Koja je vaša omiljena vinska zemlja?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
409.729
Tri najveća proizvođača vina u Evropskoj uniji su Italija, Francuska i Španija i zajedno čine gotovo 80 odsto ukupne proizvodnje.
Evropski vinarski sektor u 2025. godini beleži proizvodnju od 145,5 miliona hektolitara vina, što predstavlja blagi porast od 1 odsto u odnosu na prethodnu godinu
Kada je reč o vinu, neke zemlje jednostavno dominiraju! Ova simpatična ilustracija pokazuje ko najviše puni bačve i šalje ih u svet.
Clip.jpg

-Italija je trenutno najveći svetski proizvođač vina po obimu.
-Francuska je odmah iza Italije i često se takmiči za prvo mesto.
-Španija ima najveću površinu vinograda na svetu, ali nižu proizvodnju po hektaru.
-SAD su četvrte na listi najvećih proizvođača vina.
-Australija zauzima peto mesto
-Argentina je na šestom mestu.

Od mediteranskih klasika do vina sa južne hemisfere – svaka boca krije deo tradicije i geografije svoje zemlje
13633584385266392504.jpg

Poslednja izmena:
Tri najveća proizvođača vina u Evropskoj uniji su Italija, Francuska i Španija i zajedno čine gotovo 80 odsto ukupne proizvodnje.
Evropski vinarski sektor u 2025. godini beleži proizvodnju od 145,5 miliona hektolitara vina, što predstavlja blagi porast od 1 odsto u odnosu na prethodnu godinu
Kada je reč o vinu, neke zemlje jednostavno dominiraju! Ova simpatična ilustracija pokazuje ko najviše puni bačve i šalje ih u svet.
Pogledajte prilog 1831428
Normalno Itakija.Iako se prica da su francuzi najjaci,ali nisu.Italijani prave prava vina,

Ne mogu i ARG i AUS biti na petom mestu, ARG je sesta po proizvodnji valjda.

Nemam bas omiljenu vinsku zemlju ali biram sorte (varietale) po drzavi, pa tako crvena (ili kako mi kazemo crna) biram redom: malbec (Argentina), shiraz (Australija), souvignon ( Francuska, California), pinot noir (Frabcuska), zinfandel (USA) - sve u zavisnosti od raspolozenja i cene, pa kad upadnem u prodavnicu i naletim na snizenje od 20-30% uzmem ono vino koje su snizili za tu cifru (uvek ce biti vremena da kupim drugo po punoj ceni :D ). No, od crnih ipak mi je zinfandel/primitivo onako najvise prirastao dusi.

Od belih, samo chardoney iz USA ili Francuske.

Uvoze i vina sa nasih podneblja na ovu stranu okeana, pre godinu sam kupio Rubinov Car Lazar za, hmm, kad se preracuna 1000-1100 din boca, 13.jul Vranac za 1200-1300 din... zavoravio sam kakva su a malo me ponelo i neko rodoljublje ali mogu reci da su teski krsh od vina, srecom je bila sezona za kuvano vino pa su zavrsili u sherpi. Ima i hrvatskih, pogotovo manjih vinara, no cene su im za brijanje, flasa plavca malog oko 4000 din a za tu kintu imas i odlicne zifandele iz Nape ili Sonome - plus na njih daju na svakih par meseci popuste i do 30% a za hrvatska njihov uvoznilk nikad ne daje ni 1% jer prodaje izuzetno malu kolicinu. Pre covida sam jednom naleteo i na vina iriskog Kovacevica, no posle toga vise ne.

U Srbiji sam nekada davao prednost fruskogorskom vinogorju (zavicajni poriv), a cesto smo kupovali u rinfuzi iz Bajilovog ili Mackovog podruma. Kod caleta kuci smo imali i presu za plutene pampure te smo svojerucno flasirali portugizer, tamjaniku a silu od belih. A nekada davno, u mom detinjstvu je moj deda imao i svoj vinograd na sremskom bregu iznad Dunava, negde izmedju Bataja i Banovaca, samo sto tad nisam pio vino :D

Zadnjih godina kada dodjem do Srbije uvek se iznenadim koliko ima novih vinarija, od Vranja (tamo sam naleteo na neke Dalmose koji su izbegli 90-tih i oformili svoj vinograd) pa do Subotice, i od Negotina do Sida. I ima bas dobrih i uredjenih vinarija, odlicnih vina a i dosta sunca - te Srbija tu ne zaostaje za svetom.

Poslednja izmena:
Francuska - volim ona vina za svoj džep - od crnih Šardone, a od belih Šabli. I to kad mogu da priuštim, što je jako, jako retko.
Шардоне је бело вино...
Можда си мислио на Мерло(т), то је најпопуларнија сорта црног грожђа у Француској?

Poslednja izmena:

Back