raj

ustvari ti si u stalnom ponavljanju u stalnom paklu dok ne shvatiš u čemu grešiš a pri tom nemaš sećanje na prethodne živote.
u prevodu nema nam spasa.
da postoji reinkarnacija populacije bi bilo sve manje a ne sve više i više jer neko bi i dosegao raj.
više verujem da naše duše odlaze u nama nevidljivu dimenziju. nešto kao uspeće. mislim da je do raja dug put.
nemam neku sliku kakav bi bio (ako ga uopšte ima). za života smo željni tog raja, te nirvane jer nas život umori i zato bi taj raj trebao biti bezvremena večnost pošto bog ništa ne odbacuje.
da imaš sećanje na prethodne živote i na periode između života ne bi mogao da se uživiš u ovaj život i autentično ponašaš...raj je stanje svesti koje se dostiže kad se potpuno oslobodiš gordosti i kad zavoliš bližnje i Boga i sebe svim srcem...a kad to dostigneš i uspeš da stabilizuješ onda posle smrti verovatno slede ili neki bolji svetovi ili vraćanje Bogu... to koliko populacije ima na Zemlji je irelevantno jer se stalno mogu praviti nove duše i dolaziti one iz nižih a nekad i iz viših svetova...ne mora Zemlja biti jedina škola za duše....

da imaš sećanje na prethodne živote i na periode između života ne bi mogao da se uživiš u ovaj život i autentično ponašaš...raj je stanje svesti koje se dostiže kad se potpuno oslobodiš gordosti i kad zavoliš bližnje i Boga i sebe svim srcem...a kad to dostigneš i uspeš da stabilizuješ onda posle smrti verovatno slede ili neki bolji svetovi ili vraćanje Bogu... to koliko populacije ima na Zemlji je irelevantno jer se stalno mogu praviti nove duše i dolaziti one iz nižih a nekad i iz viših svetova...ne mora Zemlja biti jedina škola za duše....
kako ćeš znati gde si grešio. iz ove perspective kad nešto ponavljaš znaš i zašto, ovako mogu beskonačno da zaglavim na zemlji.
e sad šta je duša, da li dušu dobijaš po rođenju ili duša poslata. šta je sa nerođenom decom, neuspešan pokušaj boga da je ugura u materiju?

kako ćeš znati gde si grešio. iz ove perspective kad nešto ponavljaš znaš i zašto, ovako mogu beskonačno da zaglavim na zemlji.
e sad šta je duša, da li dušu dobijaš po rođenju ili duša poslata. šta je sa nerođenom decom, neuspešan pokušaj boga da je ugura u materiju?
svaki život ti je planiran unapred...unapred su planirani kontekst u kome se rodiš koji te najviše obikuje i glavni događji i problemi u životu....tako da lekciju po lekciju iz života u život budeš bliže cilju....nerođena deca i deca koja rano umru su tu zbog lekcija sa kojima trebaju da se izbore roditelji...

svaki život ti je planiran unapred...unapred su planirani kontekst u kome se rodiš koji te najviše obikuje i glavni događji i problemi u životu....tako da lekciju po lekciju iz života u život budeš bliže cilju....nerođena deca i deca koja rano umru su tu zbog lekcija sa kojima trebaju da se izbore roditelji...
zar to nije sudbina?

u tekstu koji si citirao patrijarh Pavle kaže

Ja kažem da mogu da se preskoče ako umesto u raj i pakao veruješ u reinkarnaciju.
Не могу да се прескоче јер хришћанство не верује у реинкарнацију.
vera u raj i pakao direktno izaziva ta dva oblika prelesti (mislim da su to prelesti a ne stupnjevi hrišćanstva, mislim da je tek treći stepen pravo hrišćanstvo)....
Помешао си, није веровање у рај и пакао прелест. Прелест је нешто друго. Нпр када се некоме јавља анђео свако вече, а у ствари је демон, па човек мисли да је достигао високе ступњеве у вери.
Или нека друга врста прелести, нпр. неки монаси су од топлоте у срцу сматрали да их је посетила велика благодат у молитви.
А у ствари је било обично течење крви.
Дакле прелест је погрешан утисак једног појединца.
patrijarh Pavle živeći u duhu hrišćanske tradicije mora da veruje u raj i pakao
Нико њега не тера да верује у рај и пакао, већ рај и пакао заиста постоје. Људи су се јављали после смрти, како очекујеш да се неко јавља другим људима ако се реинкарнирао ?
Како светитељи могу да се јављају људима, онда значи да се они нису реинкарнирали када се јављају појединим људима ? Откуд то ?

da li dušu dobijaš po rođenju ili duša poslata. šta je sa nerođenom decom, neuspešan pokušaj boga da je ugura u materiju?
Доста занимљиво питање. Неки светељи су сматрали да бебе које умиру иду у рај и да тамо одрастају до нивоа одрасле особе.

