Случај Милоша Милојевића

Lep pokušaj, ali ostavi to Srbima da procene.

АПЕЛ ЈАВНОСТИ

Историчари, историчари уметности, археолози,

антрополози, класични филолози и теолози
против новог таласа

псеудоисторије и митоманског тзв. новоромантизма


У последње време сведоци смо тога да се јавни простор у Републици Србији убрзано и забрињавајуће испуњава новим таласом опасног псеудонаучног историјског размишљања и деловања.

После пропагирања опскурних књига деведесетих година прошлог века чији су аутори били они попут Олге Луковић-Пјановић и Јована И. Деретића, које су осликавале дубоку кризу друштва у целини и искушења националног идентитета, појавио се нови талас тзв. новоромантизма.

Однекуд пројектовано растакање критичког расуђивања у јавном простору добило је недавно свој врхунац злоупотребом имена српског романтичарског публицисте друге половине XIX века Милоша С. Милојевића (1840–1897).

Под флоскулом да је његов опус „забрањена српска историја“ у јавности све агресивније наступа Удружење „Милош С. Милојевић“.

У само неколико протеклих недеља то удружење одржало је ,,програме“ и представљања репринтованих публикација и нових текстова посвећених овој личности, и то у Народној библиотеци Србије, Народној библиотеци у Љубовији, Нишком културном центру, Културном центру у Шапцу, београдској цркви Светог Марка, манастиру Михољска Превлака у Митрополији црногорско-приморској, Музеју Херцеговине у Требињу и Центру за културу у Угљевику, а најављено је да ће њихова наредна активност ускоро бити одржана и у Сомбору.

Свесни чињенице да је јавни простор отворен за различите садржаје, ми, историчари, историчари уметности, археолози, антрополози, класични филолози и теолози, осећамо одговорност и обавезу да јавно и одлучно укажемо на изразито негативне и дугорочно веома штетне последице последњег новоромантичарског таласа који у свим приликама ad hominem напада носиоце научне историографске методологије.

Пропагатори стваралаштва Милоша С. Милојевића, ратника у Српско-турским ратовима, националног радника и чиновника администрације Кнежевине и Краљевине Србије, члана Српског ученог друштва, очито заборављају следеће чињенице:

  1. Његови „Одломци историје српских (југославенских) земаља“ препуни су фантастичних пасуса о боравку „старих“ Срба у централној Азији и у Африци, као и о судару старих Срба са Кинезима.
  2. „Народне песме и обичаји укупног народа српског“, у три тома, пуне су измишљене и крајње мистификоване фолклористичке грађе која је још у време свога првог публиковања постала опасна по српске националне интересе у Старој Србији и Македонији, и то у тој мери да ју је стручна критика друге половине XIX века одмах препознала као инсинуације и одбацила.
  3. „Путопис дела праве Србије“ врви од фабрикованих и фалсификованих натписа из српског средњег века, али и измишљених српских споменика античког доба што су благовремено критиковала истакнута научна имена, чиме је још за живота Милош С. Милојевић дискредитован и означен као истраживач српске прошлости у чије се информације не може веровати.
  4. Књига „Наши манастири и калуђерство“ препуна погрешних имена личности и убикација светосавских епископских седишта на немогуће локације одбачена је још и од књижевно-историјске критике на страницама црквених часописа Кнежевине и Краљевине Србије.

Рад Милоша С. Милојевића и његов списатељски опус су, између бројних угледних имена, јавно и оштро критиковали следећи његови савременици: Иларион Руварац, Стојан Новаковић, Иван Степанович Јастребов, Јован Цвијић и др. О томе постоје бројна сведочанства, а његово уклањање из научне сфере временом је постала трајна и непроменљива чињеница.

Стога, у потпуности свесни изразито штетног деловања Удружења ,,Милош С. Милојевић“, осећамо одговорност и дужност да позовемо целокупну јавност, као и стручне и академске кругове, установе културе и просвете (архиви, библиотеке, музеји, галерије, културни центри, школе, факултете), централне, покрајинске и локалне власти (а пре свега Министарство културе и информисања које је само током ове године чак у два наврата финансијски подржало објављивање дела Милоша С. Милојевића), старешинства српских православних манастира и парохијских храмова, средства јавног информисања (штампане, електронске медије и портале) да у разматрање узму ове сажето изложене научне чињенице о месту Милоша С. Милојевића у нашој култури, прошлости и научној историографији и да, заједно са стручњацима, јасно и одлучно стану на пут шарлатанском сејању његових чињенично неприхватљивих ставова који се из разлога научне методологије не могу никако рехабилитовати.

