SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Smoki sam i ja davala deci ali kukuruzni mislim da se zove dzambo...
Tih para kapi limuna se stavljalo u vodu i pre 10 godina
e sad pedijatri...
Meni na VMA kazu npr da se Brufen ne daje deci do 6 godina a kumi mojoj dao pedijatar u Nisu za bebicu od mesec dana...

Ja imam jedno pitanje ne vezano za ishranu beba: Naime moj sin za par dana puni 5 meseci a vec od dva i po meseca pocele su male balice da bi sad to bilo bas ono pravo. Bukvalno nakvasi bilo koju portiklu ili peskiric da mu stavim ispod brade. Od pre mesec dana opasno je poceo da trpa prstice i rukice u usta tako da nema sanse da mi sklonim prstice iz usta jer ih on opet tu ugura i tako non stop. Znam da je sve to normalno i da treba ocekivati prve zubice ali kad videcemo. Posledica toga je skoro non-stop crvena i suva koza u predelu brade i oko usana. Interesuje me sta bih mogla da mu mazem na taj predeo da bi se to crvenilo povuklo i koza oporavila a da nije stetno jer kao sto sam rekla ruke su mu stalno u ustima pa se plasim da to sto namazem putem ruku ne dospe i usta.

a hebiga, sad si nam baš rekla, ko da ne znamo to :wink:

darkoje:
Da nebi bile u mikama kao sto sam prosla ja slusajte pedijatre.Ja sam sa najmladjom cerkom provela 4 meseca po bolnicama od Subotice do Beograda i posle jos 10 na lecenjima po anbulantama i lekarima.Meni je dete pocelo da povraca u 13 mesecu kada je pocelo da se smanjuje moje mleko.Ja sam pocela da joj dajem kasice u 4 mesecu i povrce i sokice i zitarice.Posle je ustanovljeno da je alergicna na sve zivo(bukvalno) plus jos neke komplikacije sa zelucem i bubrezima.Receno mi je da je to verovatno zbog toga sto sam joj pocela davati ranije ishranu.Inace to mi je trece dete i nju sam i dojila dugo,dok blizance nisam i isto sam ih hranila od 3 meseca i bili su na vestackoj ishrani od 1 meseca i sa njima je bilo sve ok dok je ova mala tako pocela da povraca da su joj par puta stajali bubrezi.

Ne verujem u to da je to zato što si joj dala hranu ranije........
Ja imam neki trip zašto je to ranije bilo od trećeg a sad od šestog meseca - ranije su imali jednu vrstu mlečnih formula, a očigledno je da dete od trećeg meseca nije bilo sito samo od tog mleka pa su bebe jele svašta - i nikome ništa nije falilo zbog toga... E zato su danas proizvođači bebi hrane napravili mlečne formule s brojevima 1,2,3 i 4 koje su ,,prilagođene'' većim uzrastima i sasvim sam sigurna da bebi neće biti ništa ako proba da jede, kao što sam sigurna da je isplativije prodavati formule kevama do 6. meseca nego samo do 3.
Na deci se uvek najbolje zarađivalo - pa u krajnjem slučaju ništa im neće biti čak i ako do 6. piju to njihovo mleko........

Meni je beba prestala da spava, poslednjih desetak dana je jedva jednom popodne odspavala dva sata - plače, traži mi da jede, na dva sata popije po 160 ml mleka... Znajući da je tako reagovala i onda kad sam ja mislila da je dojim a u stvari nije bilo mleka dovoljno skontala sam da je gladna...

Lena je juče, sa tri meseca i tri dana dobila svoju prvu kašicu, pirinčanu.......
Oduševila se :D
Nisam smela da joj dam puno pa se ljutila ali oduševila se hranom, mnogo slatko ručki :lol:
Sama otvara usta i čeka da joj dam, a i pravi pokrete kao da žvaće - smejali smo joj se, ljubav moja, kao šećer je :lol:
Ma nedam da bude gladna i neispavana i neću da budemo nervozne i ona i ja
Nije imala grčeve, do duše, veći deo je bljucnula juče al tako mora dok joj se organizam ne navikne

A i što se vakcina tiče, nisam htela da joj dajem ,,one što se kupuju'' nego brate mili naše, prosečne - što se rade na torlaku.... pa ne prave ih tamo trbušne plesačice :wink:

