Православље у Босни до 1463. године

Znam da je vladao Podrinjem, ali nisam siguran za Tuzlu.

Aha, na to mislis. Veliki logotet Despotovine Ratkovic spominje da mu Brankovici darovali Paklare u Usori. Mislim da do danas nije razjasnjena tacna lokacija tog sela. Steta.
Prije tog mjesta spominje sjeverozap. od Teocaka (Lukovo, Donji i Srednji Prekupac, "dvoje Kunjceli", Podluzje i Donji Tobut), ali ipak odvaja Paklare i smjesta ga negdje po Usori.

mXt4wWA.jpg

Hanibal mi se javio preko pp. Oni pikira na Podrinje, Ugarsku i Zetu, gdje bi mogle biti unistavane freske i ikone. Meni baca na sjevernoistocnu Bosnu zbog toga sto se Kapistran isuvise zestio u svojim izvjestajima, najvaznije, franjevci se tada zale na Rasane da sprijecavaju pokrstavanje patarena u Bosanskoj vikariji. Pitanje je svakako otvoreno.

Poslednja izmena:
Да ниси овде нешто мало можда помешао?

Znam da je vladao Podrinjem, ali nisam siguran za Tuzlu.

Despot je nakon rata sa Bosnom 1433 zauzeo dobar deo Podrinja (bosanska strana) pa se i sam u nekoj povelji ili pismu tituliše kao gospodar "cele Usore", a tako ga i papa ovde oslovljava.

Naravno nije držao celu Usoru (do Vrbasa) ali jedan njen deo jeste.

Poslednja izmena:
Имао је неке поседе деспот Ђурађ у Усори, али није владао читавом; Усора се простирала на запад све до Врбаса.

Што се тиче Паклара, с обзиром да се спомиње Милош Белмужевић, рекао бих да је вероватно било лоцирано негде ближе према Сребреници, можда негде у долини Дрињаче.

Poslednja izmena:
Despot je nakon rata sa Bosnom 1433 zauzeo dobar deo Podrinja (bosanska strana) pa se i sam u nekoj povelji ili pismu tituliše kao gospodar "cele Usore", a tako ga i papa ovde oslovljava.

Naravno nije držao celu Usoru (do Vrbasa) ali jedan njen deo jeste.

Da, cijelu Usoru nikako posto se proteze daleko na zapad ali kad se govori o najistocnijim njenim dijelovima, to svakako nije pretjerivanje. Zato i podcrtah jasno "sjevernoistocnu Bosnu", sto se tice Kapistrana i pretpostavke o unistavanju despotovih crkava.

Hvala Slavene na dodatnim podacima o Milosu Belmuzevicu.

Zasto bi Rasani stitili Patarene od pokrstavanja?

Jer su im na primer i takvi "patareni" bili miliji nego rimokatolici . Interesantno je kako 13 godina posle (1468.) kada nastaju prvi defteri u celoj Bosni ima samo 700 vernika krstjana . Ili su mnogi krstjani za tih 13 godina prešli u sestinske crkve ili ih je još dok je pisao Kapistran bilo jako malo.

Poslednja izmena:
Имао је неке поседе деспот Ђурађ у Усори, али није владао читавом; Усора се простирала на запад све до Врбаса.

Што се тиче Паклара, с обзиром да се спомиње Милош Белмужевић, рекао бих да је вероватно било лоцирано негде ближе према Сребреници, можда негде у долини Дрињаче.

О Милошу Белмужевићу писано је пре коју годину у Иницијалу (стр. 161-185).

Koliko ja shvaćam SPC je nastala u 20 stoljeću. Od 1463 do 1557 Pećka patrijaršija se pripaja Ohridskoj arhiepiskopiji. Čuo sam da su svi patrijarsi nosili titulu "svim Srbljem i Bugarom"? Također 1556. godine Mehmed Paša Sokolović opet uspostavlja Pećku patrijaršiju na prostoru BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske..Da li SPC ima pravo jedina baštiniti Pećku patrijaršiju?

