SITNI KOLAČI

Al` to "nekako aranžirani za kuću..." baš izleda lepo.
Ja se trudila, ali je problem bio u tome što mi nije bilo do kolača!
Samo dan pre Nove godine, napravila sam 11kg kolača za isporuku (što znači da sam napravila bar 20% više), na nos su mi izašli!
Sve u svemu, to na tanjiru su bukvalno ostaci od onih isporučenih, zato kažem "aranžirano nekako", pošto su uglavnom "sa greškom": ili sa oštećenom glazurom, ili krajevi, ili loše isečeni i oblikovani...
Na slici se ne vidi z:lol:

Ja se trudila, ali je problem bio u tome što mi nije bilo do kolača!
Samo dan pre Nove godine, napravila sam 11kg kolača za isporuku (što znači da sam napravila bar 20% više), na nos su mi izašli!
Sve u svemu, to na tanjiru su bukvalno ostaci od onih isporučenih, zato kažem "aranžirano nekako", pošto su uglavnom "sa greškom": ili sa oštećenom glazurom, ili krajevi, ili loše isečeni i oblikovani...
Na slici se ne vidi z
:lol:

A verovatno se ni po ukusu "ne vidi" da su "sa greškom"!
A posle tolikog spremanja i ne sumnjam da su ti na nos izašli.

Korpice s malinama

100g gustina
100g šećera
250g margarina
200g prah šećera
1 burbon vanilin šećer
kora 1 limuna
30 jestivih korpica u roze boji
30 bombona u obliku maline ili svežih malina

Skuvati gustin i šećer u 4 dl vode, pa ohladiti i sjediniti sa margarinom penasto umućenim sa šećerom i korom od limuna. Time puniti korpice, pa ukrasiti bombonama.

Ovi kolači nisu posebno ukusni, više su za ukras, ali sam zato za Božić pravila na drugi način.

Košnice s rumom

250g margarina
250g prah šećera
250g posnog keksa
100g oraha
100g suvog grožđa potopljenog u rum
2 kasike ruma

Od navedenih sastojaka (osim suvog grožđa) napraviti kompaktnu masu, pa utiskivati u kalup za košnice, prethodno uvaljano u keks. U svaku ubaciti po nekoliko zrna suvog grožđa...

Poslednja izmena:
Korpice s malinama

100g gustina
100g šećera
250g margarina
200g prah šećera
1 burbon vanilin šećer
kora 1 limuna
30 jestivih korpica u roze boji
30 bombona u obliku maline ili svežih malina

Skuvati gustin i šećer u 4 dl vode, pa ohladiti i sjediniti sa margarinom penasto umućenim sa šećerom i korom od limuna. Time puniti korpice, pa ukrasiti bombonama.

Ovi kolači nisu posebno ukusni, više su za ukras, ali sam zato za Božić pravila na drugi način.

jao jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dobro izgledaju Koko,ja ti se nanovo divim i divim i divim....a koji je to drugi način na koji si pravila da i ukus bude onako pravi za gurmane?

Poslednja izmena od moderatora:
Kokos kocke

250g keksa
250g margarina
250g prah šećera
2 burbon vanilina šećera
100g kokosa
100g čokolade

Umutiti margarin sa prah šećerom, dodati vanilin šećer, keks i kokos, pa to preručiti u pleh, istanjiti i preliti čokoladom

Kriškice sa žele bombonama

200g šećera u prahu
60g kristal šećena
60g gustina
250g margarina
200g žele bombona
800g oraha
200g kristal šećera

Žele bombone iseckajte na sitne kockice, pa od po 10-tak grama napraviti kuglice.
Pomešati 60g gustina, 60g šećera i 3 kašike vode, pa sve to skuvati u 3dl vode. Kada se to ohladi pomešati sa margarinom umućenim sa prah šećerom. Od te mase napraviti 20-tak pogačica, kojima ćete uviti žele bombone, tako da dobijete loptice.
Ušpinovati 200g šećera sa 1dl vode, pa time popariti 800g oraha.
Trećom masom obaviti bele kuglice, koje su se u medjuvremenu dobro ohladile. Onda sve dobro ohladiti, pa seći na kriškice.