........ odoh, probudila se

Vakcine and Torlak issue

:lol:
mnogo si mi ti pametna majcheki
pa ne radi se o istorijskoj strucnosti strucnjakinja na Torlaku, nego cisto o mom logicnom zakljucku da je Srbija u njesra i da isto kao i u svim drugim zdravstvenim i slicno institucijama stanje je fenomenalno... prate se svecki trendovi and stuff... svaka im cast
ko da nema izolacije dvadeset godina

jbt, kolko je svet otisao napred...

nebitno, ja i ne mogu da dam svom detetu Torlakove... cak da mi se probudio iznenada neki patriotizam pa po svaku cenu hocu da svom cedu dam domacu vakcinu...

ja sam mom kupila Wyeth-ove... mogu i hocu da mu platim najbolje sto ima
cao

Ja jesam za vakcine, i vakcinisem svoju decu redovno. E sad sto se ishrane tice, da li je to teorija zavere ili ne stvarno ne znam, ali me strahovito nerviraju ti novi trendovi. Slazem se da pojedina hrana izaziva alergije, da je probavni sistem beba nerazvijen, pa normalno je da necemo bebama dati pasulj sa 3 meseca. Kad sam rodila prvo dete zbog kilaze je bila 2 meseca na Institutu za neonatologiju. Kad je trebalo da je otpuste preporuka za ishranu je bila Impamil i voda+par kapi limuna+malo secera ili isto to sa cajem od kamilice. Sa njenih 3 meseca rekli su da pocnemo sa vocnim (jabuka i sargarepa) i pirincanim kasicama. Sa 4,5 meseca doktorka je rekla da slobodno uvedemo 2/3sko kravlje mleko! To je bilo pre 5,5 godina. Sada ne daj boze da pomenete da hocete da date detetu kravlje mleko, to je zlocin. Sta se to toliko promenilo za ovih 5 godina nije mi jasno. Skoro sam procitala clanak da je kravlje mleko od mame krave namenjeno za bebu tele a ne za ljudsku bebu.... Boze dragi, pa sta je onda sa svima nama, svi smo mi telici zar ne?! Treba voditi racuna, pratiti svoje dete, ne zuriti previse, slazem se. Ali svaka beba je individua za sebe i nisu potrebe svake bebe iste. Ja se vodim malo savetima lekara malo svojim iskustvom, i za sada je hvala Bogu sve u najboljem redu. Gore sam negde napisala za Majcheki krece se od pirincanih pahuljica i jabuke i sargarepe. Pozdrav.

Apsolutno se slazem da je svaka beba individua za sebe ui da svaka mama najbolje oseca svoje dete i njegove potrebe. I kao sto rekoh bebi nema potrebe za uvodjenjem prehrane ukoliko napreduje na mleku. Pa odavde naravno sledi ako je dete gladno onda se uvodi hrana. Tu bar nema nikakve dileme.
Ali se ne slazem sa idejom da su lekari iz Srbije tako strucni i savesni i da znaju sta pricaju.
DA apsolutno se slazem da je kravlje mleko za tele a ne za BEBU.
I za pet godna se mnogo toga promenilo. A narocito ako se uzme u obzir razvitak nauke u Srbiji. Da se ne lazemo mnogo je unazadjena nauka generalno gledano(u Srbiji). Tako da tom proporcijom za pet godina ( u ovom slucaju skoro 20 godina) se mnogo promenilo. A da ne pricam sta je napredak doneo i koliko je zahvaljuci napretku smanjen broj nastajanja raznih bolestina i disfunkcija i malfuncija organa zahvaljujuci odgovarajucoj hrani i ishrani. I ne vredi uporedjivati nekada i sada. Nekada se mnogo zdravije hranilo, a danas je mnogo drugacije ( zasladjivaci, emulgatori, boje, arome, pesticidi, insekticidi itd itd).
A u krajnjoj liniji "naucniji" prilaz BEBi i njenim potrebama je danas mnogo mnogo smanjio smrtnost beba.

