SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drage dame, ja sam većeras otkrila da sam u drugom stanju, pa pošto od uzbuđenja nisam mogla zaspati registrovala sam se i eto javila vam se. Zanima me kako se računa koliko sam već trudna? Uradila sam tri testa i sva tri su pozitivna.
Hvala

E pa cestitam, dobrodosla u klub :) Najbolje je da odes na sajt yumama.com i tamo imas kalendar trudnoce, uneses datum poslednje menstruacije i on ti izracuna kad je otprilike termin i pokaze koliko si trudna. Pozdrav

majla:
Drage dame, ja sam većeras otkrila da sam u drugom stanju, pa pošto od uzbuđenja nisam mogla zaspati registrovala sam se i eto javila vam se. Zanima me kako se računa koliko sam već trudna? Uradila sam tri testa i sva tri su pozitivna.
Hvala

Super, cestitam! :p
Imas temu Kutak s trudnicama ovde na Krstarici pa pitaj sta god treba, imas jos Foruma koji su sjajni a veruj mi da ces sve naci na njima sto ti moze predstavljati neku nedoumicu www.roditeljportal.com i trudnoca.net. Pozdrav

Drage novopecene mame,
ovo je mozda malo off-topic, ali procenila sam da je bas na ovom pdf-u najveca koncentracija zena koje mogu da odgovore na moje pitanjce.
Imati bebu i zavrsiti fakultet :) Nije situacija ili-ili, na srecu ostao mi je samo jedan ispit, ali je vrlo obiman i zahteva 8-12 meseci ozbiljnog rada. A meni termin krajem februara! Da li mi savetujete da se opustim i uzivam (divan ispit), jer cu moci da cituckam kad beba spava, ili da se sad polomim da nesto uradim u januaru?

Molly moj ti je savet da zgazis sto vise mozes ucenje pre nego sto se porodis. Neces bas sve moci da radis dok beba spava. Prvo bices preumorna, i moraces sto vise da spavas, odmaras.... Ne znam hoces li imati neciju pomoc to prvo vreme. Drugo, tu su i kucne obaveze, ves, peglanje, rucak, sudovi,..... ne znam mislim da neces imati previse slobodnog vremena. A i kad ga budes imala, moj ti je savet pravac krevet. Pravilo: dok beba spava - spavas i ti. Inace u suprotnom bices mrtva umorna. Ali ako ces imati nekog da ti pomogne oko kucnih obaveza pa onda i nije lose.

Ups... Imacu to u vidu :) Hvala, 7sins. I ja tako nesto mislim sve vreme. Pri tom mi trudnoca zaista prija, osecam se sjajno, znaci - nikad bolje vreme za ucenje. Ali opet, bas zato sto sam previse opustena, nije bas da se razbijam od ucenja :) Sad mi je samo trebalo da mi neko kaze: neces posle imati vremena, sedi tu i uci! :) Pa, hvala sto mi rece...

...i da se na trenutak umesam u diskusiju o kupkama za bebe, je li neko probao kupku Pega? To je meni omiljena kupka, nadam se da ce odgovarati i mojoj bebi kad se rodi. Tako je blaga i nezna i divno mirise, uzivancija! :)

Jel to ona sa onim zekom? Zeka Pega?
Eto rekla sam ti "sedi tu i uci" :) Ako ti trudnoca vec prija zasto da ne iskoristis to vreme za ucenje, a i beban ce biti pametniji :) A kad se porodis potpuno ces moci da se posvetis bebi i sebi naravno. Samo zamisli kakav ce osecaj biti: drzis bebu u narucju i mislis "e bas dobro sto sam onaj ispit polozila"! A?! Zar ne zvuci sjajno?

Da li su vase bebe isle na ultrazvuk glave,tj UZ CNS-a,tj zanima me da li je to rutina ili samo moje dete mora na to?Mog sina na to salje doktorka iz razvojnog savetovalista jer sumnja da moje savrseno zdravo dete ima neki nervnu bolest,a to je zakljucila na osnovu belega boje bele kafe na njegovim ledjima,koji je on nasledio od moje bake.Ne znam zasto uopste vise i vodim dete i u razvojno savetovaliste,umesto samo u obicno savetovaliste gde se i vakcinise i gde ima svoju doktorku.Naime u razvojno smo morali u pocetku jer je Aci na porodjaju napukla kljucna kost,medjutim ona je sama zarasla i vezbe nisu bile potrebne,niti su i sad,ali morali smo tamo na kontrolu,a sada ne mozemo da se otresemo tog razvojnog,na kom mu doktorka inace i ne radi nista osim,cini mi se,trazi neku manu.Ukoliko ovaj UZ nije rutinski,ne pada mi napamet da vodim moje dete i zracim ga(jer se obavlja na rentgenu),a isto mi tako ne pada napamet da vise idem u razvojno,a i zasto bi,kad ga njegova dr u obicnom savetovalistu jako detaljno pregleda i kaze da je zdrava i napredna beba.

Ne znam sta je razvojno savetovaliste, moje dete nje islo na taj UZ, mislim da to nije uobicajeno. Isla je drugaricina cerka ali zog problema koje je imala jos u trudnoci pa je beba bila slabije razvijena.