Коначно, потписници ових редова најоштрије осуђују бројне вербалне испаде, увреде и претње физичким насиљем које поједини чланови и симпатизери Удружења ,,Милош С. Милојевић“ упућују нашим колегама, као и отворене ксенофобне и антисемитске ставове које пропагира то удружење.

Потписници Апела упућују позив свим својим уваженим колегиницама и колегама, као и нашим грађанима који истински желе да обогате и објективизују знања из националне историје, да својом јавном подршком овом документу дају одлучан допринос даљој афирмицији научне историографије и других хуманистичких дисциплина у нашој земљи.

У Београду,
25. новембра 2019. године

Потписници:
1. проф. др Синиша Мишић,
2. проф. др Горан Латиновић,
3. проф. др Данијела Стефановић,
4. проф. др Радивој Радић,
5. проф. др Горан Васин,
6. проф. др Борис Стојковски,
7. проф. др Владимир Кривошејев,
8. проф. др Ненад Макуљевић,
9. проф. др Боривоје Милошевић,
10. проф. др Бошко Бранковић,
11. проф. др Радмило Пекић,
12. проф. др Марко Шуица,
13. проф. др Влада Станковић,
14. проф. др Дубравка Стојановић,
15. проф. др Радина Вучетић,
16. проф. др Драгица Кољанин,
17. проф. др Ема Миљковић,
18. доц. др Јасмина Ћирић,
19. доц. др Ненад Нинковић,
20. доц. др Марија Копривица,
21. доц. др Владимир Алексић,
22. доц. др Дејана Васин,
23. доц. др Милица Кисић Божић,
24. доц. др Борис Бабић,
25. др Радован Пилиповић,
26. др Драгољуб Марјановић,
27. др Александар Узелац,
28. др Катарина Митровић,
29. др Павле Кондић,
30. др Саша Илић,
31. др Ивица Живковић,
32. др Оливера Драгишић,
33. др Вељко Ђурић Мишина,
34. др Зоран Ђуровић,
35. Биљана Ђорђевић,
36. др Милан Кољанин,
37. др Владимир Д. Михајловић,
38. др Ранка Гашић,
39. Дејан Ристић,
40. Бојан Стојнић,
41. Милош Марчетић,
42. Саша Шашарога,
43. Весна Лучић,
44. Иван Нешић,
45. Берислав Кангрга,
46. Ненад Стојиљковић,
47. Немања Љ. Јовановић,
48. Предраг Кандић,
49. Маријана Тома,
50. Владимир Дуловић,
51. Радош Којадиновић,
52. Борис Радаковић,
53. Јелена Влајковић,
54. Владан Станковић,
55. Ненад Ђорђевић,
56. Ненад Николић,
57. Дарко Зарић,
58. Милош Дамјановић,
59. Игор Ракић,
60. Душан Митровић,
61. Марко Станојевић,
62. Урош Миливојевић,
63. Стефан Стаменковић,
64. Александар Симић,
65. Стефан Радојковић,
66. Бојан Арбутина,
67. Срђан Лакић,
68. Петар Панић,
69. Иван Драшковић,
70. Вук Бачановић,
71. Јован Пејин,
72. Милена Мићић-Главоњић,
73. Дејан Ђурић,
74. Никола Топаловић,
75. Владан Миливојевић,
76. Небојша Јовановић,
77. Босиљка Росић,
78. Никола Лацковић,
79. Драган Ковачевић,
80. Мирољуб Манојловић,
81. Жарко Вељковић,
82. Александар Вујовић,
83. Александар Михајловић,
84. Бранислав Тођер,
85. Дејан Грујић,
86. Иван Животић,
87. Аднан Авдић,
88. Милош Удовичић,
89. Момчило Миловановић,
90. Зоран Шоргић,
91. Горан Штулић,
92. Милош Брун,
93. Данијел Михић,
94. Јелена Славковић,
95. Бранимир Шошкић,
96. Велимир Пејчић,
97. Дарко Кмезић,
98. Амар Ђуровић,
99. Цветана Срећковић,
100. Стефан Голе,
101. Анђа Бубања,
102. Иван Гачић,
103. Дарко Адамов,
104. Марко Ромић,
105. Војислав Живковић,
106. Вера Алимпијевић,
107. Драган Николић,
108. Душан Медин,
109. Давор Лазаревић,
110. Бора Димитријевић,
111. Небојша Јовановић,
112. Зоран Павловић,
113. Јасмина Премовић,
114. Александар Тодосијевић,
115. Стефан Новаковић,
116. Раде Милић,
117. Биљана Стојановић,
118. Кристина Иванчевић,
119. Весна Ћ. Радојевић,
120. Никола Граховац,
121. Милан Вучетић,
122. Марија Алексић-Лекић,
123. Снежана Петровић,
124. Игор Дрманац,
125. Владана Петровић,
126. Биљана Вукманов,
127. Игор Вујић,
128. Мирјана Радовић,
129. Небојша Карталија,
130. Милош Бојовић,
131. Ненад Игњатовић,
132. Светлана Новичић,
133. Ненад Павловић,
134. Светлана Пауновић,
135. Ненад Карамијалковић,
136. Оливера Тодоровић,
137. Милош Пекић,
138. Душко Ракић,
139. Александар Милетић,
140. Милан Величковић,
141. Александар Николић,
142. Александар Дуњић
 
