SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedno pitanje ne vezano za sve gore navedeno: sta ako beba primi trecu dozu Hep.B vakcine 10 dana pre navrsenog sestog meseca. Znam da se vakcine primaju kasnije a ne ranije, ali sta ako se to desi. Da li to znaci da beba nije adekvatno zasticena ili pak nesto drugo????

Zene
samo mi recite kad (dace Bog) u narednih mesec dana s bebom dodjem kuci kako da je stavim da spava, jel na boku?
Citam vase prethodne postove pa sam se iznenadila jer sve mi se cini da su zene pre stavljale bebe na stomak (nisam skoro imala bebu u okruzenju)...

Jel mozete preporuciti neku radnju sa bebi garderobicom ( nista firmirano necu da dajem po 3000 za jedno odelce)...
Jel se nocu ostavlja neko priguseno svetlo zbog bebe?

Mozda vam ova pitanja deluju smesno al meni kako se priblizava sussret s sinom ja imam sve vise nekih pitanja...:))

baki 75:
Zene
samo mi recite kad (dace Bog) u narednih mesec dana s bebom dodjem kuci kako da je stavim da spava, jel na boku?
Citam vase prethodne postove pa sam se iznenadila jer sve mi se cini da su zene pre stavljale bebe na stomak (nisam skoro imala bebu u okruzenju)...

Jel mozete preporuciti neku radnju sa bebi garderobicom ( nista firmirano necu da dajem po 3000 za jedno odelce)...

Mozda vam ova pitanja deluju smesno al meni kako se priblizava sussret s sinom ja imam sve vise nekih pitanja...:))

Stizem Baki :) Moj sin nikako nije hteo da spava na stomaku, pokusavala sam i samo kad se bas cvrsto uspava uspevala sam da ga stavim na stomak ali kratko. Ja sam bebu stavljala na bok, pa okretala malo na jednu malo na drugu stranu. Mislim da nije dobro na ledjima jer ako beba krene da povraca moze se ugusiti sadrzajem. A dobro je bebi menjati polozaje da bi glavica bila lepa okrugla. Znam jednog malog koji je stalno na jednom boku spavao glava mu je ostala nekako nakriva. I dobro je menjati polozaje to je obavezno znaci jedan pa drugi bok da dete ne bi razvilo skracenost vratnog misica. Moj beban zamalo, jer je obozavao da spava na desnom boku, kad smo primetili da glavu drzi nakrivo tj. nadesno. Onda nam je hirurg rekao da ga stavljamo sa spava na levi bok i podupremo ledja i glavicu urolanim peskirom. I ispravilo se stvarno, sada ga stavim na bok ali on se u toku noci sam izokrece na sve strane.
Priguseno svetlo ili lampica da, bice ti lakse da manevrises u toku noci kad se beba probudi a i mislim da bebi nije prijatno da se probudi u mrklom mraku.
Za radnju s decjom garderobom ne mogu nesto da ti pomognem ne zivim u Beogradu. Ali sam par puta bila u onom decjem trznom centru i tamo imas stvarno svega pogotovo za bebe po pristupacnim cenama.
I pitanja nisu smesna. Pozdrav

Evo ja sam ama od skora moj Strahinja ima 16 dana,i spava cas na desom cas na levom bolu.Posle svake klope ili previjanja promenimo mu stranu.
Baki imasu Zemunu nekoliko radnjica sa decijom garderobom i cene su dosta nize nego u Imago centru ili u radnjama u centru grada.
Imam jedno pitanjce Strahinji se na preponama nekako ljusti koza ,nema ranice ali ne znam da li da stavljam talk preko toga ili kremu? I na licu mu se pojavljuju pa same nestanu neke crvenkaste tackice,kazu da se cisti koza i samo da mackam sa Pavlovicevom??
Hvala unapred na savetu

