SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sanja, znaci sme da jede paradajz u tom uzrastu? Ja sve nesto izbegavam bojim se alrgije? Dakle mi: posto se ujutru raaano budi oko 6 recimo, popije punu flasicu mleka, onda oko 9-10 dorucak neki Lino sa mlekom ili popara ili griz, onda nesto gricne do rucka, keksic, parcence kinder cokolade... rucak - meso sa povrcem, ili corbica sa hlebom., pa voce iz teglice ili sveze i vecera mleko sa keksom. Valjda je OK.

sanja:
Neka ti je Aca ziv i zdrav, a te frustrirane zenetine neka nadju drugu zabavu a ne da prepadaju roditelje. Mozda da se ipak posavetujes sa 3. neutralnim lekarom, nekim u kog imas poverenja. Ako si u Bg, mozda mozemo naci nekog ucenog i normalnog dr.
Hvala.Nisam iz Beograda,a imam potpuno poverenje u doktorku iz obicnog savetovalista,u razvojno vise necu ici.Hvala jos jednom.

Koliko znam dete tog uzrasta treba da ima dve vocne uzine, i flasica soka je vocna uzina tj obrok. Grickanje izmedju obroka kvari dobre navike u ishrani i gomila nepotrebno, alo to je vec izbor roditelja.
Paradajz oguljen i izrandan, dinstan zajedno sa tikvicama, ja sam tako davala proslo leto. Alergiju izazivaju najcesce jagode, kostunjavo voce (ne zaboravite da se stark smoki pravi od kikirikija, med i riba (znaci ugl. proteini) i zato se daju u 2. godini. Sve to ce vam objasniti pedijatar. Ja sam samo mama :)

sanja:
Nema potrebe da beba jede kiseli kupus i opterecuje bubrege velikom kolicinom soli. dug je zivot, bice dana za sarme.
Zasto hranis bebu iz teglice?

Ne slazem se da dete za veceru jede corbu i pije mleko, dve tecnosti koje ne idu zajedno. Corba se detetu daje na kraju rucka, da se ne naklopa tecnosti pa posle nece glavni obrok. Nezahvalno je davati savete o bebama, svaka mama misli da radi najolje pa kad proradi sujeta... Neka su bebe dobre i lepo rastu, to je najbitnije!
PA prvo si ti rekla da ti dete jede ili je jelo (nije najjasnije) kiseli kupus i htela sam da znam kako si ga to spremala kada je beba to mogla da jede u tom uzrastu (u ovom slucaju sedam osam meseci(ili si ti pricala da sada jede kiseli kupus)). Meni ionako ne pada na pamet da kiselim kupus :lol: a jos manje da ga dajem detetu. Dete hranim iz teglice zato sto mi tako odgovara trenutno. Ok za "corbu" i mleko (slazem se). Dala sam npr ideju. Ali to usotalom pise u ovim brosurama koje dobijam za bebu. ZAto vas i pitam da bih dobila sto vise saveta i komentara. I naravno da svaka mama misli za svoje dete i ovde ne pricamo o tome a jos manje o sujeti.. znaci volela bih da znate da samo trazim savete, ne zelim da pravim komentare na ishranu vase dece. Samo (moram ponovo da naglasim) hocu da znam kako vi to radite. Cekam jos saveta

Pile babino, fascinira kolicina gluposti i bezobrazluka u tvom komentaru o hranjenju mog deteta kiselim kupusom. Cini se da si bliznakinja ra-ta-tat, ako ne ona licno.
Rado cu dati savet o bebama svakoj dobronamernoj majci i vaspitanoj osobi, na tebe se to ne odnosi, pa me izuzmi iz svojih malicioznih komentara.

E Sanja i meni se ucinilo na prvo citanje da je kiseli kupus: ) Dva puta sam se vratila i tek sad procitala kiseli ukus. Mora da je i pile babino pogresno procitala.
Pa od povrca i mesa mozes da pravis bezbroj kombinacija, kad neces poparu, kiseli kupus :), ne znam sta ti hoces da dajes bebi. Tu ti je palenta, griz, kacamak... za dorucak. Imas i instant pahuljice razne.... stvarno ne znam, bitno je da bude raznovrsno, e a tacnu kolicinu - pa nisam sigurna ali mislim da je u kolicini jedne teglice gotove hrane, mada moja beba ponekad pojede i vise od toga.

