SITNI KOLAČI

kuvarice i umetnice :D
moram da vas pitam za jedan recept, nema šanse nigde da ga nađem
jela sam u gostima kod neke rodbine, i žena mi rekla da je naručila kolače; pod nazivom - jaffa kocke
e sad, sve što sam izguglala pod tim nazivom, nije TO

elem, kolač je sa dve kore (jela sam i sa pečenim korama, i sa poslaganim keksom, ali to nije ni toliko važno)
jedan fil je beo, pretpostavljam - mleko, šećer, brašno i margarin
drugi fil je problematičan :lol: kao želatiniran sok od pomorandže. Ja pokušavala tako, ali nikako nisam dobila baš to :confused:

i onda od gore je glazura od čokolade
Moj sin je sve smazao sa tacne, i baš bih volela da mu pravim; ako neko zna o čemu pričam

Zahvaljujem vam :hvala:

probaj da po ovom receptu napravis taj zelatinasti deo

Minjoni od narandze - coolinarika izvor

Sastojci
Prhko testo
150 gr. brasna
2 kas. kakaa
250gr. omeksalog putera
100gr. secera u prahu
Nadev sa narandzom
od jedne narandze naribana korica
250gr. soka od narandze
50gr. kukuruznog skroba (gustin)
1 kas. putera
150gr. dzema od narandze ili kajsije
Glazura
100gr. cokolade
3 kas. ulja
Priprema: Za prhko testo, omeksali puter umutite sa secerom pa dodajte prosejane suve sastojke. Pritisnite na dno tave i pecite na 170C 25min. Ohladite desetak minuta pa prelijte nadev.
Za nadev sok od narandze izmesaje sa skrobom i naribanom koricom, kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Sklonite s vatre, umesajte puter i marmeladu i prelijte preko prohladjenog prhkog testa. Vratite u rernu i dopecite jos pet minuta. Dobro ohladite. Ako ste pekli u vecoj tavi kao ja sada, presecita na pola i stavite jedan deo preko drugog tako da dobijete cetiri sloja. Ako pecete u necemu manjem, samo prelijte glazurom od cokolade.

e sad ako je narucila iz poslasticarnice licno mislim da to ne moze da se identicno iskopira kuci jer oni imaju one silne smese za zeliranje, zgusnjivace i ostala cuda i onda im kolaci budu kremasti a crvsti.a ako je iz kucne radinosti, onda ces uspeti 100%

Poslednja izmena:
Знам да клинци воле и ово:
1. ЈАФА КОЦКЕ
 Умутити снег од 5 беланаца, додати 5 кашика шећера. Додати 5 жуманаца, па још мало мутити. На крају додати 5 кашика брашна и ½ прашка за пециво. Пећи у подмазаном и брашном посутом плеху. Печено прелити са 2dl ђуса или мешавином шербета и исцеђеног сока од 2 поморанџе.
 ½ литре млека ставити да проври, па додати 125g маргарина. Када се маргарин истопи и мало прохлади, прелити преко 500g јафа кекса претходно исеченог на четвртине и поређаног на плитку посуду тако да чоколадни део буде горе (савет:користи кашику). Оставити да кекс упије млеко, па пажљиво (да се много не меша) поређати преко печене коре (ја то радим оном шпатулом за торте).
Богато украсити шлагом. Сече се мокрим ножем.

Žene, a šta radite kada vam se ušećeri masa koju špinujete (meni se dešava sa figarom)? Ima li mu spasa?

Unchi, sve pohvale...fantastično.
Limun ili limunska kiselina (limuntus) sprečava da se šećer ponovo kristalizuje.
Uzmeš malo vose, dodaš limuna (ili limuntusa), zagreješ, dodaš tu "upropaštenu" masu i rastopiš ponovo.

dešava li vam se da vam masa koja se pravi sa mlekom u prahu neće da se stegne :confused:
jednom sam u smesu za rafaelo morala da nakrkam mlevenog keksa da bi se nekako formirale kuglice; a sad sam pravila neke 'kinder kocke', baš mi je dobar i recept i trebale bi da budu ukusne i lepe, ali razlio mi se fil, katastrofa :(
da li to zavisi od mleka u prahu, ili treba duže ili kraće da se kuva :think:

Samo iz tog razloga sam,što sa tim delom kolača u koji ide mleko u prahu nikad nisam sigurna, prestala da pravim bele bajadere.A imaju savršen ukus,i kada uspu,budu san snova.Fantastično se seku,dekorativne su,ukusne...Bila sam čuvena po njima.

Ali ne mogu da vračam i mislim da li će se steći ili neće,pa sam ih izbacila iz asortimana.Na žalost i mojih mušterija,i moje porodice.

P.S.A jednostavno nisam uspela da im pronađem caku.Svaki put radim sve isto,kupovala isto mleko u prahu,isti margarin,isto vreme špinovala šećer...I one jednom budu super,a sledeći put se sve rasplinu.

E pa nećeš više.:besna::besna:

dešava li vam se da vam masa koja se pravi sa mlekom u prahu neće da se stegne :confused:
jednom sam u smesu za rafaelo morala da nakrkam mlevenog keksa da bi se nekako formirale kuglice; a sad sam pravila neke 'kinder kocke', baš mi je dobar i recept i trebale bi da budu ukusne i lepe, ali razlio mi se fil, katastrofa :(
da li to zavisi od mleka u prahu, ili treba duže ili kraće da se kuva :think:

joj ja mrzim to..i meni se to desava i prosto ne volim da pravim taj gornji sloj od mleka u prahu. kad sam radila tobleronu doobro sam uspinovala secer i vodu i bilo je ok.