Drugo pitanje se odnosi na ukidanje pećke pat. 1776. godine. Da li su Arsenije Crnojević 1690-te i Arsenije Jovan napravili pogrešku glede seobe Srba na zapad sa Kosova. Ne u današnjem kontekstu gubitka Kosova nego pitam jer koliko ja shvaćam da Srbima uopće nije bilo loše u Osmanskom carstvu. Sultan im je dao prava.
U ovom videu se govori da je srpski narod dočekao Turke kao oslobođenje od velikaša. Dr. Olga Zirojevič nastavlja i kaže da kao u Španjolskoj dočekali Arape kao osloboditelje.
Kad gledamo kroz tu prizmu nisu li ova dvojica Arsenija glavni krivci za ponovnu propast Pećke patrijaršije? Kako Srbi gledaju na ovu dvojicu Arsenija?

Koliko ja shvaćam SPC je nastala u 20 stoljeću. Od 1463 do 1557 Pećka patrijaršija se pripaja Ohridskoj arhiepiskopiji. Čuo sam da su svi patrijarsi nosili titulu "svim Srbljem i Bugarom"? Također 1556. godine Mehmed Paša Sokolović opet uspostavlja Pećku patrijaršiju na prostoru BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske..Da li SPC ima pravo jedina baštiniti Pećku patrijaršiju?

Drugo pitanje se odnosi na ukidanje pećke pat. 1776. godine. Da li su Arsenije Crnojević 1690-te i Arsenije Jovan napravili pogrešku glede seobe Srba na zapad sa Kosova. Ne u današnjem kontekstu gubitka Kosova nego pitam jer koliko ja shvaćam da Srbima uopće nije bilo loše u Osmanskom carstvu. Sultan im je dao prava.
U ovom videu se govori da je srpski narod dočekao Turke kao oslobođenje od velikaša. Dr. Olga Zirojevič nastavlja i kaže da kao u Španjolskoj dočekali Arape kao osloboditelje.
Kad gledamo kroz tu prizmu nisu li ova dvojica Arsenija glavni krivci za ponovnu propast Pećke patrijaršije? Kako Srbi gledaju na ovu dvojicu Arsenija?
Схваћај!

Послато са H2 уз помоћ Тапатока

Od 1463 do 1557 Pećka patrijaršija se pripaja Ohridskoj arhiepiskopiji.

Preciznije je reci srpska patrijarsija, a ne pecka, zbog toga sto se pod terminom "Pecka patrijarsija" uglavnom misli na osmanski period 1556-1766. g. Pogresno je reci pecka; posebno jer patrijarh nije ni stolovao uopste u Peci uvek (neko vreme je stolovao i u Smederevu i Beogradu).

Takodje nije doslo do integracije odmah posle smrti patrijarha 1463. godine u Ohridsku crkvu. Pripajanje srpskih eparhija Ohridskoj arhiepiskopiji bilo je izvodjeno izmedju 1525. i 1532. godine (mislim da je to poslednji 'pao' zetski mitropolit, '32. bas); nije ni moglo biti sprovedeno odmah, momentalno, vec postepeno. Razliciti su eparsi uzimali na sebe duznosti srpskog patrijarha, prihvatajuci privremeno stanje, do njegove konacne pojave 1556/7. godine.

U pruzanju otpora Ohridskoj arhiepiskopiji i uopsteno Turskom carstvu prednjacili su hercegovacki i smederevski popovi. Hercegovina je u tom periodu bila, kao kraj kod koga su se nalazile mosti Svetog Save, od posebnog znacaja, te su se tako pojedinci isticali cuvarima trona svetosavskog. Zbog toga pojedini turski izvori iz tog vremena, krajem XV i pocetkom XVI veka, i govore o 'srpskim patrijarsima' u Bosni iako takvih uopste realno vec duze vreme nema.

Čuo sam da su svi patrijarsi nosili titulu "svim Srbljem i Bugarom"?

Nisu.

Također 1556. godine Mehmed Paša Sokolović opet uspostavlja Pećku patrijaršiju na prostoru BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske..

Ne on, vec Rustem-pasa Opukovic.

Da li SPC ima pravo jedina baštiniti Pećku patrijaršiju?