sanja:
Pile babino, fascinira kolicina gluposti i bezobrazluka u tvom komentaru o hranjenju mog deteta kiselim kupusom. Cini se da si bliznakinja ra-ta-tat, ako ne ona licno.
Rado cu dati savet o bebama svakoj dobronamernoj majci i vaspitanoj osobi, na tebe se to ne odnosi, pa me izuzmi iz svojih malicioznih komentara.
EEEEEE polako :confused: Ti ne licis na raspolozenog sagovornika zato oladi i idi se izduvaj i nemoj da vredjas (kome ovde radi sujeta- samo da se zna da sujetu nisam ja prva pomenula). Zar nije jednostavno reci nisi lepo procitala nije kiseli kupus nego ukus (ali lepe manire ucimo mnogo pre obdanista - ali nema veze). Gluposti? Bzeobrazluka??? :shock: vauuu
A onda kazem ebala te ra-ta-tat sa uzivanjem cu da ti kazem (kad je vec spominjes a jos me i tako lako stavljas u rodbinske odnose sa njom ili bolje reci sa tim).
A uostalom, molim te, nemoj da kvaris temu svadjanjem. :mrgreen:

Odvela sam Lenu na vakcinu pre neki dan... Beba ima 5 meseci i 15 dana, tad deset... I isti onaj pedijatar što je rekao da se bebama ne daju kašice do 6. meseca, dade bebi čistu peticu i kaže mi - neću ništa da vam pričam o kašicama, vidi se da dete ruča, vidi se razlika između dece koja samo piju mleko i druge dece ali mi MORAMO da se držimo toga što su nam rekli i da govorimo da ne sme pre 6. meseca ništa da jede - napisaću vam samo šta da izostavite do prve godine (bleance, med...)

I eto ti ga sad....

Pa reko, ajde da postujem to

Kad su deca pocela da vam sede, a kad da ustaju, hodaju, puze?Ovaj lenjivac nece ni da puzi (buni se uvek kada ga okrenemo na stomak, odmah se prevrne na stranu pa na ledja).Sedi ok, ali jos uvek ne moze sam da se podigne (uhvati me za jedan prst i onda mu ja pomognem).Evo je upravo zaokruzio 10. mesec i usao 11.:? Kad cujem da su neka deca vec hodala u 9. mesecu, slogiram se, jer je on bas daleko od toga.Inace je dete koje sve zivo interesuje, sve zeli da vidi, dotakne,dohvati, cuje.To je jedan veliiiki radoznalko...

Goscice, svako dete je individualno, kako po pitanju spavanja i hrane, tako i hodanja. Ustace kad on bude spreman, kad mu muskulatura dovoljno ojaca, a radoznalost ga prosto odvoji od poda, da ja malo vidim st aima tamo... I kad prvi put otkrije to divno iskustvo hodanja, uraaaa, krece u osvajanje sveta. Za dete je to veliki korak u fizickom i psihickom razvoju. Ana je sa godinu dana pocela da pokazuje slabo interesovanje za hodanje, nisam je forsirala, nije bilo beskrajnog drzanja za rucice dok se batrga i kao hoda, nista na silu.. Sedela bi na podu, pridrzavala se za namestaj i tako vezbala ustajanje, pa par koraka uz krevet, pa do fotelje... I sa 15 meseci je ucvrstila hod.

Faza puzanja nije obavezna, neka deca je imaju a neka ne, i desi se da djavolak provali da puzeci stize od a do b... i onda ga bas i ne zanima da staje na noge.. i svaka beba puzalica ima svoj stil... Ja sam za to da se puste da slede svoje osecaje...

Mojoj drugarii su rekli da tera bebu da puzi iako jebeba ustajala vec- pokazali joj kako, jer to jaca muskulaturu i obezbedjuje kasnije bolje drzanje.
Ja nisam puzala, prohodala sam krajem 11 meseca.

Naravno, Gošćice :smile:
neka deca nikad ne puze, neka prohodaju sa 10. neka sa 15 meseci. Neka progovore sa godinu, neka sa tri godine....
A za nekoliko godina kad krenu u školice, škole i dalje u život ne vidi se razlika. Vidi se samo koje dete je bilo voljeno:wink:

Slazem se da je to sve individualno, prohodace i propuzace kad bude bio spreman. Moj sin ima punih 9 meseci, ne puzi, ne zna, zapravo puzi ali kao vojnici u lezecem stavu :) sav je smesan, ali zato ustaje sam iz lezeceg u sedeci polozaj. Lepo sedi, ne pretura se, hoce na noge, voli kad je u setalici. Nemoj forsirati, cim postane dovoljno radoznao videces rezultate.

kupili smo mu divnu veeeliku ogradicu i napunili igrackama.Mi hteli da mu kupimo dubak (iako smo culi da ne valja), ajd kao ponekad, da oseti nogice, tj. da malo stane na njih.Medjutim nasa dr reche NE, samo ogradica.

Back