Srećno spinovanje.

Krajnje je fascinantno koliko se ti predstavljaš kao neko ko je, tobože, zainteresovan da otkrije neke prave stranice iz istorije, ali u isto vreme kad god se neka površina malčice zagrabi, ti reaguješ sa potpunim negodovanjem ili prostim pokušajem odbacivanja svega (a posebno prozivanja sagovornika).

Na prethodnoj stranici pokazao sam da Miloš S. Milojević ima jednu izrazito značajnu odrednicu u 6. tomu Srpskog biografsko rečnika koji izdaje Matica srpska. A evo i odrednice iz Enciklopedije srpskog naroda; autor je profesor Marko Šuica, inače veliki kritičar novoromantičara (i jedan od potpisnika Apela):

suica.jpg


suica.jpg

Miloš Milojević jeste pretrpeo jednu nepravdu kroz istoriju, u izvesnom smislu, pa i danas je nedovoljno istražena ličnost iz srpske istorije (kao i mnoge druge). Međutim, niko ne može danas, u 2019. godini, tvrditi da je on zabranjen i da se (kao što se može videti iznad) istoričari prave kao da on ne postoji.

Postoji jedna izvesna nezainteresovanost za proučavanje Milojevića. To u prvom redu dolazi od medievista i proučavalaca davnijih starina (to se vidi i po demografiji potpisnika Apela; u izvesnoj meri dominiraju proučavaoci starije prošlosti, a u prvom su redu među najzaslužnijima medievisti i vizantolozi) dok se istoričari koji se bave poznijom istorijom bore da sagledaju stvari i malo objektivnije. To se, naime, može i videti ukoliko se uporede ove leksikografske odrednice (jedna koju je napisao Miloš Jagodić, profesor FF koji se bavi proučavanjem Srba u XIX veku, i druga iz pera njegovog kolege Marka Šuice, koji proučava srpsko pozno srednjovekovlje). Ton, akcenat i u izvesnoj meri pristrasnost kojim su biografski tekstovi obojeni, u izvesnoj meri su različiti. I kontekst je vrlo jasan zato što su protiv njega u prvom redu oni koje najviše nervira, odnosno gde najviše štete pravi svojim nenaučnim fantazmagorijama.