Da. Ko bi drugi mogao biti kandidat za tako nesto?

Poslednja izmena:

Zena prica o pocetku osmanske vladavine a ti odmah proglasio ceo period zlatnim.

Dal je savez za Austrijancima bio pogresan je interesantno i tesko pitanje. Gde nema lakih odgovora.

Hanibal mi se javio preko pp. Oni pikira na Podrinje, Ugarsku i Zetu, gdje bi mogle biti unistavane freske i ikone. Meni baca na sjevernoistocnu Bosnu zbog toga sto se Kapistran isuvise zestio u svojim izvjestajima, najvaznije, franjevci se tada zale na Rasane da sprijecavaju pokrstavanje patarena u Bosanskoj vikariji. Pitanje je svakako otvoreno.

Jos jedan razlog zbog kojeg se tesko to moze odnositi bas na Zetu jeste sto je iz 1453. godine. У то време српска власт у Зети била је значајно потиснута у корист Млетачке. Под српском је јасном контролом остао само Медун са својом облашћу.

Da komsiji crkne krava?

Razumeo bih da su ih Rasani i sami pokrstavali i preotimali od katolika pa cak i proganjali. Ali "stitili"?!?

Mozes li me podsjetiti, molim te, gdje Kapistran pise da su Rasani "stitili" bosanske jeretike ili patarene? Hvala.

https://archive.org/stream/actabosnaepotis00fermgoog#page/n235/mode/2up

Jos jedan razlog zbog kojeg se tesko to moze odnositi bas na Zetu jeste sto je iz 1453. godine. У то време српска власт у Зети била је значајно потиснута у корист Млетачке. Под српском је јасном контролом остао само Медун са својом облашћу.

Hvala. Znaci, ostaju Bosna i Ugarska.

Preciznije je reci srpska patrijarsija, a ne pecka, zbog toga sto se pod terminom "Pecka patrijarsija" uglavnom misli na osmanski period 1556-1766. g. Pogresno je reci pecka; posebno jer patrijarh nije ni stolovao uopste u Peci uvek (neko vreme je stolovao i u Smederevu i Beogradu).

Koliko dugo je stolovao u Peću a koliko dugo u Beogradu? Pećka je zovu svi.

Takodje nije doslo do integracije odmah posle smrti patrijarha 1463. godine u Ohridsku crkvu. Pripajanje srpskih eparhija Ohridskoj arhiepiskopiji bilo je izvodjeno izmedju 1525. i 1532. godine (mislim da je to poslednji 'pao' zetski mitropolit, '32. bas); nije ni moglo biti sprovedeno odmah, momentalno, vec postepeno.

I što to mijenja osim širenja mog znanja. Hvala na tome ali ostaju činjenice.

Pećki patrijarsi (uključujući Makarija, Gerasima, Jeroteja, Pajsija, Mojsija, Arsenija III, Arsenija IV i druge) su nosili titulu patrijarha "svim Srbljem i Bugarom"
Църнушанов, Коста. Сръбски и хърватски свидетелства за българската народност в Македония, стр. 42. ДП "Никола Калпъкчиев", Благоевград.
A prenosi wiki

Ne on, vec Rustem-pasa Opukovic.

Kako to? Zar nije Sokolović?

Da. Ko bi drugi mogao biti kandidat za tako nesto?

Pa sam si dao odgovor na to pitanje u početku posta. Bugari, Makedonci, Rumunji. To nije bila izričito srpska koliko ja shvaćam. Što ti misliš u to vrijeme-da li su postojali Bošnjaci pravoslavci ili Hrvati pravoslavci?

Mozes li me podsjetiti, molim te, gdje Kapistran pise da su Rasani "stitili" bosanske jeretike ili patarene? Hvala.
...
Aha, na to mislis. Veliki logotet Despotovine Ratkovic spominje da mu Brankovici darovali Paklare u Usori. Mislim da do danas nije razjasnjena tacna lokacija tog sela. Steta.
Prije tog mjesta spominje sjeverozap. od Teocaka (Lukovo, Donji i Srednji Prekupac, "dvoje Kunjceli", Podluzje i Donji Tobut), ali ipak odvaja Paklare i smjesta ga negdje po Usori.
mXt4wWA.jpg

Pise ovde gore, oznaceno crvenim.
Osim ako ne mislis da se igramo "potejto-potato" igrice ("nije sija nego vrat")?