Не могу да се прескоче јер хришћанство не верује у реинкарнацију.
zavisi kako shvatiš cilj hrišćanstva..ja ga shvatam kao poziv na iskrenu ljubav prema bližnjima i Bogu, a to je mnogo lakše kad se odstrane strah od pakla i sujeta i koristoljublje vezani za uverenje da ćemo ići u raj
Помешао си, није веровање у рај и пакао прелест. Прелест је нешто друго. Нпр када се некоме јавља анђео свако вече, а у ствари је демон, па човек мисли да је достигао високе ступњеве у вери.
Или нека друга врста прелести, нпр. неки монаси су од топлоте у срцу сматрали да их је посетила велика благодат у молитви.
А у ствари је било обично течење крви.
Дакле прелест је погрешан утисак једног појединца.
ono što sam hteo da kažem je da to kad zbog motivacije predvođene strahom, sujetom i korstoljubljem koju sa sobom donose uverenja da postoje pakao i raj nema još uvek pravog hrišćanstva nego je to samo privid..odnosno prelest..jer nema iskrene ljubavi za Boga i bližnje...tek je taj treći stepen onaj gde preovlađuje prava ljubav prema Bogu i bližnjima a to, zbog motivacije koju donosi uverenje da postoje raj i pakao, tek retki dostignu
Нико њега не тера да верује у рај и пакао, већ рај и пакао заиста постоје. Људи су се јављали после смрти, како очекујеш да се неко јавља другим људима ако се реинкарнирао ?
Како светитељи могу да се јављају људима, онда значи да се они нису реинкарнирали када се јављају појединим људима ? Откуд то ?
ne reinkarniraš se odmah posle smrti...postoji život između života u duhovnom svetu...tamo proučavaš prethodni život i sagledavaš gde si grešio i sa višim bićima usaglašavaš koje lekcije trebaju da ti budu glavne u sledećem životu...pisao je knjige o tom životu između života američki psihijatar Majkl Njuton na osnovu svedočenja pod hipnozom svojih pacijenata

Доста занимљиво питање. Неки светељи су сматрали да бебе које умиру иду у рај и да тамо одрастају до нивоа одрасле особе.
zato u principu izbegavam ovakve teme jer imao toliko pitanja na koja se ne mogu dobiti odgovor. i ako dobiješ na neko pitanje odgovor otvaraju se nova pitanja i tome nema kraja.
zato je i tema osmišljena "kako zamišljate raj" da bude opuštenija varijanta a ne prepucavanje oko nečega što blage veze nemamo.

sad već odlazimo u zagrobni život.
sve zavisi od kulture do kulture. mnogobrojna svedočenja. pa jedan rus pričao o mitarstvima, jedna indijka da je osetila oca i majku tačnije da su razgovarali ali su bili sama svetlost,treći da mu sveta petka rekla da mu nije vreme itd.

sad već odlazimo u zagrobni život.
sve zavisi od kulture do kulture. mnogobrojna svedočenja. pa jedan rus pričao o mitarstvima, jedna indijka da je osetila oca i majku tačnije da su razgovarali ali su bili sama svetlost,treći da mu sveta petka rekla da mu nije vreme itd.
to se dodatno komplikuje idejom da demoni mogu da oponašaju umrle ljude pa i svece i tako namerno stvore neke pogrešne urbane legende o zagrobnom životu

to se dodatno komplikuje idejom da demoni mogu da oponašaju umrle ljude pa i svece i tako namerno stvore neke pogrešne urbane legende o zagrobnom životu
a možda naš mozak projektuje po veri.
zašto bi demon vraćao u život ako je čovek pravoslavac, da ode nepokajan. samo bi trljao ruke.

