Tiha opasnost kod poslušnog deteta

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
397.910
Iako se poslušna deca često vide kao ispunjenje roditeljskih snova, takvo ponašanje može imati i svoju mračnu stranu.
Ako dete stalno poštuje pravila samo da bi udovoljilo roditeljima, veća je verovatnoća da će kao odrasli biti anksiozno, iscrpljeno i nesigurno
Roditelji treba da podstiču decu da istražuju sopstvene želje i potrebe, umesto da stalno pokušavaju da udovolje drugima.
Deca, posebno devojčice, često od malih nogu uče da zanemaruju sebe kako bi udovoljila drugima.
Nije ni čudo što mnoga od njih kasnije ne ulaze u zdrave veze i osećaju se izgubljeno, kažu psiholozi

Udovoljavanje drugima u odraslom dobu često dovodi do potisnutih emocija, izbegavanja sukoba i potrebe za spoljašnjim odobrenjem.

Clip_4.jpg

To može uticati na samopoštovanje, razvoj bliskih odnosa i profesionalni napredak.
Važno je da vaše dete zna da je voljeno bez obzira na njegovo ponašanje. Recite nešto poput: „Da, ljut sam, ali te i dalje volim.“
Ovo daje vašem detetu sigurnost da vaša ljubav ne zavisi od njegove poslušnosti.
Kada vaše dete uradi nešto drugačije od vas, pohvalite to. Na primer: „Obično jedem jogurt, a ti znaš da ti se ne sviđa i biraš pecivo. Sviđa mi se što znaš šta ti se sviđa.“

Uravnotežite učenje deljenja sa izgradnjom samopouzdanja. Ako brat ili sestra želi igračku kojom se vaše dete trenutno igra, možete reći: „Možeš se igrati sa njom malo duže pre nego što mu je daš. Nije tvoj posao da ga odmah usrećiš.“
Deca najviše uče od ponašanja odraslih. Ako često stavljate potrebe drugih ispred svojih ili vam je teško da se zauzmete za sebe, vaše dete će verovatno razviti slične obrasce.
Važno je znati da želja da pomognete drugima nije loša, ali ne bi trebalo da nadjača vaše sopstvene potrebe. Stručnjaci savetuju da pre nego što pristanete na dodatne obaveze, prvo procenite svoje mogućnosti i nivo energije.

Iako se poslušna deca često vide kao ispunjenje roditeljskih snova, takvo ponašanje može imati i svoju mračnu stranu.
Ako dete stalno poštuje pravila samo da bi udovoljilo roditeljima, veća je verovatnoća da će kao odrasli biti anksiozno, iscrpljeno i nesigurno
Roditelji treba da podstiču decu da istražuju sopstvene želje i potrebe, umesto da stalno pokušavaju da udovolje drugima.
Deca, posebno devojčice, često od malih nogu uče da zanemaruju sebe kako bi udovoljila drugima.
Nije ni čudo što mnoga od njih kasnije ne ulaze u zdrave veze i osećaju se izgubljeno, kažu psiholozi

Udovoljavanje drugima u odraslom dobu često dovodi do potisnutih emocija, izbegavanja sukoba i potrebe za spoljašnjim odobrenjem.
Imam jednog unuka,koji je bas takav.Smiren,dobro vaspitan,ali ga u skoli druga deca zadirkuju zbog toga,a nastavnici ne preduzimaju nista.Kaze on meni "Deda zezaju oni mene,ali me nije briga",sto ne verujem po nacinu kako to izgovara.Srecom trenire Taekvondo,pa ne smeju fizicki da ga diraju,ali mi se cini,da psihicki popusta u reagovanjima.Imam drugog starijeg od druge kcerke,on je 7 razred,a malo je sitniji od svojih drugara.Dok su bili jos mladji neki su pokusali da ga zezaju,on udari odmah,bez bilo kakve price,ali je ispastao u skoli zbog toga od strane ucitelja i nastavnika.Ne zna se sta je gore.Mislim da u danasnje vreme ne treba uciti decu da budu bas mnogo mirna i da trpe,jer se drugi posle osile i krenu na snagu.Ono sto su mene ucili i savetovali,je bilo drugo vreme,ali i tada sam morao,nekoga da udarim da bi me se okanuo.Tada nije bilo tog vrsnjackog nasilja.Izudaramo se i sutradan,kao da nista nije bilo.

Back