Međutim, kao što je, mislim, i savršeno jasno iz ove objave, uniformna zavera protiv Miloša S. Milojevića ne postoji. S druge strane, ovo udruženje iz Crne Bare koje nosi njegovo ime nikakvu uslugu ne čini, niti doprinosi rasvetljavanju Milojevićevog lika i dela, već upravo svojim nadriistoričarstvom nanosi štetu naporim da se njegova uloga razotkrije i da on dobije svoje mesto u (srpskoj) istoriji. Ja se ne slažem sa jednom porukom Apela; u smeru da je problem u samom štampanju njegovih knjiga (!) ali je jasno da bi na promociji trebalo da učestvuju kvalifikovane osobe. Ovo što oni čine, od Narodne biblioteke Srbije pa na dalje po različitim kulturnim institucijama u celom Srpstvu, jeste ništa drugo do zloupotreba Milojevića.
 
Milosa Milojevica su Bugari zvali Ludi Milos jer je izmedju ostalog tvrdio da su Bugari poreklom Srbi. E sada zamislimo situaciju u kojoj Mrkalj izlazi u javnost i zagovara tezu da su Albanci poreklom Srbi i Albanci ga zbog toga proglase Ludi Mrkalj. E sad gde je problem novoromanticara, oni misle da ako se dokaze da su Albanci Srbi da to automatski znaci da su i Bugari Srbi. Jer pobogu ako nam sad Vatikan i Jezuiti rade o glavi sa Albancima ko moze da mi dokaze da nisu juce sa Bugarima? Sta je zakljucak? Da se sluzite logikom a ne izvorima i dokazima. Svaka cast za logiku ali to nije istoricar. Ja mogu da budem 99,9 posto ubedjen da je pola sveta nastalo od Srba, ALI ako nemam dokaze kako smem to da tvrdim... A ovde mnogi ne da tvrde nego napadaju i etiketiraju na najruznije nacine one koji objavljuju dokaze.. Zasto? Zato sto im se rusi logicka konstrukcija i osecanja su im povredjena... Paranoja, sujeta, ima tu svacega.. :)
Bugari su genetski sa Rumunima i Madjarima najblizi Srbima (ne racunajuci ex YU narode koji su jedini blizi genetski Srbima od njih).
Bugari imaju 90-95% autosomalno genetsko poklapanje sa Srbima. Postavljali smo na temi gg autosomalne rezultate Madjara, Rumuna i Bugara i koliko su bliski Srbima.
Bugari jesu uglavnom Srbi sa najvise srpskih predaka.
Kojim jezikom govore Bugari?
 
Slavene, krajnje je fascinantno koliko se ti predstavljaš kao neko ko je, tobože, zainteresovan da otkrije neke prave stranice iz istorije, ali u isto vreme kad god se neka površina malčice zagrabi, ti reaguješ sa potpunim negodovanjem ili prostim pokušajem odbacivanja svega (a posebno prozivanja sagovornika).
Postoje tu neki značajni problemi. Naime, Milojević jeste uvažavao neke od kritika i shodno tome, menjao. Npr. ovo:

Pogledajte prilog 620127

Postalo je ovo:

Pogledajte prilog 620130

Iz nekog razloga, Milojević je prjedobra ispravio u predobra, kao i prjelja u pralja u drugom stihu, ali je ostavio prjelja u prvom, kao i tankoprjelju. Dakle, pravo je pitanje šta je to Milojević ovde pokušavao; da li da spasava šta se spasti može, pa je odustao na pola puta...u svakom slučaju, izuzetno čudno.
Zaboga nauke, ti upoređuješ Novakovićev tekst sa Milojevićevim. Šta ako je Novakovićev slovoslagar pogrešio?

Uozbilji se.
 
Ali zapazi, molim te, ovo:

У последње време сведоци смо тога да се јавни простор у Републици Србији убрзано и забрињавајуће испуњава новим таласом опасног псеудонаучног историјског размишљања

Na šta nas ovo podseća? :think:

Ovo je čist fašizam koji je potpisalo 140 ljudi u Srbiji.
 
ti upoređuješ Novakovićev tekst sa Milojevićevim. Šta ako je Novakovićev slovoslagar pogrešio?

Greška u štampi gSUD nije; vrlo se jasno vidi kurziv, odnosno isticanje.

Imaj na umu da je to referat koji je pročitan u prisustvu samog Milojevića povodom upravo te knjige, odnosno njenog predloga za štampu, koja je bila priložena i svima stavljena na uvid.
 
