Odgledao
God bless America iz 2011-te godine. Fenomenalan film, jedan od najboljih koje sam ikad gledao, sigurno u mojih top 10. Toliko sam oduševljen filmom da nemam reči. Znam da se mnogi ne bi složili sa mnom, ali film ima sve što je potrebno da bude sjajan: zanimljivu radnju, sjajne glavne likove, brz tok, pitkost, vrhunsku režiju i zabavu... odavno nisam gledao nešto ovako komercijalno, a opet zabavno i zanimljivo.
U filmu se radi o Franku, razvedenom čudaku i usamljeniku koji je opterećen ogromnom mržnjom prema svetu kakav je danas i naročito prema savremenom američkom društvu, opsednutom konzumerizmom, lakom zabavom, tupavim TV programima, sveopštom digitalizacijom, pametnim telefonima, društvenim mrežama... on sanjari kako ubija svakog ko mu smeta, a nervira ga mnogo šta, uključujući i sopstvena mala kćerka iz razvedenog braka koja je pravo malo razmaženo čudovište i maltretira ga oko svake sitnice. Otpuštaju ga sa posla zbog nekoliko čudnih ispada, a uz to, Frank saznaje da ima neizlečiv tumor na mozgu, i da mu je ostalo jako malo vremena... tu on pukne, uzme pištolj, ode i ubije neku glupaču sa televizije koja ga podseća na sopstvenu kćerku. Tom prilikom upoznaje vanredno simpatičnu i slatku, klasično neshvaćenu tinejdžerku Roxy, koja ima anti-socijalne nagone i koja odgovara Franka od samoubistva i nagovara ga da zajedno krenu na putovanje kroz gradove Amerike i ubijaju sve i svakog ko im se ne dopadne. Ovaj pristaje, tu počinje priča i medju njima se razvija platonska (a skoro i telesna) ljubav i vezanost koja se opire zakonima zdravkog razuma do samog kraja... on mator i sludjen, ona u cvetu rane tinejdžerske mladosti, čudan ali savršen tandem koji ide okolo i ubija sve na šta naidje.
Odavno nisam odgledao ovako brzo, beskompromisno, punokrvno delo, bez suvišnog filozofiranja, što udara ravno u glavu i ne povlači se ni po cenu života. Mnogi se, svestan sam, sa mnom ne bi složili ali ovo je meni jedan od najboljih filmova koje sam
ikad gledao. Čak i muzika je sjajna. Inače film sam po sebi je spoj i mešavina Taxi Drivera, Boni i Klajd, Falling down i Rampage trilogije, recimo. Sjajan, sjajan film... preporučujem.