a možda naš mozak projektuje po veri.
može da bude da mašta proizvodi iskustva po veri,a može da bude i da svako po smrti doživljava ono u šta veruje...pa neko ko veruje u raj i pakao doživi ono čega se plaši ili što očekuje..a onda posle nekog vremena shvati da je to samo privid
zašto bi demon vraćao u život ako je čovek pravoslavac, da ode nepokajan. samo bi trljao ruke.
ne znamo kakva je tačno uloga demona...možda su zamišljeni kao delovi sistema koji trebaju da testiraju i od smrtnika sakrivaju pravi smisao sistema..

može da bude da mašta proizvodi iskustva po veri,a može da bude i da svako po smrti doživljava ono u šta veruje...pa neko ko veruje u raj i pakao doživi ono čega se plaši ili što očekuje..a onda posle nekog vremena shvati da je to samo privid

ne znamo kakva je tačno uloga demona...možda su zamišljeni kao delovi sistema koji trebaju da testiraju i od smrtnika sakrivaju pravi smisao sistema..
ko zna, svašta može biti. nisam verovao u to dok mi neko jako blizak nije to doživeo a uopšte nije religiozan. od vere zna samo da se prekrsti a kad počnem da pričam o tome obično dobijem odgovor "ne gnjavi me" :D

ono što sam hteo da kažem je da to kad zbog motivacije predvođene strahom, sujetom i korstoljubljem koju sa sobom donose uverenja da postoje pakao i raj nema još uvek pravog hrišćanstva nego je to samo privid..odnosno prelest..
Нешто си погрешио. Ти имаш погрешна уверења о хришћанству и сада кажеш да хришћанство које верује у рај и пакао да није право ?
Не чини хришћанство погрешним постојање раја и пакла, већ наш однос према томе треба да буде исправан, као у објашњењу патр. Павла.
Ти одбацујеш цело хришћанство јер прихвата пакао (који неко не разуме добро). Очигледно да је проблем до неразумевања, не до самог хришћанства.
ne reinkarniraš se odmah posle smrti...postoji život između života u duhovnom svetu...tamo proučavaš prethodni život i sagledavaš gde si grešio i sa višim bićima usaglašavaš koje lekcije trebaju da ti budu glavne u sledećem životu...pisao je knjige o tom životu između života američki psihijatar Majkl Njuton na osnovu svedočenja pod hipnozom svojih pacijenata
На пример Богородица се после 2000 година јави неком.
Дакле живот између живота траје 2000 година, како то може ?

Нешто си погрешио. Ти имаш погрешна уверења о хришћанству и сада кажеш да хришћанство које верује у рај и пакао да није право ?
Не чини хришћанство погрешним постојање раја и пакла, већ наш однос према томе треба да буде исправан, као у објашњењу патр. Павла.
Ти одбацујеш цело хришћанство јер прихвата пакао (који неко не разуме добро). Очигледно да је проблем до неразумевања, не до самог хришћанства.
ja samo kažem da verovanje u raj i pakao kod ljudi izaziva strah, sujetu i koristoljublje a to su ogromne prepreke da se izgradi iskrena ljubav prema bližnjima i Bogu što bi po meni trebao da bude glavni cilj hrišćanstva..meni je, a verujem i drugim vernicima, bolje da zaboravim na raj i pakao i da se fokusiram na izgradnju iskrene ljubavi prema bližnjima i Bogu... a reinkarnacija mi deluje kao efikasniji i pravedniji sistem
На пример Богородица се после 2000 година јави неком.
Дакле живот између живота траје 2000 година, како то може ?
ljudima se svašta priviđa, a nekad i demoni umešaju svoje prste ...misliš da se u Međugorju stvarno javljala Bogorodica?
Inače život između života traje onoliko dugo koliko želiš da traje..niko te ne sili da se ponovo rodiš dok sam to opet ne poželiš

ja samo kažem da verovanje u raj i pakao kod ljudi izaziva strah, sujetu i koristoljublje a to su ogromne prepreke da se izgradi iskrena ljubav prema bližnjima i Bogu
Ти кажеш шта ти мислиш да рај и пакао изражава.
Тј. не можеш ући у главу милионе људи и знати шта заиста они мисле о рају и паклу.
Можемо само да предпостављамо, али као у наведеном примеру, циљ није да људи раде нешто због морања.
što bi po meni trebao da bude glavni cilj hrišćanstva..meni je, a verujem i drugim vernicima, bolje da zaboravim na raj i pakao i da se fokusiram na izgradnju iskrene ljubavi prema bližnjima i Bogu... a reinkarnacija mi deluje kao efikasniji i pravedniji sistem
Не функционише, јер где има нирване, има и реинкарнације.
Где нема нирване нема ни реинкарнације.
ljudima se svašta priviđa, a nekad i demoni umešaju svoje prste ...misliš da se u Međugorju stvarno javljala Bogorodica?
Питање за тебе да ли живот између живота може да траје 1500 или 2000 година ? Очигледно да не може.