E hebiga, pa mi živimo u Srbiji - ima to gomilu nedostataka i mana, možda bi drugačije bilo bolje al ja je vooolim... I ne plašim se života u njoj, ni lekara, ni vakcina ni... :wink:

A i ne mogu da se opterećujem trendovima, generalno - stvar je prosta, samo treba da je posmatraš a sama ona nekako uspe da mi objasni šta bi htela... treba uživati u tome... u svakom trenutku, sad kad smo probili led i s tom klopom, kezu nema granica :P

7sins - dala sam pirinčanu kašicu bebi, čekam da mama dođe s mora pa da vidim kako ću s tom jabukom - oćemo li je kuvati ili peći ili :lol:
Joooooooooj što slatko ručki... po malo sam joj davala samo, kašičicu-dve, gura pesnice u usta i žvaće ih nakon toga, stvarno je oduševljena.. ne bih ni da preterujem, mala mi je još :wink:
Hvala

Da li su lekari u Srbiji strucnjaci ili ne, kakvi su lekari u "svetu" ja stvarno ne znam, ja ove ovde koje imam takvi su kakvi su, druge nemam. Ali i medju njima ima velikih strucnjaka. A ako nesto krene po zlu, krenuce i u belom svetu ne samo ovde. Jeste da smo unazadjeni za sto godina, ali tako nam je. Uzmimo primer kupovnih kasica za bebe. Ja mojoj bebi dajem Juvitanine vocne kasice. Na pojedinim Hippovim primetim da pise od 3. ili 4. meseca a navedena banana i jabuka, visnja i jabuka, na jednoj cak i jagoda?! Isto negde na nekom forumu procitah da se na to sto pise doda 2 meseca valjda pa je to onda realan uzrast kada bebi dati tu datu kasicu. Pa kako onda ti proizvodjaci uopste smeju da stave od 3. meseca recimo, kad svi znamo da jagoda ne sme pre pune godine? Kako onda da covek bude pametan sta i kada da da svojoj bebi? Odem na jednu kontrolu, beban je imao 4 meseca, jedna doktorka kaze nista pre 6. meseca, za dve nedelje odem kod druge ona kaze sme vocne kasice, sokice, pahuljice. I koga ja tu da poslusam? Zato sam i rekla da svako treba da proceni sam sta ce i kako i kada da uvede svojoj bebi, da oseti potrebe bebe, da ne zuri i ne pretera. A to da je kravlje mleko samo za telice a ne za ljude ne zelim da komentarisem.
Majcheki jabuka moze i obarena i pecena kako hoces, bitno je da je lepo obaris ali ne previse, potrebno je malo vremena da se obari, onda je ispasiras, ili izblendujes jos bolje da bude zitka kasica i to je to. A to kako slatko rucki nemoj mi pricati, secam se Aleksine face kad je prvi put probao kasicu od jabuke, kakav blazen osmeh :) I sada nju najvise voli. Pozdrav

Moja beba ima 10 meseci. Mnogo se toga nauci za to vreme pa ti mogu dati neke savete. Zaista je tako da svako prica razlicito pa se pitas sta je tu tacno. I kako ce ti biti kad beba dodje u kucu zavisi od same bebe. Moja beba je bila mnogo placljiva. I ja i suprug zamalo psihicki da odlepimo,ma nije nam bila radost nego muka. Uh kad se samo setim. Sve je bilo u redu zdravstveno,konstatovani su jaki grcevi tako da smo stalno davali cajice.Nista nije pomoglo. Ono na sta zelim da te uputim a sta sam kasnije shvatila da je razlog njenog placa sto nije htela da spava danju uopste,bila je ziva neispavana. Znaci ako to bude slucaj moras nastojati da ti beba spava pa makar je ljuljala u cebetu sa muzem ili vozila u kolima i sl.Moras znaci naci nacin koji noj prija samo da se naspava.Ja se u tome nisam snasla. Mozda pak tvoja beba bude mirna i bude sve super.To za povijanje sad po novom moze samo pampers mada tu poslusaj patronaznu ili pedijatra.Takodje ako dojis moras da budes sigurna da imas dovoljno mleka za bebu.Na to obrati paznju.Dok sisa nije potrebna voda a ako si na formuli nudi joj.Mozes ne mlecnu hranu da uvedes od cetvrtog,pod obaveznim ako joj dajes formuli a ako sisa mozes od sestog.Orginal Pavloviceva je najpouzdanija mast.Cajevi su jako dobri napici ali kasnije kad uvedes cvrstu hranu i to oni preradjeni za bebe jer sadrze tiamin i niacin sto je potrebno organizmu i umesto sokica bolje je navikavaj na cajeve korisniji su. Prvo uvedi zitarice,pa povrce pa voce. Sto se vode tice iskljucivo ROSA-provereno.Ne znam sta bi jos mogla reci ako te nesto konkretno zanima pitaj.Pozdrav!

