Niko nije nikada ni rekao da je procena od 700.000 jasenovačkih žrtava na ključan način povezana sa Srboljubom Živanovićem. On ju je samo jedno vreme promovisao, zato što je odrastao uz i čuo tu brojku u samoj Jugoslaviji. On do nje nikada ni na koji način nije došao, već ju je samo preuzeo i to nikada nije naveo izvore odakle je preuzeo.
Tako nekako obično i biva sa ovom sortom ljudi o kojima pričamo. Oni u principu nikada ne navode izvore, zato što zaključke i kradu od drugih da bi ih prikazali kao navodne rezultate svog rada.
Ako tebe zanima odakle tačno ta broj (i ne, naravno da on ne potiče od Živanovića) a mislim da te zaista iskreno interesuje, evo ti i odgovora, još jednom (već mi je dosadilo da ponavljam); njega je izneo bivši logoraš dr Nikola Nikolić u knjizi
Jasenovački logor objavljenoj u Zagrebu 1948. godine.
Brojka se nalazi na 434. stranici knjige, u XV glavi, pod naslovom
Jasenovac — poslije oslobođenja, u poglavlju
Gradinske gigantske nekropole:
Pogledajte prilog 1539721
Pogledajte prilog 1539723
Ovo je originalni izvor procene od 700 hiljada jasenovačkih žrtava. Nikola Nikolić (1896-1986) je ponovo izdavao knjige o Jasenovcu, u svima iznoseći brojku od 700 hiljada. Mnogo puta štampano i objavljeno, od strane države. Niko mu nije nikada nikakve probleme pravio. Njegova knjiga o Jaseovcu sa podatkom od 700 hiljada žrtava je bila objavljena i posle Živanovićeve komisije 1968. godine. I štampano je i posle toga, doživevši dosta izdanja, a Nikolić dosta puta i citiran kao i sam živi svedok jasenovačke tragedije (da porazmisliš o tome dok razmišljaš i o tim gluposti koje se danas mogu po tabloidima po društvenim mrežama pročitati; te potpune izmišljotine za čije je plasiranje i učvršćivanje u javnosti je odgovornost između ostalog u dobroj meri upravo na Srboljubu Živanoviću).