Ти кажеш шта ти мислиш да рај и пакао изражава.
Тј. не можеш ући у главу милионе људи и знати шта заиста они мисле о рају и паклу.
Можемо само да предпостављамо, али као у наведеном примеру, циљ није да људи раде нешто због морања.
mogu da pričam šta verovanje u raj i pakao izaziva u meni, a slutim da je isto i sa velikom većinom drugih. Zato i kažem da je mnogo lakše stići do iskrene ljubavi prema Bogu i bližnjima ako ne veruješ u raj i pakao. A da li oni postoje to ne možemo znati dok smo živi. Po meni reinkarnacija je mnogo pravedniji i efikasniji sistem ako je ideja da život bude škola za duše. Ako je cilj života da neki Bog bez ljubavi odabere par najvernijih da ih nagradi a da ostale kazni za vek vekova ili uništi onda mi takav Bog i nije baš prihvatljiv. Prihvatljivije mi je da veru u dobrog Boga spajam sa idejom o životu kao školi za duše nego sa idejom o životu kao tamnici za duše sa mogućnošću pomilovanja ako si dovoljno servilan.
Не функционише, јер где има нирване, има и реинкарнације.
Где нема нирване нема ни реинкарнације.
vidi ja uopšte ne pričam o budizmu, nego o pojmu reinkarnacije. Nirvana ili ništavilo je pojam iz budizma ili kako oni zamišljaju da reinkarnacija funkcioniše. Za mene je reinkarnacija škola za duše a ne tamnica.
Питање за тебе да ли живот између живота може да траје 1500 или 2000 година ? Очигледно да не може.
Može. Što ne bi moglo? Kad dostignu određeni nivo duše se više ne rađaju u ovom svetu nego ostaju u životu između života kao učitelji dušama koje još polažu ispite u onome što mi zovemo život. Ovaj naš život ti je kao video igrica, a pravi svet je taj život između života.

mogu da pričam šta verovanje u raj i pakao izaziva u meni, a slutim da je isto i sa velikom većinom drugih.
Слутиш значи да предпостављаш, али шта ако твоја претпоставка није тачна ?
Zato i kažem da je mnogo lakše stići do iskrene ljubavi prema Bogu i bližnjima ako ne veruješ u raj i pakao.
Рај се задобија већ овде, зато су сви препознали патријарха Павла као светитеља. Рај није само нека награда већ представља потврду стања које људи имају овде на земљи.
Нпр неко се превише везао за интернет, компјутер, кућу, жену, децу, кад умре, губи тај контакт јер се везао за пропадљиве ствари а не за Бога.
Дакле више је волео материјалне ствари од Бога.
A da li oni postoje to ne možemo znati dok smo živi.
Постоји, многи су се јављали из пакла.
vidi ja uopšte ne pričam o budizmu, nego o pojmu reinkarnacije. Nirvana ili ništavilo je pojam iz budizma ili kako oni zamišljaju da reinkarnacija funkcioniše. Za mene je reinkarnacija škola za duše a ne tamnica.
Разумем те али прича је са превише нејасноћа да би била истинита, нпр колико је период између два живота, како неко може да се јави људима после 2000 година ? Да ли период између два живота може бити 2000 година ? Ко одређује колико се дуго душе задржавају ту ? Две године или 20 или 5000 ? Прича је тотално произвољна, почевши од тога да је нејасно колико има реинкарнација ? Два, три, пет, десет ?
Једноставно превише произвољности да би било истинито.