Greška u štampi gSUD nije; vrlo se jasno vidi kurziv, odnosno isticanje.

Imaj na umu da je to referat koji je pročitan u prisustvu samog Milojevića povodom upravo te knjige, odnosno njenog predloga za štampu, koja je bila priložena i svima stavljena na uvid.
Ti se (opet) praviš da ne razumeš. Kakve veze ima što je ročitano u prisustvu Milojevića - suština je u tome da nije Milojević nadzirao štampu Novakovićevog teksta koji prilažeš. Kad je javno čitanje u pitanju, ono šta je Milojević tom prilikom rekao - ti si čuo? Ja ne. :kafa:

Greška u štampi gSUD nije; vrlo se jasno vidi kurziv, odnosno isticanje.

Vernici imaju pravo da veruju.

Ono što sam video iz Novakovića, a bilo bi dobro da daš link i na originalnu Milojevićevu zbirku koju koristiš da pregledam i to, govori o tome da je Milojević ocrnjen jer je njegova politička paradigma odbačena. Inače, kao što sam pokazao gore, on je veoma naučno dosledan, što samo može da bude preporuka za njegova ostala istoriografska dela, kao i ono delo koje je ostalo u rukopisu i nije odštampano do dana današnjeg.
 
У последње време сведоци смо тога да се јавни простор у Републици Србији убрзано и забрињавајуће испуњава новим таласом опасног псеудонаучног историјског размишљања
Na šta nas ovo podseća? :think:
 
Milojević superioran i "ispred vremena"

Svoje zasluge u tom pogledu Milojević nesumnjivo ima. Recimo, evo njegovog Opšti list patrijaršije pećske iz 35. knjige Glasnika Srpskog učenog društva (1872): http://www.archive.org/stream/glasniksrbskogu15drugoog#page/n386/mode/1up

Milojević je dokazao da je slovo j bilo prisutno kod Srba i u pretvukovskom periodu; izdvojeno sa 5. i 7. stranice postavljenog članka:

Miloj321.JPG


Na ovo je još @Tandoori Masala ukazao na temi o Karadžićevoj reformi:

7. Milos Milojevic je pronasao neke stare spise (Istorija crkvenska) u biblioteci Pecke patrijarsije i medju prvima ukazao na to da se "j" koristi u srpskom rukopisima u 18. vijeku. Јконе, јночество, тајно, маја, itd. Dodatno istrazivanje: A. Mladenovic, "Znak j u perspektivi predvukovskog cirilickog pravopisa", GFFNS, VII, 1962-1963 (biljeska pod br. 1).

Pogledati 5. i 7. stranicu na Archive.org. ("Oбщи листъ", Гласник Српског научног друштва, XXXV, 1872)

Dakle, veliki Aleksandar Mladenović (1930-2010) priznao je i ukazao tu značajnu Milojevićevu zaslugu.