Koliko dugo je stolovao u Peću a koliko dugo u Beogradu?

Uvijek je, od 1346. godine, pećki manastir bio od jednog posebnog značaja, kao mjesto gdje je prvi srpski patrijarh bio proglašen, ali je svega nekih dvadesetak-tridesetak godina bio trajna patrijaršijska rezidencija, do otprilike negdje, rekao bih, vremena kneza Lazara. Srpski patrijarsi su stolovali u Beogradu dok je on bio prestonica srpske države, znači između 1405. i 1427. godine; mada pretpostavljam da to zavisi i od pitanja kada je tačno bio patrijaršijski dvor u Beogradu dovršen (nije se valjda odmah preselio u nj; mada je možda imao pri despotovom dvoru i neku privremenu rezidenciju dok mu odaje nisu bile spremne).
Mada, da ne stvorim posebni utisak, Peć je uvijek bio mjesto od posebnog značaja, iz očitih razloga.

Pećka je zovu svi.

Ne znam šta tačno misliš pod svi, ali ako je ovo ona pa svi znaju da je Miloš ubio Murata onda ti nema nekog baš značenja. :)

Pećka patrijaršija je termin koji koristimo da označimo period u istoriji srpske Crkve za vrijeme osmanske prevlasti, između 1556. i 1766. godine. On se ne koristi za druga vremena (mada u zastareloj naučnoj literaturi, pod turskim uticajem, mogao se, nekada, pronalaziti i u nešto opštijem značejnju).
On je direktno preuzet iz turskih izvora. Turci Osmanlije su zvali tu jedinicu Pećkom patrijaršijom, baš kao što su tako zvali sve vjerske institucije zimija. Njima to nije bilo od posebnog značaja, a svakako kao inovjercima nisu bili ni poznati detalji kako to funkcioniše baš u hrišćanstvu...samo je bilo bitno da se plaća porez. :) Tako je za Turke recimo, potpuno istovjetno, i ohridska arhiepiskopija zapravo bila ohridska patrijaršija. No, mi puštamo ovo "za prođu" jerbo je u vrijeme turskoga doba pećki patrijarh zaista nosio sa sobom i jednu počasnu patrijaršijsku titulu.

Ako govorimo o striktnoj terminologiji, kanonskoj, radi što veće preciznosti, Pećka patrijaršija je - fizički objekat. To je manastir posvećen Svetim Arhangelima koji je bio podigao tokom ranog XIII stoljeća arhiepiskop Arsenije I. "Pećka patrijaršija" kao institucija u Pravoslavnoj crkvi, nikada nije postojala, niti je ikada postojao ijedan pećki patrijarh. Tako nešto bi značilo da je Peć bio apostolsko središte, a nije nikada bila zabilježena (niti iskonstruistana, kako god) nikakva tradicija o Hristovim apostolima u Peći, kao što je to slučaj bio sa recimo Jerusalimom ili Antiohijom. .

Postojala je samo pećka arhiepiskopija. Zapravo, preciznije, postoji i dan-danas. Titula poglavara SPC glasi:

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, gospodin Irinej

Patrijarh Irinej, kao što je to slučaj i sa patrijarhom Pavlom te njihovim ostalim prethodnicima, nisu bili pećki patrijarsi, već arhiepiskopi.

I što to mijenja osim širenja mog znanja. Hvala na tome ali ostaju činjenice.

Kako misliš što to mijenja? Pa ne ostaju činjenice, jer su - pogrešne. :D
Moram reći da te ne pratim, što je onda bila, konkretno, poenta komentara da je od 1463. do 1557. g. nekadašnja Srpska crkva bila pod Ohridskom arhiepiskopijom? Vidim da nisi zadovoljan odgovorom..?