To je imao i mij alexa

poslije svega nema razloga da brines cisti mu se koza

mada je meni jekoderm puno pomogao, nekoliko puta dnevno u tankom sloju,

ali najvaznije da bebu niko ne dira prljavim rukama... kao maja zaova.. :evil:

uglavnom, prolazno je

baki 75:
Zene

i ja sam bila u istoj dilemi

u porodilistu su rekli na bikovima, ali nekeko sam uspjela da ga naviknem na stomak

sad ima skoro 10 mjeseci i spava kako mu odgovara, uglavnom na stomak ili na bokovima

u svakom slucaju pokusaj naviknuti bebu da spava na stomak, zdravije je kazu

mozda nece biti bas lako ali vrijedi se pomuciti
;)

snezac:
Evo ja sam ama od skora moj Strahinja ima 16 dana,i spava cas na desom cas na levom bolu.Posle svake klope ili previjanja promenimo mu stranu.
Baki imasu Zemunu nekoliko radnjica sa decijom garderobom i cene su dosta nize nego u Imago centru ili u radnjama u centru grada.
Imam jedno pitanjce Strahinji se na preponama nekako ljusti koza ,nema ranice ali ne znam da li da stavljam talk preko toga ili kremu? I na licu mu se pojavljuju pa same nestanu neke crvenkaste tackice,kazu da se cisti koza i samo da mackam sa Pavlovicevom??
Hvala unapred na savetu

Isto se tako i Aleksi ljustila kozica na preponama i ja sam stavljala talk povuklo se za 2-3 dana, i lice isto tako, vodila sam ga cak i kod lekara rekli su ne masna krema nego samo pantenol na lice i povuklo se odmah ali sam i nastavila sa pantenolom. Sada ponekad macnem pantenol ponekad pavlovicevu cini mi se da je pantenol malo suv.

Hvala 7sins i alexis1, imam sad jos jedno pitanjce.
Moj sin ima jako osetljivu kozu ( ili umusljam) sto je moguce,i zanima me sa cime ste vi kuplai tako male bebe,ja sam koristila nivea baby sapun ali cu danas da promenim pa me zanima koji???

Mom sinu je na porodjaju napukla leva kljucna kost,pa je do prvog pregleda morao da spava na desnoj strani,a kad je to zaraslo,stavljali smo ga na ledja.Stavljala sam ga i na stomakali on nece tako da zaspi,tako da ga ja stavim na ledja,a on se onda vrti kako mu volja.

Nego evo sta mene muci.Mi Acu okupamo,nahranimo i on zaspi oko 9,medjutim za sat vremena se probudi,ne place vec ga zateknem kako se igra rukicama u krevetcu,i tada ostane budan do 1 posle ponoci,nema sanse da zaspi,sta god mi radili da ga uspavamo.Ujutru se probudi u 11.On inace super napreduje,i cini mi se da mu ovakav raspored spavanja ni malo ne smeta u razvoju i raspolozenju tokom dana,ali ipak me zanima da li je to normalno,kako vase bebe spavaju,desava li se ovo jos nekom.

snezac Hvala 7sins i alexis1, imam sad jos jedno pitanjce.
Moj sin ima jako osetljivu kozu ( ili umusljam) sto je moguce,i zanima me sa cime ste vi kuplai tako male bebe,ja sam koristila nivea baby sapun ali cu danas da promenim pa me zanima koji???

Sto se mene tice Seba Med je fenomenalan. Moja cera ima osetljivu kozu i ovim je kupamo od rodjenja. Koliko sam skontala on nema deterdzenta u sebi, (sto vecina ostalih kupki ima) a to je upravo ono sto skodi njihovoj (bebecoj) kozi. Naravno ovaj proizvod su mi preporucili i pedijatar i dermatolog. Osim toga predivno mirise, a kosica je mekana kao svila.

alexis1:
i ja sam bila u istoj dilemi

u porodilistu su rekli na bikovima, ali nekeko sam uspjela da ga naviknem na stomak

sad ima skoro 10 mjeseci i spava kako mu odgovara, uglavnom na stomak ili na bokovima

u svakom slucaju pokusaj naviknuti bebu da spava na stomak, zdravije je kazu

mozda nece biti bas lako ali vrijedi se pomuciti
;)

