима старих Дарданаца и Дарданске Троје (ово је доказана псеудоисторија, а Милош С. Милојевић је у XXI постао највећи сербски псеудо хисторик, коме је то толико важно да то тако буде, питам се!???).

Током другог светског рата али и пре њега, са простора Старе Србије, централне Србије однешено је по доказатељству, и изузетном прегалачком раду, као једном од најбољих светских АРХИВИСТА др. Војислава М. Јовановића – Марамба 36 жељезничких вагона крцатих са старим књигама, списима, архелошким артефактима. Однешени су чак и откопани костури са многих археолошких налазишта (старих гробаља) у антрополошки институт у Берлину. Добар део њих били су део колекције Народног Музеја у Београду.

Zanimljivo, nema šta. Već sam navikao da naši alternativci koji istupaju kao Milojevićevi idolopoklonici ubacuju razne (nekad i naizgled gotovo nasumično) sakupljene podatke i onda ih ne pregledno ubacuju u lonac, pa onda — šta ispadne, ispadne, važno je da se ima neki sadržaj za reprodukciju. I važno je da se ponavlja kao papagaj kako bi se tako barem neko ubedio. :hahaha:

Ovde vidimo upravo jedan primer toga. Vatikan, Berlinski kongres, uništavanje blaga u Svetskim ratovima, Marambo. Pa ako neko bućkuriš i pojede, a da ne povrati, operacija se može smatrati uspešnom. :D Za tvoju informaciju, Krcune, Marambo je bio jedan od velikih boraca protiv falsifikata. Marljivo je istraživao i napadao ljude koji su vođeni patriotizmom, finansijskim interesima, sujetom i religiom, lažirali prošlost i književno blago. Jedan od ljudi protiv kojih se Marambo borio...bio je i Miloš S. Milojević. On je trebalo da bude jedan od junaka njegove planirane Antologije lažne srpskohrvatske narodne poezije (1854-1956). Falsifikati, plagijati, mistifikacije.

S obzirom na to da ove Marambo strpan u koš sa Milojevićem i suprotstavljen Stojanu Novakoviću (čime je, zapravo, debelo popljuvan), opasku bih završio sa jednim njegovim citatom, kako je završio kritiku Milojevića i sličnih:

Војислав Јовановић Марамбо:
Оно што ја предлажем, то није никаква револуција у нашој науци - то је просто враћање критичности и критици великих слависта Јернеја Копитара, Ватрослава Јагића, Стојана Новаковића.

marambo00.jpg

:kafa:

Недоследности према Милошу С. Милојевићу су заиста постала веома гадљива људима који знају да мисле и размишљају, мени итекако јер се лично доследно бавим повезивањем чињеница, иако нисам школовани археолог или историчар, али то сигурно боље радим од рецимо Дејана Ристића ("Snake bgd" његов википедијашки псеудоним) чувеног педеранта и дежурног пљувача по делу Милоша С. Милојевића. Споменућу и ''безобзирно'' коруптивног Радивоја Радића који не зна нити једне речи старогрчког језика а назива се водећим ''Византологом'', међутим, тај је једна најобичнија ништарија, баш као и Дејан Ристић.

Пс.- Славене понекад звучиш одатупављено, управо као Дејан Ристић јер му одећу и чарапе још увек бира његова мама. Кажу упућени да га је док је био мали његова мама облачила женском одећом.

A što se tiče ovog, završnog dela poruke, mogu samo reći da mi je drago da vidim još jednu potvrdu da se oni koji zastupaju izvesnu stranu u ovom sporu ne služe argumentima (no naprotiv, kao što se može videti na primeru Maramboa, i zamućivanju činjenica) već napadima na ličnoj osnovi. :whistling:

Poslednja izmena od moderatora:
Мирослав Пантић
Право и лажно у народном песништву, у свету и код нас, у прошлости и данас
ово си цитирао зар не!? Зашто ниси ''залепио'' све што је Миросав Пантић написао у Право и лажно народно песништво, Деспотовац, 1996, стр. 9-31!?

Зар поред Милојевића није наведен чак и Његош, па и Иван Мажуранић, и многи други.

Коме се ти уствари обраћаш, обративши предходно пажњу у твом одговору на мој одговор на твоју објаву, ко пијан плота за врхунског архивисту др. Јовановића!? Читао си све те Зборнике Марамба које сам навео у горњем одговору, па и његову књигу Покрадена историја!? Да ли су наводи у његовим књигама чињенице и чиста архивистика или шта друго!?

Стојан Новаковић, њега је Марамбо навео као наследника Илариона Руварца, па о чему уствари расправља Мирослав Пантић у свом запису!?