Mladen.jpg
 
...
У Београду,
25. новембра 2019. године

Потписници:
1. проф. др Синиша Мишић,
2. проф. др Горан Латиновић,
3. проф. др Данијела Стефановић,
4. проф. др Радивој Радић,
5. проф. др Горан Васин,
6. проф. др Борис Стојковски,
7. проф. др Владимир Кривошејев,
8. проф. др Ненад Макуљевић,
9. проф. др Боривоје Милошевић,
10. проф. др Бошко Бранковић,
11. проф. др Радмило Пекић,
12. проф. др Марко Шуица,
13. проф. др Влада Станковић,
14. проф. др Дубравка Стојановић,
15. проф. др Радина Вучетић,
16. проф. др Драгица Кољанин,
17. проф. др Ема Миљковић,
18. доц. др Јасмина Ћирић,
19. доц. др Ненад Нинковић,
20. доц. др Марија Копривица,
21. доц. др Владимир Алексић,
22. доц. др Дејана Васин,
23. доц. др Милица Кисић Божић,
24. доц. др Борис Бабић,
25. др Радован Пилиповић,
26. др Драгољуб Марјановић,
27. др Александар Узелац,
28. др Катарина Митровић,
29. др Павле Кондић,
30. др Саша Илић,
31. др Ивица Живковић,
32. др Оливера Драгишић,
33. др Вељко Ђурић Мишина,
34. др Зоран Ђуровић,
35. Биљана Ђорђевић,
36. др Милан Кољанин,
37. др Владимир Д. Михајловић,
38. др Ранка Гашић,
39. Дејан Ристић,
40. Бојан Стојнић,
41. Милош Марчетић,
42. Саша Шашарога,
43. Весна Лучић,
44. Иван Нешић,
45. Берислав Кангрга,
46. Ненад Стојиљковић,
47. Немања Љ. Јовановић,
48. Предраг Кандић,
49. Маријана Тома,
50. Владимир Дуловић,
51. Радош Којадиновић,
52. Борис Радаковић,
53. Јелена Влајковић,
54. Владан Станковић,
55. Ненад Ђорђевић,
56. Ненад Николић,
57. Дарко Зарић,
58. Милош Дамјановић,
59. Игор Ракић,
60. Душан Митровић,
61. Марко Станојевић,
62. Урош Миливојевић,
63. Стефан Стаменковић,
64. Александар Симић,
65. Стефан Радојковић,
66. Бојан Арбутина,
67. Срђан Лакић,
68. Петар Панић,
69. Иван Драшковић,
70. Вук Бачановић,
71. Јован Пејин,
72. Милена Мићић-Главоњић,
73. Дејан Ђурић,
74. Никола Топаловић,
75. Владан Миливојевић,
76. Небојша Јовановић,
77. Босиљка Росић,
78. Никола Лацковић,
79. Драган Ковачевић,
80. Мирољуб Манојловић,
81. Жарко Вељковић,
82. Александар Вујовић,
83. Александар Михајловић,
84. Бранислав Тођер,
85. Дејан Грујић,
86. Иван Животић,
87. Аднан Авдић,
88. Милош Удовичић,
89. Момчило Миловановић,
90. Зоран Шоргић,
91. Горан Штулић,
92. Милош Брун,
93. Данијел Михић,
94. Јелена Славковић,
95. Бранимир Шошкић,
96. Велимир Пејчић,
97. Дарко Кмезић,
98. Амар Ђуровић,
99. Цветана Срећковић,
100. Стефан Голе,
101. Анђа Бубања,
102. Иван Гачић,
103. Дарко Адамов,
104. Марко Ромић,
105. Војислав Живковић,
106. Вера Алимпијевић,
107. Драган Николић,
108. Душан Медин,
109. Давор Лазаревић,
110. Бора Димитријевић,
111. Небојша Јовановић,
112. Зоран Павловић,
113. Јасмина Премовић,
114. Александар Тодосијевић,
115. Стефан Новаковић,
116. Раде Милић,
117. Биљана Стојановић,
118. Кристина Иванчевић,
119. Весна Ћ. Радојевић,
120. Никола Граховац,
121. Милан Вучетић,
122. Марија Алексић-Лекић,
123. Снежана Петровић,
124. Игор Дрманац,
125. Владана Петровић,
126. Биљана Вукманов,
127. Игор Вујић,
128. Мирјана Радовић,
129. Небојша Карталија,
130. Милош Бојовић,
131. Ненад Игњатовић,
132. Светлана Новичић,
133. Ненад Павловић,
134. Светлана Пауновић,
135. Ненад Карамијалковић,
136. Оливера Тодоровић,
137. Милош Пекић,
138. Душко Ракић,
139. Александар Милетић,
140. Милан Величковић,
141. Александар Николић,
142. Александар Дуњић
Све ове потписнике апела треба скинути са буџета и судити им за антисрпство и велеиздају.
Добро је да су сами направили списак.
 
Neko izgleda ulaže dosta napora u širenje informacije o apelu kroz različite medije. Možda sam površan, ali neka značajna arheološka otkrića na prostoru Srbije nisu ni izdaleka dobila toliku pažnju. Pitam se ko to finansira? Soroš?

Dejan Ristić (Nikolićev kadar) je do nedavno bio državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja (u vladama Dačića i Vučića).
 
