SITNI KOLAČI

i ja pravim duplu meru ali zato sto ovi moji indijanci pocnu ko macke da uvijaju oko rerne kad miris pocne da se siri,pa pola njih ne doceka da se sastavi jer oni samo capkaju iz cinije one polovine sto cekaju da se sastave.To sa mlekom cu da probam sigurno su ukusnije.

Zadovoljna domacice procitala sam tvoj recept za madjaricu,pa posto je moj drugaciji evo vam da isprobate,ja imam tri cetiri recepta za nju ali dok sam pravila kolace ovj mi je bio najbolji:

Madjarica

600 gr brasna
2 jaja
200 gr secera
50 gr masti
1 kisela pavlaka
1 prasak za pecivo
Izmesati mast,jaja,pavlaku i secer,pa dodati brasno i prasak za pecivo,malo mutiti mikserom pa zavrsiti rukama,ako treba dodati jos malo brasna da se lepo odvoji od posude.Podeliti testo na pet delova,razvaljati kore i peci na obnutoj strani lima.Kore pre pecenja bacnuti na 15-tak mesta viljuskom da bi ostale ravne,da ne bi bilo onih baloncica prilikom pecenja

Fil:
1 litar mleka
4 pudinga od cokolade
100 gr cokolade
12-14 kasika secera
1 margarin
Mleko skuvati sa secerom,a pre kuvanja odvojiti malo da se razmuti puding.Kad je mleko kuvano dodati mu razmucen puding i kad se on zgusne izlomljenu cokoladu i margarin.skloniti sa sporeta povremeno promesati da se margatin istopi i sa toplim filom filovati korice.Poslednja se ne filuje,poklopiti nekim malo tezim predmetom i kad se ohladi staviti glazuru od 100 gr cokolade i malo ulja.

6 listova zelatina jednako je jednoj kesici mlevenog. Listovi su skuplji, ali su mnogo, mnogo bolji. Uvek se lepo rastope (ne ostaju sitne grudvice kao kod mlevenog) i sasvim su providni cak i kada se poredi etkerov zelatin mleveni i u listicima...

E pa ja odavde samo pravim i jedem a nikako nista da postavim
Dakle davni recept
Poljupci Grete Garbo

Jednaka kolicina otpljene cokolade i sitno mlevenog oljustenog badema
naprave se kuglice a u sredinu se stavi visnja ili tresnja iz kompota ili slatkog koja je bila dobrano potopljena u alkohol .
Ukus zavisi od izbora sastojaka, ja volim crnu cokoladu .. crnu ko noc i volim visnje u viskiju koje stoje celu noc
Kombinacije sa mlecnom cokoladom i tresnjama iz ruma ili cak Bejlisa su mmmmmmmmmm
Za oko 20tresnjica treba oko 200gr cokolada i 200gr badema

Naravo sluze se na srebrnoj tacni
Samo najboljoj drugarici
Uz kafu
.
.
.

Bajadere I
draga baby-blue,

napisacu ti sada oba recepta. recept za bajadere je moj dugogodisnji isprobani recept, ja sam ga u odnosu na recept iz kuvara preinacila tako, da kolac bude manje sladak, da se manje lomi pri secenju (tj. bude malo meksi) i da ima vise cokolade.

bajadera (isprobano i ukusno)

- 300g mlevenih oraha (ja cak radije uzimam mlevene pecene lesnike)
- 400g mlevenog keksa ("plazma" ili slicno)
- 300g putera
- 500g secera
- 12 kasika vode
- (ako se zeli meksi kolac moze se dodati 1-2 dl mleka)
- sok od jednog malog limuna
- 100 grama cokolade (ja koristim mlecnu)
- dodatno pripremiti cokoladu i malo putera za glazuru (u zavisnosti od povrsine kolaca) ili kupiti gotovu glazuru od cokolade

prokuvati secer sa 12 kasika vode, dodati u to puter, i kada se on rastopi dodati vec pomesane orahe (lesnike) i keks, po zelji dodati 1-2 dl mleka. podeliti nastalu masu na dva dela, u jedan deo dodati sok od limuna, u drugi topljenu cokoladu. na ravnu povrsinu, ili u kalup presvucen zamascenim papirom razvuci oba dela jedan preko drugog, tako da na kraju crni deo dodje dole (on ce biti i malo tvrdji zbog cokolade), a da beli deo dodje gore. ja nekad podelim masu i na cetiri dela pa napravim manji, ali vislji kolac na cetiri sprata.(uz pomoc kalupa za "srneca ledja").
ostaviti u frizideru da se dobro ohladi i preliti glazurom koja se pravi od istopljene cokolade pomesane sa malo putera, tako da bude dovoljno retko da moze da se maze.

Evo stizu i recepti.

7.BELE BAJADERE
PRVI DEO:150g secera,1dl vode uspinovati.Dodati 1/2 margarina,150g mlevenog keksa,150g mlevenih oraha i 50g cokolade.
DRUGI DEO:200g secera,0,5dl vode uspinovati.Dodati 1/2 margarina i 200g mleka u prahu.
Nasuti na prvi deo i ostaviti da se stegne.