Марамбо је у својим Зборницима Новаковића навео као јасног критизера сербске историјографије, али и као главног промотера ''растурања'' сербске баштине, чије трагове проналази исти Марамбо у државном Архиву Аустрије, такође и чудесне ''радове'' од тебе споменутог Ватрослава Јагића креатора ''тисућљетње'' хрбатске хисторијографије, писца велелепне саге о непоновљивом Илариону Руварцу!? Колико је артефаката сербске историје преко Илариона Руварца који се крио испод мантије, Ватрослав Јагић продао ''бечком штат-архиву'', које одскора Археолошко друштво Словеније на основу података Марамба, потражује артефакте које припадају Краљевини Илирији, а које је врли Ватрослав Јагић лично однео у Беч!?

Кога је то ангажовао, односно са ким је остварио контакте Иларион Руварац, сугеришући потом Стојану Новаковићу да младог професора Призренске Богословије Петра Костића(алиас Величко Трпић у оригиналном делу Ивана Степановића Јастребова Милош С. Милојевић у Призрену и његовој околини) стави пред испите зрелости!? Не знаш наравно, огигледно не јер си се ухватио завршног дела моје поруке, а не суштине мог одговора на твоју објаву.

Каквим се то аргументима служе Дејан Ристић и Крадивој Крадић у нападу на Милојевића!?

Zanimljivo, nema šta. Već sam navikao da naši alternativci koji istupaju kao Milojevićevi idolopoklonici ubacuju razne (nekad i naizgled gotovo nasumično) sakupljene podatke i onda ih ne pregledno ubacuju u lonac, pa onda — šta ispadne, ispadne, važno je da se ima neki sadržaj za reprodukciju. I važno je da se ponavlja kao papagaj kako bi se tako barem neko ubedio. :hahaha:

Ovde vidimo upravo jedan primer toga. Vatikan, Berlinski kongres, uništavanje blaga u Svetskim ratovima, Marambo. Pa ako neko bućkuriš i pojede, a da ne povrati, operacija se može smatrati uspešnom. :D Za tvoju informaciju, Krcune, Marambo je bio jedan od velikih boraca protiv falsifikata. Marljivo je istraživao i napadao ljude koji su vođeni patriotizmom, finansijskim interesima, sujetom i religiom, lažirali prošlost i književno blago. Jedan od ljudi protiv kojih se Marambo borio...bio je i Miloš S. Milojević. On je trebalo da bude jedan od junaka njegove planirane Antologije lažne srpskohrvatske narodne poezije (1854-1956). Falsifikati, plagijati, mistifikacije.

S obzirom na to da ove Marambo strpan u koš sa Milojevićem i suprotstavljen Stojanu Novakoviću (čime je, zapravo, debelo popljuvan), opasku bih završio sa jednim njegovim citatom, kako je završio kritiku Milojevića i sličnih:

marambo00.jpg

:kafa:

A što se tiče ovog, završnog dela poruke, mogu samo reći da mi je drago da vidim još jednu potvrdu da se oni koji zastupaju izvesnu stranu u ovom sporu ne služe argumentima (no naprotiv, kao što se može videti na primeru Maramboa, i zamućivanju činjenica) već napadima na ličnoj osnovi. :whistling:

Zanimljivo, nema šta. Već sam navikao da naši alternativci koji istupaju kao Milojevićevi idolopoklonici ubacuju razne (nekad i naizgled gotovo nasumično) sakupljene podatke i onda ih ne pregledno ubacuju u lonac, pa onda — šta ispadne, ispadne, važno je da se ima neki sadržaj za reprodukciju. I važno je da se ponavlja kao papagaj kako bi se tako barem neko ubedio.

Убудуће изнеси релевантне податке, мене не можеш ''сврставати''. Навео сам ти Зборнике Марамба као упуте, и обрати пажњу на њих, ако их ниси читао радо ћу ти их доставити на читање.

Годинама истражујем и поседујем огромну литературу, ЖИВУ литературу. Поред тога прочитао сам књига небројено.

Ћутао сам задњих пар година, дошло је време да ВАМ се супроставим али искључиво документовано. Пратим многе на Крстарици, читам ВАС и студирам, знам колико можете и докле можете, ДАКЛЕ СПРЕМАН САМ ДА ''РАТУЈЕМ''!

Шта год да је Милојевић нашао од историјских артефаката у Старој Србији, а да је за то знао и дотични Јастребов у критици је критиковао и наводио као псеудо писаније Милојевића. Међутим, навешћу да је гроб Цара Душана пронађен на основу дела хрисовуље цара Душана на којој је наведена локација Душанове задужбине професор Радослав Грујић кренуо је 1927. године у потрагу. Хрисовуља га је довела до клисуре реке Бистрице недалеко од Призрена, где су у то време харале албанске и бугарске банде. На назначеном месту је почео ископавања и убрзо су почели да израњају делови цркве, конак и други објекти. Хрисовуљу је дакако разматрао и сам Милојевић, и сам Милојевић и његова путовања по Старој Србији су били добрим делом извориште професору Радославу Грујићу.