Слутиш значи да предпостављаш, али шта ако твоја претпоставка није тачна ?
kom god formalnom hrišćaninu sam zakopao ispod površnih uverenja o ljubavi naišao sam na strah od pakla ili na sujetu i koristoljublje vezano za uverenje da će u raj.
Рај се задобија већ овде, зато су сви препознали патријарха Павла као светитеља. Рај није само нека награда већ представља потврду стања које људи имају овде на земљи.
Složio bih se da je raj stanje svesti a ne stanje nakon smrti.
Нпр неко се превише везао за интернет, компјутер, кућу, жену, децу, кад умре, губи тај контакт јер се везао за пропадљиве ствари а не за Бога.
Дакле више је волео материјалне ствари од Бога.
žena i deca nisu materjalne stvari. Sasvim je u redu da se vezao za njih više nego na Boga. Dobar Bog ne može biti ljubomoran na bračnog druga i decu nečiju.
Постоји, многи су се јављали из пакла.
Još nijedan kredibilan iskaz o tome nisam našao.
Разумем те али прича је са превише нејасноћа да би била истинита, нпр колико је период између два живота, како неко може да се јави људима после 2000 година ? Да ли период између два живота може бити 2000 година ? Ко одређује колико се дуго душе задржавају ту ? Две године или 20 или 5000 ? Прича је тотално произвољна, почевши од тога да је нејасно колико има реинкарнација ? Два, три, пет, десет ?
Једноставно превише произвољности да би било истинито.
Duša sama određuje kada će se ponovo roditi. Stvar je u tome da je taj život između života mnogo lepši i čistiji i lagodniji od života na Zemlji gde treba pretrpeti razna iskušenja. Niko ne sili dušu da se ponovo rodi, ona to sama radi da bi napredovala u školi života. Ovaj život na Zemlji ti je kao praksa i polaganje ispita u školi života. Ako duša nije spremna da se ponovo rodi ili ako je završila školu ne rađa se ponovo dok to ne poželi.

hm337 slažem se da dosta ljudi veruju u koncept kazne i nagrade. takav način verovanja i nije vera već trgovina. u smislu eto radiću to i to zato što sam pročitao da treba to da radim i obrnuto.
toliko propisa ili zakona navodno da zadobiješ večni život. neko ko veruje u ljubav takve stvari mu nisu potrebne.
gledam po temama vrlo je bitno da li treba slaviti onaj ili ovaj dan, šta jesti. pa mislim stvarno bog nas gleda i broji zalogaje.

hm337 slažem se da dosta ljudi veruju u koncept kazne i nagrade. takav način verovanja i nije vera već trgovina. u smislu eto radiću to i to zato što sam pročitao da treba to da radim i obrnuto.
toliko propisa ili zakona navodno da zadobiješ večni život. neko ko veruje u ljubav takve stvari mu nisu potrebne.
gledam po temama vrlo je bitno da li treba slaviti onaj ili ovaj dan, šta jesti. pa mislim stvarno bog nas gleda i broji zalogaje.
moja pretpostavka je da je Bog dobar. Ako nije čemu život? Ako nam broji kad smo radilii na crveno slovo i kad smo mrsili a trebali da postimo onda njega i ne interesuje suština nego forma, ne interesuje ga ljubav nego servilnost. Dobrom Bogu znači da ga ljudi vole i da vole sve bližnje, ali nikoga ne sili da to radi pretnjama paklom i obećanjima o raju.

moja pretpostavka je da je Bog dobar. Ako nije čemu život? Ako nam broji kad smo radilii na crveno slovo i kad smo mrsili a trebali da postimo onda njega i ne interesuje suština nego forma, ne interesuje ga ljubav nego servilnost. Dobrom Bogu znači da ga ljudi vole i da vole sve bližnje, ali nikoga ne sili da to radi pretnjama paklom i obećanjima o raju.
ma da, realno ako se bavi formom već nekoliko puta sam rekao nema nam spasa jer ne možemo sve ispoštovati.
pokajanje, kažu bog će ti opristiti, ali ako se iskreno kaješ da li smo sposobni sebi da oprostimo.
u redu je i poštovati veru naroda kom pripadaš, ali vera je nešto lično, između tebe i boga. da li je među nama ili posejao seme i ne interesuje ga, to ne znam ali verujem da je tu.
e sad što sam ja tip koji ne voli propise koji me obavezuju zarad nečega je druga stvar i ako je prisutan on to dobro zna. pa kako mi bude.

Ti običaji su odavno, pa i praznici.

Back