Ni moj sin nije isao na ultrazvuk glave nije imalo razloga. Medjutim cerka jeste ali ona je rodjena prevremeno pa je to moralo da bi se pratio razvoj bebe. I moj sin a i cerka imaju po jedan beleg pa me niko nije uputio na takvo snimanje. Stvarno ne znam. Eto mozda da ipak odes da ti bude mirna savest da je sve u redu, pa onda batali razvojno, mislim da je dovoljno obicno kad vec tamo pedijatar kaze da je beba zdrava i napredna. Koliko ima beba? Znam da se ultrazvuk glave radi dok beba ima fontanelu, inace drugacije ne moze.

Juce je napunio pet meseci.Ma necu ga voditi na taj ultrazvuk,ta doktorka je velika panicarka i nema pojma,prosli put kad smo bili kod nje,moj mali se izvijao dok je lezao na ledjima,tj pravio je most,to radi uvek kad je besan i to radi voljno,nista ga na to ne tera,a ona kaze "jao pa vaze dete je nervno obolelo i pravi opistotonus",Boze sacuvaj!

Nema drugog lekara,ona je jedina u razvojnom.To razvojno je savetovaliste za decu sa problemom,ja stvarno ne znam zasto su meni uopste i rekli da dete vodim tamo,kad je moje dete potpuno zdravo.Nas su tamo pozvali tek kad je mom detetu zarasla kljucna kost,pa reko ajd idem da vidimo dal je dobro zarasla.Tamo se vode deca na vezbe,a Aci ne trebaju vezbe niti mu ih oni(doktorka i jedna sestra) rade,a stalno mu zakazuju kontrole za mesec dana.Oni njemu tamo nista ne rade,zena ga ni ne pregleda,samo ga pogleda i cokce,jao kako se izvija,jao kako je bled,jao vidi opiustotonus,jao pa vase dete je promuklo,a ja joj kazem "nije promukao,dete ima takav glas,prosli mesec je bio prehladjen i promukao,medjutim pio je lekic i to je proslo,sada ponovo ima normalan glas",a ona ce meni "jeste promukao je" i uzme i napise mu dojagnozu "promuklost od rodjenja" i kaze "ajde vi na laringoskopiju".Boze sacuvaj laringoskopiju maloj bebi,a zbog cega!Nisam ga odvela na laringoskopiju,nisam luda i ne pada mi na pamet ni na uz glave da ga vodim,niti vise u razvojno.

Nemoj ga vise voditi onda, ona stvarno kao da mu trazi neku manu. Lepo kad odes u obicno objasni pedijatru kakve probleme imas u razvojnom i pitaj za misljenje. Ako pedijatar kaze da je beba zdrava i lepo se razvija nemoj ga vise tamo ni voditi. Boze "promuklost od rodjenja" cccc

Ma uzas.Ima svoju doktorku u obicnom savetovalistu,koja se odusevljava s njim,a i ja vidim da je moje dete potpuno zdravo,on je jedna tako vesela beba,svima se smeje,bas je aktivan,ma zdrav ko dren.Necu ga vise voditi u razvojno.

Neka ti je Aca ziv i zdrav, a te frustrirane zenetine neka nadju drugu zabavu a ne da prepadaju roditelje. Mozda da se ipak posavetujes sa 3. neutralnim lekarom, nekim u kog imas poverenja. Ako si u Bg, mozda mozemo naci nekog ucenog i normalnog dr.

Za decu koja vise ne sisaju, princip je 3 glavna obroka i dve uzine. Moja cerka u tom uzrastu (tj. prosle godine u ovo doba) je jela kasu od zitarica spremljenu sa mlekom, za uzinu sveze voce/kompot, rucak dinstano ili kuvano meso (piletina ili teletina) i posebno prilog od povrca (spanac-i to sa tankom zaprskom i belim lukom, nije htela da okusi onaj straight, pire od krompira, dinstane tikvice sa kis. mlekom ili paradajzom, pire od sargarepe+cvekla+krompir ili pojedinacno...) Sad je lako, nemam pojma sta taj uzrast jede zimi... Za uzinu mozes da kombinujes keks sa vocem, zavisno koliko beba napreduje, ako se narucka ne treba dete prepucavati jos keksom. Vecera popara, griz ili kacamak ili keks u mleku.

Sad kad ima svog voca izbegavaj banane, duga zima dolazi... Moje dete obozava kiseli ukus pa je sa zadovoljstvom u to doba za uzinu tabala vocni jogurt (uglavnom pise ako je bez glutena, mada u tom uzrastu to vise nije bitno).

Valjda je pomoglo :)

hvala sanja:) ima li jos nekog za kolicinama? Ja sam mislila da pocnem da uvodim ovako zato sto sve manje jede mleka uz obroke. A posto je vec poceo da rucka meso onda sam mislila ovako. Dorucak 240ml mleka sa zitaricama. Rucak povrce sa mesom (obicno pojede oko 100gr tj pola teglice). Uzina mesano voce (isto rucka otprilike). Vecera supa od povrca i mleko pred spavanje (koliko hoce da porucka). Jel valja ili trebam da menjam?

Nema potrebe da beba jede kiseli kupus i opterecuje bubrege velikom kolicinom soli. dug je zivot, bice dana za sarme.
Zasto hranis bebu iz teglice?

Ne slazem se da dete za veceru jede corbu i pije mleko, dve tecnosti koje ne idu zajedno. Corba se detetu daje na kraju rucka, da se ne naklopa tecnosti pa posle nece glavni obrok. Nezahvalno je davati savete o bebama, svaka mama misli da radi najolje pa kad proradi sujeta... Neka su bebe dobre i lepo rastu, to je najbitnije!

Back