Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.984
Naravno da treba razlikovati nauku i pseudonauku.
Problem je kada neko sebi da za pravo da akademike proglasi pseudonaučcima.
Pa zar smo imali neki takav slucaj? Da je neko clana neke Akademije nauka i umjetnosti proglasio pseudonaucnikom?
Ja mislim da ti dobro shvaćaš o čemu se radi.
U Grčkoj nema toponima (koliko ja znam; ako neko bude našao nešto - neka izvoli; jer više ih bude istraživalo bolje će da bude) koji uključuju HEM, HOM, HUM, HLM/HELM. Ti kažeš EMATHIA koja se nalazi na samom kraju grčkog etnosa uz granicu sa "varvarima"). Ponavljam Emathia, i ne Hemathia koja je po etimologiji dobila naziv po nekom kralju/vladaru. Znači u Grčkoj nema toponima (oronima, hidronima, urbanonima) kao što je to primer u slovenskom etnosu. Reč ne dolazi iz Grčke.
U slovenskom etnosu ima ih čak i na ostrvima:
Игорь mi je postavio toponim Prevala u Francuskoj - znači jedini. A nije objasnio šta ova reč znači na francuskom. U slovenskom etnosu ima tih toponima koliko hoćeš i ova reč ima geografsko objašnjenje - i gle čuda, ova naselja nalaze se na takvim geografskim terenima. Takvih toponima nema u Italiji i Grčkoj (u slovenskom okruženju) (ako neko bude našao nešto, neka izvoli - ima uz granicu sa Slovenijom, ali ponavljam već nekoliko puta to je slovenski etnos, B(V)eneška Slovenija).
Pa niko i ne kaže da si spomenuo. Ja sam ovu reč samo uporedio sa slovenskom rečju HUM/HOM/HEM/HLM. Jer je primer identičan.
Znači obadve imata objašnjenje u slovenskim jezicima i obedve se nalaze isključivo na slovenskom prostoru. Isti je primer i sa "prevalom", i sa svim ostalim slovenskim toponimima.

Ne znam sta ti znaci nije Hematija vec Ematija; pitao si ikada...znaci gledamo klasicni izgovor. Inace bi isto tako mogao reci 'nije Homeiros vec Omiros' u slucaju Homerova imena.
Igor ti nije objasnio sta znaci Prevala na francuskom - zasto bi? Kakve to ima veze? Dao ti je latinsko etimolosko pojasnjenje.
Hajde ti meni pojasni sta je to 'slovenska rijec HUM/HOM/HEM/HLM'; za pocetak tu vidim cetiri rijeci, ovo izmedju ne znajuci ni sta oznacava.
A kada to ucinis, objasni mi deder kako ti to povezujes sa Haimosom.
Znam, hvala ti,ali stalno se nešto ponavlja; a i da bi hteo da se bavim time trebalo bi mi više vremena. Ovako jednostavno uskočim na kratko i to je to.
Pa da li stvarno mislis da mozes uskakanjem na kratko doci do epohalnih ideja, koje nisu padale ni ljudima koji su se intenzivno bavili upravo takvim pitanjima u kontinuitetu i duze od jedne decenije?
Nauka kaže jedno, a činjenice (u ovom primeru toponimi) drugo - kao što možeš da vidiš.
Pa to nema apsolutno nikakva smisla. Ako je upravo nauka ta koja utvrdjuje cinjenice, kako je moguce da budu u suprotnosti?
Poslednja izmena od moderatora: