да ли се негде помињу јеретици у Босни пре 1199. године?
Добро питање; колико је мени познато, не. Али зашто је то сад толико битно?
Oprostite što se ponavljam, možda je netko i ranije odgovorio a da ja to nisam vidio, ali imam osjećaj da su moja pitanja zaboravljena.
1. Kada je Milutin zauzeo Omiš, Brela i sl.?
Те карте, наравно као и увек, нису баш најпрецизније. У овом случају, аутор је вероватно цртао та подручја имајући на уму територије неких ранијих политичких целина које су ту постојале у средњем веку.
Уколико је Милутин икада заиста успео да заузме Омиш, то би било евентуално на врло кратко, током рата 1318/19. године. Међу неколико угледних хрватских великаша који су се били нашли у српском заточеништву био је ту и кнез Гргур Шубић, банов рођени брат. Још битнији податак јесте да је Омиш био један од Гргурових најзначајнијих поседа.
Могућа потврда да је Милутин успео да заузме Омиш могла би, рецимо, бити његово самопроглашавање за хрватског краља. Иако је тај потез био политички подухват као одређени одговор на територијалне претензије у случају хумског питања, лично не верујем да би то учинио тек тако (ма колико то на неки начи и одговарало његовој врло бахатој личности) а да није имао макар небуквално најмање основе. Заузимање једног дела Хрватске било идеално за тако нешто. Могуће је да је ту било и неког околишања у вези родбинских веза; Милутинов нећаг био је легитимни претендент на хрватски престо. Када га је политички елиминисао и бацио у заточеништво, што је на неки начин вероватно било вид приморавања на одрицање претензија, сасвим је могуће да је Милутин од Владислава на тај начин преузео и претензије над Хрватском (што би, технички, Милутина учинило најлегитимнијим
хрватским краљем). Могуће је да се иза тога крије, по средњовековном државном праву, теоретски основ за придодавање Хрватске српској Круни, а можда је било и комбинације тога са одређеним територијалним успесима (баш Омиш?).
Но, претпостављам да је то мало пренатегнуто, јер је кнез Гргур могао бити просто негде другде, у току борбе, заробљен.
Свакако не завређује да се на репрезентативну карту српских земаља у време краља Милутина стави Омиш.
Брела су већ нешто другачије питање; ту би требало и да буде негде већ крајиште између Срба и Хрвата. Мада није баш толико значајно где ће се граница повући туда, просто из два јасна разлога:
1) То подручје макарског приморја било је спорни крај око којега се у то време више пута сукобило
2) Све средњовековне границе на картама увек треба узимати са изразитом резервом, из простог разлога што су оне ту ради нашег лакшег разумевања географских пространстава земаља (оне нису, углавном, биле заиста икакве границе). Тако да на оваквим картама и километар у овом или оном смеру сасвим је релативизовано питање
2. Koji su najraniji tragovi pravoslavlja između Bosne i Vrbasa?
Па ово што сам изнад био напоменуо рецимо; дозвола фрањевцима издата 1374. да подигну светилишта у долини Врбаса зарад покрштавања шизматика. Но, ако тада има православаца и по хрватским земљама (око Книна и Модруша) и доста свукуда по Босни, онда не би требало чудити. Моја је претпоставка да је бан Стјепан I отворио пут православљу.
Но, оно што мене буни, и то баш доста, јесте да има више сведочанстава о православљу у босанским и хрватским подручјима током XIV столећа. Међутим, онда читамо Ахмеда Аличића који је изанализирао сумарни попис санџака Босна 1468/9. и, према њему, православаца има тек нешто мало источним обронцима. Аличић тврди да су сви хришћани, према том дефтеру, били римокатолици и крстјани. А на Порекло.рс наишао сам на ово, прем Милораду Богдановићу:
У првом попису домова, ради пореских дажбина у Босанског санџаку 1468/69 године, уписано је 37.125 хришћанских, (гдје је већина православи) и само 332 муслиманских кућа.
Наравно, треба увек узети научно објављени рад као приоритет над неким порталом, али морам признати да о тим конфесоналним питањим Босне у XV столећу знам врло мало, а о овом дефтеру сам више пута чуо са разлитих страна контрадикторне податке. У сваком случају, уколико је Аличић у праву, онда би то значило да су православни у доброј мери нестали. С друге стране, питање је уопште колико је речи на првом месту о православнима било, а колико, заправо, баш о крстјанима.
С обзиром на то да су то били људи без икаквих права и штићеника, потлачени властели, тешко је за поверовати да би очували своју религију лако и у потпуности. Могуће је и да су заиста православни из времена средњовековне босанске државе, уколико их је заиста било, временом нестали - а очували се само ови при истоку, у непосредној близини манастира Добрун.
P. S. Када се већ приближавамо тој теми, оно што ме посебно интересује јесте које су вероисповести били Власи на подручју данашње Босне и Херцеговине, ако уопште то ико може на неки начин одгонетнути.