Poslednja izmena:
Nije me dugo bilo na ovoj temi,danima ne vadim ruke iz kolacaz:). Vidim ima super recepata,moracu da pribelezim. Evo i nekih slicica,da vidite sta se radilo ovih dana. Pozdrav!

Prilozi

• IMG_3340.JPG
    IMG_3340.JPG
    110,4 KB · Pregleda: 229
  • IMG_3393.JPG
    IMG_3393.JPG
    63,9 KB · Pregleda: 209
  • IMG_3395.JPG
    IMG_3395.JPG
    65,1 KB · Pregleda: 208
Uzivam tamo na tortama,uzivam ovde na kolacima.....Milina jedna.Vanjusa,cim prodje vikend,a sa njim i frka,a ti recepte na sunce.Da isprobam sve...Ja saljem slicicu mojih kolaca,koji nisu taaaako lepi kao tvoji,ali naucicu.Pozdrav za sve vredne ruke.

Prilozi

• IMG_0207.jpg
    IMG_0207.jpg
    39,7 KB · Pregleda: 201
Pa Zadovoljna domacice i tvoji kolacici su lepi, a deluju i ukusno. Mogla bi da dobacis neki recept.
Inace kada pises poruku i ukucas smajlije pojave se slova a kada je posaljes pojave se smajliji koje si poslala z:girl:

Uzivam tamo na tortama,uzivam ovde na kolacima.....Milina jedna.Vanjusa,cim prodje vikend,a sa njim i frka,a ti recepte na sunce.Da isprobam sve...Ja saljem slicicu mojih kolaca,koji nisu taaaako lepi kao tvoji,ali naucicu.Pozdrav za sve vredne ruke.

Kolacici su sto bi rekao Dusko Dugousko"Alantuan", tako su lepi da mise ona cokolada vec topi u prstima:klap:, ma mi smo ti zene cudo sto bi rekli prave:metla::metla:
Pozdravz:girl:

Kolači su vam prelepi i zato recepte na sunce inače ni ja više neću moje da kuckam. Ima odmah da se naljutim z:mrgreen:

Evo sada onih obećanih. Prvo ću ove koji su u sredini, čokoladni.

Brownies - Američki kolačići sa čokoladom i orasima

Inače amerikanci obavezno prave ove kolačiće za Božić. U svakom filmu s božićnom tematikom kada se pominju pripreme, pomenu i ove kolačiće :D

100g butera
100g čokolade za mešanje
300g šećera
na vrh noža soli
2 kesice vanilin šećera
3 jajeta
125g brašna
2 kašike kakao praha
100g seckanih oraha

za glazuru:
7 kašika slatke pavlake
100g čokolade

Otopite buter, dodajte čokoladu i oblikujte u gust krem, pa sklonite sa šporeta. Dodajte šećer, vanilin šećer i so. Jedno po jedno dodajte sva tri jajeta. Mutite mikserom oko minut, a onda dodajte brašno koje ste prethodno pomešali sa kakao prahom, pa orahe i miksajte još minut-dva. Masu izručite u papirom obložen pleh (prečnika 20-tak cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C, oko pola sata, pa ostavite da se ohladi.
Slatku pavlaku zagrevajte, dodajte čokoladu i mešajte dok se sasvim ne rastopi.
Prohlađen kolač prelijte glazurom i ostavite da se sasvim ohladi, isecite na kocke i služite.

http://img222.imagesh[/QUOTE]
[/SPOILER]
Evo stizu i recepti.
1. KOKOS KORPICE
100g kokosa,100g secera u prahu,1 belance.Zamesiti.Modlu namazati uljem i poseceriti kristal secerom.Uljem samo za prvu korpicu,a secerom za svaku.Uzimati masu od kokosa i obloziti zidove modle.Istresati na posluzaonik,i tako okrenute,ostaviti ih da prenoce.Sutradan ih okrenuti,u svaku staviti kasiku euro krema i posuti seckanim zele bombonama.