9.BAJADERE
500g secera i 10 kasika vode staviti da provri,dodati 200g margarina,200g mlevenih oraha i 200g mlevenog keksa,pa jos malo prokuvati.Podeliti na dva dela,u jedan dodati kakaa ili cokolade,pa rastanjiti mase jednu na drugu.Kada se stegne staviti glazuru od cokolade.!00g cokolade i 2 kasike ulja otopiti i preliti bajadere.

BAJADERA

400 gr secera preliti sa 10 supenih kasika vode i to kuvati da se sav secer istopi(znaci kristal secer).
Zatim dodati 1 margarin i smanjiti sto manje vatru dok se ne istopi taj margarin(mesati kasikom,brze se topi ili ga iseci na komadice).
U tako vrelo dodati 150gr mlevene plazme pomesane sa 150 gr sitno mlevenih oraha.
Podeliti tako vrucu masu na dva dela i u jedan deo staviti 100 gr cokolade za kolace i mesati da se istopi cokolada.
Spremiti tacnu na kojoj se stavi folija(ja imam jednu tacnu onako pravougaonu koja je namenjena za rolate, sirine je nekih 12-13cm).
Izliti prvo cokoladni fil, a preko njega svetli fil.
Odmah zatim spremiti preliv od cokolade, 100 gr cokolade , 50gr margarina i 2 kasike ulja, ja sve strpam u mikrotalasnu i na najslabije 2-3 minuta, promesati i preliti preko bajadere.
Kada se ohladi izvadim je iz tacne, skinem foliju i isecem na male pravougaonike sirine 1cm, duzine 4-5 cm. Najbolje je da se napravi danas, a sutra da se sece.Nikako nemojte stavljati na jako nisku temperaturu npr zamrzivac ili napolju ako je veliki minus,jer se onda razdvajaju mase.Pa ja ovo malo opsirno, ali kad vec dajem recept ja volim da sam detaljna da svako moze da napravi kad procita.:bye:

Poslednja izmena:
Jel' mogu ja da vam dam jednu lepu ideju za bajadere :)
sad sam ih tako pravila za slavu
prvo, ja stavim pola lešnika, pola oraha
a drugo - vaditi kalupima oblike (krugove, srca, deteline i sl.), a onda od ostatka napraviti kuglice i umakati ih u čokoladu, može i lešnik u sredinu
tako imate dve vrste kolača, a lepi su i laki za napraviti
Još kad se glazura napravi crno-bela, baš dekorativno izgleda ;)

Za ljubitelje čokolade
Kolač sa 3 vrtse čokolade

Piskota:5 zumanaca,5 kasika secera,5 kasika brasna,pola kasikice praska za pecivo,2 kasike cokolade u prahu,1 kasika kakaa,5 kasika vode,3 kasike ulja,sneg od 5 belanaca.Peci u plehu 20x30cm,na 180 stepeni oko 12 min.Vruce preliti sa 0,5dl mleka

Fil:200gr cokolade za kuvanje,150gr mlečne cokolade i 3kasike ulja otopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
1kesicu zelatina staviti da nabubri(po uputstvu sa kesice) i ostaviti da stoji 10 min za to vreme umutiti 250 ml slatke pavlake ,dodati 250gr maskarpone sira,otopljenu cokoladu i zelatin prethodno otopljen,sve izmiksati i staviti preko piskote.Kolac staviti na 1-2h u frizider pa tek onda preliti glazurom,jer zna da se glazura izmesa sa filom.Ja nekad pred polivanje glazure stavim na 30 min u zamrzivac
Glazura:200gr bele cokolade ,sa malo ulja otopiti na pari i kada se malo prohladi preliti preko kolaca.Staviti u frizider da se stegne

Za rolate,princes krofne,krempitu sigurno vec imate recepte,a mozda cak i za ovaj cokoladni kolac (na slici poprskan sa belom cokoladom)
Piskota: 5 jaja,5 kasika secera,5 kasika brasna,1-2kasike kakaa.Peci u velikom plehu od rerne na peko papiru,peci na 180 oko 10 min i peceno preseci na pola,dobijemo dve manje kore.Kore poprskati sa mlekom(oko 10-15 kasika mleka)
Cokoladni preliv-1,5 dl slatke pavlake,150 gr čokolade,1 kasika nutele ili 1 kasika secera u prahu,otopiti na pari i ostaviti da se prohladi
Svaku koru namazemo sa 250gr maskarponea(ja u maskarpone nestavim secer a ako hocete moze) i prelijemo sa cokoladnim prelivom,i onda kore slozimo jedna na drugu.Odgore kada cokolada počne da se stvrdnjava provucemo sa viljuskom ili konditosrkim česljem(neznam kako se pravilno kaze) .najbolje se sece kad odstoji preko noci u frizideru.j odgore jos poprskam belom cokoladom

Back