Паметни људи би требало и даље да врше истраживања на основу једне по једне Милојевићеве реченице, било би користи за све од тог посла.

Паметни људи би требало и даље да врше истраживања на основу једне по једне Милојевићеве реченице, било би користи за све од тог посла.

Da li ti zaista veruješ da on ništa nije izmišljao i baš sve vrlo autentično preneo, kako je nalazio po izvorima (čak i kada ih, a to je češće nego ne, nije navodio)?

Da li ti zaista veruješ da on ništa nije izmišljao i baš sve vrlo autentično preneo, kako je nalazio po izvorima (čak i kada ih, a to je češće nego ne, nije navodio)?

Сам већ дуго истражујем Милојевића, моји су закључци само моји закључци, међутим упоредном и компаративном анализом извора код Милојевића и извора код многих других историчара постоје екзактна подударања. Дакле, не нападамо код Милојевића оно што је релевантно већ оно што није. Да ли ми може неко навести историчара који је безгрешан у свом раду, да не воли да ''накити'' свој рад!?

У једној од мојих горњих порука у нападу на њу навео си цитат без извора, то ме је навело да ти појасним где си пронашао наведени цитат. У раду Мирослав Пантић ''Право и лажно народно песништво, Деспотовац'', 1996.( ниси ништа одговорио на то).

Мирослав Пантић наводи др. Јовановића Марамба и његову никад необјављену Антологију, у којој је навео више од 500 плагијата у сербском народном песништву, напао је чак и самог Његоша, Домановића, Нушића и многе друге, зар је неко очекивао да неће напасти Милоша С. Милојевића!? Зашто Дејан Ристић у својим ''плаћеним'' гостовањима на разним телевизијама никада не спомиње Јастребова, ја ћу ти рећи, јер НЕ СМЕ! Исти Јастребов је трговао антиквитетима и старим списима са Стојаном Новаковићем преко Илариона Руварца јер је исти живео у АустроУгарској Монархији, пре свега био је ''хабсбуршки'' човек од ''заната''! Ко је у малтене у исто време био конзул Царске Русије у Сарајеву у исто време када је Јастребов био генерални конзул у Призрену, па наравно Александар Гиљфердинг. Ко је Александру Гиљфердингу омогућио да однесе преко 150 старих сербских књига и артефаката и међу њима најстарији препис Житија Светог Саве од Доментијана (Доментиан. Житие св. Саввы Сербского. Втор. четверть XV в. (1420 - 1435 гг.) у Царску Русију!? Наравно Стојан Новаковић и твој врли ''хрбатолог'' Ватрослав Јагић. Нико нигде не расправља о томе, али сво дрвље и камење се мора бацити на мртвог Милоша С. Милојевића као највећег плагијатора и најштетнијег у Срба!

Зашто Јастребов није потписао своју Критику Милојевића, а потписао је Петар Костић по налогу Стојана Новаковића!? У тој Критици коју би требао да прочиташ и упоредиш са Милојевићевим Путописима пронаћи ћеш многе наведене артефакте као плагијате код Милојевића, а проналазимо их по архивистици др. Јовановића у Бечком ''ШТАТ-АРХИВУ''!

Очигледно да не пратиш германску историјографску сцену а здушно пратиш и нападаш, јер си душом и телом Руварац сербски историјски аутохтонизам, односно борбу германског историјског аутохтонизма противу германске конвенционалне историјографије коју ми зовемо колоквијално ''нордијско-бечко-берлинска'' школа историје.Колико сам успео испратити,припадник си тог германског историјског критицизма односно Илариона Руварца у сербске критичке школе историјографије. Остави се германско-англосаксонске конвенционалне историјографије, већ се ухвати проучавања германског историјског аутохтонизма. У свим својим дијаметралним разликама германски аутохтонисти су изузетно поштовани у германском научном кругу, јер су ови први итекако свесни плагијања и на својој страни.

Vojislav Jovanović Marambo o Milojeviću, O lažnoj narodnoj poeziji. Dakle ne parafraziranje kroz nečija usta, no direktni citat:

falc.JPG

Или, каква би уметничка дела били тобожњи текстови народних песама, — овога пута не само из Србије, већ и из „праве Србије”, то јест Старе Србије и Македоније, — професора Милоша С. Милојевића (1840-1897), који је у Русији учио нешто славенске филологије па са тим знањем преправљао и састављао на неком измишљеном српско-славенском дијалекту песме у којима се између осталога јављају давно заборављени (или просто измишљени) стари славенски богови и полубогови: Перун, Радогост, Гостослав, Триглав, Сварог, Коледо, Купало, Живбож, и друга божанства славенске митологије, — песничко-патриотски фалсификат у чију су аутентичност поверовали многи стручњаци, а међу чијим жртвама је био и малочаст поменути славни немачки научник Момзен?