2.ORASNICE
180g. mlevenih oraha,150g.kristal secera i 3 belanca prokuvati na tihoj vatri,da se po dnu serpe poznaje varjaca.Kada se prohladi,praviti male kuglice,umotavati ih u seckane orahe,redjati u pleh (na pek papir) i drskom od varjace nasvakoj napraviti udubljenje.Susiti u rerni na 100 C oko 45 min.Umutiti malo prah secera i vode,dodati boju i u svako udubljenje nasuti.

3.TROUGLOVI
3 zumanca,100g secera u prahu,100g cokolade i 50g margarina kratko prokuvati na tihoj vatri.Kada je gotovo,dodati 100g.seckanih oraha i 2-3 kasike mlevenog keksa.Izruciti u trouglast pleh i ostaviti na hladno.

4.RUM KUGLICE
1dl vode i 100g secera uspinovati.dodati kockicu margarina,100g mlevenog keksa,100g mlevenih oraha,saku suvog grozdja i ekstrata ruma po ukusu.Kada se ohladi masa,praviti kuglice i uvijati u kokos.

5.TRI DANA U PLEHU
120g margarina,100g secera,120g mlevenih oraha,80g brasna umutiti mikserom.Posebno umutiti 4 belanca i sve sjediniti.Peci na 200 C,i kada pocne da se odvaja od ivica pleha,preliti sa 4 zumanca umucenih sa 120g secera i 1 vanil secerom.Rernu smanjiti na 50 C i susiti oko 1/2h.Na potpuno ohladjena zumanca staviti FIL: Prokuvati 110g secera, 0,75dl mleka,90g margarina,2 rebra cokolade i 150g.mlevenih oraha.Na hladno narendati cokoladu.

6.KIKIRIKI KUGLICE
250g margarina,250g secera u prahu umutiti mikserom.Dodati 300g mlevenog keksa,2 rebra otopljene cokolade i 200g mlevenog,neslanog kikirikija (przenog).Praviti kuglice,ostaviti ih da se prosuse,pa uvijati u cokoladnu glazuru.Za ovu kolicinu je potrebno oko 200g cokolade i 3-4 kasike ulja.

7.BELE BAJADERE
PRVI DEO:150g secera,1dl vode uspinovati.Dodati 1/2 margarina,150g mlevenog keksa,150g mlevenih oraha i 50g cokolade.
DRUGI DEO:200g secera,0,5dl vode uspinovati.Dodati 1/2 margarina i 200g mleka u prahu.
Nasuti na prvi deo i ostaviti da se stegne.

8.ROLATI OBLANDA
250g mlevenog keksa,250g mlevenih oraha,1/2 margarina,2 rebra cokolade i 2dl mleka prokuvati.Nakvasiti 3 lista oblande,i filovati toplim filom.Uz jednu ivicu oblande mogu se staviti bananice,zele bombone,roleri ili sta drugo smislite.Uviti u rolat.

9.BAJADERE
500g secera i 10 kasika vode staviti da provri,dodati 200g margarina,200g mlevenih oraha i 200g mlevenog keksa,pa jos malo prokuvati.Podeliti na dva dela,u jedan dodati kakaa ili cokolade,pa rastanjiti mase jednu na drugu.Kada se stegne staviti glazuru od cokolade.!00g cokolade i 2 kasike ulja otopiti i preliti bajadere.

Eto recepata,nadam se da su razumljivi.Za kraj,nadjite i nesto musko da polize serpe.U zdravlje!

Poslednja izmena od moderatora:
:cmok:Ma ti ne samo da si ZADOVOLJNA DOMAĆICA nego si baš VREDNA DOMAĆICA.Hvala za receptiće,imaće se tu šta pametno naučiti.Slatko sam se smejala ovom nazivu- Tri dana u plehu,kod mene bi se to zvalo -Jedan dan u plehu.A što se lizanja šerpe tiče tu mi muško ne treba.z:poz:

Back