Samo iz tog razloga sam,što sa tim delom kolača u koji ide mleko u prahu nikad nisam sigurna, prestala da pravim bele bajadere.A imaju savršen ukus,i kada uspu,budu san snova.Fantastično se seku,dekorativne su,ukusne...Bila sam čuvena po njima.

Ali ne mogu da vračam i mislim da li će se steći ili neće,pa sam ih izbacila iz asortimana.Na žalost i mojih mušterija,i moje porodice.

P.S.A jednostavno nisam uspela da im pronađem caku.Svaki put radim sve isto,kupovala isto mleko u prahu,isti margarin,isto vreme špinovala šećer...I one jednom budu super,a sledeći put se sve rasplinu.

E pa nećeš više.:besna::besna:

Drage moje... sa mlekom u prahu se takve stvari dešavaju. Ono što je meni svojevtrremeno savetovala jedna iskusna domaćica, je da, ako vidim da neće da se stegne, u masu ubacim i malo skroba (ili pudinga) u zavisnosti od količine.
Ali moram eksperimentalno da utvrdim "prolazi" li ovo, te brzo pišite recepte i za pomenute kinder kocke, bajadere i toblerone. :zper::)

Drage moje ovo su moji prvi kolaci za prodaju

Prilozi

• P1010514.jpg
    P1010514.jpg
    49,7 KB · Pregleda: 221
Unchi, divni su ti kolači- i recepti su fenomenalni. Koliko prodaješ kilo i koliko ti kolača u proseku ide u kilo.

Evo i mojih od prethodnog vikenda.

Bele kugle

hranaivino017-1.jpg

Reform bombice

hranaivino066-1.jpg

Choco nut korice

hranaivino069-1.jpg

Crno bela bajadera

hranaivino076-1.jpg

Isto, samo drugačije ukrašeno

sliicerazno-predmore2009255-1.jpg

Figaro

hranaivino078-1.jpg

Svi zajedno

hranaivino079-1.jpg

banja056-1.jpg

Recepte ću postaviti sledeći put, žurim na slano ćoše, dok sam još u formi da kačim slike.

Žene, a šta radite kada vam se ušećeri masa koju špinujete (meni se dešava sa figarom)? Ima li mu spasa?

Unchi, sve pohvale...fantastično.

Ja recimo uopste nemam takav recept sa spinovanim secerom.Kod mene ide fil od kuvanih zumanaca na pari i margarina,a secer ide przen pa sitno izlomljen i pomesan sa seckanim orasima i smokvama i suvim grozdjem u prethodno napravljen i ohladjen fil.Ovo je recept jednog vrsnog poslasticara koji je nekad radio na Petrovaradinskoj tvrdjavi u N.Sadu.

Mamamajo kolaci su prelepi ,kao i Gogini i Unchini.Prelepi svaki na svoj nacin.
Inace da se nadovezem na prethodnu temu vezano za mleko u prahu.Desava se i meni ista stvar,a onda sam pocela da ga kuvam nijansu duze,ali jos bitnije,napravim ga bar dva dana ranije.Svi kolaci pravljeni sa spinovanim secerom se trebaju u stvari susiti,a posto ni u jedan ovaj recept ne ide nista zivo i kvarljivo,mozete to uraditi bez straha.

Mamamajo, svaka cast za kolace, cekamo receptice:manikir:
Kako saras ove choco nut korpice, ako ti nije tesko pojasni nam malo i ukrasavanje:bye:

Unchi, sta da ti kazem , osim da sam ove tvoje recepte, sve copy/paste, a cim nadjem vremena, krecem da ih isprobam:bye:

Kada je mleko u prahu u pitanju, ovo Imlekovo je dobro, ali sam dodala 50g vise nego sto treba, jer sam videla da je retko.

Radujem se sto krece sezona slava, novih recepata i novih uzitaka, kako za culo vida, tako i culo ukusa:manikir::manikir::manikir:

Bombice od banana i kokosa

Sastojci: 3 banane,250g keksa,250g prah secera,200-250g sitnog kokosa,jos malo kokosa za valjanje bombica
Priprema: Ispasirati bananu, dodati ostale sastojke, i praviti bombice. Uvaljati u kokos.
Jednostavno i brzo :-)

Prilozi

• kuglice-od-banana-i-kokosa.jpg
    kuglice-od-banana-i-kokosa.jpg
    18,1 KB · Pregleda: 65
  • urmice-od-smokava.jpg
    urmice-od-smokava.jpg
    62,7 KB · Pregleda: 65
  • toblerona-od-sjliva.jpg
    toblerona-od-sjliva.jpg
    20,5 KB · Pregleda: 58
  • punjene-urme.jpg
    punjene-urme.jpg
    43,8 KB · Pregleda: 61
  • kuglice-od-suvih-kajsija.jpg
    kuglice-od-suvih-kajsija.jpg
    21,2 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Unchi, divni su ti kolači- i recepti su fenomenalni. Koliko prodaješ kilo i koliko ti kolača u proseku ide u kilo.

Evo i mojih od prethodnog vikenda.

Bele kugle

hranaivino017-1.jpg

Reform bombice

hranaivino066-1.jpg

Choco nut korice

hranaivino069-1.jpg

Crno bela bajadera

hranaivino076-1.jpg

Isto, samo drugačije ukrašeno

sliicerazno-predmore2009255-1.jpg

Figaro

hranaivino078-1.jpg

Svi zajedno

hranaivino079-1.jpg

banja056-1.jpg

Recepte ću postaviti sledeći put, žurim na slano ćoše, dok sam još u formi da kačim slike.
Kolači su fenomenalni, nadam se da nećete zaboraviti obećanje da postavite recepte.

Poslednja izmena od moderatora:

Back