Dejan Ristić (Nikolićev kadar) je do nedavno bio državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja (u vladama Dačića i Vučića).
Vučić je poznat po tome da ima političke prijatelje na raznim stranama. ne bih se čudio da je sa nekim prijateljima prekinuo prijateljstvo. Da li se zna zašto Dejan Ristić više nije zaposlen u ministarstvu kulture i informisanja?
 
Vučić je poznat po tome da ima političke prijatelje na raznim stranama. ne bih se čudio da je sa nekim prijateljima prekinuo prijateljstvo.

Tako je; baš zato što više nisu dobri drugar je bio počasni gost na akademiji početkom oktobra, kad su se pošteno izljubili i zato se svuda provlači kada treba vladine poteze braniti i predlaže opozicionarima i kritičarima režima da budu dosledni u svojoj iracionalnosti i npr. ne koriste Miloša Velikog, već zaobilaznice kada putuju. I pretpostavljam da je činjenica da ga medijski nema doslovno nigde dodatni ukazatelj na promene u tom smislu.

Da li se zna zašto Dejan Ristić više nije zaposlen u ministarstvu kulture i informisanja?

tenor.gif
 
АПЕЛ ЈАВНОСТИ

У Београду,
25. новембра 2019. године

Потписници:
1. проф. др Синиша Мишић,
2. проф. др Горан Латиновић,
3. проф. др Данијела Стефановић,
4. проф. др Радивој Радић,
5. проф. др Горан Васин,
6. проф. др Борис Стојковски,
7. проф. др Владимир Кривошејев,
8. проф. др Ненад Макуљевић,
9. проф. др Боривоје Милошевић,
10. проф. др Бошко Бранковић,
11. проф. др Радмило Пекић,
12. проф. др Марко Шуица,
13. проф. др Влада Станковић,
14. проф. др Дубравка Стојановић,
15. проф. др Радина Вучетић,
16. проф. др Драгица Кољанин,
17. проф. др Ема Миљковић,
18. доц. др Јасмина Ћирић,
19. доц. др Ненад Нинковић,
20. доц. др Марија Копривица,
21. доц. др Владимир Алексић,
22. доц. др Дејана Васин,
23. доц. др Милица Кисић Божић,
24. доц. др Борис Бабић,
25. др Радован Пилиповић,
26. др Драгољуб Марјановић,
27. др Александар Узелац,
28. др Катарина Митровић,
29. др Павле Кондић,
30. др Саша Илић,
31. др Ивица Живковић,
32. др Оливера Драгишић,
33. др Вељко Ђурић Мишина,
34. др Зоран Ђуровић,
35. Биљана Ђорђевић,
36. др Милан Кољанин,
37. др Владимир Д. Михајловић,
38. др Ранка Гашић,
39. Дејан Ристић,
40. Бојан Стојнић,
41. Милош Марчетић,
42. Саша Шашарога,
43. Весна Лучић,
44. Иван Нешић,
45. Берислав Кангрга,
46. Ненад Стојиљковић,
47. Немања Љ. Јовановић,
48. Предраг Кандић,
49. Маријана Тома,
50. Владимир Дуловић,
51. Радош Којадиновић,
52. Борис Радаковић,
53. Јелена Влајковић,
54. Владан Станковић,
55. Ненад Ђорђевић,
56. Ненад Николић,
57. Дарко Зарић,
58. Милош Дамјановић,
59. Игор Ракић,
60. Душан Митровић,
61. Марко Станојевић,
62. Урош Миливојевић,
63. Стефан Стаменковић,
64. Александар Симић,
65. Стефан Радојковић,
66. Бојан Арбутина,
67. Срђан Лакић,
68. Петар Панић,
69. Иван Драшковић,
70. Вук Бачановић,
71. Јован Пејин,
72. Милена Мићић-Главоњић,
73. Дејан Ђурић,
74. Никола Топаловић,
75. Владан Миливојевић,
76. Небојша Јовановић,
77. Босиљка Росић,
78. Никола Лацковић,
79. Драган Ковачевић,
80. Мирољуб Манојловић,
81. Жарко Вељковић,
82. Александар Вујовић,
83. Александар Михајловић,
84. Бранислав Тођер,
85. Дејан Грујић,
86. Иван Животић,
87. Аднан Авдић,
88. Милош Удовичић,
89. Момчило Миловановић,
90. Зоран Шоргић,
91. Горан Штулић,
92. Милош Брун,
93. Данијел Михић,
94. Јелена Славковић,
95. Бранимир Шошкић,
96. Велимир Пејчић,
97. Дарко Кмезић,
98. Амар Ђуровић,
99. Цветана Срећковић,
100. Стефан Голе,
101. Анђа Бубања,
102. Иван Гачић,
103. Дарко Адамов,
104. Марко Ромић,
105. Војислав Живковић,
106. Вера Алимпијевић,
107. Драган Николић,
108. Душан Медин,
109. Давор Лазаревић,
110. Бора Димитријевић,
111. Небојша Јовановић,
112. Зоран Павловић,
113. Јасмина Премовић,
114. Александар Тодосијевић,
115. Стефан Новаковић,
116. Раде Милић,
117. Биљана Стојановић,
118. Кристина Иванчевић,
119. Весна Ћ. Радојевић,
120. Никола Граховац,
121. Милан Вучетић,
122. Марија Алексић-Лекић,
123. Снежана Петровић,
124. Игор Дрманац,
125. Владана Петровић,
126. Биљана Вукманов,
127. Игор Вујић,
128. Мирјана Радовић,
129. Небојша Карталија,
130. Милош Бојовић,
131. Ненад Игњатовић,
132. Светлана Новичић,
133. Ненад Павловић,
134. Светлана Пауновић,
135. Ненад Карамијалковић,
136. Оливера Тодоровић,
137. Милош Пекић,
138. Душко Ракић,
139. Александар Милетић,
140. Милан Величковић,
141. Александар Николић,
142. Александар Дуњић
Сад сам мало боље прочитао списак.
Ово злата вреди, оваква гомила на једном месту - НЕПРОЦЕЊИВО!

Свим Аутохтонистима, чак и билмезима који се као такви лажно представљају, треба да је на ЧАСТ што их оно са списка прогања и тражи да им се забрани мишљење, знање, ...!

Што се тиче Милојевића, ВЕЛИКАН, поготову у оно доба!
 
Poslednja izmena od moderatora:
Milojević je bio veliki patriota i propagator srpske stvari spram bugarskog , albanskog i austrogugarskog nacionalizma i za to smo mu dužni spomenik.
Bio je i entuzijastični sakupljač srpskih starina, što može biti samo za pohvalu.
Što se tumačenja prošlosti tiče , njegova istorijografija je jedna velika maštarija, manično pronalaženje Srba i tamo gde ih nikada nije bilo, igrarija sa titulama, terminima, nedostatku osećaja za selekciju građe... Sve te nastranosti zasenile su njegov doprinos u srpskoj istoriografiji koje su ovde već pomenute.
Međutim nije problem u njemu, on je kao i mnogi drugi bio čovek svoga vremena zadojen idejama patriotizma koje nikako nije mogao da prevaziđe u svojoj istoriografskoj delatnosti. Problem je u današnjim ljudima koji njegovu istoriografiju tumače kao istinitu, što je jedna budalaština.
Pa da se podsetimo o čemu je on pisao;

Milojevic---srska-imena-1.jpg

Milojevic---Srpska-imena-2.jpg
Milojevic---Srpska-imena-3.jpg

Milojevic---Srpska-imena-4.jpg
Milojevic---Srska-imena-5.jpg


Kao što se vidi Milojević je još tada u Kini pronašao toliko srpskih imena da se svaki današnji auhtotonista može samo postideti . Međutim Milojević je izrekao još nešto. A to je da pošto ta imena nesumljivo svedoče o obitavanju Srbalja na tom prostoru kada bi se Kitaj proputovao kako treba onda bi se možda našlo još po koje pleme koje govori "ma i pokvareno" slovenski to jest srpski . Zato ovu zavetnu ostavštinu obožavaoci Milojevićeve istoriografije treba najozbiljnije da shvate i pohitaju u kitaju u potragu za Srbljem a najbolje bi bilo da se nikad ne vrate te rasterete naše duševne bolnice.
 
Poslednja izmena:

Back
Top