Pećki patrijarsi (uključujući Makarija, Gerasima, Jeroteja, Pajsija, Mojsija, Arsenija III, Arsenija IV i druge) su nosili titulu patrijarha "svim Srbljem i Bugarom"
Църнушанов, Коста. Сръбски и хърватски свидетелства за българската народност в Македония, стр. 42. ДП "Никола Калпъкчиев", Благоевград.
A prenosi wiki

A ja ću ponoviti - nisu svi srpski patrijarsi ikada.

To nije savremeno doba, tako da nije postojala ujednačena titula za sve vjekove. Postojali su kraći i puniji oblici, razvijena tutula, jednostavna titula i to je zavisilo i od momentalnih političkih okolnosti, stila, kao i prosto koliko se ćefne pojedincu da je okiti. To bi trebalo zapravo porediti upravo sa vladarskim titulama.
No da ne komplikujemo stvari, tačno je, u osmansko doba Bugari su bili uključeni u titulu.

Kako to? Zar nije Sokolović?

Široko rasprostranjena zabluda. Mada nije nemoguće da je Mehmed-paša možda mogao imati nekakvog uticaja u vezi tog događaja - doduše, ne toliko u pogledu njega samog, koliko pitanja kadrovskih rješenja.

Pa sam si dao odgovor na to pitanje u početku posta. Bugari, Makedonci, Rumunji. To nije bila izričito srpska koliko ja shvaćam.

Hoćeš reći RPC i BPC?
Ne znam kako bi oni mogli imati takav odnos u odnosu sa starom srpskom Crkvom, jerbo takvog kontinuiteta nema.

I Bugarska i Rumunska pravoslavna crkva imaju svoje istorijate koji su svojstveni i ne čine ih nastavljačima stare Srpske crkve. Postoji određeno eparhijsko preklapanje - neka područja danas u BPC i RPC su bila pod srp. patrijaršijskom stolicom, ali to nije nešto što je uobičajeno; svakojake granice su se kroz historiju mijenjale i to ne samo državne.

Što ti misliš u to vrijeme-da li su postojali Bošnjaci pravoslavci ili Hrvati pravoslavci?

Koje vrijeme? Govorili smo i o srednjovjekovnoj srpskoj Crkvi, i o Pećkoj patrijaršiji, pa i o SPC, tako da ne znam na šta ti se konkretno pitanje više odnosi.

Pise ovde gore, oznaceno crvenim.
Osim ako ne mislis da se igramo "potejto-potato" igrice ("nije sija nego vrat")?

Nigdje nisam napisao "stitili" nego "sprijecavaju pokrstavanje patarena u Bosanskoj vikariji". Vjerovatno si iz nekog razloga izgradio tu sliku u glavi.

Pogledaj Kapistranov Drugi clanak (Articulus secundus) pri dnu 225. stranice.

https://archive.org/stream/actabosnaepotis00fermgoog#page/n235/mode/2up

"Multis ex illis haereticis Bosnensibus, qui fidem tenuerunt Patharenorum (et) audientes verbum Dei, convertuntur ad fidem romanam; sed a metropolitano Rascianorum et aliis non permittuntur reconciliari; de quibus multi moriuntur extra fidem, magis volentes extra fidem mori, quam eorum Rascianorum fidem suscipere.

"Mnogi od tih bosanskih krivovjeraca sto su se drzali patarenske vjere, cuvsi Bozju rijec, obratili su se na rimokatolicku vjeru ali ih raski mitropolit i drugi sprijecavaju da se izmire (s Rimokatolickom crkvom), od kojih mnogi umiru izvan vjere, i radije umiru izvan vjere nego da prihvate vjeru Rasana.

Poslednja izmena:
Mene zanima jedna stvar, da li si ti stvarno glup ili se samo praviš?
Ovaj momak Slaven 777 odra jezik i tastaturu da ti civilizovano europski objasni a ti ponavljaš pitanja kao da si na drogama

Što tebi nije jasno? Tražim link ili literaturu za Sokolović case. Zatim ga pitam za njegovo osobno mišljenje ili saznanja o pravoslavlju. I nastavljamo diskusiju.

Back