Bebe NE SMEJU spavati iskljucivo na stomaku i trudite se da ovakve greske ne forsirate.
Na stomaku se krive stopala ,kicma trpi ogromno opterecenje i u vratnom i u krsnom delu,blokiran je motorni razvoj ruku i takva deca imaju vrlo oskudne reakcije zastite.
Spavanje na stomaku je opasno zbog mogucnosti gusenja .Bebe se ponekad mogu stavljati da spavaju na stomaku ali iskljucivo preko dana kada ste u mogucnosti da ih kontrolisete.
Fizioloski najispravniji obrazac za spavanje su bokovi,ali bez podupiranja glave peskirima i enciklopedijama jer to izaziva poriv da se odupru o prepreku i izvijaju u suprotnom pravcu.
Zbog oporecnih informacija u vasim postovima iskoristila sam alexis 1 da ilustrujem svoj odgovor,ali nisam zelela nikog da prozovem pa vas molim da se ne uvredite.
Pedijatrijska sluzba u nasoj zemlji nije na nivou koji majkama obezbedjuje potpunu informaciju zato se i desava da hirurg savetuje majci da okrece bebu na jedan ili drugi bok da bi izlecila tortikolis (krivi vrat) ne objasnjavajuci tehnike koje vrlo brzo saniraju problem.
Za sve savete u vezi nosenja ,drzanja,polozaja pri spavanju i svih segmenata motornog i psihofizickog razvoja moj je savet obratite se fizijatrima i fizioterapeutima.
Pozdrav svim mladim mamama.....:)

Hvala svima na savetima, jer sve sto cujem dobro dodje....
a nesto mi palo na pamet kojim praskom (ako nije reklama) perete bebin ves
inace danas smo kupili prve pelene , bodice i benkice...
jel dosta 30 obicnih pelena i 20 svedskih...

@dilinkuca ono sto ti te ja mogu posavetovati je da bar u prvih mesec dana ne koristis kupke ni sapune (previse hemije za neznu bebinu kozu), sem za pranje kosice povremeno. A posle te ne mogu posavetovati za marku (drugi su proizvodjaci u pitanju). A sto se praska tice ja sam koristila tecni prasak (opet drugi proizvodjac u pitanju) i obavezno sa dodatnim pranjem i bez omeksivaca u pocetku (zbog mogucnosti alergija i bla bla bla). Tek kasnije uvodis omeksivac, a dotle je peglanje i pranje sa dodatnim ispiranjem dovoljno.

Ne mogu da se setim kad sam počela da kupujem kupke ali znam da sam ga dosta dugo kupala samo u običnoj vodi sa par kapi maslinovog ulja.

Omekšivač, takođe - ništa, umesto njega sam stavljala obično sirće, da veš ne bi bio krut.

Eto, i to sa kupkama je vrlo individualno. Mi smo dobijali razne predloge, sto od pedijatra, sto od dermatologa (bebac je mesecima imao ekcem). Preporucene markirane kupke (Seba Med, Mustela...), te kupanje u caju od kamilice, pa kupanje u cistoj vodi, kupanje jednom nedeljno... Nasli smo dobitnu kombinaciju, a to je Seba Med (1x spricnut u kadu napunjenu vise hladnom no toplom vodom) i pola sake morske soli, svako vece. Ovo sa maslinovim uljem isto nije losha varijanta.

Baki, ta kolicina pelena je i vise nego dovoljna :)

Ja Sebamed koristim za negu svog lica i prezadovoljna sam. Bebu sam od pocetka kupala Kosilijem, mada sam i ovde videla da nekim bebama nije odgovarao. Mislim da je sve individualno. Nekom odgovara, nekom ne. I kosicu sam mu tim samponom prala, s tim sto sam uvek malo vise sapunjala i trljala pelenom teme da bih mu skinula onu perut. I brzo se to sve skinulo. Onda mackanje uljem Nivea baby, lice pantenolom. glavicu isto uljem a ponekad i pavlovicevu da bude masnije opet zbog peruti i onda njemu najdraze cesljanje onom divnom mekanom cetkom za bebe.
Ves sam prala kao i nas istim praskom Persil gold, i koristila omeksivac od pocetka.

Ja sam u pocetku Acu kupala niveinim bebi samponom,sad trenutno koristim kosili,sledeci put cu kupiti Dzonsonov sampon.Sve mu odgovara,do sada nije imao nikakve osipe,a od nivee je mirisao na kilometar :D.

A to sto si pomenula da se beba uspava pa se posle probudi i igra se do ko zna do kada, i kod nas se to desavalo, i kako je pocelo tako je i prestalo. I sad ponekad se desi da spava recimo do pola 10 i onda se probudi odmoran i luduje do ponoci, igra se, super raspolozen. Nista nismo radili, eventualno mu damo jos malo mlekca i cim pocne da trlja okice na spavanje.

Mislim da ce i kod nas uskoro prestati.Sinoc je zaspao u pola 10 i jutros sam ga u pola 9 probudila da idemo u razvojno savetovaliste.A inace otkrio je da sa glasom moze svasta da se izvede pa po ceo dan "peva" i cichi.

Back