Vojislav Jovanović Marambo o Milojeviću, O lažnoj narodnoj poeziji. Dakle ne parafraziranje kroz nečija usta, no direktni citat:
Славене, тебе ова тема узнемирује, гле колики си фонт поставио као да хоћеш да нам у нос набијеш текст:mafijas:

Жао ми је да "Марамбо" зна мање словенских Богова од Десанке Максимовић..са списка из твог цитата мени је непознат само Гостослав..Бог гостољубља..

Више би ми се допало да је Марамбо повремено напуштап идобну фотељу и записивао народне песме док се не забораве у српским крајевима који су припали другим новоствореним државама.. Колики Епир је чекао на Марамбоа..па Румелија...па Блгариа..Могао је све да запише и онда заиста да поколењима остави праву слику народног стваралаштва, уместо што је писао о Милојевићу.

Славене, тебе ова тема узнемирује, гле колики си фонт поставио као да хоћеш да нам у нос набијеш текст:mafijas:

Jedinu uznemirenost koju ja primećujem jeste kod tebe, inače ne bi bila inspirisana da pišeš ovakve stvari, ili još gore nešto što si malopre napisala na jednoj susednoj temi. Meni je stvarno dojadio ovaj krug u kojem ti stalno bacaš neke provokacije, pa onda ja da objašnjavam najjednostavnije stvari. Font je takve veličine zato što se radi o citatu, kako redovno na forum i postavljam kada se o tome radi, da se slučajno ne bi zadesilo da neko pomeša moje reči sa citiranim (čak i pored toga, i to se zna ponekad desiti, no to je već izvan moje moći). To je nešto što bi tebi trebalo da bude vrlo dobro poznato, jer sam taj način citiranja koristio i u diskusijama u kojim si ti učestvovala.

Жао ми је да "Марамбо" зна мање словенских Богова од Десанке Максимовић..са списка из твог цитата мени је непознат само Гостослав..Бог гостољубља..

Evo imaš čak i temu posvećenu tome: https://forum.krstarica.com/threads...arakondzula-drevna-slovenska-religija.895647/ Izvoli obraditi sva ta Milojevićeva božanstva, pa da čujemo gde se sve javljaju, itd...čudo da neka čak ni Sreten Petrović, izuzetno otvoren inače prema „alternativcima”, nije obradio. Zašto si Desanku Maksimović spomenula, nisam baš shvatio.

Више би ми се допало да је Марамбо повремено напуштап идобну фотељу и записивао народне песме док се не забораве у српским крајевима који су припали другим новоствореним државама.. Колики Епир је чекао на Марамбоа..па Румелија...па Блгариа..Могао је све да запише и онда заиста да поколењима остави праву слику народног стваралаштва, уместо што је писао о Милојевићу.

Vrlo je interesantno kako neki preko noći postaje nepoželjni faktor (očekujem da vrlo brzo, nakon što se pristalice novoromantičarskih interpretacija bliže upoznaju sa likom i delom Milana Budimira, i on postane strani plaćenik i izdajnik). Da skrenem pažnju još i na to da si i ti znala pominjati Maramboa u pozitivnom kontekstu; pretpostavljam da je sada tome, nažalost, došao kraj, kao i svaki put kada neko bocne u dogmu (u ovom slučaju, onu Milojevićevih idolopoklonika). :kafa:

Što se tiče udobne fotelje, pretpostavljam da pišeš ovakve stvari jer ne poznaješ njegov lik i delo. Možda bi KRCUN trebalo da te informiše, jer se ovde predstavio kao njegov veliki poznavalac...Ne znaš koliko je on radio, marljivo, od strane do strane, želeć da obuhvati čitavi korpus srpskog nacionalnog blaga (otud i te zasluge vezano za Drugi svetski rat) i kolike silne probleme je on uopšte imao zbog svog rada. Neki rukopisi su ostali i dan danas neobjavljeni...zbog toga što su njegovi radovi smatrani previše provokativnim, godine 1959. smenjen je sa položaja predsednika Odbora za izdavanje narodnih pesama, a (in)diskretno je usmeravan da odustane od svog rada, usmeravan negde drugde, zbog čega i danas ima (posle toliko godina) još uvek nešto neobjavljeno.

Ironija je koliko se neke stvari okrenu za 180 stepeni. Marambo, koji zaista jeste bio zabranjen, kod nekih ljudi ustupa mesto Milojeviću, koji da je bio makar 5% nalik Marambou bi imao neprocenjivog značaja za srpsku kulturnu baštinu (bila bi, nesumnjivo, značajno veća i znatno više priznata). :(

Back