7sins:
Da li su lekari u Srbiji strucnjaci ili ne, kakvi su lekari u "svetu" ja stvarno ne znam, ja ove ovde koje imam takvi su kakvi su, druge nemam. Ali i medju njima ima velikih strucnjaka. A ako nesto krene po zlu, krenuce i u belom svetu ne samo ovde.

Da se kladimo da ce krenuti deset puta gore tu nego u belom svetu. Ali sta ces to ti je sto ti je nemas bolje :)
7sins:
Jeste da smo unazadjeni za sto godina, ali tako nam je. Pa kako onda ti proizvodjaci uopste smeju da stave od 3. meseca recimo, kad svi znamo da jagoda ne sme pre pune godine? Kako onda da covek bude pametan sta i kada da da svojoj bebi? Odem na jednu kontrolu, beban je imao 4 meseca, jedna doktorka kaze nista pre 6. meseca, za dve nedelje odem kod druge ona kaze sme vocne kasice, sokice, pahuljice. I koga ja tu da poslusam?....
Slusajte strucne doktore jer nemate drugog izbora :)
7sins:
Zato sam i rekla da svako treba da proceni sam sta ce i kako i kada da uvede svojoj bebi, da oseti potrebe bebe, da ne zuri i ne pretera.
BRavo!!
A reagujem tako zato sto su mene ti silni strucnjaci po Srbiji opravili. Nije nego... Znas koliko im verujem. Ma uopste.Mnogo sam besna na njih. I izvini ali me uzasava taj pomirujuci stav - sta cu nemam drugo.
Ali nema veze. To je moj problem.
hvala Bogu da postoji malo literature pa se sve da procitati i uporediti :D
A o trendovima u modi, u muzici, u umetnosti mozemo da pricamo koliko hocete, ali za trendove u medicini i nutriciji nisam cula. Ali na kraju krajeva i to je moj problem.
Uf bre imam ja mnogo problema :lol:

ra-ta-tat:
ja sam se raspitala za ibuprofen tj. brufen za bebe

DAJE se za bebe starije od tri meseca

a nabavila sam i super literaturu, ali nema veze... vi to ne citate, vi samo predratne knjige volite

Retko pisem, zbog nedostatka vremena, ali se trudim da pratim teme koje me zanimaju na ovom forumu i ne mogu da ne primetim kako si ti jedna negativna, zla osoba, koja misli da je pokupila svu pamet ovog sveta i koja ima zajedljive komentare na sve! Ne znam citas li svoje postove, ali iz njih izbija agresivnost i ubedjenje da niko ne zna nista, osim tebe. :-? Ruzno je to...Ako mislis da si samo ti u pravu, sta ces uopste ovde, sto se bavis ostalim "glupim" i "neinformisanim" ljudima? Ne trebaju tebi ni forum, ni knjige, kada sve znas! A sve to sto drugi kazu ili misle je svakako pogresno... Strasno! :shock:

ra-ta-tat:
ja sam se raspitala za ibuprofen tj. brufen za bebe

DAJE se za bebe starije od tri meseca

a nabavila sam i super literaturu, ali nema veze... vi to ne citate, vi samo predratne knjige volite

Molim te obavesti nas zaostale i predratne, sta to tvoja malenkost cita? Jako si zajedljiva ponekad u svojim komentarima, nije to lepo.

Forum je razmena nasi misljenja, a ne ubedjivanje ostatka sveta u svoje misljenje i svako ko hoce da se ubedjuje da je on i samo on u pravu nije dobro dosao ovde...Hvala... toliko od mene....Pozdrav...
p.s. ovo je opomena da posle ne bi doslo do ljutnje ako neciji postovi budu izbrisani!

Back