Meni bilo koji dizel smeta, pa i moj. Samo ovi šestaci dizeli su mi sa podnošljivim dizel zvukom, 53/535d, 3.0 TDI, 320CDI itd.
Moj je nov, 15k kkm + na satu i smeta mi zvuk, ali ne toliko. Kapiram da će vremenom postati bučniji. Ali auto kao auto, ne vozim premijum klasu i ne očekujem neku zvučnu izolaciju.
Prijatelj juče kupio Oktaviju RS dizel, ima zvuk kao benzinac. Ima 184ks, bela boja, ksenoni, kožne kadice, keyless go, 'distronik', panorama, DSG, grejanje sedišta, najveći displej sa navigacijom i još mnogo toga. Mnogo para, 37k eura. Ja sam gledao za 31 000 eura sa popustom, slična oprema, takodje DSG, panorama, plave boje, ne sećam se oko kože, grejanje sedišta, najveći displej navigacija itd... samo što je bio raceblue i nov, a ovaj koji je uzeo prijatelj je bele boje i 1000 km i 6000 eura skuplji, pa ne mogu da mu kažem da se zeznuo. Prodaje onaj Golf V R32 turbo HGP za 12 000 eura, ako ima zainteresovanih...

Mada dobiće maksimum 7k eura za njega.
Dule, nisam baš siguran da su većina turbo benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem u cilindre. Npr 1.8T, ili 2.0T kod SAAB, Opela itd... ne mogu da se setim sada još nekih, ali mislim da su mahom sa ubrizgavanjem u usisnoj grani.
Što se tiče Vektre C, dosta sam je studirao jer je bila u planu za kupovinu. Nakon svega sam doneo zaključak da:
- sa 1.9 cdti ili 1.9cd
ti, tj. 120ks i 150ks ne bih uzeo. Troši oko 8 po gradu, što je 16 kila plina. Drugi od 150ks ima problem sa klapnom gasa. Prednost su im tiši su od Opelovih 2.0 dti i 2.2 dti, jer su noviji i to su Fijatovi motori.
- sa 2.0 dti je meni fina opcija, ali svakome je potrebna reparacija pumpe visokog pritiska. Oko 200 eura košta i miran si ~200 kkm.
- sa 2.2 dti, isti kao 2.0 samo što su gornja i donja ''mrtva tačka'' podignuta, tj. spuštena i dobilo se 2 dcl više zapremine. Optimalno za ovakav auto. Ima oko 125 ks i kamionski je motor. Niko ne zna za neki da je otvaran. Oba su sa lancima i veoma dugotrajni. E sad tu ima nešto oko te pumpe na 2.2 dti valjda koja ne može da se reparira, nego mora da se menja, 1600 eura, ali mislim da može da se sredi, samo da se pronadje pravi majstor koji zna šta radi, kako sam već čitao i za par stotina možeš da prodješ odlično i zaboraviš na taj problem.
- od benzinaca najbolja opcija je 1.8 sa 125 ks i plinom. Troši komotnih 15 kila plina i jedan od najboljih je Opelovih motora.
Sad, šta voliš.
Ja bih išao na 2.2 dti i na dugotrajnost tog motora i na rizik te pumpe.
Ali pre svega bih išao na SAAB 9-3 koji je lepši od Vektre, a sve od Vektre ima na sebi.